ÉLET-STÍLUS

Tényleg egészségesebb őseink étrendje? Összecsapnak az érvek és az ellenérvek

Van, akik szerint évezredeket, mások szerint csak 500 évet kell visszautazni az időben, hogy azt együk, ami a legjobb nekünk.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2020. február 24.


Link másolása

Az egyre népszerűbb paleolit étrend hívei azt mondják, a civilizációs betegségek megelőzhetőek azzal, ha mellőzzük a modern ételeket, és azt fogyasztjuk, amit vélhetően az ősemberek is fogyasztottak.

Szerintük ugyanis számos civilizációs betegség oka az, hogy a mezőgazdaság fejlődésével túl gyorsan változott meg az étrendünk, és nem volt idő arra, hogy ehhez szervezetünk genetikailag alkalmazkodjon.

A paleolit étrend jelentős részben hús-alapú, mert a paleolit korszakban őseink elsősorban állati eredetű ételekkel táplálkoztak. A nem keményítő alapú magvak, zöldségek, gyümölcsök beleférnek, de semmiképp sem tanácsolják az "újkeletű" finomított liszt, só, cukor, búza, kukorica, burgonya fogyasztását. Többek közt a kenyérfogyasztást sem.

Mások az úgynevezett Schnitzer-étrendben hisznek, amit Johann Georg Schnitzer német fogorvos dolgozott ki még az 50-es években. Ő is azt hirdette, hogy vissza kell térni az ősi táplálkozási formákhoz, csak épp szerinte ez szemben a paleolit étrenddel, főként növények fogyasztását jelenti. Az ember ugyanis a fogazata alapján szerinte inkább terményevő, elsősorban magvakkal, gumókkal, levélhajtásokkal táplálkozhatott.

Stephen Le professzor egy néhány éve megjelent sikerkönyv szerzője azonban azt állítja, mindkét irányzat téved,

egyáltalán nem kell évezredeket visszamenni az időben ahhoz, hogy olyan ételeket együnk, amelyekhez szervezetünk jól alkalmazkodott. Szerinte ehhez elég 500 évet visszautazni az időben.

A kanadai születésű biológus azután kezdett érdeklődni a téma iránt, miután édesanyja elhunyt mellrákban. A családja Vietnámból vándorolt ki Kanadába, és tudta, hogy az ázsiai bevándorlóknál a rák fokozott kockázatot jelent. "Meg akartam érteni, mi az, amin változtathatnék azért, hogy ezt a kockázatot ne adjam tovább a gyerekeimnek" - mondta a National Geographic-nak.

Tanulmányutat tett Kínában, Kenyában, Ausztráliában, Indiában, Észak-Amerikában és nem utolsósorban Vietnamban, hogy megfigyelje: az egyes helyi, hagyományos étrendek hogyan hatnak az egészségre. Ezt követően előállt saját elméletével: szerinte az ételeinknek összhangban kell lenniük azzal, amit néhány száz évvel ezelőtt az őseink ettek.

Stephen Le azt állítja paleo éterend jó felé tapogatózik, de csak nagyon felületes megoldást kínál.

Az őseink ugyanis nem ugyanazt ették mindenhol. Minden attól függ, hol éltek.

Európában például a legutóbbi időkig ritkaságszámba ment a vörös hús, míg az ázsiaiaknál a rizs és a zöldség volt túlsúlyban, és protein ritkán került a tányérra. A professzor szerint tejtermékeket nagyon kevés tradícionális konyhában fogyasztottak, és sokak szervezete a mai napig nem adaptálódott hozzájuk.

Le azt mondja, Vietnámban, a saját ősei nem ettek gabonaféléket reggelire, és csak nagyon ritkán ettek húst ebédre és vacsorára. A fejlődő országokban azonban az egyre jobban élő lakosságnál általában meredeken megemelkedik a hús-, a tejfogyasztás. Ez számos problémához vezet. Más nemzeteknél, akik korábban inkább húst fogyasztottak, a gabonafélék okozhatnak gondot, mert nincsenek meg bennük a keményítőt és a cukrot lebontó bélenzimek.

Stephen Le szerint az egészséges élet titka, hogy elővegyük a történelmi szakácskönyveket, és mindenhol visszatérjünk az 500 évvel ezelőtti, "ősi" étrendre.

Nem mindenki ért azonban egyet vele. James Wong etnobotanikus a New Scientistben a saját példájával illusztrálja Le elképzelésének buktatóit.



# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nagyon a zsebedbe kell nyúlnod, ha a budapesti agglomerációban akarsz ingatlant – mutatjuk, hol a legdrágábbak
Majdnem 20 százalékkal nőtt a négyzetméterár, nincs nagy meglepetés a települések listáján.
MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása


A Duna House csütörtökön közölte adatait az MTI-vel, amikből kiderül, hogy 2023-hoz képest nőtt az adásvételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal nőtt a Budapest környéki területek ingatlanpiacán.

Tavaly a gazdasági nehézségek és magas hitelkamatok miatt országosan csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami az agglomerációban is éreztette hatását, 2022-hez képest 18 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján idén is a nyugati szektorba vágyók (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint, Zsámbék) fizetik meg a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ami jelenleg 19 százalékkal több, mint tavaly, 824 ezer forint.

12 százalékos emelkedést tapasztaltak a délkeleti szektorban is (Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés), ott jelenleg átlagosan 569 ezer fointba kerül egy négyzetméter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: