hirdetés

FELFEDEZŐ

Visszatért a halálból egy túrázó, akinek 45 percre leállt a szíve

Az ECMO gép segítségével sikeres újraélesztést hajtottak végre a washingtoni férfin.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

A 45 éves Michael Knapinski szó szerint életmentő segítséget kapott, miután a múlt héten megérkezett a seattle-i Harborview Medical Centerbe. „A halálból tért vissza” - fogalmazott Dr. Jenelle Badulak, a Harborview Medical Center intenzív osztályának orvosa a CNN-nek. Hozzátette, ez nem csoda volt, hanem tudomány.

A Washington állambeli férfi a múlt héten egy nemzeti parkban túrázott, amikor eltévedt a fagypont alatti időjárásban. A haditengerészet legénysége talált rá, akik halottnak hitték őt, mert a teste már teljesen kihűlt.

„Michael eszméletlen volt, végletes hypothermiája volt, és a szíve kevéssel azután megállt, hogy bevitték az intenzív osztályra.

Ennek ellenére volt pulzusa, és nem szenvedett súlyos sérüléseket, így mindannyian azonnal az ECMO-ra gondoltunk” - mesélte Dr. Jenelle Badulak.

A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazása szerint az ECMO, teljes nevén extra korporális, vagyis testen kívüli membrán, amely gyakorlatilag egy "műtüdő". A készülék a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

hirdetés

Bár a kezelés nem garantálja a gyógyulást, néha életmentő lehet.

Badulak elmondása szerint azért alkalmazták a készüléket, mert Knapinski szervei annyira hűvösek voltak, hogy a szervek kevesebb oxigénnel tudtak működni, ami lényegében több időt hagyott az orvosoknak a szív újraindítására.

45 perc elteltével az ECMO gép sikeresen megindította Knapinski véráramlását.

Az orvosok ezután visszamelegítették a testét olyan hőmérsékletre, amelyen a szív működni tudott, és még egyszer elektromosan sokkolták a keringés központi szervét.

„Tudtuk, hogy a szív újra elkezd majd dobogni” - mondta Badulak. „A fő aggodalom az agya volt, hogy keletkeztek-e maradandó károsodások benne, amíg a szíve leállt."

A doktornak nem kellett sokáig nyugtalankodnia, ugyanis két nappal később Knapinski kinyitotta a szemét.

„Amikor felébredtem, egyszerűen csak nem értettem, mi történt”

- mesélte a túrázó, majd kiemelte, hogy rendkívül hálás mindenkinek a kórházban, amiért nem mondott le róla.

Knapinskit mindössze nyolc nap után kiengedték a klinikáról, az orvosok szerint teljesen fel fog épül.

„Azalatt az öt év alatt, amióta az ECMO programot folytatjuk a Harborview-ban, csak néhány ember sétált ki a kórházból a hypothermikus szívleállás után. Tehát Michael esete minden bizonnyal ritka”

– tette hozzá Badulak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Letartóztatták a pápát, nem halt meg a Capitoliumnál lelőtt nő – 5 elképesztő, friss összesküvés-elmélet

A koronavírus elleni oltásba épített 5G-chipről is megjelent egy tervrajz. Az senkit sem zavart, hogy valójában ez egy gitárpedálhoz tartozó műszaki ábra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

Éppen csak elkezdődött 2021, de már most olyan elképesztő összeesküvés-elméletek lepték el az internetet, amiket nehéz lesz felülmúlni az év hátralévő részében, írja a Cracked. A portál összegyűjtötte a napjainkban terjedő 5 legnagyobb hülyeséget, melyekből természetesen egy szó sem igaz.

Nem halt meg Ashli Babbitt, a Capitolium ostrománál lelőtt nő

A QAnon állítása szerint valójában nem halt meg a Capitolium január 6-i ostrománál lelőtt Ashli Babbitt. A 35 éves Trump- és összeesküvés-hívő nővel történteket már akkor "kivégzésnek" bélyegezte egy rádió műsorvezetője, mielőtt hivatalosan megerősítették volna halálhírét. Később pedig egyenesen "a második polgárháború első áldozatának" nevezték.

Babbittet már röviddel a halála után propaganda és toborzási célokra használták, majd a narratíva hirtelen megváltozott. A QAnon kommunikációja idővel arról szólt, hogy a nő valójában nem halt meg, a végzetes pillanatról készült videón pedig jól látható, ahogy a rendőr fegyvere az utolsó pillanatban elfordul.

A közösségi médiában felkapott elmélet szerint Babbitt Twitter-posztjait a baloldalhoz köthető személyek módosították, hogy úgy tűnjön, a nő kapcsolatban állt a QAnonnal. Az álhír olyan gyorsan terjedt, hogy röviddel később már egyenesen az Antifához kapcsolható kémnek vélték Babbittet.

Nyilvánosságra hozták a koronavírus-oltásban található titkos 5G-chip tervrajzát

A koronavírus elleni oltást elutasítók egyik felkapott témája lett a napokban egy részletes diagram a vakcinába épített 5G chipről. Az interneten december vége óta terjedő ábrán azonban valójában egy egyszerű gitárpedál műszaki tervrajza látható. Az összeesküvés-elméletet egy román rádió honlapja is megosztotta, innen egészen Olaszországig jutott az álhír.

hirdetés

A rajzot tömegesen megosztókat még az sem zavarta, hogy a diagramon olyan kifejezések szerepelnek, mint például a "basszus" vagy a "lábkapcsoló". Ezek alapján valószínű, hogy aki útnak indította ezt a képet, valójában viccnek szánta az egészet. Idővel azonban felbukkantak olyan variációk is, ahol a tervrajzról utólag eltüntették az árulkodó feliratokat.

Letartóztatták a pápát

Röviddel a Capitolium ostroma után jelent meg egy kanadai honlapon, hogy több bűncselekmény elkövetésével vádolják Ferenc pápát, akit már le is tartóztattak. A The Conservative Beaver cikke szerint a keresztény egyház vezetőjét gyermekpornográfiával, emberkereskedelemmel, vérfertőzéssel és kábítószer-birtoklással hozták összefüggésbe.

A portál cikkét ugyan több hiteles forrás is cáfolta, a kanadai lap ennek ellenére sem hagyta abba az álhír terjesztését. A YouTube-on nem sokkal később megjelent egy videó is, amiben a tengerészgyalogság erősítette meg az értesülést a pápa letartóztatásáról. A lap cikke azzal zárul, hogy az olvasó alaposan gondolja át, hogy a mainstream médiának hisz, vagy a hozzájuk hasonló alternatív híroldalaknak, melyek "mindent kockára tesznek, hogy elmondják az igazságot".

Irán legfelsőbb vezetője szerint az USA és az Egyesült Királyság valójában a többi ország megfertőzésére használja a koronavírus elleni védőoltást

A Twitter már eltávolította Ali Hámenei posztját, melyben Irán legfelsőbb vezetője állítása szerint leleplezte a koronavírus-vakcinák mögötti valós szándékot. Az ajatollah a bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy a vakcinák "teljesen megbízhatatlanok", és "nem elképzelhetetlen, hogy valójában más nemzeteket akarnak ezekkel megfertőzni".

A 81 éves vezető hozzátette, hogy "ha az amerikaiak képesek lettek volna vakcinát előállítani, akkor a korona-katasztrófa nem a saját országukban történt volna".

Kína, Irán és Hugo Chávez is érintett volt a Trump választási vereségét eredményező globális csalásban

Az Egyesült Államok választási rendszeréhez berendezéseket szállító Dominion Voting Systems beperli Sidney Powellt, amiért valótlan állításokkal kelti a cég rossz hírét. Az egykori ügyvéd és szövetségi ügyész még novemberben indított pert Michigan és Georgia államokban hatalmas választási csalás miatt. A beadványok szerint a végül Donald Trump vereségét eredményező voksolás egy olyan világméretű összeesküvős eredménye, melyben érdekelt volna többek között Kína, Irán és Hugo Chávez is. Az a venezuelai elnök, aki még 2013 márciusában elhunyt.

Powell dezinformációs kampánya átterjedt a közösségi médiára is, a Dominion alkalmazottait pedig halálos fenyegetések is érték a feltételezett csalások miatt.

Amikor már több, korábban Powell igazát támogató médium is megalapozatlannak vélték az egykori ügyvéd kijelentéseit, a férfi egy tweetben közölte, hogy esze ágában sincs visszavonni korábbi kijelentéseit, minden szava igaz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Mínusz 14 fokban merült a jéghideg vízbe Putyin egy úszónadrágban

A 68 éves orosz elnök villámgyorsan végzett az ortodox rituáléval, amelyre vízkeresztkor szoktak Oroszországban sort keríteni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

Az orosz televízió is közvetítette a Reuters szerint, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök belemerült a jéghideg vízbe kedden.

Az ortodox hagyományokat követve az ortodox vízkereszt ünnepén a hívők tömegei merülnek a jeges vízbe arra emlékezve, ahogy megkeresztelték Jézus Krisztust a Jordán-folyóban.

Amikor Putyin csobbant egyet, akkor épp mínusz 14 fok volt, de ez nem lehetett akadály. A 68 éves orosz elnök mindössze egy úszónadrágot viselve, háromszor merült alá a keresztet formázó medencébe, ahogy azt szokás, igaz, jó gyorsan végzett a rituáléval, aztán ki is lépdelt a medencéből.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Elpusztult a zsiráfbébi, miután az anyja véletlenül rátaposott egy amerikai állatkertben

A borjú már a születése napján elpusztult, miután súlyos nyaki sérülést szenvedett.
Fotó: Nashville Zoo - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Sajnálatos tragédia történt a Nashville-i Állatkertben Amerikában: elpusztult egy kis maszáj zsiráf, miután az anyja véletlenül rátaposott.

Az állatkert 6 éves nőstény zsiráfja, Nasha szombaton hozta világra első kicsinyét egy komplikált ellés során. Az egészséges borjú a születése után még remek állapotban volt, ám sajnos egy véletlen baleset során olyan sérüléseket szenvedett, hogy még aznap elpusztult.

A zoo közlése szerint

Nasha akaratlanul ráléphetett a zsiráfbébire, ami ezután zavartan viselkedett. Hiába intézkedtek gyorsan a gondozók, már nem tudták megmenteni az életét.

Az első boncolási eredmények szerint súlyos nyaksérülést szenvedett, de további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék, volt-e valamilyen más oka a borjú halálának.

Az állatkert dolgozóit nagyon megrázta a kis zsiráf elvesztése, mert nagyon örültek az érkezésének.

hirdetés
A maszáj zsiráf ugyanis veszélyeztetett faj, a populáció az elmúlt három évtized alatt a felére esett vissza

a Giraffe Conservation Foundation zsiráfvédő alapítvány szerint.

A nőstény zsiráf, Nasha szerencsére jól van, a gondozók pedig mindent megtesznek azért, hogy ne viselje meg annyira elpusztult kicsinye hiánya.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Újabb megfejtés a Loch Ness-i szörnyre: egy jégkorszaki teknős lehet a titokzatos lény

A tüdőkapacitása, a mozgása és a hosszú nyak is arra utalhat, hogy egy már kihalt dinoszauruszfajhoz lehet köze Nessie-nek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

Állítása szerint megfejtette a Loch Ness-i szörny titkát egy amerikai professzor, írja a Daily Star. Henry Bauer úgy véli, hogy az évtizedek óta sikeresen rejtőzködő titokzatos lény valójában egy jégkorszaki tengeri teknős lehet, mely a vizek visszahúzódása után csapdába esett a tó medrében.

A 89 éves tudós szerint a Nessie névre keresztelt tavi szörny leírása és tulajdonságai leginkább a már kihalt plezioszauruszokkal mutat hasonlóságot. De mivel a skót tó titokzatos lakója keveset mutatkozik, és akkor is csak rövid időre, így nem lehet teljesen biztos a dolgában a professzor.

Mindenesetre Bauer szerint az, hogy a Loch Ness-i szörny egy-egy levegővétellel hosszú ideig képes a víz alatt maradni, ennek ellenére gyorsan kijut a szárazföldre, valamint a vízben észlelt gyors mozgása és a hosszú nyak is arra utal, hogy a föld színéről már eltűnt őslényekkel állhat rokonságban.

A professzor szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy egy eddig ismeretlen, nagytestű tengeri teknősfajta példányai élhetnek a skót tóban, melyek közül akadhat még néhány az óceánok feltáratlan zugaiban is.

A Loch Ness-i szörny legendája az egyik legrégebbi skót mítosznak számít. A titokzatos rémről készült első írásos feljegyzés a 6. századból származik. Szent Kolumba életrajzában számol be egy úszóról, akit megharapott a fenevad. Miközben a szörnyeteg egy másik ember elleni támadásra készült, a később Skócia védőszentjévé avatott apát ráparancsolt a tavi szörnyre, hogy azonnal menjen vissza a tóba, Nessie pedig a legenda szerint engedelmeskedett.

A leghíresebb felvételt még 1960-ban készítette a Loch Ness-i szörnyről Tim Dinsdale. A lényt csak tavaly 12 alkalommal észlelték, de ennek ellenére ennél jobb minőségű fotó vagy videó még nem készült a rejtőzködő tólakóról.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: