News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Modern ketrecbe zártság – ma is sokan szenvednek a „lakótelep-szindrómában”

Többnyire ártalmatlan bosszantásokkal indul, de a vége súlyos agresszió vagy szív- és érrendszeri betegség is lehet.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Debrecen, Libakerti (ekkor Új Élet parki) lakótelep. Űrhajósok tere. Skoda Octavia. 1968. Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ - szmo.hu
2022. április 29.


Link másolása

hirdetés
A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

A felső lakó lehúzza a WC-t, leengedi a kádat, és az alsó lakásokban ettől zeng a „vízszimfónia”. A gyerek labdázik, amitől az alatta lévő lakásban dübörög a mennyezet, vagy éppen az egész házban énekelnek a fűtéscsövek, amikor a labda a radiátornak pattan. Valaki odaégeti az ebédet, és az egész épületben ezt a kellemetlen szagot érzik. A szomszéd TV-t néz, és a mellette lévő lakásban nem lehet aludni...

Csupán néhány jellemző, idegesítő velejárója a lakótelepi életnek. Ezek a dolgok egyidősek a hatvanas években indult lakótelep-építési lázzal, és más ugyancsak jellemző sajátossággal együtt gyakran kezdik ki az emberek idegrendszerét.

A fokozatos elszigetelődés (a szomszédok néha azonos emeleten sem járnak össze, sőt néha nem is köszönnek), a kilátástalanság (szó szerint és átvitt értelemben is), a szürkeség és az összezártság (mint állatok a ketrecben), folyamatos indulatokat keltenek.

Az ilyen felgyülemlett düh pedig előbb vagy utóbb nyílt konfliktusba vagy rejtett kiszúrásokba, feljelentgetésekbe torkollik. A saját feszültségük okát az emberek másokban kezdik keresni.

Budapest IX., József Attila lakótelep, az Ifjumunkás út és a Dési Huber utca közötti rész, háttérben a Kós Károly téri templom. 1972. Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

hirdetés

Az így keletkezett tünetegyüttest, mely szélsőséges esetekben depresszióhoz, alkoholizmushoz, sőt szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet, féltudományosan „lakótelep-szindrómának” vagy „apartman-neurózisnak” hívják. Megjelenési formái nagyon színesek, ám aki lakott lakótelepen, annak szinte mind ismerős lesz és könnyen felismeri benne a hasonlóságot az általa megélt esetekkel. Egymásra seperik a szőnyeget, az alsó lakó fejére hullajtják a morzsát az abroszról. Valaki rendszeresen végigköpködi a lift üvegét és a nyomógombokat, feljelent számára teljesen ismeretlen embereket, hogy télikabátjukkal eldugaszolták a szemétledobót, tejet önt az alatta lakók ablakára, stb. Egytől egyig jellemző cselekvések a felgyülemlett düh okozta agresszió által indukálva.

Noha az első időkben a panelházak modernnek és jól felszereltnek tűntek az ideköltöző vidéki vagy szükséglakásokból kiszabadult tömegek számára, az örömbe csakhamar üröm vegyült.

Már a hetvenes évek elején(!) foglalkozni kezdtek a lakótelepen élők megváltozó szokásaival, sőt egyértelműen kimutatták a szív- és érrendszer túlterheltségéből adódó problémák sokasodása és a panelházak benépesülése közötti párhuzamot.

A gondok pedig fokozottan jelentkeztek olyan embereknél, akik a jó munka vagy a jobb lakhatás következtében vidékről költöztek lakótelepekre. A hetvenes évek második felében sok tanulmány szültetett a probléma gyökereinek feltárása kapcsán. magányosság, bezártság érzése, pihenésképtelenség, fokozott idegfeszültség és a felgyülemlő, le nem vezetett energiák okozta fokozott agresszív megnyilvánulások (melyek időnként felfokozott formában törnek ki) és az ezek által kiváltott mást tünetek okait végül néhány meglehetősen nyilvánvaló forrásra sikerült visszavezetni.

Az első ilyen ok, ami talán egyben a legkézenfekvőbbnek is nevezhető, hogy az embernek – az állatokhoz hasonlóan – szüksége van bizonyos territóriumra, amit a panellakások és a lakótelepek nem képesek megadni. A pici szobák, konyhák, a kert hiánya, mind a ketrecbe zártság érzetét erősíthetik.

Miskolc, légifotó a Szentpéteri kapu lakótelepről. 1981. Fortepan/Szalay Zoltán

Ezzel párhuzamosan a lakások jellemzői (vékony falak, közös csőrendszer hangtovábbítása) folytán sérül a nyugalom és biztonságérzet is. Az ember az otthonában érzi a legnagyobb kényelemben és biztonságban magát (mindenütt jó, de a legjobb otthon), ám ez gyakran kivitelezhetetlen a lakótelepi lakásokban. Egyrészt a szomszéd által keltett zajok, ételszag, stb. zavarja meg a nyugalmat, másrészt nekünk is folyamatosan ügyelnünk kell, hogy ne tegyünk olyat, ami a körülöttünk lakókat idegesítheti. Lábujjhegyen élni pedig sokak számára kényelmetlen.

Talán kevésbé egyértelmű ok a felsorolásban a változatlanság.

Amíg a hagyományos vidéki utca állandó változásban van – hiszen lebontanak/építenek épületeket, emeletet húznak a házra, boltokat nyitnak, kirakatot rendeznek, nyáron „kiköltöznek” a kertehelyiségek stb. –, addig a lakótelepi „utca” örökös változatlansága, színtelen szürkesége, a betonból sugárzó változtathatatlanság és az épületek folyamatos leromlása nem tesz jót a mentális egészségnek.

Ugyanígy hat a távlatok hiánya is. Az ember önkéntelenül a nyílt terek felé szeret nézni. Megnyugtatja egy végtelen rét vagy a tenger látványa, miközben biztonságot ad a mögötte álló épület, hegy vagy erdő érzete. A lakótelepek betondzsungelében ilyen perspektívát ritkán találni, hiszen többnyire minden irányban mesterséges hegyek (emeletes házak) zárják el a látványt.

Arról nem készült felmérés, hogy a lakótelepeken élők hány százaléka szenved a lakótelep-szindrómában, ám szerencsére a számuk nem lehet túlságosan magas. Az emberek többsége képes alkalmazkodni a környezethez és különösebb mentális problémák nélkül éli le életét panelházakban. Valószínűsíthető, hogy a szindróma kialakulása olyan embereknél játszódik le, akik egyébként is hajlamosabbak a lelki problémákra. Mindenestere a velük való együttélést megkönnyítheti, ha tudjuk, hogy milyen tényezők okozhatják a viselkedésüket és megpróbálunk azokon – a lehetőségeinek megfelelően - változtatni.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es, 80-as évekre, és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta-csoporthoz!

Ha érdekel a panelépítészet és a Balatoni szállodák születése, többet tudhatsz meg Tó-retró blog szerzőjének első könyvéből. A "Hotelek futószalagon" ezeket a témákat járja körbe. További részletek és megrendelés itt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Anyának le kell borotválnia a szőrös fenekét – kínos titkokat árult el egy óvodás kisfiú egy videóban
Az édesanya eléggé meglepődött, amikor az óvónéni elküldte neki a videót, amiben gyermeke a mamája legintimebb titkait árulja el.

Link másolása

hirdetés

Egy nő nagyon meghökkent, amikor óvodás kisfia mindenkinek elárulta, hogy édesanyja milyen titkos dolgokat művel a fürdőszobában. A videót az egyik nevelő küldte el neki, de az anyuka később a TikTokon is megosztotta – írja a The Sun.

@vandenlife Spilling allll the tea at daycare ☕️ #viral #fyp #toddlerlife #funnytoddler #boymom #momlife #thingskidssay #funnykids #torontomom #momsoftiktok ♬ The Birds And The Bees - Gary Lewis & The Playboys

„A mamámnak kijön a menstruáció a fenekéből”

– mondta a kisfiú, aki még azt is elárulta, hogy:

„Szőrös, ezért le kell borotválnia a fenekét.”

„ Ó” – mondta elámulva az óvónéni, de valószínűleg nem ő volt az, aki a legjobban meglepődött az elhangzottakon.

A kommentszekciót elárasztották a viccesebbnél viccesebb történetek, ahol a TikTokozók saját gyerekeikről szóló anekdotáikat mesélték el.

hirdetés
„A fiam azt mondta a tanárának és az osztálynak, hogy anyának sokat kell börtönbe mennie. Természetesen kihagyta azt a részt, hogy büntetés-végrehajtásban dolgozom”

– áll egy hozzászólásban.

„A fiam azt mondta a napköziben, hogy anyám szeret felnőttfilmeket nézni – mert nem engedném neki, hogy a Titanicot nézze”

– tette hozzá egy másik felhasználó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
A vendégek „minden vágyát kielégíti” a szexhotel, amelyet csak párok számára alakítottak ki Mexikóban
Az egyik vendég szerint csak megerősítette a kapcsolatukat, hogy a többiek nyálcsorgatva figyelték szeretkezés közben őket.

Link másolása

hirdetés

Pikáns medencés bulikat, szexi jelmezes partikat, másokkal közös erotikus játszószobát és jacuzzis szexzónát kínál egy párok számára kialakított hotel Mexikóban, írja a Daily Star. A Desire Resorts Riviera Mayát elsősorban azoknak ajánlják, akik már ráuntak a hagyományos vakációkra, és kipróbálnának valami „izgalmasabbat”.

A tengerparton kialakított szálloda azt ígéri, hogy a vendégek „minden vágyát kielégíti, legyen az bármilyen enyhe vagy vad”. A csak párok számára elérhető hotelben állítólag mindenki felfedezheti addig esetleg rejtegetett szexuális énjét. Ebben a vendégek segítségére lehet többek között egy erotikus bűnszoba, ahol akár A szürke ötven árnyalatában látott fantáziákat is ki lehet próbálni vadidegenekkel.

A féktelen szexuális szabadság mellett rengeteg programot is kínálnak ügyfeleiknek: napközben torna a medencében, közös masszázs, este koktélkóstoló, éjszaka pedig habparti is szerepel a lehetőségek között. A TripAdvisoron 4.5 csillagosra értékelt helyről többnyire pozitív véleménnyel voltak a vendégek is.

Az egyik hozzászóló szerint igazi stresszmentes kikapcsolódás a mexikói szexhotel a felnőttek számára, amit soha nem lehet elfelejteni. Másvalaki elmeséli, hogy idegen párok szeme láttára szeretkeztek a bűnszobában és a jacuzziban. Egy harmadik úgy véli, hogy rengeteget erősödött a kapcsolatuk attól, hogy a többiek nyálcsorgatva nézték aktus közben őket.

hirdetés

Egy amerikai házaspár angol nyelvű beszámolóját itt lehet megnézni a hotelben töltött napjaikról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Sokkoló fotó: rohadni kezdett a majomhimlőtől egy német férfi orra
Eleinte csak egy piros folt volt az orrán. Az orvos azzal küldte haza, hogy egyszerűen csak leégett napozás közben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. augusztus 18.


Link másolása

hirdetés

Rohadni kezdett a majomhimlő és több más betegség kombinációja miatt egy német férfi orra - írja a Medical Journal Infection. Az egészségügyi szaklap beszámolójából kiderül, hogy 40 éves beteg orrán először csak egy piros folt jelent meg, amivel orvoshoz ment. A doktor azzal küldte haza, hogy egyszerűen csak leégett napozás közben.

A piros folt később feketedni kezdett, majd hamarosan gennyes sebek jelentek meg a férfi testén, elsősorban a szája és a pénisze környékén. Csak ezután jöttek rá, hogy elkapta a majomhimlőt. A kórházi tesztek során kiderült, hogy ezen felül HIV-pozitív, valamint kezeletlen szifiliszben is szenved. Utóbbi betegséget olyan sokáig nem fedezték fel nála, hogy több szervére is átterjedt, a HIV-fertőzés nyomán pedig már kialakult az AIDS-betegség.

A portál sokkoló fotót is közölt a fertőzött arcáról:

A szaklapból kiderül, hogy a férfi esetében azért volt ilyen súlyos a majomhimlő, mert a HIV legyengítette az immunrendszerét, emiatt hajlamos lett a nekrózisra, vagyis a testszövetek sejtjeinek sorvadására. A majomhimlőre kapott gyógyszer elég volt a sebek kiszárításához, de az orr duzzanata csak részben csökkent.

Németországban jelenleg 3186 majomhimlős fertőzöttet tartanak számon. Ennél többet csak az Egyesült Államokban (12 689) és Spanyolországban (5719) regisztráltak a vírus május végi felbukkanása óta.

hirdetés

A vírus kezdetben a meleg és biszexuális férfiak körében terjedt, de heteroszexuális férfiak, nők és gyerekek ugyanolyan eséllyel kaphatják el a majomhimlőt, ha közvetlenül kitettek a fertőzés veszélyének.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Az alacsony vízállás miatt újra látszik egy II. világháborús hajóroncs a Dunán
A hajó Vámosszabadinál süllyedt el, legutóbb 2018-ban bukkant fel. Több elmélet is született arról, hogy milyen hajó lehetett. 

Link másolása

hirdetés

Amikor alacsony a Duna vízállása, több dolog is előbukkan, például a titokzatos hajóroncs Vámosszabadinál – írja a Blikk. Legutóbb 2018-ban lehetett látni a hajó vízből kiálló részeit.

Akkor a felvidéki parameter.sk azt írta, hogy a hajó egy elsüllyedt orosz páncélozott ágyúnaszád maradványa lehet, erre utal a roncs közelében, a szlovákiai oldalon, Medve település területén, a parton álló régi szovjet emléktábla.

Egy másik teória szerint lehet egy háború utáni, aknamentesítő hajó roncsa, lehet ez egy civil hajó is.

Sok ilyen süllyedt el akkoriban arrafelé. Egy visszaemlékezés szerint a titokzatos hajó a „Voltan” névre hallgató német hajó roncsa lehet. Egy szemtanú szerint ez a német hajó 1945-ben járt szerencsétlenül: az oldalára borulva süllyedt el.

Akárhogy is, pontosan nem lehet tudni róla, hogy milyen céllal volt ott, ahol elsülyedt, csak annyi biztos, hogy ha aszály van, akkor ez a hajó kilátszik a vízből.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: