GASZTRO
A Rovatból

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot

A BuzzFeed magyar ételekről lelkendezik, érdekes, hogy miképp magyarázzák el a külföldieknek.


Az angolszász bulvárlap rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre. Mindegyikről leírják, hogy mi micsoda, sőt, receptet is mellékelnek hozzájuk. Van néhány jópofaság: a körözöttet magyar humuszként emlegetik, a madártejen - amit nyilván bird's milk-nek fordítanak - elviccelődnek kicsit. Mellékeljük a lefordított magyarázatokat is, mert a listában számunkra ezek a legérdekesebbek.

Időközben kiderült, hogy a cikket a magyar származású Anita Badejo írta, aki a Világevő blognak ezt nyilatkozta:

"Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére."

1. Gulyás

A méltán híres gulyás leves

Mi ez: A gulyás nagyon népszerű magyar leves. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.

Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

2. Halászlé

Az egyik leghíresebb magyar etel a halászlé

Mi ez: Hagyományos magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, nagyon finom. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

3. Hurka-kolbász

Amit minden magyar család jól ismer hurka és kolbász

Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.

4. Kakaóscsiga

Desszertre vagy akár reggelire is jó a magyar édesség

Mi ez: Spirál alakban feltekert csokival töltött péksütemény reggelire.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint egy fahéjas tekercs, csak csokival. És jobb.

5. Kifli

a legegyszerűbb magyar etel amibe bárhol belefuthatunk a kifli

Mi ez: Egy félhold alakú kenyér, amit egyszerűen vajjal esznek vagy félbevágnak és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

6. Körözött

Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint a hummus, csak magyar.

7. Kürtős kalács

Tradicionális magyar édesség a kürtös kalács

Mi ez: Az erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.

Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtőskalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

8. Lángos

Leghíresebb magyar étel a lángos

Mi ez: Egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Miért olyan nagyszerű: Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!

9. Lecsó

magyar különlegesség a lecsó

Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.

Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva; a lecsót amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

10. Madártej

A madártej az egyik legfinomabb a magyar édességek közül

Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez egy desszert vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.

Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva, finoman fogalmazva, maga a mennyország.

11. Meggyleves

Mi ez: Egy hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből és cukorból készítenek.

Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

12. Nokedli

Egy különleges tésztaféle a nokedli

Mi ez: Kis tömzsi nudlik, amit általában köretként tálalnak, például pörkölttel vagy húsételekkel.

Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

13. Rántott sajt

Mi ez: Rántott sajt.

Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.

14. Palacsinta

Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!

Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!

15. Töltött paprika

Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve és megsütve.

Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…

16. Paprikás csirke

>

Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb (köszönhetően a When Harry Met Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.

Miért olyan nagyszerű: Egy forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel (gombóccal) tálalnak

17. Pogácsa

Mi ez: Egy falatnyi tészta, gyakran sajttal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

18. Pörkölt

Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.

Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

19. Rakott krumpli

Mi ez: Egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű ragugyerekeik születnének.

20. Rétes

Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is leszel.

21. Somlói galuska

Mi ez: Egy három különböző piskótából álló desszert (sima, diós, csokis), mazsolával és dióval, megbolondítva egy kis étcsokoládé öntettel, a tetején tejszínhabbal.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.

22. Szaloncukor

Mi ez: Egy csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot gyakran a karácsonyfára akasztják. Hagy ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!

23. Szilvásgombóc

Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, a tetejükön porcukorral.

Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc gombóc részét krumpliból készítik, innen ered a vastag, gnocchi-szerű állag.

24. Tokaji Aszú

Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).

Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

25. Töltött káposzta

Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, megfőzve, tejföllel leöntve.

Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. Ráadásul a káposztát gyakran savanyítják, ami még emlékezetesebb ízt kölcsönöz az ételnek.

26. Túrógombóc

Mi ez: Édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.

Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, ami önálló vacsoraként is megállja a helyét.

27. Túrórudi

Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.

Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

28. Túrós csusza

Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

29. Dobos torta

Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.

Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta egy valódi hagyományos sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

30. Beigli

Mi ez: Egy spirál alakú tekercs, amit édes dióval vagy mákkal töltenek meg.

Miért olyan nagyszerű: Hagyományosan karácsonykor készítik, a bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amit jó megosztani a barátokkal és a családdal.

31. Flódni

Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.

Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?

32. Gesztenyepüré

Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

33. Paprika

Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.

Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

A lista végére értünk. Ha tehát külföldről várunk vendéget bátran kínáljuk meg ezek közül bármelyikből. Biztosak lehetünk benne, hogy ami számunkra alapvető az számára igazi különlegesség lesz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Új Guinness-rekord: 112 méteres Dobos tortával tisztelegtek Dobos C. József előtt
A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.


A rekorddöntő tortával a legendás cukrász,  Dobos C. József halálának 100. évfordulójára emlékeztek. A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm is készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is.

A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett.

12 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.

Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.

A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.

A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit.

A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, melyet a rendezvény végeztével felajánlottak a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” - foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Főszerepben a gulyás: 5 budapesti hely, ahol igazán finom ez a klasszikus
A gulyásleves az egyik legismertebb magyar fogás, amit szinte mindenki szeret. De hol kóstolhatunk igazán emlékezetes verziókat Budapesten? Összegyűjtöttünk öt helyet, ahol mindenképpen érdemes.


Ha gulyásról van szó, Budapest nem fukarkodik a kiváló lehetőségekben: a Szaletly modernizált tradíciója, az ARAZ hagyományhűsége, a Spoon The Boat dunai eleganciája, a Marumba játékossága és a Városliget Café & Restaurant patinás hangulata mind-mind felejthetetlen élményt ígérnek a klasszikus leves rajongóinak.

Szaletly

Az egykori Thököly Vendéglő helyén működő Szaletly étterem egyszerre modern és hagyománytisztelő vendéglő, amely tökéletesen ötvözi a múlt értékeit és a jelen gasztronómiai trendjeit.

Az impozáns belső tér tágas és napfényes. A modern dizájn és a tulajdonosok személyes ízlése által megmentett régi részletek (például az eredeti festmények) barátságos, ugyanakkor elegáns miliőt kölcsönöznek a helynek.

A Szaletly ételei a szezonalításra és a helyi alapanyagokra, a magyar kistermelőkkel való szoros együttműködésre épülnek.

Az étlapon több hagyományos magyar étel is helyet kapott, némi "szaletlys" csavarral. Többek között rántott véreshurka, Stefánia vagdalt, konfitált kacsa, káposztás cvekedli és burgonyafőzelék is színesíti a kínálatot.

Gulyásleves - 3.790 Ft

A Szaletly gulyáslevese nem véletlenül vívta ki a szakmai és a közönség elismerését egyaránt: a séf, Bernát Dániel, receptjét 2016-ban a Gault&Millau az ország legjobb gulyásának választotta. Egy ideig marha nyak-tarjából készült a leves, de ma már ismét a klasszikus lábszárat használják, ami a hagyományos ízvilágot idézi. A Szaletly gulyása azonban nem csupán a klasszikus recept újragondolása, hanem annak tökéletesítése is. A háromszor szűrt alaplé kristálytiszta és mélyen aromás, benne friss zöldségekkel, karamellizált répával és pirított burgonyával. Az ételt házi készítésű Erős Pistával koronázzák meg, ami nemcsak azok számára ajánlott, akik szeretik az erőset, hanem azoknak is, akik egy kis extra intenzitást keresnek: egy csipetnyi ebből az ízesítőből még komplexebbé és vibrálóbbá teszi az ízeket.

Ez az étel tökéletes példája annak, hogy a hagyományos magyar konyhát hogyan lehet a modern vendéglátás színvonalára emelni. Ha valaki igazán emlékezetes gulyást szeretne kóstolni, a Szaletly kihagyhatatlan célpont!

Cím:

1146, Stefánia út 93.

Web:

szaletly.hu

ARAZ Étterem

A régen Hungária Fürdőként ismert, ma a Continental Hotel Budapestnek és a hozzá tartozó az ARAZ Étteremnek otthont adó épület a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása. Már csak ezért is érdemes egyszer ellátogatni ide, és egészen a hotel lobbyjától, a belső kert tűzfalán át, az étteremig megcsodálni az egészet.

Az ARAZ igazodva a hagyatékhoz, a történelem és a modern gasztronómia tökéletes elegye. Egész évben változatos heti menüvel, szezonális különlegességekkel és borvacsorákkal várják vendégeit.

A séf, Barka Áron az étterem megnyitása óta (2010) vezeti a konyhát. Ebből adódóan több olyan étel is van itt, ami sok-sok éve levehetetlen az étlapról. Az egyik ilyen a gulyásleves.

Marhanyak-gulyásleves - 3.250 Ft

A leves titka egyértelműen a hagyományos elkészítési módban rejlik. Nincs baj azzal, amikor ezt az ételt kissé átszabják vagy újraértelmezik, de az ARAZ gulyása az a tisztességes fajta, ami a gyerekkori emlékeket idézi meg.

Itt nem pirítják le külön a zöldségeket és nem szűrik a levet. Talán annyi a különbség a nagymama és az ARAZ gulyása között, hogy utóbbiban tökéletes, mini kockában sorakoznak a zöldségek és a hús is.

Cím:

1074, Dohány utca 42-44.

Web:

araz.hu

Spoon The Boat

Képzeld el, ahogy a Duna közepén ülsz egy elegáns hajón, miközben Budapest ikonikus látképe ölel körül – a Lánchíd, a Budai Vár és a Parlament fényei mind ott tündökölnek körülötted. A hajó fedélzetén minden a kényelemről és a stílusról szól: a tágas belső terek és panorámás teraszok egész évben tökéletes helyszínt biztosítanak egy romantikus vacsorához vagy baráti találkozóhoz. Ess szerelembe Budapesttel, miközben egy exkluzív gasztroélmény részese vagy a hullámok felett!

Fekete Tibor séf vezetésével kreatív és ízgazdag fogások kerülnek az asztalra, a francia alapok mellett a magyar és nemzetközi ízek is otthonra találnak. Mindez fine bistro stílusban, ami egyszerre elegáns és könnyed.

A magyaros fogások közül érdemes lehet a korhelylevest, a mini töltött káposztát vagy a csirkepaprikást is kipróbálni. És nem árt, ha marad hely a desszertnek is.

Gulyásleves, csipetke - 3.690 Ft

A gulyáslevesük elkészítésének folyamata közben van néhány extra lépés, ami még különlegesebbé teszi az alapvetően klasszikus ízvilágú ételt. A folyamat sok vöröshagymával kezdődik, de a fokhagyma sem maradhat el: náluk még bőségesebben kerül belőle a levesbe. A paprika és a paradicsom mellett füstölt fűszerpaprika és egy csepp vörösbor is kerül bele. A hús pedig marhanyak. Ezt aztán legalább három-négy órán át főzik, hogy a hús omlós és a leves ínycsiklandóan gazdag legyen. Ezt követően jönnek a hagyományos zöldségek: sárgarépa, zellergumó és piros burgonya. A csipetkét mindig házilag készítik, és a végén friss újhagymával, angolzellerrel és petrezselyemmel szórják meg a gulyást. Természetesen friss kenyér és csípős paprika is jár mellé.

Cím:

1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Web:

spoonboat.hu

Marumba

A Marumba a múlt és a jelen játékos ötvözete. A belső tér egyszerre emlékeztet egy 40 évvel ezelőtti polgári lakásra, és a romkocsmák fénykorára, jóval letisztultabb és modernebb formában. A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat és az AI segítségével készült magyaros hangulatú képeket, kihangsúlyozva azt, hogy az étterem nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.

A menüben a klasszikus magyar fogások újragondolt változatai találhatóak, mint a szétrakott káposzta, a mangalica pástétom, a zsír és kenyér vagy a tanyasi csirkepaprikás. A séf, Heiszler Olivér igazán bevállalósan csavar egyet a jól ismert és szeretett ételeken.

Aki a magyar ízek mellett képes nyitni valami újra, az ezt a helyet feltétlenül vegye fel a bakancslistájára!

Magyar tarka gulyás csipetkével - 5.900 Ft

Ez a gulyás nem leves! Ez a gulyás inkább egy brutálisan gazdag és laktató ragu, ami ízekben mindent hoz, amitől halhatatlanná vált ez az étel.

Marhalábszárból készül, és a főzés alapja egy zelleres, köményes és hagymás alap, amelyben a hús 4-5 órán át puhul. Egy másik alap is készül zöldségekből és sült marhacsontokból, így a végeredményben még mélyebb ízek jönnek elő a levesben. A fűszerpaprikát marhafaggyúban oldják fel. A gulyás a rendelés után készül el a végleges állapotára. Ilyenkor a zöldségalapot, a húst, a paprikát valamint a további zöldségeket összeforralják, és külön mennek bele a friss zöldségek, mint például a répa. A házi csipetke sem maradhat el, és a tálaláskor a frissítés érdekében tv-paprikát, hegyes erős paprikát, angolzellert és petrezselymet szórnak a tetejére. Azok, akik szeretik az extra csípőset, hegyes erős paprikát is kérhetnek hozzá, és a frissen sült kenyeret sem érdemes elhagyni mellőle.

Cím:

1075, Holló utca 1.

Web:

marumba.hu

Városliget Café & Restaurant

Ha egy helyet keresel Budapesten, ami tökéletesen ötvözi a századfordulós nosztalgiát a modern konyha kínálatával, a Városliget Café & Restaurant kihagyhatatlan választás. A Műjégpálya és Csónakázótó partján álló étterem gyönyörű panorámája már önmagában elvarázsol: télen a korcsolyázók kavalkádja, nyáron pedig a romantikus csónakázás látványa teszi különlegessé az élményt, a háttérben a Vajdahunyad várával.

Az étterem belső tere is megér egy külön említést, hiszen két terme és azok atmoszférája, miliője hangulatosan hozzák vissza a csónakázás és korcsolyázás tematikáját, miközben a játszósarokkal a családosok kényelméről is gondoskodnak. Ráadásul az étlap minden korosztályt megszólít: a Kárpát-medencei gyökerekre építő, polgári konyha fogásai között megtalálhatók az ikonikus magyar ételek, mint például a Jókai bableves, a paprikás csirke kapros-túrós csuszával, vagy épp a lassan sült bárány.

Az ételek nemcsak finomak, de bőséges adagokban érkeznek. Legyen szó romantikus randiról, családi ebédről, vagy akár egy kisebb rendezvényről, a Városliget Café tökéletes helyszín minden alkalomra.

Tradicionális marhagulyás csipetkével - 3.590 Ft

A gulyáslevest hagyományosan marhanyakból készítik, eme hús íze, és szaftossága vált be náluk a legjobban. A vöröshagymát finomra vágva olajban pirítják meg, szalmaszínre, majd jöhet bele a kockára vágott hús. Lassú tűzön pirítva-pörkölve készítik, majdnem puhára. Ízesítése só, őrölt kömény, zúzott fokhagyma, lecsópaprika, paradicsom. Színét a Foktői házi termesztésű, és őrlésű édesnemes paprika adja. Közben a kis kockára vágott zöldségeket is felteszik főni, ha félig megpuhultak akkor teszik bele a burgonyát is. Ebből a két alapból mindig csak annyit főznek össze, amennyi szükséges, így biztosítva a frissességét. Erőset nem tesznek bele, azt a Vendégre bízzák. Tálaláskor frissítésnek kap kis kockára vágott zellerszárat, paprikát, zellerzöldet, és külön kifőzött házi csipetkét. Külön hegyes erőset, és kovászos kenyeret adnak hozzá.

Cím:

1146, Olof Palme sétány 5.

Web:

varosligetcafe.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Ezek most a legújabb és legtrendibb helyek Budapesten
Az elmúlt hónapokban több új hely is nyílt Budapesten, amelyek friss színt hoznak a város éttermi és kávézói palettájára, a fine dining élményektől kezdve a laza street foodig.
Vass Adrienn - szmo.hu
2025. február 08.



Arabica Hungary

Az Arabica története Kenneth Shoji személyes utazásából született, amely a kávé, a dizájn és a világ megismerése iránti szenvedélyére épül. 2014-ben alapította meg az Arabicát, az első üzlet Kyotoban nyílt meg. Kenneth saját kávéfarmot is vásárolt Hawaiin, és a legkiválóbb pörkölő- és eszpresszógépeket forgalmazza.

Az Arabica Hungary nem csupán egy kávézó, hanem egy életérzés, amelyben a dizájn és a kultúra találkozik.

Az első budapesti üzletet a neves francia Ciguë építészeti stúdió tervezte, középpontba állítva a helyszín eredeti, nyers téglaboltozatának lenyűgöző szépségét. A belső térben a Zsolnayval közösen alkotott ülőalkalmatosságok a hagyományos budapesti fürdők hangulatát idézik, míg a fehér Zsolnay csempékkel borított pultok fényes felülete izgalmas kontrasztot alkot a rusztikus téglafalakkal.

A kávézó kínálatában többféle kávé, matcha és limonádé is található. A sima presszó 1000 forintba kerül.

Az Arabica a világ számos pontján képviseli a minőségi kávé és a dizájn harmóniáját, így nem csoda, hogy a nyitóhétvégén (01.26) nálunk is teltházzal pörögtek.

1061, Király utca 40.

Fotó: Arabica
Fotó: Arabica

Pizza Művek - Bartók

Úgy tűnik, hogy a Pizza Művek Zugló után Budát is meghódítja, hiszen február elsején új egységet nyitottak a Bartók Béla úton. Ráadásul az első 100 pizzát ingyen adták, így még komolyabb lett a hype.

Különlegességük, hogy egy teljesen új pizzaműfajt hoztak létre: a Budapest style pizzát.

A koncepció a Detroit-stílusú pizza alapjaira épül, de könnyebb, ropogós szélű, mégis puha tésztával készül, és a feltétek is a magyar ízléshez igazodnak. A feltétek között sonka, szalámi, kolbász, kukorica és lila hagyma is szerepel. A szószt pedig nem a pizzára kenik, hanem mártogatósként adják. Választhatunk paradicsomos-oregánós vagy fokhagymás-tejfölös változatot. A hely apró, de annál hangulatosabb. A Csepel Művek ipari öröksége ihlette dizájnnal tiszteleg a budapesti melóskultúra előtt. A pizzák jól bírják a szállítást és az újramelegítést, így akár útközben vagy otthon is élvezhetők.

1118, Bartók Béla út 44.

Fotó: Pizza Művek
Fotó: Pizza Művek

Maia Mexican Fusion

A Maia Mexican Fusion  falai között a mexikói ízvilág és a nemzetközi fúzió találkozik. A Hercegprímás utcában nyílt hely nem klasszikus mexikói étterem, hanem egy kreatív konyha, ahol olyan meglepő fogásokat is találunk, mint a bolognai raguval töltött olasz taco vagy a bárányos-humuszos közel-keleti verzió.

A tulajdonos, Emre Sergin kaliforniai és török hatásokkal formálta meg a koncepciót, így az étlap is inkább a nyugati part vibráló gasztrokultúráját idézi, mint a klasszikus tex-mex konyhát.

A koktélkínálat is kifejezetten izgalmas, de természetesen a tequila és a mezcal a főszereplő. A Maia nemcsak egy étkezési élményt kínál, hanem egy hangulatos találkozóhely is, ahol a vacsora után akár egy DJ-s buliba is belecsúszhat az este.

1051, Hercegprímás utca 12.

Fotó: Maia Mexican Fusion
Fotó: Maia Mexican Fusion

Random Bagel

A Random Bagel Budapest egy laza, mégis átgondolt koncepció, amely nem csupán egy újabb szendvicsező, hanem egy hely, ahol a bagel valódi főszerepet kap.

Az örvényesi strand ikonikus food truckjából indult vállalkozás most egy pesti bisztró formájában talált új otthonra a Semmelweis utcában.

Az enteriőr modern és hangulatos, a kínálat pedig rövid, de ütős: hat különböző bagel közül lehet választani.

Az ételek mellett kortárs művészeti alkotások és egy apró art shop is helyet kapott, ahol ékszereket, kézműves termékeket és borokat lehet beszerezni. A kávérajongók a pécsi CrackerJack pörkölő minőségi kávéit kortyolhatják, de a Muslinca Craft Soda izgalmas ízkombinációit is érdemes kipróbálni. Bár a hely nem nagy, a kültéri asztaloknál üldögélve élvezhetjük a környék nyugodt hangulatát, vagy elvitelre is felkaphatunk egy bagelt.

1052, Semmelweis utca 19.

Fotó: Random Bagel Budapest
Fotó: Random Bagel Budapest

BIBO Budapest

Madrid, London és Doha után megérkezett Budapestre is Dani García ikonikus étteremkoncepciója, a BiBo. A Dorothea Hotel legfelső emeletén található rooftopbár és étterem egyszerre kínál pazar panorámát és egyedi gasztronómiai élményt.

A hely szellemisége a spanyol "vivo" szóból ered, ami azt jelenti: igazán élni.

A három Michelin-csillagos spanyol séf nemzetközi tapasztalatai és a magyar konyha hagyományai együtt jelennek meg az étlapon.

Az étlapon signature-fogások és kreatív magyar ihletésű ételek keverednek, mint a füstölt lazacos BiBo lángos vagy a spicces galuska tokajiaszú-krémmel.

A BiBo Budapest elegáns, mégis játékos belső terekkel, tükröződő felületekkel és buborékos mennyezeti díszítéssel várja a vendégeket, a teraszáról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a budai oldalra.

1051, Apáczai Csere János utca 11.

Fotó: BiBo
Fotó: BiBo

Shibuya Budapest

A Városligeti fasoron nyílt Shibuya egy új szintre emeli a pán-ázsiai gasztronómiát Budapesten.

Az étterem egyszerre idézi meg Tokió ikonikus Shibuya városrészének pezsgését és a tradicionális ázsiai konyha mélységét.

A koncepció mögött Nguyen Thi Bich Huong (Heni) áll, akinek első étterme, a Little Geisha Can Cook, már bizonyította, hogy érzéke van a kifinomult, mégis közvetlen vendéglátáshoz. A Shibuya viszont ennél nagyobb ambíciókat dédelget: tágasabb, merészebb, és a prémium minőségű alapanyagokat helyezi fókuszba. A menüben találkozik Japán és Dél-Ázsia, egy csipetnyi francia konyhaművészettel kiegészülve. A sushik és steakek kiemelt szerepet kapnak, az ételeket izgalmas szószok és kifinomult technológiák teszik még különlegesebbé.

Az enteriőr sem hétköznapi: a pán-ázsiai építészeti hagyományok, a japán Shou Sugi Ban faégetési technika és a mangák popkulturális világa is visszaköszön a térben. Nappal elegáns, este pedig igazi atmoszférateremtő hely, ahol a bento-boxos ebéd ugyanúgy működik, mint az esti izakaya hangulat.

1068, Városligeti fasor 44-46.

Fotó: Kiss Bálint / Socially
Fotó: Kiss Bálint / Socially

+1 TODO Mexican Kitchen

A TODO tavaly nyitott, de a városlakók még csak most kezdik igazán megismerni és belakni a tágas és színes mexikói éttermet.

Ha nem csak a Tex-Mex érdekel, hanem belekóstolnál egy félig autentikus mexikói, félig magyar alapanyagokra építő hely menüjébe, akkor mindenképpen érdemes egy próbát tenni velük.

Bővebben már a a nyitáskor írtunk k róluk, ITT.

Cím: 1052, Szervita tér 8.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A bindzsisztáni szelet után itt a mini-Dubaj-torta – Új különlegességgel rukkolt elő egy budapesti pékség
Az édesség inkább lovagolja meg a Dubaj-csoki tavaly év végi őrültetét, de a készítők nem hagyták ki a mini/maxi-Dubaj ziccert sem.


Igazán nem lehet azt mondani, hogy a magyar pékek és cukrászok ne tartanák az ujjukat a magyar közélet ütőerén. Még ki sem hevertük a hódmezővásárhelyi Bindzsisztán-szelet viszontagságos történetét, máris itt egy újabb bolt újabb utalása.

A budapest VAJ Pékség a Dubaj-csoki sikerét meglovagolva egészen különleges érdekességgel rukkolt elő. Mint Facebook-oldalukon írják:

„A dubaji csokoládé ötletéből kiindulva mi – azaz Édesem Szonja és csapata – is megalkottunk saját intepretációnkat a témára: egy nagyon csokis és nagyon pisztáciás desszertet. A rétegek alulról felfelé haladva a következők: kakaós-kardamomos-pisztáciás ropogós alj, krémes tejcsokoládé mousse és pisztáciakrém ropogós kadayıf tésztával.”

Ahogy a leírásból is látszik, a készítők inkább a tavaly év végén elképesztő nagyot futó Dubaj-csokira hegyezték ki terméküket, de azért a leírásba belefért az is:

„Mini Dubaj és Maxi Dubaj – íme a VAJ Torta kollekció legfrissebb tagja!”

A tortát egyébként S és M méretben lehet megrendelni a pékség honlapján, monodesszertként pedig szerdától lehet kapni a VAJ üzleteiben.

Jelen sorok írójának egyébként már volt szerencséje a különösen borsos árú süteményhez. (A cikk nem szélsőségesen profi címlaképe is saját lövés.) Amatőr desszertkóstolóként el lehet mondani, hogy a torta minden része nagyon rendben van: sütisznobként úgy is fogalmazhatok, textúrája tökéletes. Az ízek is elég jól harmonizálnak, érezhető, hogy a készítők mindent bevetettek, hogy a Dubaj-csoki jellegzetes ízvilágát visszaadják. Az viszont mindenképp elmondható, hogy a torta rendkívül tömény: még monodesszert formában is kifog az emberen akár egy adag is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: