GASZTRO

1980-ban sem volt már magyar a szilveszteri lencse

A lencse őshonos hazánkban, de a történelem viharai megtépázták termesztését, így az 1980-as évekre igazi hiánycikk lett.
Forrás: Tó-retró blog, fotók: Pixaby - szmo.hu
2022. december 31.


Link másolása

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Egy bibliai növény, amelynek fehérjetartalma a malachúséval és szénhidráttartalma a kenyérével vetekszik. Az újévi asztal abszolút sztárja ma is, amely állítólag meghozza a családok számára a bőséget. S bár ősidők óta termesztik hazánk területén, mégis hiánycikknek számított az 1980-as években, sőt manapság is behozatalra szorulunk belőle. Az új esztendő első napján tányérunkra kerülő lencse története izgalmasabb, mint gondolnánk.

Jelenleg Magyarországon olyan 250-300 hektáron termesztenek lencsét, ami igen kevésnek tűnik, ha összehasonlítjuk például a borsó 35 000 hektárjával.

Azt, hogy ez miért alakult így, leginkább a történelmünk magyarázza. Hazánk éghajlata, különösen a szárazabb területek kiválóak lencsetermesztésre, így már az ősidőkben jelen volt a Kárpát-medencében, erről tanúskodnak az Aggteleken talált neolitikumi leletek. Az írásos emlékek szerint Caligula római császár hozta be Pannóniába a lencsét, s vele együtt az új évi szokásokat. Ezek sok évszázadon keresztül fennmaradtak Európa több országában is, hiába gondoljuk az újévi lencseevésről, hogy kizárólag magyar szokás.

Olaszországban máig tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, azaz a csülök lencsével, és az osztrák sógoroknál is hagyományosan lencsés disznóorrot tálalnak újévkor, sőt a németek is bőrös sertéssülttel köszöntik az év kezdetét, amihez balzsamecetes lencse dukál.

Sok nemzet hozzánk hasonlóan úgy tartja, hogy új év első napján a lencse fogyasztása bőséget és sok-sok pénzt hoz a házhoz.

Visszakanyarodva a lencse sztorijához meg kell említenünk Ézsau bibliai történetét, aki egy tál lencséért eladta elsőszülöttsége jogát Jákobnak, a testvérének. A Bibliában és a Koránban is sokszor emlegetett növény és étel a lencse, hiszen az Arab-félszigeten és Egyiptomban egyaránt termesztették már az ősidőkben is. Ma Kanada, az USA és India számít a legnagyobb termesztőnek, Európában pedig a mediterrán államok. Mi elsősorban Kanadából, Lengyelországból és Oroszországból szerezzük be a hazai piac számára. A szakértők szerint jobban megéri importálni a lencsét, mint itthon termeszteni. Bár száraz éghajlatunkon jól megterem a növény, az már kevésbé kedvez a nagy hozamoknak, hogy nagyon fogékony a fuzáriumra, ami bizony Magyarországon sem ritka betegség.

A lencse mindemellett igen kényes a szüretelésre is, a betakarítását gyorsan 1-2 nap alatt kell lebonyolítani, mert a szemek túlérve azonnal lepotyognak a földre. Ezek a nehézségek 1-2 évszázaddal ezelőtt nem akadályozták az uradalmakat abban, hogy a történelmi Magyarországot a kontinens egyik fontos lencsetermesztőjévé tegyék. Trianon után azonban a lencsetermő vidékek (például híres Háromszék) 77%-a határon kívülre került, s bár két világháború között többször próbálkoztak a lencse újbóli meghonosításával, ezek a kezdeményezések kevésbé voltak sikeresek.

A II. világháború után a tervgazdaság természetesen számolt a lencsével is, és a lencsés termőföldek aránya is növekedésnek indult. Mégiscsak egy olyan táplálékról volt szó, ami a magyar konyhában is jelentős szerephez jut. De ez a sikeres fejlődés csak a 60-as évek közepéig tartott, amikor elindult a termelőszövetkezetek fokozott gépesítése, és ezzel párhuzamosan kiderült, hogy repcét, napraforgót, búzát jóval egyszerűbben és nagyobb hozammal lehet termeszteni, mint lencsét.

A TSZ-eknek egyszerűen nem érte meg kézzel szedetni a magyar lencsét, ami ráadásul nem is hozta az Ázsiában és a tengerentúlon jellemző hozamokat, így inkább átnyergeltek más haszonnövényekre. Ez a tendencia végül odáig fajult, hogy 1970-ben már csak importlencsét lehetett kapni a boltokban, azt is aranyáron. Ekkor 60 forintba került egy kiló lencse (ez mai áron olyan 2640 forintnak felel meg) és az akkoriban kínált legminőségibb virslik árával vetekedett.

Nem is vette a magyar a lencsét, kizárólag csak szilveszterkor, így a 80-as évekre a csökkenő kereslet, a nehezebb import végül oda vezetett, hogy abszolút hiánycikk lett a lencse. Főként újév idején, amikor mindenki lencsével szerette volna megalapozni a jólétet.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es, 80-as évekre, és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta-csoporthoz!

Ha szívesen felidézed az előző korszak karácsonyait, szeretnéd tudni, hogy akkoriban a télapót vagy a Jézuskát várták a gyerekek, és milyen játékok kerültek a karácsonyfa alá vagy milyen szaloncukrokkal és égőkkel díszítettük fel a karácsonyfát, és mit viseltünk a jeles ünnepen, olvasd el a Tó-retró blog szerzőjének új könyvét! További részletek és megrendelés itt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Videó: így készül a mekis rántotta – egy dolgozó mutatta meg
Sok kommentelő elborzadt a folyamatot és a végeredményt látva.

Link másolása

Sokan szeretnék tudni a McDonald's legnépszerűbb termékeinek titkát, szerencséjükre számos volt és jelenlegi mekis dolgozó oszt meg kulisszatitkokat a konyhából.

Most egy Yanii nevű alkalmazott mutatta meg videóban, hogyan készül a mekis rántotta. A TikTokra feltöltött videóját már több mint 1,7 milliószor nézték meg és 166 ezernél is több lájkot kapott.

Egyesek eléggé kiakadtak azon, hogy már folyékony állapotában, egy dobozból öntik a tojást a sütőfelületre, míg mások a fűszerezést hiányolták belőle. Sokak szerint a videó végén látott állapot még nem egy kész tojásrántotta, de akadnak olyan kommentelők is, akik szerint ennek egyáltalán nincs is köze a rántottához.

@kallme.yaniii This is how we make scrambled eggs at #mcdonalds #saw? #fyp #viral #fypシ #trending #tiktok #foryou ♬ Aesthetic - Tollan Kim

A McDonald's-ban dolgozó nő egyébként számos más munkafolyamatról is készített már videót. Ebben például megmutatta, hogyan csomagolják be a nagy mekis reggelit, benne a rántottával:

@kallme.yaniii This is how we make a big breakfast at #mcdonalds #saw? #fyp #viral #QuakerPregrain #fypシ #trending #tiktok #foryou ♬ Aesthetic - Tollan Kim


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Putyin kedvence néven árul pizzát egy hajdúböszörményi étterem
Nem csak Orbán Viktorról neveztek ám el pizzát magyar étteremben!

Link másolása

Nem akármilyen pizzával várja a vendégeket a hajdúböszörményi Beregszászi Étterem és Rendezvényház: van egy „Putyin kedvence” elnevezésű pizzájuk.

A tejfölös alapra sonka, csülök, bacon, juhtúró és füstölt sajt került, így áll össze az orosz elnök kedvence a hajdúsági szakács szerint.

A nem szokványos nevű ételt az Index szúrta ki az étterem étlapján. Aki szeretné megkóstolni, akár családi méretben is rendelheti.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a magyar miniszterelnökről neveztek el pizzát. Mint megírtuk, Orbán Viktor idén március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond majd beszédet, erre az alkalomra készült el a róla elnevezett pizza egy kiskőrösi pizzériában. A BBQ-s, mézes alapra csirkemellcsíkokat, sajtot, narancskarikákat és jalapeno paprikát tesznek. Ezt különleges ajánlatként március 12. és 19. között kóstolhatják meg az arra járók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Elképesztő: az egyik vendég mindenki vacsoráját kifizette egy ausztráliai Nobuban
Volt olyan is, akit nagyon felháborított az eset, mert a luxusétterembe jellemzően nem azok járnak, akik rá vannak szorulva az adományokra.

Link másolása

Egy rejtélyes idegen mindegyik vendég vacsoráját kifizette a Sydneyben található Nobu étteremben - írja az Independent.

Itt amúgy egy hétfogásos, kóstolós menü ára 175 ausztrál dollár, azaz körülbelül 41 ezer forint.

"A pincér úgy fogalmazott, hogy ez véletlenszerű kedves cselekedet volt. Ezt valószínűleg nem fogja látni a nagylelkű idegen, de... köszönöm szépen" - írta a Twitteren Sami Lukis televíziós és rádiós műsorvezető, aki aznap pont a Nobuban vacsorázott.

A japán étteremlánc az egyik legdrágább a világon, úgyhogy sok kommentelő szerint az itt vacsorázók igazából nem is voltak rászorulva egy ilyen adományra.

"Pont erre volt szüksége a túlfizetett gazdagoknak"

- írta az egyik hozzászóló.

Lukis ezért egy cikket is írt az ügyről, amiben elárulta, ő maga is furcsának érezte a helyzetet, és azon is elgondolkodott,

nem lehetett-e volna jobban elkölteni azt a több ezer dollárt a vacsorájuk helyett?

"Ezzel együtt az ember sosem tudhatja, mi zajlik le valaki fejében, és én nem ítélhetem el azért, hogy ő mire költi el a pénzét. Talán ez a fickó aznap már jótékonykodott máshol, vagy más módokon okozott örömöt" - írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Orbán-pizzával készül március 15-re egy kiskőrösi pizzéria
A kormányfő Petőfi szülőházánál mond majd beszédet a nemzeti ünnepen. Az eseményben meglátta a lehetőséget egy helyi étterem.

Link másolása

Orbán-pizzával készül március 15-re egy kiskörösi pizzéria - szúrta ki az Index.

Kedden derült ki, hogy

Orbán Viktor idén március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond majd beszédet.

Ebben látta meg az üzleti lehetőséget a helyi Pizzaphone Pizzéria, amely pénteken a Facebookon jelentette be, hogy Orbán Viktor-pizzával készülnek az eseményre.

És hogy néz majd ki a magyar kormányfőről elnevezett pizza?

BBQ, mézes alapra, csirkemellcsíkokat, sajtot, narancskarikákat és jalapeno paprikát pakolnak.

Mindezt március 12-től március 19-ig lehet majd megkóstolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: