BUDAPEST
A Rovatból

Te lehetsz a szakács Budapest legújabb éttermében

A Yamatoban ízletes távol-keleti finomságokat ehettek, a húst ti süthetitek, a részletes étlapot pedig tableten nézhetitek meg.


Emlékeztek még a Wasabira, ahol egy speciális futószalagról emelhetitek le kedvenc japán, koreai vagy éppen thai csemegéteket? A jól ismert étteremlánc egy újabb egységgel bővítette fővárosi hálózatát, hogy megmutassa: van élet az illatos csirkemellen, illetve a sajtburgeren túl is.

Az október 15-én nyílt Yamato legfőbb sajátossága az asztal közepébe szerelt különleges szerkezet, amellyel ti magatok süthetitek meg a felszolgált nyers húst, halat, illetve zöldségeket is. Habár Magyarországon már korábban is léteztek "önkiszolgáló" grillezdék, a Yamato az egyetlen olyan hely, ahol garantáltan nem lesztek átható füstszagúak a speciális berendezésbe épített elszívórendszernek köszönhetően.

DSC_4162DSC_4166

A fogadtatás szívmelengető volt: a szolgálatkész pincérek rögtön rohantak oda hozzánk, hogy lesegítsék rólunk a kabátunkat. A berendezés egyszerűen mesébe illő, impozáns és modern, mégis elegáns. Rögtön egy hatalmas zafírkék akváriumra esett a pillantásunk. Egytől egyig minden bútordarab japán dizájnerek alkotása, a fények szemkápráztatóak, a hangulat pedig éppen olyan, mintha Tokio egyik legnívósabb éttermébe csöppentünk volna.

Igazán csak akkor esett le az állunk, amikor a kezünkbe adták az étlap címszóval ellátott tabletet, amelybe a teljes választék - közel 200 étel, illetve ital – volt betáplálva.

DSC_4107

Miért jobb a tablet, mint egy hagyományos papíralapú étlap?

Egyetlen érintéssel minden enni-, inni- és sütnivalóról részletes képet kaphattok anélkül, hogy a felszolgálókat kellene faggatnotok. Megtudhatjátok például, hogy mennyibe kerül az Omaha-bélszín, milyen allergéneket tartalmaz a Tom Yum leves, vagy éppen azt, hogy miként fest egy autentikus japán káposztasaláta.

Azonban van egy gyermekbetegsége is a koncepciónak: viszonylag lassan töltődik be a kis kézi számítógép (nyilván a töménytelen adatmennyiség miatt), de bízunk benne, hogy hamarosan orvosolni tudják majd ezt az apró problémát.

A jövő zenéje a Wasabiban

A Wasabi-éttermekben is komoly terveik vannak a futurisztikus menüket illetően: maga a vendég döntheti majd el, hogy mi kerüljön a rá a távol-keleti ennivalókat szállító futószalagra. Csak ki kell majd választanotok, hogy melyik finomságot szeretnétek megkóstolni. A rendelést a tablet továbbítja a szakácsoknak, és néhány percen belül megjelenik a szalagon a kívánt étel. Persze ez még csak a jövő zenéje.

DSC_4181

Ha úgy döntötök, hogy magatok sütitek meg az aznapi menüt a Yamatóban, először egy speciális szettet kell rendelnetek, amely nélkül nem lehet elkezdeni a hagyományos távol-keleti sütögetést. Ebben az összeállításban megannyi csípős és kevésbé csípős szósz, káposztasaláta, uborkasaláta, babcsíra, fokhagyma, ropogós zöldsaláta, illetve japán rizs foglal helyet: ezek lesznek majd a kisütött finomságok köretei.

Meg voltam győződve arról, hogy Ázsiában kifejezetten kerülik a véres húsokat, ám mint kiderült, a japánoknak például a Wagyu-marha a mindenük. Nem csoda, hogy ez a különleges csemege a Yamato sütnivalói között is előkelő helyet foglal el. Ha nem szimpatizáltok a marhahússal, választhattok például lazacot, tigrisrákot, különböző hal,- és zöldségválogatásokat, illetve császárszalonnát - sőt, akár virslit is.

DSC_4205DSC_4224DSC_4212DSC_4252
Mitől marha jó a Wagyu?

A Kobe tartományban (Japán) honos Wagyu-szarvasmarha húsa verhetetlen. Semmihez sem hasonlítható zamatát a nagy mennyiségben jelenlévő olajsavnak, illetve az egyszeri telítetlen zsíroknak köszönheti. Utóbbi felelős azért, hogy a Wagyu-marha szinte teljesen koleszterinmentes. Ezen kívül a zsír egyenletesen oszlik el a húsban, nem pedig közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Ezt a zsíreloszlást nevezik „márványosságnak”, mert a vágás mentén valóban a márvány mintázatát utánozzák a minőségi falatok.

Wagyu-szarvasmarhát 1-től 12 pontig terjedő márványozottság mutatóval különböztetik meg egymástól. A Yamatoban 9-es minőségű húst kínálnak nektek a sütéshez. Ez egészen kiváló, ám sajnos ettől nem függetlenül az ára is igen borsos.

wagyu

Forrás: diningguide.hu

Ha sokallanátok a Wagyu költségeit, kikérhetitek az étlapról az egyel olcsóbb Omaha-marhát is. Azért valljuk be, sajnos mindkét ínyencség árát a nyugati pénztárcákhoz szabták.

Az asztali sütőszerkezet egy furfangosan elrejtett tekerővel kapcsolható be. Közepes hőfokon körülbelül 5-10 perc alatt sülnek át a finomságok, de természetesen „hirtelen” is megpiríthatjátok a kiszemelt csemegéket.

DSC_4102DSC_4157
Mi a különbség az amerikai, illetve a távol-keleti sütögetési szokások között?

Először is Amerikában előszeretettel sütnek nagydarab, zsíros-füstös steakeket, amelyet aztán rendszerint sültburgonyával fogyasztanak el. Ezzel ellentétben távol-keleten vékonyabbra szeletelt, kiváló minőségű hús, halféleség, vagy zöldség került a grillre, a krumpli helyett pedig általában rizst tálalnak fel köretként. Egészen pontosan ez sem igaz, mert Ázsiában egy ropogós salátalevélbe csomagolva fogyasztják a rizst, illetve megsütött finomságokat, amelyet előtte bőségesen megáztatnak a speciális szószokban.

Különbséget kell tennünk a koreai BBQ, illetve a japán yakiniku között is:

• A japán yakiniku: egy naturális ízélményt nyújt rengeteg friss zöldséggel és speciális salátákkal. Nem pácolják be előre a hajszálvékonyra szeletelt húst, hanem inkább utólag mártják meg a szószokban.

• A koreai barbecue-nak sokkal jellegzetesebb az ízvilága: az előre bepácolt, vastagabb húsok intenzívebbek, fűszeresebbek, csípősebbek, illetve több ideig is sütik őket.

Természetesen a Yamatoban mindkét típusú sütögetési módszert kipróbálhatjátok.

DSC_4242
DSC_4228

Természetesen nem muszáj nektek megsütnötök az ennivalót, ugyanúgy rendelhettek kész ételeket is, mint bármelyik étteremben. A Yamato a’la carte választéka igen gazdag: megkóstolhattok például számtalan szusi-variációt, különböző tésztakülönlegességeket (zöldséges üvegtészta, gyömbéres udontészta, kókuszos rizstészta…), illetve ízletes távol-keleti leveseket (Miso leves, Tom Yum leves, japán marhahúsleves stb.) is.

Az italválaszték is kiváló: olthatjátok a szomjatokat többek között Bubble Teával, házi készítésű szörpökkel, gyömbérsörrel, koktélokkal, illetve nagyszerű bor,- és kávékülönlegességekkel is. Mi például a kémcsöves feketére kaptuk fel a fejünket: itt két nagyobbacska fiolát szolgálnak fel nektek – az egyikbe kávét, a másikban pedig egy speciális szirupot öntenek. Egyszerűen vegyíteni kell a kettőt, hogy egy isteni ital legyen a végeredmény.

DSC_4172
DSC_4091

A Yamato egészen pontosan 2014 október 15-én nyitotta meg kapuit a Podmaniczky úti Wasabi-étterem szomszédságában. Azóta már több ázsiai vendégtől kaptak elismerő szavakat: ez éppen olyan, mintha ti dicsérnétek meg egy japán szakácsot az isteni gulyáslevesért, szóval nem csoda, hogy már most is nagyon büszkék az újdonsült étterem tulajdonosai.

Cím: Budapest, Jókai u. 30.

Telefon: (70) 681 7544

Nyitva tartás: 11:30-23

001

Kiknek ajánljuk? Legfőképpen az ázsiai konyha szerelmeseinek, illetve azoknak, akik bármikor szívesen idézik fel egy kellemes baráti sütögetés hangulatát. Emellett a Yamato kiváló választás lehet egy randevúhoz is: a kétemeletes étteremben jó néhány elszeparált asztalt rejtettek el, ahol gondtalanul élvezhetitek egymás társaságát, miközben mellettetek perzselődnek az ínycsiklandozó finomságok.

Ha te is szívesen kipróbálnád, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Malacok között kávézni? Budapesten már ezt is lehet! – a Minipig Caféban jártunk
Megnyílt Európa első malacos kávézója, a Minipig Cafe, ahol tizenhárom apróság társaságában lehet egy kicsit lelassulni. Mi is megnéztük őket.


A Minipig Cafe kávézó kétszintes: az alsó szinten egy hangulatos, dizájnosan kialakított tér fogad, ahol kávékat, üdítőket lehet rendelni, a galérián pedig az állatokkal lehet ismerkedni.

A malacok minnesotai törpemalac és vietnámi csüngőhasú keverékek, és jelenleg tizenhárman vannak.

Már az alsó, kávézó szint is tele van apró malacos utalásokkal, gondosan megkomponált részletekkel. Látszik, hogy nem egy gyorsan összedobott projekt, hanem egy tudatosan felépített élményhelyszín.

A tulajdonos pár egy japán utazás során találkozott hasonló koncepcióval, és mivel Európában sehol sem láttak még ilyet, elhatározták, hogy megcsinálják itthon.

Az ötleten 2023 novembere óta dolgoznak, és most végre megnyitották az ajtókat.

@szeretlekmagyarorszag.hu Mimimalac kávézó nyílt Budapesten! @MiniPig Cafe Budapest ?Paulay Ede utca 2. #budapest #program #minimalac #kavezo #minipig #cafe ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Így juthatsz be te is a malacokhoz

Ahhoz, hogy valaki találkozhasson a malacokkal, először időpontot kell foglalnia. Csak így lehet bejutni, spontán betoppanni nem lehet.

Érkezéskor a vendég először a földszinti kávézótérbe lép, ahol kap egy váltópapucsot, majd kézfertőtlenítés következik, és alá kell írni a házirendet, ami röviden, érthetően összefoglalja a szabályokat. Ezután lehet felmenni a galériára, ahol már várnak a malacok. Egy gondozó végig jelen van és segít eligazodni, megmutatja, hová ülhetsz, és mire figyelj a látogatás során.

Mivel a látogatás ideje alatt minden vendég egy fix helyet kap, a malacok szabadon dönthetnek arról, kivel szeretnének kapcsolatba lépni.

Nem szabad őket felemelni vagy utánuk szaladni. Ők választanak, ők közelednek, amikor kedvük tartja.

A törpemalacok egyébként kifejezetten kíváncsi, barátságos jószágok. Szeretik a simogatást, az emberek közelségét.

A látogatás után visszatérhetsz a kávézótérbe, ahol specialty kávé, teák, sütik és kényelmes fotelek várnak. Itt még jól ki lehet beszélni a fent szerzett élményeket.

Cím: 1061, Paulay Ede u. 2.

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 08:00 és 20:00 között

www.minipig.cafe

Fontos szabályok, időpont, jegyárak:

A látogatás csak előzetes online foglalással lehetséges, és előre is kell fizetni.

A jegyárak: felnőtteknek 6.500 Ft/30 perc, gyerekeknek 3.500 Ft/30 perc.

A fenti részre csak to-go pohárban szervírozott italokat lehet felvinni (malacbiztos tetővel).

Fotózni és videózni lehet, de csak vaku nélkül.

A látogatás 30 perces, utána a malacok pihennek mielőtt új csoport érkezik hozzájuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Október elsején búcsúzik a Gellért fürdő
Szeptember 30-ig azonban érdemes még egyszer ellátogatni a fürdőbe, különösen a hétvégi programokra.


A főváros világszerte ismert fürdőinek és ezek építészeti értékeinek megőrzése érdekében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) több évre szóló fürdőfejlesztési programot dolgozott ki. Ebben kiemelt szerepet kapnak műemléki védettség alatt álló történelmi fürdőink. A komplex felújítási program legmarkánsabb eleme az 1918-ban megnyitott Gellért fürdő.

A rekonstrukció a fürdő teljes bezárásával jár, így a Gellért már csak 2025. szeptember 30-ig fogad vendégeket, majd október 1-jétől ideiglenesen bezárja kapuit.

Miért vált időszerűvé a Gellért rekonstrukciója?

A több mint százéves fürdő legutóbb a hetvenes években esett át teljes felújításon.

Az eltelt ötven év után a leromlott alapinfrastruktúra és a felmerült statikai problémák miatt már elkerülhetetlen az átfogó megújulás, az építészeti, gépészeti és technológiai korszerűsítés.

A Gellért a társaság második legjelentősebb fürdője, így érthető, hogy értékét és jelentőségét tekintve is kiemelkedő a 20 milliárd forintos tervezett beruházási összeg. Ez országos szinten nézve is az egyik legnagyobb fürdőfejlesztésnek számít.

A gyógyfürdők közegéről annyit érdemes megemlíteni, hogy a termálvíz, a gőz, a medencék és terek előírások szerinti tisztítása, ehhez különböző vegyszerek használata igen erős terhelést jelent a berendezésekre, az eszközökre, mindenféle burkolatra és fémtárgyra vagy felületekre, sőt az épületre vagy akár az épület szerkezetére is. Mindezek fel is gyorsítják az állagromlás folyamatát, melyhez hozzájárul a műemléki fürdők iránti élénk érdeklődésből adódó kiemelkedően magas vendégszám is.

A Gellért szerelmesei számára csak az a kérdés, mennyi idő múlva kaphatják vissza kedvenc fürdőjüket

Visszatekintve az 1970-es évekbeli gyakorlatilag teljes felújításra, meglehetősen hosszú időt igényelt a folyamat. 1972-ben a pezsgő- és hullámfürdő hirtelen bezárásával kezdődött, és eltartott egészen 1983-ig, amikor a hullámfürdőt újra élvezhették a vendégek.

A most esedékes felújításhoz az előkészítés már 2023-ban elindult, és lépésről lépésre haladtak előre, míg most ehhez a fontos mérföldkőhöz, a fürdő ideiglenes bezárásához értek. 2025–2026-ban még számos feladat vár rájuk a kivitelezés tényleges megkezdéséig. Ezekhez már a fürdő átmeneti bezárása szükséges.

Meghatározó, sőt talán elsődleges, a történelmi örökség megőrzése érdekében az ikonikus szecessziós fürdő építészeti és művészeti értékeinek restaurálása.

Fenntarthatósági oldalról olyan megoldások szükségesek, melyek lehetővé teszik az energiahatékonyság növelését, a termálvíz és hőhasznosítás modernizálását.

A fókuszban változatlanul a vendégek kiszolgálása áll, és ez a bevétel, az eredményesség alapja is, így kiemelkedő figyelmet kell fordítani a vendégélmény új szintre emelésére új wellness- és élményfunkciók beépítésével, trendkövető (prémium) szolgáltatások bővítésével.

Felmerül a kérdés, mi lesz a Gellért fürdő vendégeivel a munkálatok idején. A hazai és külföldi látogatók jelentős része várhatóan a közelben található Rudas fürdőt választja majd, és bizonyára lesznek, akik a Széchenyi vagy Lukács fürdőt keresik fel.

A beruházás ütemterve alapján a Gellért kivitelezési munkái 2026 utolsó negyedévében kezdődhetnek meg, és várhatóan 2028-ban vehetik újra birtokba a vendégek a megszépült fürdőt.

Szeptember 30-ig azonban érdemes még egyszer ellátogatni a fürdőbe, különösen a hétvégi programokra, és magukkal vinni a Gellért-élményt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: