News here

GASZTRO

7 ötletes finomság, ami leválthatja a szendvicset

Unjátok a szendvicset uzsonnára? Próbáljátok meg bármelyiket az alábbiak közül, és garantáltan megnyaljátok mind a tíz ujjatok!
Karácsony Szilvia - szmo.hu
2014. október 23.


Link másolása

Unjátok a banánt? Vagy jelen esetben a szendvicseket? Mindig van más megoldás! Az alábbi ötletekkel nem a lisztet szeretnénk elkerülni, hanem amennyire lehetséges, a „hagyományos” szendvicseket, mint kenyér/kifli/zsömle, vaj, szalámi. A recepteket kipróbáltuk, bátran merjük ajánlani bárkinek. Viszont egy dolog fontos: némelyikhez nem elég reggel hozzá fogni, ezért érdemes előző este összekészíteni őket.

1. Palacsinta

A „magyar” palacsintának rengeteg variációja létezik: nutellás, kakaós, ízes – vagy más néven lekváros, túrós, meggyes-mákos, de vannak nagyon finom sós palacsinták is, mint a hortobágyi, és még hosszasan lehetne sorolni. Gyakorlatilag csak az ember kreativitása szab határt annak, mi kerül a palacsintába. Jöjjön most egy olyan változat, ahol a tölteléket citrommal bolondítjuk meg.

1palacsinta

Képeink illusztrációk!

Citromkrémes mini palacsinták

Hozzávalók

• 2 dl víz

• 2 dl tej + 2,5 dl tej

• 40 dkg liszt

• csipet só

• 2 tojás

• 1 csomag vaníliás pudingpor

• 10 dkg cukor

• 15 dkg margarin

• 1 citrom

Elkészítés

1. Összekeverem a 2 dl tejet, 40 dkg lisztet, 2 dl vizet, 2 tojást egy csipet sóval. Ez lesz a palacsinta tésztája. Fél órát állni hagyjuk, majd kis korongokat sütünk ki belőle. Ha van, akkor lehet használni direkt erre a célra kitalált palacsintasütő formákat is.

2. A citrom krém: a 2,5 dl tejet felforraljuk, majd a csomag vaníliás pudingport belekeverjük, amit előzőleg simára keverek egy kis tejben. Közben 10 dkg cukrot a 15 dkg margarinnal habosra keverem. Ebbe belekeverem a fél citrom levét és reszelt héját. Miután ezt mind összekevertük, hozzáöntjük a kész vanília pudingot.

3. Összeállítás: A palacsinta korongra rátöltjük a citrom krémet, majd egy másik korongot ráborítunk, így úgy fog kinézni, mintha kis szendvics lenne.

2. Zöldséges muffin

Nagyon finom, gyors és olcsó megoldás muffint vinni a munkahelyre, iskolába, akárhová. Változatos is, legalább annyi féle recept létezik muffinhoz, mint palacsintához. Van, aki külön muffin sütőben készíti, van, aki muffin formában süti meg. Az „édes” palacsinta recept után itt egy sós muffint emelnék ki a sok közül. A receptet Nócinak köszönjük. Kipróbáltuk és nagyon finom!

2muffin

Zöldséges muffin

Hozzávalók

• 10 dkg sütőmargarin

• 10 dkg liszt

• 1 tojás

• 5 dkg reszelt cukkini és sárgarépa

• 5 dkg sajt

• 1/2 csomag sütőpor

• só

• csipet cukor

Elkészítés

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tojást, a sajtot, az apróra lereszelt cukkinit és répát.

A masszát muffinformába adagoljuk, a tetejére még sajtot reszelünk, és előmelegített sütőben 20-25 percig 170 fokon sütjük.

3. Saláta hússal

Ez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb ötletünk. Különböző üzletekben lehet kapni előre összekevert salátamixeket, melyekhez ha ti készítitek az öntetet, még finomabb, mintha a boltit vennétek meg. (Természetesen ugyanez igaz a salátára, akár azt is össze lehet állítani otthon, csak az kicsit több idő.) Viszont mivel az üres saláta nem laktat túl sokáig, ezért érdemes vinni mellé valamit. Ezek lehetnek akár különböző rántott zöldségek, rántott, vagy akár sült hús is. A lényeg ezekben, hogy melegítés nélkül is fogyaszthatóak és ugyanolyan finomak. Most egy egyszerű, de finom és egészséges öntetet, és egy finom salátát ajánlunk nektek.

tofu-26071_1280

Joghurtos salátaöntet

Hozzávalók

• 4 dl natúr joghurt

• só, bors

• petrezselyem

• mustár

• medvehagyma

Elkészítés

1. Az elkészítése igen egyszerű: összekeverjük az összes hozzávalót egy tálban és kicsit hagyjuk állni 20 percet a hűtőben.

2. Saláták mellé a legfinomabb, de sült húsokhoz is bátran használhatjuk.

tomato-and-mozzarella-salad-8830_1280

Képeink illusztrációk!

Orosz paradicsomsaláta

Hozzávalók

• 2 db paradicsom

• 2 db tojás

• só, bors

• 1 kis doboz tejföl

Elkészítés

1. A tojásokat megfőzöm és a paradicsomokkal együtt cikkekre vágom.

2. Megsózom, megborsozom.

3. Egy kis doboz tejföllel nyakon öntöm, kb egy órát hűtőben állni hagyom.

4. Tejberizs

Ismét egy olyan étel, ami hidegen-melegen egyaránt finom, így egy jól záródó dobozban nyugodtan magunkkal vihetjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mivel tej van benne, ne hagyjuk meg délutánra, fogyasszuk el lehetőleg délben.

4tejberizs

Gyümölcsös tejberizs

Hozzávalók

• 2 dl rizs

• 6 dl tej

• 2 dl víz

• 4 ek cukor

• 1 (ízlés szerint 2) csomag vaníliás cukor

• tetszés szerinti gyümölcsök

• ízlés szerinti lekvár

Elkészítés

1. Elkészítjük a tejberizst. Ehhez a tejet a vízzel feltesszük melegedni, majd hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrokat, ha ezek feloldódtak, egyszerűen hozzáöntjük a rizst, és állandó kevergetés mellett pépes állagúra főzzük. Ha kész, fél órát állni/hűlni hagyjuk.

2. Rétegezve a tároló edényünkbe tesszük: egy kicsi tejberizs, gyümölcs, lekvár. Ez így megy addig amíg tele nem lesz.

Tipp: Ha még laktatóbb tejberizst szeretnénk, akkor csomagolhatunk mellé extraként babapiskótát, piskótát, háztartási kekszet.

5. Pelmenyi

Ez a hagyományosan orosz étel rendkívül laktató finomság. Könnyen elkészíthető, kis mértéből adódóan pedig annyit ehetünk egyszerre belőle, amennyi igazán jól esik. A rohanós hétköznapokra remek uzsonna lehet. Receptünk egy igazi orosz asszony konyhájából való.

5pelmenyi

Eredeti orosz Pelmenyi

Hozzávalók

• víz

• 2 tojás

• 30 dk liszt

• só, bors

• 1 fej vöröshagyma

• 30 dkg darált hús

Elkészítés

1. A 2 tojást (a fehérjét és a sárgáját is) összekeverjük a liszttel, egy kis sóval és annyi vízzel amennyit magába vesz. A lényeg, hogy gyúrható, de ne túl kemény tésztát kapjunk.

2. Lisztet szórunk az asztalunkra, majd kinyújtjuk rajta a tésztát. Két lap tésztát kell kapnunk, amelyek 4-4 mm vastagok.

3. Ha van pelmenyi-tálcánk, az a legjobb, akkor az első lapot arra kell kiteríteni és a mélyedésekbe benyomni kicsit a tésztát. Ha nincs, akkor egy kb. 5 cm átmérőjű pohárral kell kiszaggatni.

4. A töltelék: az eredeti orosz recept szerint fele-fele arányban marha és disznóhús van. Természetesen bármilyen húsból elkészíthető ízlés szerint. Apróra kockákra vágunk egy fej vöröshagymát, ezt összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal fűszerezzük.

5. Egy teáskanállal beletesszük a tölteléket a Pelmenyi tálcán készített, kiterített tészta mélyedéseibe, majd a másik tésztalappal lefedjük azt. Jól összenyomjuk a széleit. Ha Pelmenyi tálcánk van, akkor megfordítjuk és kipotyogtatjuk belőle a kész kis batyukat. Ha nincs, akkor összenyomkodjuk a korong széleit egy villa segítségével.

6. Felteszünk sós vizet forrni és babérlevelet teszünk bele. (Ma már az oroszok egy húsleves kockát, borsot is tesznek bele.) A töltött batyukat beletesszük a vízbe és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a tetejére.

6. Sonkatekercs

Ha előző este nem volt időtök a másnapi uzsonnánkkal foglalkozni, reggel sincs veszve minden! A sonkatekercseket gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt elkészíthetitek, mintha egy szendvicset kennétek magatoknak. A köret mellé ugyan már kicsit több időt vesz igénybe, de akár nyers zöldségeket – mint például répát vagy paprikát- is csomagolhattok mellé.

6sonkatekercs

Sonkatekercs

Hozzávalók

• majonéz

• torma

• tejföl

• só, bors

• sonka

• saláta

Elkészítés

1. Összekeverjük a majonézt, a tormával, a tejföllel, a sóval és a borssal (ízlés szerint). A lényeg, hogy ne legyen túl folyékony.

2. Beletöltjük a kiterített sonka közepébe, majd feltekerjük. Fogpiszkálóval rögzíthetjük. Díszítésnek a tetejére egy pici majonézt és petrezselymet tegyünk.

Mellé köretként szinte bármit vihetünk: Salátát, sült krumplit, rizst, rizi-bizit, akármit.

7. Almakarikák bundában

A végére egy kis édesség. A bunda miatt szintén laktató és kicsit különlegesebb, mintha csak egy almát rágcsálnánk el tízórai gyanánt.

7almabundaban

Almák bunda kabátban

Hozzávalók

• 2-3 nagyobb fej savanyú, sütnivaló alma

• 50 dk liszt

• 1 dl víz

• 1 dl tej

• csipetnyi só

• csipetnyi cukor

• 1 tojás

Elkészítés

1. Elkészítjük a palacsinta tésztáját, viszont a hagyományos palacsintához képest sűrűbbre.

2. Amíg a tészta pihen meghámozzuk az almákat, majd kivágjuk az alma közepét. (Ekkor az alma még egyben van)

3. Ezután az almát karikákra vágjuk. Megforgatjuk a palacsinta tésztában, mindkét oldalát megsütjük.

4. Amíg még meleg fahéjas-cukrot szórunk rá.

Ha szívesen kipróbálnád valamelyiket, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Újra van 2 Michelin-csillagos étterem Magyarországon! – Ráadásul rögtön kettő, amiből az egyik vidéki
Ezek lettek Magyarország legjobb, Michelin-csillagos éttermei.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 03.


Link másolása

Újabb mérföldkőhöz érkezett el ma este a magyar gasztronómia. Idén először egész Magyarországról közölt étteremlistát a MICHELIN GuideNational Selection of Hungary néven.

Tavaly már kaptunk egy önálló kiadványt hazai éttermekről (Michelin Guide Budapest 2021), de akkor csak budapesti éttermek kerülhettek a legjobbak közé. Idén azonban a vidékiek is versenybe szálltak.

Megvan az első kétcsillagos, vidéki Michelin-csillagos étterem

Idén kétcsillagos éttermeknek is örülhetünk, amiből az egyik szintén vidéki:

2 Stars MICHELIN

Platán Gourmet, Pesti István (Tata)

Stand Restaurant, Széll Tamás és Szulló Szabina (Budapest)

Egy Michelin-csillagos éttermek

Nagy meglepetésre az egycsillagos éttermek közé is került vidéki, méghozzá a 42 Restaurant Esztergomból, Barna Ádám vezetésével.

1 Stars MICHELIN

42 Restaurant & Bar - Barna Ádám

Babel - Kaszás Kornél

Borkonyha - Sárközi Ákos

Costes - Koppány Levente

Essência Restaurant - Tiago Sabarigo

Rumour - Rácz Jenő

SALT - Tóth Szilárd

További díjak és díjazottak:

Az ár-érték alapján kitüntetett éttermek közé is került több vidéki étterem:

Bib Gourmand díjasok: Anyukám Mondta, Casa Christa, Kistücsök, Macok, Mór24, Sparhelt

Sommelier Award: Clarisse Restaurant - Langó Tamás

Service Award: Pajta - Kvaszniczáné Marjai Flóra, Kvasznicza Ferenc

Young Chef Award: MÁK Bistro - Mizsei János

Fontos kitüntetésnek számít a Zöld csillag is, amit a fenntarthatóságért küzdő éttermek kaphattak.

Zöld csillagot kapott az Almalomb, a Graefl Major Kétútközben, az ONYX Műhely és a SALT.

Ajánlott éttermek (Tányér):

67 Sigma, 84 Bisztró, A Konyhám Stúdió 365, Alabárdos, Alkimista Kulináris Műhely, Almalomb, Arany Kaviár, Avalon, Clarisse, Costes Downtown, FELIX Kitchen & Bar, füge, Graefl Major Kétútköz, Hoppá! Bistro, Horgonyzó Kisvendéglő,  Hosszú Tányér, IKON, Kővirág, Kreinbacher Birtok, LAMAREDA, Laurel, Lokal47,Mák, Morzsa, Natura Hill, Neked Főztem, Nobu Budapest, Onyx Műhely, Öreg Prés, Pajta, Pasztell,Platán Bisztró, Rézmozsár, Rókusfalvy Fogadó, Rutin, Sauska 48, Spago by Wolfgang Puck, St. Andrea, Stand25 Bisztró, Textúra, Tihanyi Vinarius, Umo, Végállomás Bistro&Wine, Víg Molnár Csárda, Villa Kabala, Zelna Borbár és Vinotéka, Zip’s

Az új csillagok és a rengeteg kitüntetés mellett az egyetlen szomorú hír, hogy a Costes Downtown elvesztette a csillagot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Egy megunhatatlan klasszikus: kapros-túrós lepény
Ha csak gyerekkori emlékeitekben él az íze, irány a piac friss kaporért, és álljatok neki!

Link másolása

Anyukám gyakran készítette, de nem maradt rám a recept. Limaránál találtam meg, és most kaporral kevertem a tölteléket. Fenséges lett! Ezúttal kicsit változtattam az összetevőkön, így leírom a folyamatot.

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1 evőkanál porcukor

10 dkg margarin

1 tojás

2 evőkanál tejföl

1,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

90 dkg túró

20 dkg porcukor

csipet só

3 tojás sárgája

2 evőkanál búzadara

4 tojásfehérje

3 evőkanál vágott, friss kapor

A mázhoz:

1 tojás sárgája

1 evőkanál porcukor

3 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Tojással és tejföllel összegyúrjuk. Letakarjuk, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre előmelegítjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a fehérjét előbb jól felverjük habnak.

A tésztát kinyújtjuk, és leterítjük egy nagy gáztepsibe (30x40cm), rákenjük a túrót. Kb. 30 percig sütjük, majd megkenjük a mázzal. Felső sütésre állítjuk, és addig sütjük, amíg hólyagos nem lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Türelmetlen voltam, és különleges rakott krumpli lett belőle – némi csavarral
Próbáltad már úgy a rakott krumplit, hogy nem főzöd hozzá elő az összetevőket? Időt és energiát spórolhatsz vele!
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 29.


Link másolása

Rakott krumplit készíteni nem ördöngösség, és bár sokan ragaszkodnak az alap recepthez, érdemes néha egy picit megreformálni, és a saját szájízünk szerint készíteni.

Az én verziómat úgy is nevezhetnénk, hogy a "lusták rakott krumplija", hiszen sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet összeállítani, mint az eredeti verziót.

(És ebből adódóan mosogatni is lényegesebben kevesebbet kell majd utána!)

Az ötlet egyfelől türelmetlenségből született. Nem akartam a tojás és krumpli külön főzésével időt vesztegetni. Másfelől meg szerettem volna, ha nem ennyire darabos az egész, és jobban összeérnek benne az ízek.

A krémesebb, szaftosabb hatásért tejszín is kerül bele, és az extra ízt a vöröshagyma adja meg.

Tippek és trükkök

- használjunk jó minőségű, szárazabb kolbászt, és minél vékonyabban szeleteljük, mert nem fogjuk elősütni

- burgonyából érdemesebb a piros héjút vagy a kifli burgonyát választani, mert ezek nem esnek szét úgy, mint például a sárga burgonya

-érdemes beszerezni egy kézi szeletelőt/mandolint, mert ezzel lehet igazán szép, vékony szelet krumplikat vágni

Hozzávalók:

500-600 g krumpli

150 g kolbász

1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma

1-2 csepp édesítő vagy egy kis cukor

3 db tojás

2 dl tejszín

pirospaprika

bors

tejföl

zsír vagy olaj

Elkészítés:

Szeletlejük fel minél vékonyabbra a kolbászt, a burgonyát és a hagymát.

Egy megfelelő méretű sütőtál aljára tegyünk egy kis zsírt vagy olajat, és kezdjük el rétegezni a három összetevőt. Krumpli, hagyma, kolbász. Legalul és legfelül is egy sor krumpli legyen. A rétegeket óvatosan sózzuk és borsozzuk is.

Tegyük alufóliával lefedve, 40 percre, 200 fokos sütőbe.

Közben keverjünk össze a tojásokat tejszínnel, sóval, borssal, édesítővel és pirospaprikával, és a 40 perc után öntsük rá a keveréket a burgonyánkra. Az egész tetejére jöhet még egy kis tejföl és bors, és alufólia nélkül mehet vissza a sütőbe 180 fokra.

Süssük addig, míg megsül a tejszínes-tojásos rész is, és megpirul picit a teteje.

Mivel nem főtt tojást karikáztunk bele, teljesen más lesz az állaga, és jobban egyben maradnak a szeletek is. Ízében viszont semmi hiányt nem tapasztalunk majd!

Kínálhatunk mellé tejfölt vagy céklát is.

Nektek van valami titkos összetevőtök a rakott krumpliba?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A tökéletes csirkepaprikás receptje
Aki szereti a jó magyar ételeket, annak biztosan előkelő helyet foglal el a szívében a paprikás csirke. Mutatjuk, hogy mi hogyan készítjük!
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. szeptember 11.


Link másolása

A csirkepaprikás ikonikus étel. A magyar éttermek étlapjairól éppúgy levehetetlen, mint a gulyás. De a legtöbbünknek gyermekkori nosztalgia is, mint a rántott hús uborkasalátával.

A 19. századból indul a gyökere, amikor a a pörkölt elterjedt étellé vált az alföldi parasztok között. A marha- és birkahús mellett terjedni kezdett a baromfihúsból készített verzió is, és innen már csak a tejfölös habarás hiányzott.

József nádor udvari szakácsa Czifray István művében, az 1830-ban íródott  "Magyar nemzeti szakácskönyv"-ben olvashatjuk először receptjét.
„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.”

A 19. században második felétől pedig már több külföldi utazó ajánlja a magyar konyhát ismertető leírásában a paprikás csirkét.

Szóval nem olyan régi, de annál intenzívebb karriert futott be ez az étel, és sokkal könnyebb elkészíteni, mint azt a kezdő szakácsok gondolnák.

Ráadásul egy apró trükkel extrán krémes is lesz az eredmény!

A tökéletes csirkepaprikás receptje

Hozzávalók:

1 kg csirke alsó- és felsőcomb

2 fej vöröshagyma

2-4 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 db tv-paprika

2 ek zsír

1-2 ek pirospaprika

2-4 ek tejföl

1-2 ek liszt

bors

+ annyi víz, amennyi ellepi

Elkészítés:

A hagymát, a paprikát és a paradicsomot vágjuk apró kockákra (előtte leszedhetjük a paradicsom héját). Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot, pároljuk meg rajta üvegesre a hagymát, nyomjuk hozzá a fokhagymát, és keverjük hozzá a pirospaprikát is. Jöhet a a csirke, amit kicsit pirítsunk oda, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát és a fűszereket. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük fedő alatt közepes lángon, míg megpuhul a csirke.

A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, kicsit öntsük fel a paprikás csirke szaftjával, majd keverjük bele az ételbe. Forraljunk rajta egyet, és vegyük le a tűzről.

Ízlés szerint tejföllel és nokedlivel tálaljuk.

Pro tipp:

Tudom, hogy ez nem a hagyományos eljárás, de én úgy szeretem a paprikást, hogyha a szaftja selymes, és abszolút nem darabos. Ezért a habarást nem a szokásos módom adom hozzá. Amikor ez a rész jön, először kiveszem a szaftból a csirkéket (én ilyenkor a bőrüktől is megszabadítom őket), és leveszem a tűzről az egészet, majd a lisztes-tejfölös habarást egy botmixer segítségével elegyítem. Így a nagyobb hagyma, paradicsom és paprika darabok is teljesen eltűnnek, és csodásan sűrű és egynemű szaftot kapunk!

Kíváncsiak lennétek a tökéletes nokedli titkára is?

Link másolása
KÖVESS MINKET: