News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Lehet, hogy a Loch Ness-i szörny csak egy óriás angolna? Meglepő eredményre jutott egy genetikus

Ha beigazolódik az új felfedezés, szegényebb lesz a világ egy legendával.

Link másolása

hirdetés

Neil Gemmell ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a Loch Ness-i szörny valóban nem más, mint egy óriás angolna. A genetikus és csapata erről a nevezetes skóciai tó partján fekvő Drumnadrochit-ban tartott sajtókonferencián számolt be.

Az új-zélandi Otago egyetem kutatói a tó vízéből vettek több mint 250 mintát különböző mélységekből. Mintegy 500 millió DNS-szekvenciát találtak, ezeket elemezték, hogy beazonosítsák a Loch Ness-ben jelen lévő valamennyi életformát, a növényektől a rovarokig, a halaktól az emlősökig. Több minta is utalt angolnák jelenlétére, de nem volt nyoma cápáknak, bálnáknak, tokhalaknak, és őslényeknek sem.

A professzor szerint nem kizárható, hogy a mély tóban valóban élnek hatalmasra nőtt angolnák, és az emberek, akik látták őket, ezeket hitték szörnynek.

Kutatásuk és elemzésük mutatja, hogy nem csak a fantázia szüleménye lehet különböző nagy testű vízi élőlények jelenléte a tóban. Az angolnák például a Bahama-szigetek melletti Sargasso-tengertől vándorolnak, több mint 5000 kilométert tesznek meg, míg elérik a skóciai folyókat és tavakat.

A szörny mítosza, amelyet az elmúlt évtizedekben többnyire uborkaszezonban vett elő a sajtó, a kora középkorra nyúlik vissza. A legenda szerint Szent Colomba ír misszionáriusnő látott egy óriási állatot a tóban 565-ben. Modern korunkban először 1872-ben figyeltek meg valami nagy mozgó valamit, de diadalmenetét 1933-ban kezdte meg, amikor a helyi Invernes Courier egy bizonyos Spicer házaspár közlése alapján „egy dinoszauruszhoz vagy más ősállathoz hasonló szörnyről számolt be – írta az Independent.

hirdetés

A leghíresebb felvétel 1934-ben jelent meg róla, amelyet egy brit katonaorvos, Robet Wilson ezredes készített. Hatvan évnek kellett eltelnie, mire kiderült a fotóról, hogy hamisítvány.

Azóta több mint ezerszer „látták”, a helyi megfigyelő állomás adatai szerint évente átlagosan 10 bejelentés érkezik. Az idén rekorddöntés várható, mert „Nessie” az év első 8 hónapjában már 12-szer bukkant fel”. Egy helyi szakértő szerint ennek az az oka, hogy a meleg miatt a szörny többször feljött a felszínre, elhagyva a tó mélyében lévő rejtekhelyét.

Eddig a tudósok abszurdnak tartották azt a feltételezést, hogy élőlény lehessen a több mint 230 méter mély tó jeges vizében. A szörny mítoszát csak népi hiedelemnek gondolták, amelyet csalások is erősítettek. Gemmell és csapata azonban komolyan vette a legendát és a legújabb technológiát használták fel a jelenség tanulmányozására. Lehet, hogy ő rombolják le végleg Loch Ness legendáját, amelyért ma is minden évben százezrek utaznak a tóhoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy közvetlenül a turisták feje felett landol egy Wizz Air-gép Görögországban
Még a felkészült bámészkodókat is meglepte az igen alacsonyan sikerült landolás.

Link másolása

hirdetés

A szokottnál is izgalmasabbra sikerült a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépének pénteki landolása a görögországi Skiathoson. Az Airportal cikkében azt írja, hogy a szigeten a tengerpart mellett vezető úthoz nagyon közel van a repülőtér futópályájának küszöbe, ezért

sok turista látogat ki erre a helyre, hogy az alacsonyan érkező gépeket megfigyelje.

A pénteki landolásnál azonban a Wizz Air gépe annyira alacsonyan közelítette meg a kifutópályát, hogy az még az erre felkészült turistákat is meglepte. Az esetről a görög GreatFlyer videósa készített felvételt, ami alapján

úgy tűnik, hogy a gép mindössze néhány méterrel repült el a bámészkodók feje fellett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Lenyelte a bálna, egy törött lábbal megúszta
Az amerikai férfi egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott. Elmondása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, és a légzőkészülékét is elvesztette.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Michael Packard éppen egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott, homárokat keresve tavaly júniusban, mikor érzésre hirtelen egy nagyjából 100 tonnás teherautónak megfelelő méretű lény ütötte el – írja a Mirror.

A férfi nagyjából 13-14 méter mélyen volt, amikor a Föld egyik legnagyobb élőlénye, egy hosszúszárnyú bálna lenyelte. A bálnák akár 1,4 tonnányi apró halat vagy krillt meg tudnak enni.

A tapasztalt búvár először azt hitte, hogy egy hatalmas cápa nyelte le. Miután azonban tudatosult benne, hogy az állatnak nem voltak fogai, és leírása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, már arra hajlott, hogy egy bálna nyelhette le.

Ezután elmondása szerint heves küzdelmet folytatott az életéért, elvesztette a légzőkészülékét, és a sötétben kellett tapogatóznia – minden értelemben.

Elég kilátástalannak tűnt a helyzete, gondolatai a kisgyermekeire és a családjára terelődtek, amikor hirtelen a sötétségből fény lett, a bálna kinyitotta a száját, és visszadobta az óceán felszínére.

A férfi egy törött lábbal megúszta a nem mindennapi találkozást.

Kutatók szerint fizikailag szinte lehetetlen, hogy egy hosszúszárnyú bálna egészben lenyeljen egy embert. A történelem során csak egyszer fordult elő, hogy lenyelt egy embert egy bálna. Az 1890-es években James Bartleyt, aki éppen egy bálnavadász expedíción volt a Falkland-szigetek közelében. Hihetetlen módon túlélte.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Előre kifizettetnék a temetésük és mentésük költségeit a Mont Blanc-ra induló hegymászókkal
Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani - mondta egy francia polgármester a szerinte felelőtlen túrázókról.

Link másolása

hirdetés

Letétbe helyeztetné a Mont Blanc meghódítására indulú hegymászókkal a mentésük és a temetésük költségeit a csúcs közelében fekvő Saint-Gervais-les-Bains polgármestere - számolt be a Telegraph.

Jean-Marc Peillex a lapnak azt mondta, hogy

„a hegymászók sokszor felelőtlenül orosz rulettet játszanak a hegycsúcson”,

és vannak olyanok, akik nem veszik figyelembe Mount Blanc veszélyeivel kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Peillex ezért 15 eurós, vagyis átszámítva közel hatmillió forint letétet javasolt. Ebből tízezer eurót tenne ki az esetleg mentés költsége, ötezer euróból pedig a temetést szerveznék meg. A polgármester szerint az ostoba emberekre olykor csak buta ötletekkel lehet hatást gyakorolni.

„Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani, ezért megkérjük őket, hogy fizessék meg nekünk az ezzel járó költségeket”

- fejtette ki Peillex.

hirdetés

A 4808 méter magas Mont Blanc az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye, amely a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A hatóságok évente körülbelül 700 mentési akciót hajtanak végre a csúcson, ezek 95 százalékához helikopter szükséges.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: