Karácsony más szemmel
Sokat foglalkozunk a karácsonyi előkészületekkel, az ajándékozással és az ünnepi menü elkészítésével. Se szeri, se száma a jobbnál-jobb ötleteket adó cikkeknek, amikben próbáljuk a stresszt csökkenteni és könnyen megvalósítható tippeket adni az előttünk álló hetekre. Ez a cikk talán kicsit más. Nem feltétlen az egyszerű lépéseken lesz a hangsúly, sokkal inkább az alábbi három oldalról szeretnénk megközelíteni a decemberi időszakot: nézzük meg, mit tudunk tenni környezetvédelmi, pénzügyi és higiéniai szempontból ilyenkor!
Csak a hazait!
2019-ben felerősödött a környezetvédők hangja: törődjünk környezetünkkel! Hetente bombáznak minket egy igen sötét jövőképpel a médiában. Az ünnepi időszak sem kivétel, hisz ilyenkor vesszük a legtöbb dolgot, mindegy, hogy az étel vagy ajándék. Egy hétköznapi ember kétféleképpen tudja azonnal és drasztikusan csökkenteni az ökológiai lábnyomát a Földön: kevesebb szemét termelésével (online böngésszünk inkább, mint magazinokban, akciós újságokban,) és az energiafelhasználás csökkentésével.
Az ételeknél meglehetősen egyszerű a dolgunk: zöldséget és gyümölcsöt vegyünk a piacon! Ezáltal megspóroljuk a csomagolást, kevesebbet utazunk azért, hogy bevásároljunk, illetve – ami talán a legfontosabb – támogatjuk az otthoni termelőket, a hazai gazdaságot. A mediterrán ételek, melyek nálunk nem teremnek meg, a szállítással szintén hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, így ha tehetjük, kerüljük el a vásárlásukat.
Amivel szintén könnyíthetünk ama bizonyos lábnyom méretén, a növényi alapú étrend vagy az ahhoz való közelítés. Egy átlag háztartás szén-dioxid kibocsátásának 10-30 százaléka az ételekből adódik, főleg az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél. A világon kibocsátott szén-dioxid 68 százalékáért az élelmiszer feldolgozóipar felelős. Szinte minden erről a témáról készített grafikonon az állati termékek előállítása messze a növények előtt áll; emellett a metángáz kibocsátást és a vízfogyasztás nagyobb mértékét is az állattenyésztés számlájára írhatjuk.
Csupán heti egy vegetáriánus (vagy vegán) nap bevezetésével annyi szén-dioxid kibocsátását akadályozhatjuk meg, mintha 1867 km-t vezettünk volna. Hihetetlen statisztika ez! Érdemes átgondolni a Húsmentes Hétfő vagy hasonló kezdeményezésekhez való csatlakozást. És miért ne lehetne mindjárt Karácsonykor kezdeni?

Pénztárcabarát ünnep
Nem elég, hogy a piacon környezetkímélőbb vásárolni, de olcsóbb is! Ha mégis úgy döntünk, hogy húst vásárolunk, azt is megvehetjük ott, nem beszélve a cserepes virágokról, szobanövényekről és egyéb hasznos és szép ajándékról.
Amint hazaérünk a piacról, gondoljunk a hűtőre is! Egy nem megfelelően beállított hűtő túl sok áramot igényel és nem segít az élelmiszer megőrzésében sem. Egy átlag háztartásban ez a legtöbb energiát fogyasztó háztartási gépek egyike!
Ajánlott a készüléken belül közepére helyezni egy hőmérőt és egy idő után leolvasni. Az optimális környezet a hűtőben 2 és 4 Celsius között mozog, míg a fagyasztóban -15 fok.
Ha mindenképp szeretnénk tárgyakat és nem élményeket ajándékozni, érdemes megnézni az adományboltokat, ahol használt de jó állapotban lévő könyveket, ruhákat, díszeket és más érdekességeket vásárolhatunk, de egyben segíthetünk a rászorulókon is. Akár megbeszélhetjük a családdal is, hogy ebben az évben senki se vegyen teljesen új ajándékot!
Új csomagolóanyagot se fontos venni, jobban járunk, ha szimpla háztartási csomagolópapírral vonjuk be az ajándékokat, esetleg újrahasznosítjuk a tavaly kapott díszeket.
Bár a digitális eszközökkel is fogyasztunk energiát, de az akciós újságokkal felesleges és rövid ideig felhasználható szemetet gyártunk, így javasoljuk inkább a Kimbino.hu oldal felkeresését, ahol a legtöbb ismert áruházlánc magazinja megtalálható. A Kimbino zölden gondolkozik, digitálisan teszi közzé azt, amit az áruházláncok millió példányszámban nyomtatnak, javarészt feleslegesen, mert az emberek nem olvassák el.
Higiénia a konyhában
Az ünnepi vacsora elkészítése előtt természetesen alaposan mossunk kezet, javasolt a ruhacsere is, hiszen kintről behozhatjuk a koszt és baktériumokat. A hús vágásához használt eszközökkel más ételt ne dolgozzunk fel! Meleg vagy forró vízzel és megfelelően hatékony mosogatószerrel mossuk el az adott kést vagy vágódeszkát lehetőleg minél hamarabb használat után.
Egy tökéletes világban azzal tennénk a legjobbat, ha bio minősítésű zöldségeket vásárolnánk, ez azonban nem mindig lehetséges. A különböző vegyszerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök héját feldolgozás előtt alaposan mossunk meg. Rendben, de mivel? Elég a sima víz?
Az amerikai Maine Egyetem kutatásai szerint az üzletekben kapható zöldség és gyümölcs mosó folyadékok tisztítási ereje és hatékonysága nem múlja felül a desztillált vízét – így ha rendelkezünk ezzel, javasolt a használata az élelmiszerek külsejének letisztításához. Ha nincs a háztartásunkban ionmentes víz, akkor használhatunk ecetes vizet is (1:2 arányban), ebbe áztassuk a különböző terményeket 3-5 percig. Fontos a mosás után megfelelően száradni hagyni őket, főleg, ha nem azonnal kerülnek felhasználásra. A nedves környezet kedvez a baktériumoknak.
A fenti információ és ötletek természetesen nem csak Karácsonykor és nem csak a különleges napokra vonatkoznak. Lehetnek akár egy megfontoltabb jövő, egy alternatív újévi fogadalom morzsái is, mellyel nem csak a környezetünkre figyelnénk jobban, de a saját pénztárcánkra is! Nem lehet elégszer hangoztatni: ne legyünk szigorúak önmagunkhoz - minden egyes apró lépéssel környezettudatosabbakká válunk és jobbat teszünk a világgal!
Felhasznált irodalom:
Center for Sustainable Systems, University of Michigan. 2019. "Carbon Footprint Factsheet." Pub. No. CSS09-05.
URL: http://css.umich.edu/factsheets/carbon-footprint-factsheet
Magyar Élelmiszerbank Egyesület. 2012. “Környezetszennyezés”
Peter Young, Green Living Ideas. 2014. “Setting the Temperature in Your Fridge/Freezer for Maximum Efficiency”
URL: https://greenlivingideas.com/2014/05/05/appropriately-set-temperature-fridgefreezer/
Jason Bolton, Alfred Bushway, Kristi Crowe, and Mahmoud El-Begearmi, University of Maine Department of Food Science and Human Nutrition, and Cooperative Extension. 2013. “Bulletin #4336, Best Ways to Wash Fruits and Vegetables”