DSC_6327m
Wasabi: szusi a futószalagról
A Wasabi-étteremlánc az úgynevezett running sushi Mekkája Budapesten. Vajon milyen lehet futószalagról étkezni?
Írta: Petrovics Cs. - Fotók: Mag Veronika
2014. március 24.

A Wasabi-étteremlánc első tagja 2004-ben nyitotta meg a kapuit Budapesten, a Szépvölgyi úton. Akkortájt még kevésbé volt népszerű nálunk a japán gasztronómia, illetve a szusi sem volt ennyire közismert vagy trendi. Mára viszont megváltozott a helyzet: a Wasabi a(z egyik) legnépszerűbb ázsiai vendéglővé nőtte ki magát, illetve nagy szerepet játszott a szusi népszerűsítésében is Magyarországon.

Az üzletvezetők látták, hogy van igény a hasonló típusú éttermekre: évről évre nyíltak meg a Wasabi kis- és nagytestvérei Pesten (Podmaniczky út), budapesti plázában (Mom park), illetve Debrecenben is. Mindenütt időkorlát nélkül fogyaszthatjátok a jobbnál jobb falatokat egy fix összegért cserébe, illetve a Podmaniczky utcai étterem kivételével mindenhonnan rendelhettek a’la carte módon az étlapról is. A Szépvölgyi úti étterem azért is különleges, mert ott úgynevezett „teppanyaki” látványkonyha működik: a séfek a szemetek láttára készítik el az ínycsiklandozó ázsiai ételeket.

DSC_6291DSC_6287DSC_6270

A Wasabi annyiban különbözik a tradicionális japán running sushi-éttermektől, hogy nem csak egy, hanem két szalag is mozog az asztalok között. Az alsóról hideg előételeket - például salátákat, leveseket, vagy természetesen szusit - emelhettek le, a felsőn pedig meleg ennivalók kelletik magukat a látogatók előtt: tészták, grillezett zöldségek, illetve különböző ízesített rizsételek is. Persze ez a felsorolás koránt sem teljes, hiszen a Wasabiban 100-150 féle fino mabbnál finomabb étel közül válogathatnak a szusi és a japán konyha rajongói

A Wasabi berkein belül mozgó Yamato Restaurant mintájára 2015 első felében egészen különleges megoldással bővítették az éttermeket: immáron az étlap szerepét egy tablet pc tölti be, ahol nem csak azt nézhetitek meg, hogy milyen ennivalók mozognak a bűvös szalagon, hanem azt is kiválaszthatjátok, hogy a közel 200 fajta csemegéből mit tegyenek rá a nektek a szakácsok. Ha a vendég megnyomja az adott étel jobb oldalán található "szalagra vele" gombot, a konyhában dolgozó séfek erről értesítést kapnak, és hamarosan ti magatok vehetitek le a kiszemelt ennivalót a mozgó szerkezetről.

00010
Running sushi: Az 1960-as években, Japánban találták ki ezt az étkezési formát. A távol-keleti gasztronómia fast-food verziója, mentesítve a nyugati világ személytelen és „fizess-és-vidd” jellegétől.

A szusiról általánosságban: A szusit szokták magyarul "savanyúnak" fordítani, de van ahol "hosszú élet költeményként" adják meg a szó jelentését. Manapság szusi alatt a japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, hallal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket érthetjük.

Két alapvető fajtája ismert: a nigiri szusi (rizságy, rajta valamilyen feltét) és a maki szusi (szárított algalevélbe tekert rizs és benne „töltelék”)

Eredetileg ezt a módszert hús, de főleg halak tartósítására használták. A besózott ennivalót rizsbe fektették, majd kövek közé ásták összepréselve. A föld alatt a rizs erjedni kezdett, viszont hal nem romlott meg, így mikor hetek múlva kiszedték, még mindig fogyasztható volt. A későbbi háborúk ideje alatt, mikor kevés volt az élelem, az erjedt rizst is megették. A történelem során egyre kifinomultabb lett ez a fajta szusikészítési eljárás. Ekkorra már alapvető dolog lett, hogy a megmaradt erjesztet rizst is a hallal együtt fogyasszák el. Az ilyen módon készült szusit nevezzük Nare szusinak.

A 17. században már ecetet használtak az erjedési folyamat meggyorsítására és a rizs ízesítésére.

A mai modern szusi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg szusiboltját, melynek neve "Yohei-zushi" volt.

Forrás: Wasabi.hu

Az ételek a futószalagon maximum fél óráig járhatnak körbe-körbe, az ennivalók frissességét pedig a felpakolt tányérok színkombinációja alapján ellenőrzik.

DSC_6314DSC_6301DSC_6344

Nem csak a szusi híveinek érdemes betérni a Wasabiba. Őszintén állíthatjuk, hogy ebben az étteremben azok is megtalálják az ínyükre való falatokat, akik amúgy nem lelkesednek a japán konyháért. Az epres- és csokoládés palacsinta tölteléke, illetve roppanós tésztája isteni, a saláták frissek és gusztusosak, nem utolsó sorban pedig a nyál is összefolyik a szánkban, ha a csípős-fűszeres burgonya ízére gondolunk vissza. Véleményünk szerint akkor is bátran látogassatok el a Wasabi-éttermek valamelyikébe, ha eddig ódzkodtatok az ázsiai ízvilágtól, hiszen abszolút nincs semmi vesztenivalótok.

Így egyétek a szusit: A szusit sosem önmagában fogyasztják: a „szentháromságba” beletartozik az asztalokon megtalálható csípős, zöld wasabi-paszta, a sötétbarna szójaszósz, illetve az ízeket egymástól elválasztó piros, illetve fehér gyömbér. Egy picike tálba öntsetek szójaszószt, adjatok hozzá ízlés szerint wasabit, amelyet egy evőpálcika segítségével alaposan keverjetek össze. Ezután óvatosan mártsátok meg benne a szusit, de mindenképpen figyeljetek arra, hogy ne áztassátok el. Ha elfogyasztottátok, érdemes pár szelet pácolt gyömbért elrágcsálni a következő rizses falatka előtt.

Az ázsiai konyha szerelmeseinek is tartogathat még meglepetéseket ez a vendéglő: megkóstolhatjátok a kókusztej- illetve mangó- és zöldalmalevest, ehettek chilis-mézes banánt és fűszeres körtét, amelyet pedig gőzölgő szakéval, zöld teával, szilvaborral, gyömbérsörrel, exkluzív nyári koktélokkal vagy joghurtos, illetve gyümölcsös japán üdítőitalokkal öblíthettek le. Ha különleges alkoholtartalmú italokra vágytok, hamarosan megkóstolhatjátok a Wasabiban az úgynevezett mizuwarit is, amely tulajdonképpen nem más, mint fröccsszerűen, szódával felöntött whisky, amely Japánban örvend igencsak nagy népszerűségnek. Ezen kívül nemsokára étlapra kerül a Wasabi egyik leendőbeli specialitása, egy biorizsből készült nagyon finom, Magyarországon egyedülálló kézműves szaké is.

DSC_6297
DSC_6352

Az étlap minden évben megújul, illetve gyakoriak az időszakos menük is például Valentin-nap, vagy nőnap idején.

Ha jó helyet szeretnétek kapni (mert ugye nem mindegy, hogy a futószalag elejére, vagy végére ül le az adott vendég…), akkor érdemes előre lefoglalni az asztalotokat telefonon keresztül. Hétvégén - főleg vacsoraidőben - telt ház szokott lenni, de azért hétköznaponként sem panaszkodhatnak az étterem vezetői.

DSC_6264m

DSC_6265m

DSC_6266m

DSC_6303m

Az Wasabi házhozszállítást is vállal, ráadásul az utóbbi időkben 80 új - köztük néhány rendkívül különleges koreai, japán és thai - étellel bővítették a kínálatukat. Ilyen például pho bo leves, a donburi, a bulgogi, vagy például a bibimpap is. Ezek a rendkívül nívós fogások aligha kóstolhatók máshol Magyarországon ilyen minőségben. Ha 3000 forint felett rendeltek, ajándékba kaptok egy desszertet, 30 ezres vásárlás esetén pedig egy 6000 forintos kupont is.

Emellett van 5+1-es akció, illetve egyes éttermekben születésnapi és névnapi kedvezmény. Ajánljuk figyelmetekbe a Wasabi megújult honlapját is, ahol nem csak további információkról, hanem az árakról illetve a teljes kínálatról is értesülhettek. Ha az oldalon jártok, próbáljátok ki a „tekerd magad” funkciót is, ahol ti magatok választhatjátok ki, hogy mely hozzávalók kerüljenek bele a kedvenc szusitokban.

Melegen ajánljuk nektek a Wasabi-étteremláncot, ha (egy kicsit is) szeretitek a japán, koreai, esetleg thai ízvilágot, illetve az elegáns, letisztult környezetet. Akkor se hagyjátok ki ezt a kiváló vendéglőt, ha mélyen megbúvó "vadászösztön" lakozik bennetek.

Ha belekóstolnál, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!