FELFEDEZŐ

Sofőrnek állt Washingtonban az egykori afgán pénzügyminiszter, aki korábban 6 milliárd dolláros költségvetést felügyelt

Payenda ma már azt kívánja, bárcsak ne töltött volna be ilyen pozíciót.
Fotó: JacksonDavid/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. március 20.


Link másolása

Napokkal azelőtt, hogy Afganisztán tavaly augusztusban a tálibok kezére került, Ashraf Ghani, afgán elnököt az Egyesült Arab Emírségekbe menekült. Állítólag 169 millió dollárt vitt magával országa kincstárából - írja a Guardian.

Hat hónappal később Khalid Payenda, Ghani egykori pénzügyminisztere Uber-sofőrként dolgozik Washington DC-ben.

„Ha a következő két napban 50 utat teljesítek, 95 dolláros bónuszt kapok” – mondta Payenda a Washington Postnak egy Honda Accord volánja mögül.

A 40 éves férfi egykor az Egyesült Államok által támogatott 6 milliárd dolláros költségvetést felügyelte. A The Post arról számolt be, hogy a hét elején egy éjszaka alatt „valamivel több mint 150 dollárt keresett hat órás munkáért, nem számítva az ingázást – ez egy átlagos éjszaka”.

Payenda az egyik utasnak elmondta, hogy Kabulból Washingtonba költözni „meglehetősen nagy váltás” volt. Azt is elmondta, hogy hálás a lehetőségért, amiért eltarthatja a családját, de „Jelenleg nincs helyem. Nem tartozom ide és oda sem. Nagyon üres érzés.”

Afganisztán humanitárius és gazdasági válsággal néz szembe a nemzetközi segélyektől elzárva, amihez az Egyesült Államok által támogatott rezsimet felváltó tálib kormány elismerése lenne szükséges.

Payenda ma már azt kívánja, bárcsak ne lett volna pénzügyminiszter:

„Sok csúfságot láttam, és elbuktunk” – mondta. „Része voltam a kudarcnak. Nehéz, ha látod az emberek nyomorúságát, és felelősséget érzel miattuk.”

Payenda azt mondta a Postnak, hogy úgy véli, az afgánokban „nem volt meg a kollektív reformakarat, hogy komolyan vegyék magukat”. De azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok elárulta a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettségét, miután Afganisztánt a szeptember 11-e utáni politika központi elemévé tette.

Payenda egy héttel azelőtt mondott le pénzügyminiszteri posztjáról, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, mivel a Ghanival való kapcsolata megromlott. Attól tartva, hogy az elnök letartóztatja, az Egyesült Államokba távozott, ahol csatlakozott családjához.

„Húsz évet és az egész világ támogatását kaptuk egy olyan rendszer kiépítésére, amely az emberek javát szolgálja” – mondta Payenda SMS-ben a Világbank egyik kabuli tisztviselőjének a főváros bukásának napján, idézi a Post.

„De csak egy kártyavárat építettünk, ami gyorsan összeomlott. Egy kártyavárat, amely a korrupció alapjaira épült.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Zseniális: ezzel az apró trükkel pofonegyszerű a palacsintasütés
Az Anyakivan vloggere szinte forradalmasítja a legnépszerűbb étel elkészítését.

Link másolása

Neked is nehezen megy a palacsintasütés? Gondod van a megforgatással, feldobással? Ha igen, van egy jó hírünk: csak volt!

Remek trükköt közölt az Anyakivan Facebook-oldal vloggere, Semjén Nóra. Az anyaság vicces, és néha kissé nehéz oldalát bemutató oldalon ezúttal a tökéletes palacsintának nem a receptjét, netán valami extra hozzávalóját ismerhetjük meg, hanem egy forradalmi módszert a sütéshez, ami ugyanakkor egyszerűbb szinte nem is lehetne.

A titka: két serpenyő.

Mutatjuk is:

Külön érdekesség, hogy kiderült: a tippet Nóra a fiától kapta, aki viszont az ő édesanyjától leste el.

„Nem emlékeztem, hogy anyu így süti, de azóta csakis így nyomom” – írta a videó mellé.

Nektek van valami extra trükkötök palacsintasütéshez?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Szinte csoda: különböző bőrszínű ikrei születtek a brit nőnek, akinek két méhe van
Az anya szerint amikor az emberek meglátják a lányokat, nem hiszik el róluk, hogy ikrek.

Link másolása

Az orvosok szerint egy az 50 millióhoz annak az esélye, ami egy brit ikerpárral történt: két külön méhben fejlődtek ki, ráadásul más a bőrszínűk és a hajszínűk is – számolt be róla a Daily Mail.

Édesanyjuk, a most 25 éves Jade Buckingham 2018-ban hozta világra ikreit. Elmondása szerint néhány hónapba telt, mire az ikrek bőrszíne közti különbség elkezdett láthatóvá válni.

Lanaénak sötétebb a bőrszíne, valamint fekete göndör haja van. Ezzel ellentétben testvérének, Lavellnek szőke haja és világosabb bőre van.

„Néha, amikor kint vagyunk az utcán, és az emberek róluk kérdezősködnek, nem hiszik el, hogy ikrek” - mondta a nő.

A nem egypetéjű ikrek nem is igazán hasonlítanak egymásra, mivel génjeik 50 százalékán osztoznak. Míg Lanaé olyan géneket örökölt, amelyek sötétebbé tették a bőrét, Lavell olyan géneket kapott, amelyekkel világosabb bőrszínt örökölt.

Buckingham egy 2014 februárjában elvégzett kisebb műtét után tudta meg, hogy két hüvelyi csatornája és két méhe van.

Az orvosok szerint 3000 nőből csak egy születik két méhhel.

Az érintettek csak kivételes esetben tudnak szülni, mivel nehezen tudják kihordani babájukat, mert kicsi a méhük, ami korlátozhatja a magzat növekedését. Amikor Jade megtudta, hogy terhes, nagyon félt, hogy később elvetél. Végül úgy döntött, világra hozza az ikreket.

„Annyira megkönnyebbültem, amikor mindketten megszülettek. Akkor már tudtam, hogy biztonságban vannak velem"

- emlékezett vissza a szülés utáni pillanatokra, miután az ikrek egy perc különbséggel világra jöttek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Ugyanazt a filmet láthatod egész nap az egyik tévécsatornán
Reggel hatkor kezdődött a maraton, és egészen péntek hajnali 3-ig tart.

Link másolása

Jópofa húzással készült az úgynevezett mormotanapra a Viasat Film csatorna:

csütörtökön reggel 6-tól péntek hajnali 3-ig csak az Idétlen időkig című filmet vetítik.

Az apropót a mai dátum adja: február 2. van, amely az Egyesült Államokban és Kanadában a mormotanap. Ott ugyanis egy ősi hidelem úgy tartja, hogy a téli álmot alvó mormoták meg tudják jósolni, hogy meddig tart a tél. Ez hasonló ahhoz a hiedelemhez, amit Magyarországon is ismerünk: mi ezen a napon azt figyeljük, hogy a medve előbújik-e a barlangjából és meglátja-e az árnyékát - ha igen, akkor hosszú télre számíthatunk.

A mormotanapról szól az 1993-as Idétlen időkig, amelynek főszereplője egy öntelt időjárás-bemondó. Phil Conor feladata, hogy kis stábjával (Rita és Larry) egy pennsylvaniai kisváros mormota-napjáról tudósítson. A mormota, Punxsutawney Phil árnyékát kell figyelni. Az állat nem bújik elő, Phil bosszús, undok Ritával és Larryvel, de a hóvihar miatt nem tudnak hazatérni, a kisvárosban ragadnak. Phil reggel arra ébred, hogy ugyanazt a műsort hallja a rádióban, mint előző nap. Lassan ráeszmél, hogy valami csoda folytán újra február másodika van. És ez így megy a végtelenségig: február másodika ismétlődik folyamatosan. Philnek ki kell találnia valamit, hogy kibírja ép ésszel: hol jól szórakozik, hol kétségbe esik. Végül elkezd udvarolni Ritának, és közben megismeri a városka lakóit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Megakadt egy kutya egy harcsa torkán, mindkét állat elpusztult
A kutya vélhetően kapálózva próbált menekülni, az egyik lába pedig kicsúszott a harcsa kopoltyúján. Így az sem kiköpni, sem lenyelni nem tudta a blökit.

Link másolása

Egy kutya maradványait találták meg egy 30-40 kilósra becsült harcsa szájában - írja a 444.

Az eset vasárnap történt, mindkét állat elpusztult.

„És, hogy miért nem tudta lenyelni rendesen? Erre a kérdésre a tetem megforgatása után kaptam választ: a kopoltyúfedő alól kilógó kb. 25 cm-es lábszárcsont arra utal, hogy az elragadott kutya a lenyelése közben kétségbeesetten kapálózott a harcsa szájában is.

Így fordulhatott elő, hogy az egyik hátsó lába kicsúszott a harcsa kopoltyúján és kitámasztotta, megütköztette testét a lenyelés elől. A hal nem tudta kiköpni sem, mert a kutya (vagy róka) bundájának szőre megakadhatott a sűrű gerebenfogak közt. Így se ki, se be! Ez az állapot értelemszerűen mindkét állat halálához vezetett”

- írta az esetről Pfeifer Rikárd, a Ráckevei Duna halőreinek vezetője a Facebookon.

A harcsa alsó állkapcsában megtalálták a kutya chipjét is. Gaiusnak hívták, keverék volt, 2010-ben fogadták be egy menhelyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET: