Karácsonyi kulináris élvezetek a Bazilikánál
Harmadszor gyúltak ki a varázslatos fények a Szent István téren, ismét forralt bor és kolbász illata kavarog a levegőben. A bécsi Christkindlmarktra hajazó vásár szervezőinek elsődleges célja az volt, hogy feltámasszanak egy régi hagyományt. Európa városaiban ugyanis a helyi polgárok a templom előtti téren ünnepelték a Karácsonyt.
A látvány pazar, a hangulat mesés és csábító. Az előző évekhez híven idén is a gasztronómiáé a kiemelt szerep. A népművészeti termékek centruma továbbra is a Vörösmarty tér maradt. Így elsősorban az orrunknak és a korgó gyomrunknak engedelmeskedve a kulináris élvezetek nyomába eredtünk.
Első benyomásunk az volt, hogy felfalnánk mindent, ezért is érdemes némi tudatosságot vinni a vásározásba. Meg kell határozni azt, hogy laktató ebédet vagy egy vacsorát szeretnétek elfogyasztani itt, vagy csak egy kis harapnivalóra vágytok a forralt bor mellé, netalántán némi édességre.
Az is fontos szempont, hogy mennyi pénzetek van erre a mulatságra. A rendezvény ugyanis árakban is hasonlít osztrák testvérére. Ugyanakkor hatalmas előnye, hogy a tradicionális ételekből bőséges a kínálat, a magyar fogások széles spektruma tárul az erre járó turisták elé. Amíg számunkra horribilis az öt eurónak megfelelő összeg egy túrós csuszáért, addig nekik nem az. Ennek ellenére mi sem maradtunk éhen.
Az egyik legjobb és legpraktikusabb újdonság a melegedőként szolgáló Hütte. A faházikóba bevihetitek az ételeket és közben az óriás képernyőn akár focimeccset is nézhettek. Egyelőre nincs tolongás odabenn. A látvány miatt többen inkább a korcsolyapálya mellett ettek.
Közvetlenül a Hütte mellett kapott helyet a fesztiválok ismert mobil étterme: a Kővári Grill. Itt többek között helyben sütik a nagyméretű tócsninak, cicegének és lapcsánkának is nevezett burgonyalángosokat, a ropogós kacsacombokat és a kolbászokat. A legnépszerűbb talán a cipóban kínált mangalicapörkölt, de van csülök és brassói is.
A húsokat 10 dkg/600 forint áron kínálják, a pörkölt pedig 2500 forintba kerül, a forró italokból 250-300 forint egy deciliter.
A tér másik felén találjátok a Picantert, akik a házias ízek mellett a gourmet fogásokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Így a libahúsos töltött káposzta, a klasszikus túrós csusza, a párolt káposztával tálalt kacsacomb, a sült kolbász és a rakott krumpli mellett serrano sonkákat, ínyenc sajtokat és a legjobb hazai szalámikat is árulják.
A főtt ételek ára 1500 és 3000 forint között mozog, adagonként határozták meg őket. Ezért egyből tudhatjátok, hogy például a kacsacomb 2500 forintba kerül és nem ér meglepetés benneteket a fizetésnél. Ráadásul nem csak készpénzt, hanem bankkártyát is elfogadnak.
fahéj
szegfűszeg
hibiszkusz
narancs
citrom
piros bors
cukor
2/3 bor
1/3 bor
A recept a VinCE Magazin ajánlásával került a téren kapható bögrék belső falára.
A Bazilika felé haladva gulyáslevest és karfiolkrémlevest is kóstolhattok. Kenyér nélkül a gulyás 1300 forint, a karfiol pedig 900 forint. Nekünk a karfiolra esett a választásunk. Külön értékeltük, hogy thermotányérban tálalták, a textúrájával meg voltunk elégedve az ízével kevésbé. Kicsit diétásra sikerült, elbírt volna némi fűszert vagy feltétet.
Ugyanitt forró, fűszeres almalevet ittunk 600 forintért, amit egyébként cidernek becéznek az árusok, de lövésünk sincs, hogy miért? Kisebb fogalmi vitába keveredtünk velük, de maradjunk annyiban, hogy az a forró magyar cider és kész.:)
A DiVino Borbár mobil standja most már nem csak minőségi forralt bort kínál - amiért külön megszavazunk egy piros pontot -, hanem sütőtökrémlevest 600 forintért és sétáló sonkatálat is. Az ablak felett lógó példányok annyira szépek, hogy minden húsevő szájában beindul a nyálelválasztás.
A másik kedvenc lakókocsink a KOLBice-é volt. A kenyértölcsérben kínált sült kolbászkák ötlete magyar találmány, ami már Európa szerte népszerű gyorsétel. Az ára is baráti 1100 forint egy adag. A Street Food vonalnál maradva a kapun túl az Üvegtigris kocsiját is megtaláljátok, ahol többek között hagyományos lángost és palacsintát is árulnak, szintén elérhető áron.
A Vörös Homár standja is az ínyenceknek kedvez. 1490 forintért kis dobozokban kínálják a fish&chips-et és a nyársra húzott garnélarákot sült burgonyával. Mind a két ételhez és házi szósz jár. Ezen felül van itt lazacburger, halászlé, sőt osztriga pezsgővel.
Természetesen elmaradhatatlan a kenyérlángos, a kürtőskalács és a mézeskalács. A feltétekkel bőségesen megrakott langalló 900 forint, a kürtőskalács 1200 forint, de ebből és a mézeskalácsból is van ételallergiásoknak gyártott változat. Ráadásul a Gastro Hungarorum standjánál a kicsik is kipróbálhatják a kalács készítését.
Raj Ráhel legendás flódniját idén is megkóstolhatjátok. A tömény süteményből egész szelet és fél szelet is kapható, hamarosan bejglivel is bővül a kínálat. A cronut-láz ide is elért a Centrál Kávéház standjánál három ízben sorakozik fel a croissant és a fánk keresztezéséből készült édesség.
A fahéjas, a csokis és a vaníliás közül mi utóbbit kértük, de úgy véljük, hogy a mikrózás nem tett jót a végeredménynek. A trendi sütik egységesen 400 forintba kerülnek. A forgatagban olyan egyszerű téli csemegéket is ehettek, mint például a sült gesztenye, a sült alma és a sült tök. A tök ára borsos: 600 forint egy adag. Erre mondaná nagyanyánk, hogy kisfiam ezért egy egész tököt kapsz a piacon.
A recepttel ellátott vásári bögre 700 forint, ezt több ponton is meg tudjátok venni. Onnantól pedig indulhat a forró italok kortyolgatása. Az angolszász eredetű grog és puncs mellett van a Centrál saját receptje alapján készülő forró Aperol, Finnlandia vodkával kevert forró koktél, tea, forró csoki és pálinka is.
Ha eleget ettetek-itattok, akkor a helyszínen több ponton jótékonykodhattok. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az éhezőknek gyűjt adományokat, a Vizslamentés a rászoruló vizslákért kampányol, Lipótváros pedig harminc rászoruló kisgyermeket ajándékoz meg a vásárban. A karitatív szervezetek nem "öncélúan" tevékenykednek, kulturális műsorokkal és gyerekfoglalkozásokkal járulnak hozzá a jó hangulathoz.
Állandó program a fényfestés, amit minden nap 16:30 és 20:00 között nézhettek meg, valamint a gyerekeknek az ingyenes korcsolyapálya, ahol péntektől-vasárnapig oktatják a 4 és 14 éves kor közötti érdeklődőket. Péntekenként és szombatonként a felnőttek is korizhatnak. A Göncöl Néptáncegyüttes rögtönzött táncházat és néptánc flashmobot is szervez. Advent 3. hétvégéjén pedig különleges élmény vár rátok: kipróbálhatjátok a jégszobor faragás mesterségét.
A részletes programokért KATTINTSATOK IDE!
Nyitva:
2013. november 29. és 2014. január 1. közötti időszakban:
Hétfő – Csütörtök: 11:30 – 20:00
Péntek: 11:30 – 22:00
Szombat: 10:00 – 22:00
Vasárnap: 10:00 – 20:00
2013. december 24-én:
10:00 – 14:00
2013. december 25. és 26.:
Szünnap
2013. december 31.:
10:00 - 16:00
További részletekért KATTINTS IDE