GASZTRO

117 év után kivonják a forgalomból a magyarok kedvenc kekszét

A Mondelez szerint a fogyasztói igények jelentősen visszaestek, ezért már nem éri meg a gyártást folytatni.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. október 10.



117 év után eltűnt a boltok polcairól a Győri Otthon háztartási keksz, amelyet sok magyar háztartásban elengedhetetlen alapanyagként tartottak számon, írja az Index a gyártó közleménye alapján. A kekszgyártást az amerikai Mondelez cég döntése értelmében 2024 első negyedévében végleg leállították.

A Mondelez, amely 2019-ben áthelyezte a gyártást Győrből Székesfehérvárra, a kereslet folyamatos csökkenésére hivatkozott. Közleményükben azt írták, hogy a fogyasztói igények jelentősen visszaestek, és már nem éri meg a gyártást folytatni.

Bár az utóbbi években a kekszárak mintegy 70 százalékkal emelkedtek, a Győri Otthon keksz népszerűsége így is megmaradt, hiszen

sok magyar család használta olyan hagyományos édességek készítéséhez, mint a kókuszgolyó, kekszszalámi vagy sütés nélküli torták.

Azonban most, hogy a gyártás véget ért, a vásárlóknak más alternatívák után kell nézniük.

A lap megjegyzi, hogy az Otthon háztartási keksz ára az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, ami már sok vásárló számára is jócskán érezhető volt. Az Index által megkeresett Termékkritikus blog szerint az ilyen drasztikus áremelkedések gyakran aláássák a fogyasztói bizalmat, és felvethetik a kérdést, hogy nem a termék végleges eltűnését készítik-e elő.

A Mondelez döntése nem példa nélküli: a cég korábban hasonló lépést tett a Sport szelet esetében is. A nyáron ugyanis bejelentették, hogy 71 év után megszüntetik a klasszikus, ezüstfóliás diszkoszvetős kis Sport szelet gyártását, ami sokak számára ikonikus édesség volt. Ez a lépés is hasonlóan érintette a magyar fogyasztókat, akik számára ezek a termékek szinte kultikus jelentőséggel bírtak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Tradicionális desszertek nyomában: 5 hely, ahol hagyományos ízeket találsz
Kóstolj bele a főváros legfinomabb hagyományos desszertjeibe, melyek generációkon át öröklődtek!


Cziniel Cukrászda és Kávéház

A Cziniel a Római-part közelében, a Nánási úton található, a III. kerületében. Bár nem közvetlenül a Duna-part mentén helyezkedik el, érdemes egy kis kitérőt tenni érte, akár nyáron, akár télen. Vita nélkül a környék egyik legkedveltebb cukrászdája, ahol a modern édességek mellett a hagyományos sütemények is szép számmal megtalálhatóak.

A Cziniel a szelet süteményeken túl is rendkívül változatos: klasszikus tortákat, egyedi formatortákat, édes és sós péksüteményeket, valamint teasüteményeket is kínálnak, sőt mindezeket házhoz is szállítják.

Azok számára pedig, akik egészségtudatosabban szeretnének választani, mentes, vegán és paleo kínálatuk is elérhető. Emellett a cukrászda egy reggelizőhely funkcióját is betölti: tojásételek, szendvicsek és egyéb reggeli finomságok szerepelnek a menüben, valamint természetesen forró italok és frissítők.

De ha csak a klasszikus süteményeket nézzük, akkor is rettentő nehéz választani. Csak hogy párat említsünk: Zserbó, Flódni, Isler, Feketeerdő szelet, Mignon, Sacher, Francia krémes és Dobostorta szelet folyamatosan elérhető, rendkívül jó áron.

A cukrászdában jelenleg felújítás zajlik, de ettől függetlenül zavartalanul látogatható. A felújítás részleteiről és annak végéről a Facebook oldalukon folyamatos tájékoztatnak mindenkit.

Cím: 1033 Budapest, Nánási út 55.

Web: czinielcukraszda.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Gundel Étterem

Ha klasszikus desszertekről beszélünk, akkor nem csak cukrászdákban érdemes keresnünk, hanem akár híres, magyar éttermeinkben is. És ebből a felsorolásból a Gundel kihagyhatatlan!

A Gundel Étterem Budapest egyik legismertebb helyszínén, a Városligetben található, a Fővárosi Állatkert mellett, közel a Széchenyi Fürdőhöz. 2024-ben az étterem fennállásának 130. évfordulóját ünneplik.

Gundel Károly hagyatéka a magyar gasztronómia meghatározó öröksége, amely túlnyúlik az étterem falain. Az általa képviselt konyhai szemlélet ötvözi a hagyományos magyar ételeket a modern, nemzetközi gasztronómia elemeivel. Ezzel egyfajta gasztronómiai hidat épített a magyar és a világkonyha között. Innovatív hozzáállásának köszönhetően

ikonikus fogások születtek itt, mint például a Gundel palacsinta, amely ma is a magyar konyha elválaszthatatlan része.

De a palacsinta mellett a tart formában újragondolta Rákóczi-túróst és a Somlói galuskát is érdemes megkóstolni. Utóbbi itt aszúba áztatott aranymazsolával készül, ami teljesen más szinte emeli ezt a habkönnyű desszertet.

És található az étlapon egy desszertválogatás is, aminek része egy Dobos torta, egy Eszterházy szelet, és egy mini Rákóczi túrós.

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

Web: gundel.hu​

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A rétes (mai formájában) a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít, és egy jó réteses 2024-ben is igazi kincs.

Mi pedig rögtön kettőt is mutatunk nektek!

Első Pesti Rétesház

Az Első Pesti Rétesház egy történelmi, 1812-ben épült műemlék épületben található, az Október 6. utca 22. szám alatt, mindössze néhány perc sétára a belváros központjától. Az épület történelmi atmoszférája, melyet a családi emlékekkel díszített belső tér tesz különlegessé, hűen tükrözi a régi magyar kávéházi kultúra hangulatát.

Az étterem 2007 óta működik családi vállalkozásként, a réteskészítés hagyományainak megőrzését tűzte ki céljául, és ennek megfelelően kínálja a klasszikus, házi készítésű réteseket.

Az étterem különlegessége, hogy itt rendszeresen tartanak rétesbemutatókat, ahol a vendégek megismerkedhetnek a rétes hagyományaival, és részt vehetnek a rétesnyújtás folyamatában is. De ha az ember csak egy átlag hétköznapon téved be hozzájuk, akkor is könnyedén elkaphat egy olyan pillanatot, amikor a pult mögött éppen rétest nyújtanak vagy töltenek a szorgos kezek.

Az alap ízek mellett (például: meggyes, káposztás, mákos, sárgabarackos, barackos-túrós) naponta változó különleges rétesekkel is várják a vendégeket. Ha helyben fogyasztanátok, különböző szószokkal és tejszínhabbal is kérhetitek a réteseteket, de ha elvinnétek, a csodaszép díszdobozok miatt is felejthetetlen lesz az élmény.

De ha nem jártok a környéken, a webshopon keresztül is tudtok rendelni. November 10-ig 20% kedvezmény jár, ha használjátok az "AKINEMLEPEGYSZERRE" kuponkódot!

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 22.

Web: strudelhouse.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Bognár Bogi / Socially
Fotó: Vass Adrienn

Normafa Rétes

A Normafán járva kihagyhatatlan program a rétesezés, ami mintha visszarepítene az időben. Itt az ember tényleg ki tud szakadni a városi zajából és szürkeségéből és a természetben való feltöltődés mellett, még egy klasszikus rétessel is jutalmazhatja magát.

A Normafa Rétes 1978 óta üzemel és bár a bódé azóta felújításra került, viszont törekednek arra, hogy a Normafa értékeit megtartva ugyanolyan érzésekkel térjenek ide vissza a látogatók, mint korábban.

Több tíz éven keresztül Laci bácsi készítette a nagyhírű Normafa Réteseket, de visszavonulásakor megígérték neki, hogy a Síház csapata továbbviszi a hagyományt és azóta is az ő receptúrája alapján készítik a réteseket.

A rétes pedig továbbra is töltelék dús, kívül ropogós és ízletes - pont ahogy meg van írva a nagykönyvben.

Hétköznap az alap ízek nagyjából a következőek: alma, meggy, mák, káposzta, túró, rumos-diós szilva. És természetesen a mák és a túró különböző gyümölcsökkel kombinálva is fel-felbukkan.

Hétvégén és ünnepnapokon további ízekkel is bővül a választék, és ilyenkor kürtőskalács valamint gőzgombóc is elérhető náluk.

Jó időben egy finom gyümölcslé, kávé vagy forró tea mellett élvezni a réteseket a Normafán, igazi bakancslistás élmény!

Cím: 1121 Budapest, Eötvös út 59-61.

Web: normafaretes

Fotó: Normafa Rétes
Fotó: Normafa Rétes
Fotó: Normafa Rétes

Auguszt 1870 - Auguszt József cukrászdája a Fény utcában

Auguszt Elek, az Auguszt-dinasztia alapítója, 1869-ben nyitotta meg első cukrászdáját a Tabánban, a Dózsa György tér helyén. Ma már a 4. generáció, Auguszt József és felesége, Ibolya irányítja a cukrászdát Buda szívében, a Fény utca 8. szám alatt, ahol a családtagok aktívan részt vesznek a hagyományok továbbörökítésében.

Az Auguszt sütemények titka a négy generáció által felhalmozott tudásban és a kiváló alapanyagokban rejlik. A klasszikus édességek készítése során a kézi munka és a részletekre való figyelem kulcsfontosságú.

Az Augusztban annyira sokféle klasszikus sütemény van, hogy bizonyos daraboknak a létezésével sincs feltétlenül tisztában az egyszerű vásárló. Szóval ide belépni és körbenézni már önmagában is egy cukrászati gyorstalpaló.

Ráadásul a szezonalítást is nagyon komolyan veszik.

Amikor mi egy napsütéses, októberi napon náluk jártunk, többek között rengeteg gesztenyés és a diós finomsággal találkoztunk: Diós resztelt, Bécsi kocka, Zserbó, Pozsonyi kifli, Gesztenye golyó, Gesztenyés sablé.

A magyar klasszikusos mellett tehát itt könnyen belefuthatunk hagyományos osztrák vagy éppen francia csemegékbe is. 

Természetesen az Augusztnak is van webshopja, így a finomságok házhoz is rendelhetőek.

Cím: 1024 Budapest, Fény utca 8.

Web: auguszt.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Brunchmámor: 6 budapesti hely, ahol a reggelizés igazi élmény
Indítsd a napodat stílusosan! Fedezd fel Budapest legjobb reggelizőit, ahol az ízek és a kreatív fogások újraértelmezik a reggelit.


Vannak azok a napok, amikor a reggelizés nem csupán egy étkezés, hanem élmény is.

A következő válogatásban hat különböző helyet mutatunk be: a természetközeli VakVarjú Csónakházat, az egészségtudatosan is csinos Zili's Health Bart, a gourmet SOLID Budapestet, a nagypolgári Zsolnay Kávéházat, a családias breadpitet, valamint a laza Deszka Budapestet.

Minden hely egyedi élményt kínál, a fine diningtól kezdve a tágas éttermek nyújtotta, ráérős reggelizésen át a zuglói gyöngyszemig.

Felfedezzük fel együtt Budapest legizgalmasabb reggelizőit!

VakVarjú Csónakház

Szeptember óta a VakVarjú éttermekben már bruncholni is lehet. 8 és 11 óra között válogathatunk egy hatalmas, csak reggelire szánt ételeket és italokat tartalmazó étlapról. A menü mellé pedig a megszokott VakVarjús vendéglátás és barátságos környezet társul.

Én ez alkalommal a VakVarjú Csónakházban jártam, ahol a pesterzsébeti Duna-part egy különleges pluszt is adott a reggelihez.

Az étterem és rendezvényközpont terasza közvetlenül a folyó partján helyezkedik el, ami a hűvösebb idő beálltával télikertté alakul át, így a természetközeli élmény továbbra is biztosított.

A csípős de napos idő arra késztetett, hogy forró kávét és jeges mangós matcha lattét is rendeljek, és egyik végletben sem csalódtam.

A menüről több dolgot is megkóstoltam, bár a Vakvarjú Reggeli-torony önmában is bőségesen elég két fő számára, hiszen rendesen meg volt pakolva finomságokkal. Kacsamájmousse, füstölt padlizsánkrém, aszalt paradicsomos kecskesajtkrém, bazsalikomos hummus, prosciutto, füstölt kolbász, többféle sajt és zöldség is helyet kapott rajta. Mindez friss kenyérrel és kaláccsal egészült ki. Ha pedig valakinek ez nem lenne elég, kikérheti a Royal-tornyot is, ami pluszban croissantokkal, vajjal és lekvárokkal érkezik.

Ezen kívül egy Croque Madame és egy Amerikai palacsinta is érkezett az aszatlomhoz.

A Croque Madame egy igazán szexi francia szendvics, ami pirított kenyérszeletekből, prosciutto-ból, gouda sajtból és tükörtojásból áll össze. Érkezett hozzá savanyú uborka is, ami remekül frissíti a falatokat. Az amerikai palacsinta pedig ebben a formában igazi látványosság: vastag és puha rétegek, juharsziruppal, házi lekvárokkal, gyümölcsökkel és tejszínhabbal. Mindez nemcsak gyönyörűen nézett ki, de ízre is tökéletes volt.

A Csónakház az egyedi környezet és a tágas belső tér miatt mindenképpen megér egy kitérőt. Itt péntek, szombat és vasárnap tudtok reggelizni, és jóval több dolog közül lehet válogatni, mint amit én kóstoltam. Ha pedig egy másik VakVarjúba látogatnátok el, a nyitvatartás miatt mindenképpen nézzetek fel ERRE az oldalra.

Cím: 1203 Vízisport utca 12-18.

csonakhaz.vakvarju.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: VakVarjú

Zili's Health Bar

A Zili's egy igazán hiánypótló hely, ahol az egészséges étkezés, a csodaszép tálalás, és a finom ízek kéz a kézben járnak. A kávézó a Corvin mozi mellett található, és a nagy belmagassága miatt kifejezetten tágas, a letisztul bútorok és berendezés miatt pedig kellemes, modern hangulatú.

A Zili's tökéletes választás mindazok számára, akik egészségtudatosan étkeznek, hiszen itt a diétázók és az ételérzékenyek egyaránt megtalálják a számukra megfelelő fogásokat.

Legyen szó vegán, paleo, gluténmentes vagy cukormentes alternatívákról, a hely széles választékot kínál.

Elsőként a vegán pisztáciás croissantot kóstoltam meg, ami azonnal megvett kilóra. Úgy nézett ki, mint a legegészségtelenebb, cukorsokkot okozó desszertek, mégis összetevőit tekintve egy jóval barátságosabb opció. A töltelék hihetetlenül gazdag ízű pisztáciakrém, de mivel csak természetes cukrot használtak hozzá, egyáltalán nem volt gejl.

Ezután jött a chai French toast, ami gyönyörűen volt díszítve friss gyümölcsökkel, a chai szirup pedig feltette az i-re a pontot: ennek az ételnek "ősz íze" van!

A sós fogások közül a Breakfast Tacost próbáltam ki, ami számomra abszolút új élmény volt, hiszen eddig még nem kevertem a mexikói ízeket a reggelivel. Pedig a tépett hús, a feta, a koriander és rántotta kombinációja egy igazi ízbomba.

A Zili's Health Bar tehát nemcsak az egészséges étkezést hirdeti, hanem azt is megmutatja, hogy az alakbarát ételek is lehetnek szépek és ízletesek.

A hely alkalmas egy baráti találkozóra, egy gyors kávéra, egy hosszú reggelire, de a laptopodat is bátran felcsaphatod egy smoothie mellett.

Cím: 1085, József Körút 82.

zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

SOLID Budapest

A SOLID sky bar étterem a Michelin-csillagos SALT étterem kistestvére, az Egyetem tér és a Kálvin tér között, a Hotel Rum legfelső emeletén. A lenyűgöző panoráma mellé magas színvonalú, minőségi gasztronómia társul, amit 2023-ban Michelin Guide ajánlással is jutalmaztak.

A SOLID Rába René séf irányítása alatt működik. A menüben szezonalitásra épülő alapanyagok dominálnak, és az ételek közül többet René családi receptjei ihlettek.

Ez a brunch abszolút egyedülálló Budapesten. Mind ízekben, mind a tálalásban megidézi a degusztációs menük hangulatát, de közben az adagok jóval bőségesebbek, mint amit a fine diningben megszokhattunk.

Az étlap két részre bontható, vannak a nagyobb tálon érkező, bőségesebb adagnak számító ételek, és ezek mellé érdemes még választani a szintén nagyon izgalmas snacks & sides szekció közül. A menün feltűnnek a klasszikus reggeli alapanyagok, mint a tojás különböző formái, az amerikai palacsinta, a kolbász és az angol muffin, de ezek csak elemei egy-egy ételnek.

Én személy szerint még soha nem tapasztaltam ennyi új és izgalmas kombinációt reggelizés közben.

Az alaphangulatot ez alkalommal számomra a Kimchi szendvics adta meg, ami marha stefániával, kaporral és cheddar sajttal érkezett. Ez az étel önmagában is rendkívül izgalmas és abbahagyhatatlan fogás, de közben az egyik oldalamon egy Fekete kenyér várakozott kecskesajttal és kaviárral, a másik oldalamon meg egy Sós szilva kojis barna vajjal és ricottával.

Ezekhez az ételekhez kell egy jó adag nyitottság és kíváncsiság, de ha ez megvan, életetek egyik legizgalmasabb reggelijét költhetitek el, csodálatos környezetben.

Az étterem nemcsak a hotel vendégei, hanem bárki számára nyitva áll hétfőtől szerdáig 7 és 12 között, valamint csütörtöktől vasárnapig 7 és 14 óra között.

Cím: 1053, Királyi Pál utca 4.

solidbudapest.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: SOLID

Zsolnay Kávéház

A Zsolnay Kávéház a Nyugati pályaudvartól pár percre, a Radisson Blu Béke Hotel földszintjén található, és tökéletes menedék a rohanó hétköznapokból.

A belső dizájn elegánsan ötvözi a múlt emlékeit a modern esztétikával. A belső teret Nathalie Rottenburg spanyol belsőépítész álmodta meg, aki letisztult eleganciát és otthonos hangulatot teremtett. A puha fotelek és a kandalló különösen hívogató a hidegebb hónapokban, míg a hosszú, nyitott bárpult a társasági élet központja. A kávéház talán legszebb része a télikert, ahol hatalmas üvegablakokon áramlik be a természetes fény. Itt található a Haranghy-kupola, a szálloda történelmi gyökereit szimbolizáló ólomüveg műalkotás, ami látványos éke a térnek.

A rengeteg fénynek köszönhetően a reggelek különösen jólesnek itt, és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kézműves csészéiben tálalt kávék és teák még ünnepibbé teszik az egész élményt.

A reggeli kínálatban a szendvicsek és omlettek mellett négy különböző menü is megjelenik, amelyek mindegyike más-más ízvilágot képvisel.

A személyes kedvencem a Britannia Signature. Ebben a menüben található: 2 db magos zsemle füstölt lazacszeletekkel, 2 db bevert tojással, vajas parajlevéllel, hollandi mártással és kevert salátával. Emellé érkezik még egy nagy vajas croissant lekvárral, vajjal és gyümölcsszeletekkel. Valamint az ár tartalmazza az italfogyasztást is: választható kávé, tea vagy forró csokoládé és egy pohár narancslé formájában. Mindez 3900 forintért szerintem elképesztően jó ajánlat.

ITT megnézhetitek a többi menüt is. Ti sem fogtok hinni a szemeteknek!

Cím: 1067, Teréz krt. 43.

zsolnaycafe.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

breadpit

A külsőbb kerületek kávézói és reggelizői kevesebbszer kerülnek terítékre, pedig ahogy a VakVarjú Csónakházig, úgy a zuglói breadpitig is érdemes tenni egy kitérőt.

Mondjuk a környékbeliek is rendesen megtöltik a teret egy hétköznap reggelen, de azért a beülős bruncholókból ilyenkor jóval kevesebb akad, mint mondjuk hétvégén.

A breadpitben a szendvicsek és sós piték minden nap elérhetőek, na meg a döbbenetes ízű és küllemű péksütemények.

Én most egy sütőtökös-gorgonzolás párnát kóstoltam, na meg egy citromkrémes New York Roll-t. Azon túl, hogy mindegyik szenzációs volt, nem tudom nem megemlíteni, hogy a belvárosi árakhoz képest itt a roll 1090 forintba kerül.

A hétköznapi "business brunch" péksüti menüvel, szendvics menüvel és croque - variációkkal operál. Croque monsieur, croque madame és croque champi közül választhatunk, akár menüben, akár anélkül.

Hétvégén pedig ráérős reggelivel várnak 8-tól 12-ig, ilyenkor a tojásételek és különböző extra szendvicsek is előkerülnek.

Ezen kívül úgy érzem illik kiemelni még az idilli kertet, ahol a hidegebb időben is begyújtásra kerül a grill, és egy ahol téliesített buborékban is helyet lehet foglalni, szóval ősszel és télen sincs kifogás.

Cím: 1141, Szugló utca 160/a

breadpit.zuglo

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Deszka Budapest

Ha van olyan hely, ami a kezdetektől szívcsücsök nálam, az a Deszka. Picike, vidám és igazán modern.

Az V. kerületben, a Veres Pálné utca 31. szám alatt található, egy csendes, de központi elhelyezkedésű utcában, pár perc sétára a Váci utcától és a Fővám tértől. A lokációból adódóan sok külföldi vendég is van, így nagyon multikulti az egész. Kicsit olyan, mintha nem is Budapesten lenne az ember.

Az ételeket szavakkal csak nagyjából vagyok képes leírni: színes, vibráló, millió apró díszítőelemmel megpakolt tálat kap az ember, bármit is rendeljen.

Én most egy klasszikus Deszka Toastba kóstoltam bele, ami gyakorlatilag egy bundás kalács alapra épülő étel. Serrano sonka, bacon, krémsajt és rengeteg izgalmas zöldség is kerül rá. Azt sem tudtam, hogy melyik oldalról fotózzam.

Ezen kívül a The G.O.A.T. névre hallgató csodát vettem még jobban szemügyre. Ez egy bagel, amire első körben céklapüré és pesto kerül. Majd kecskesajt, körte, gránátalma és zöldségek.

Mindegyik fogás ízbomba is, ahogy azt a sok friss összetevő alapján sejteni is lehet. Az ételek mellé pedig többféle latte is kérhető, de van friss juice, kombucha és matcha is.

A Deszka az egyik legkedvesebb kávézó, ami egyben egésznapos reggelizőhely is. Olyan nincs, hogy brunchrajongóként egyszer az életben ne próbáld ki!

Cím: 1053, Veres Pálné utca 31.

www.facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Deszka

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A mexikói konyha új dimenziója Budapesten: TODO Mexican Kitchen
A mexikói konyha, amit eddig ismertél, talán nem is igazi mexikói.
Vass Adrienn - szmo.hu
2024. október 30.



Imádom a mexikói konyhát! Azt a fajtát, amit talán te is: a chilis babot, a burritót, a quesadillát, a nachost meg a tacot.

De ezek az ételek, és ahogy hazánkban készítik őket, kevés esetben tekinthetőek autentikusnak, és mexikói helyett inkább a tex-mex kategóriába sorolhatóak.

A tex-mex egy sajátos irányzat, az amerikai és mexikói konyha fúziója. Eredetét azoknak a spanyol ajkú tejanóknak köszönheti, akik a mexikói street food elemeit adaptálták és keverték az amerikai ízlésvilággal.

Míg a klasszikus mexikói konyha friss, letisztult ízekre, régiós alapanyagokra épül, addig a tex-mex inkább az amerikai fogyasztói kultúrához igazodott, nehezebb, gazdagabb összetevőkkel.

Például több sajtot, darált húst, köményt használnak, valamint sokkal több feltétet is pakolnak egy tacoba, mint az autentikus mexikói konyhában.

Félre ne értsetek, nincs is semmi gond a tex-mex menüvel, de ha valami olyat enne az ember, ami közelebb áll egy Mexikóváros-beli étterem kínálatához, akkor jó ideig keresgélhet Budapesten... Na ezt a tátongó űrt igyekszik most betölteni a TODO Mexican Kitchen.

A TODO alapítói Lu Boen és Keve Márton, akik a 101Bistro, a 101Tigris és a 101neo tulajdonosai is.

Céljuk, hogy valódi mexikói ízeket kínáljanak, amelyek különböznek a budapesti mexikói éttermek felhozatalától.

Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Erdőháti Áron

Hangulat és belső design

A TODO a Szervita Square Building irodaház földszintjén található. A belmagasság óriási, így egy galériás részt is kialakítottak az éttermen belül. Itt egy picit szeparáltabban lehet elvonulni, és a mosdók is ezen a fenti részen kaptak helyet.

Az egész irodaház óriási üvegablakokkal rendelkezik, amin keresztül szépen áramlik is be a fény, így remélhetőleg a most kihelyezett zöld növények is szépen burjánzanak majd tovább, hiszen a színeken kívül talán ezek tudják a leginkább barátságossá tenni a hatalmas teret.

Az étterem központi eleme az óriási látványkonyha és bárpult együttes, ahol az üres időben könnyedén időzik el az ember tekintete.

Az arculat és a belső design Hitka Viki és Hitka András munkája.

A harsány színek, az izgalmas formák, és a plafonról lógó színes szalagok úgy is hozzák a mexikói feelinget, hogy szerencsére nem az agyonhasznált, koponyás - mariachi figurás irányba indultak el.

 

Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Erdőháti Áron

Végigkóstoltam az étlap legizgalmasabb fogásait

Gyarló vagyok. Hiába kóstolok évek óta, és kapok lehetőséget rengeteg izgalmas újdonság felfedezésére, amikor igazán éhes vagyok, én is a jól megszokott komfort kajáimhoz rohanok.

Farkaséhesen érkeztem a TODO vacsoraestjére, és ha én választhattam volna a menüről, azonnal nekiestem volna egy "egyszerű" csirkés taconak, kukoricalevesnek, vagy egy cső kukoricának. Mert természetesen ilyen fogások is vannak az étlapon.

Keve Marci azonban ennél jóval extrább ételeket igyekezett megmutatni ezen az estén, amikből szépen kikristályosodott az alapkoncepció is:

A menü igazi, mexikói receptekből indul ki. Alapanyagokban és technikákban is igyekeznek a lehető legeredetibbek maradni, viszont a lokálisan elérhető hozzávalókat (például zöldségeket és fűszereket) is bátran emelik be az ételekben.

Hiszen 100%-os mexikói konyhát csak Mexikóban lehet fenntarthatóan kivitelezni. A magyarországi viszonyokat pedig nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

Mondok egy példát: Van klasszikus guacamole (1990 Ft), mert guacamolénak lennie kell. De van mellette borsó guacamole (1490 Ft) is, ami a zöldborsó mellett a szójatejtől és a repceolajtól lesz zsíros és krémes.

De az előételek közül nekem a ropogós nachossal tálalt, zalai tökmagból készült, paradicsomos - hagymás - habaneros sikil pak (1990 Ft) lett az egyik favoritom. Minél többet eszel belőle, annál jobban rácsavarodsz!

A másik kedvenc pedig a tonhal tostada (2990 Ft) volt. Ez pácolt tonhal ropogós tosztadán, házi készítésű paprika emulzióval (Fajszi paprikából! - hopp, megint egy izgalmas, lokális alapanyag), ecetes lilahagymával tálalva.

borsó guacamole - Fotó: Vass Adrienn
Sikil pak - Fotó: Vass Adrienn
Tonhal tostada - Fotó: Vass Adrienn

A vegák se maradnak éhen

Az étlap több kreatív vega és vegán fogást is tartalmaz. A fentebb említett tonhal tostadának is van egy noriba áztatott karalábékockákból készülő verziója, de a taco vonalon sem kell feltétlenül a marhánál vagy a garnélánál leragadnunk.

A zeller tempura baja (3 db - 2490 Ft) a baja garnéla taco vegán változata, ami ropogós tésztában sült, norilapba tekert zellerrel van töltve. Szigorúan az ecetes vörös káposzta, a hagyma, a paradicsom, a koriander és chipotle - emulzió mellett.

De számomra talán a vegán főétel ütött a legnagyobbat, a mexikói paprika "en Nogada" (4490 Ft). A vörös kápia paprikát lencse, guinoa- és padlizsán keverékével töltik meg, és salsa blancoval, valamint salsa macha-val tálalják. Hagymás olajjal főtt rizzsel pompás vacsora!

És ide fűznék még egy nagyon fontos gondolatot: a kukoricalisztes taco és a hatféle salsa is mind házi készítésű!

Ez a tény szerintem rengeteget ad hozzá a teljes képhez. Hiszen ehhez mérten az árak is teljesen rendben vannak.

Zeller tempura baja - Fotó: Vass Adrienn
Mexikói paprika "en Nogada" (ez csak egy fél adag!) - Fotó: Vass Adrienn
Tres Leches - Fotó: Vass Adrienn
Churros - Fotó: Vass Adrienn

A főételek közül persze vannak húsosabb fogások is (marhaszegy, tengeri sügér, csirkemell), de mi ezen a ponton ráfordultunk a desszertekre.

A tres leches (1990 Ft) a lágyabb ízek és textúrák kedvelőnek fog majd igazán bejönni. Ez egy teljes éjszakán át háromféle tej keverékébe áztatott piskóta, amit tejszínhabbal és fahéjjal tálalnak.

Nekem azonban a jó öreg churros (1990 Ft) rabolta el a szívem. Ez szintén jól működik vegánoknak is, ha a kókuszos csokoládészósszal mártogatják.

A legbevállalósabbaknak viszont itt is van egy kis csavar, hiszen mártogathatják cajetába, azaz kecsketejes karamellbe is a cukros rudakat.

A búzalisztes torillához és gigantikus burritóhoz szokott magyaroknak ezen a helyen lesz bőven újdonság, de a minőségi alapanyagok és a karakteres ízek szerintem könnyen elvarázsolnak bárkit, csak némi nyitottság kell hozzá!

Menjetek és fedezzétek fel a TODO-t már akár a nyitóhétvégén!

Cím: 1052, Szervita tér 8.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Magyar séf a világ élvonalában: A Konyhafőnök új zsűritagja két kést kapott a 2024-es The Best Chef Awards gálán
Tóth Szilárd (SALT Budapest) mellett három másik magyar is elismerésben részesült. Egyikük szintén A Konyhafőnök zsűritagja.
Fotó:SALT Budapest - szmo.hu
2024. november 06.



November 6-án Dubajban, a The Palm szállodában rendezték meg a 2024-es The Best Chef Awards díjátadót, ahol a világ legjobb séfjeit ünnepelték. Az esemény különösen izgalmas hírrel szolgált a magyar gasztronómia szerelmeseinek: Tóth Szilárd, a SALT Budapest séfje idén a "World Class" kategória két késsel díjazott tagjai közé került.

Szilárd már tavaly is a világ legjobb száz séfje között szerepelt, akkor a 93. helyen végzett, idén azonban új minősítés szerint osztályozták a világ legjobb séfjeit.

Az est során három kategóriában osztották ki az elismeréseket, azaz „késeket”. A The Best Chef új rendszerében egy (Excellent), kettő (World Class), illetve három (The Best) kés adható.

Tóth Szilárd két késes, „World Class” elismerése azt jelzi, hogy a maximálisan adható pontok legalább 40 százalékát megkapta a szavazóktól, amely világszerte csak a legjobbak kiváltsága.

Szilárd sikere nemcsak a Salt étterem és annak csapata számára jelent óriási elismerést, hanem a magyar gasztronómiai szcéna fejlődésének is fontos mérföldköve.

Az idei magyar díjazottak között szerepelt még Pesti István, Széll Tamás és Rácz Jenő, akik egy-egy kést, vagyis "Excellent" minősítést kaptak.

Ez azt jelenti, hogy szintén kiemelkedő elismerésben részesültek, hiszen a maximális pontszám minimum 20 százalékát érték el.

A The Best Chef Awards és céljai

A The Best Chef mozgalmat Joanna Slusarczyk lengyel neurológus és Cristian Gadau olasz gasztronómus alapította 2015-ben, céljuk pedig az volt, hogy a legkiválóbb séfeket és gasztronómiai gondolkodókat egy nemzetközi közösségben egyesítsék.

A verseny nemcsak a kulináris teljesítményeket értékeli, hanem hangsúlyt fektet az egyes séfek egyedi szemléletmódjára, a fenntarthatóságra, az innovációra és a gasztronómia globális hatásaira is.

A díj immár nyolcadik éve kerül megrendezésre, és a séfek kreativitásán túl azt a közösségi és szakmai hatást is értékeli, amit a séfek generációkon átívelően képviselnek.

A világ legjobbjai 2024-ben

A gála csúcspontja minden évben a legmagasabb, "The Best" minősítést szerzett három séf színpadi méltatása. A három kést elnyerő séfek azok, akik a maximális pontszám legalább 80 százalékát megszerezték, és így a modern gasztronómia valódi élvonalát képviselik.

A 2024-es The Best Chef Awards rangsorában az első három helyezett:

1. Rasmus Munk – Alchemist étterem, Koppenhága, Dánia

2. Albert Adrià – Enigma étterem, Barcelona, Spanyolország

3. Eric Vildgaard – Jordnær étterem, Gentofte, Dánia

A teljes rangsor a The Best Chef Awards oldalán talható.

A Konyhafőnök

Tóth Szilárd nemsokára a RTL nézőihez is közelebb kerül, hiszen november 18-tól A Konyhafőnök tizenegyedik évadában csatlakozik a zsűrihez.

Szilárd mellett Kaszás Kornél(Babel Budapest) is újonnan érkezik Fördős Zé és Rácz Jenő mellé.

Link másolása
KÖVESS MINKET: