hirdetés

FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Hópéniszt rajzoltak a debreceni Egyetem térre az Időkép kamerája előtt

Az alkotást néhány napja egy tréfás kedvű csapat készítette.
Időkép, Tumblr - szmo.hu
2018. január 18.


Link másolása

hirdetés

Egy szemfüles tumblr felhasználó vette észre és osztotta meg az Időkép kamerájának felvételét, amin látható, hogy egy csapat péniszt rajzol a hóba a debreceni Egyetem tér közepén.debreceniegyetem2

Egy kis idő múlva már a munkások dolgoztak az alkotáson, hamar eltüntették a térről.debreceniegyetem3


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Négy és fél percig volt a klinikai halál állapotában egy magyar férfi – túlvilági tapasztalatairól mesélt
László még beszélgetni is tudott halott édesapjával, elmondása szerint ez volt élete legjobb élménye.

Link másolása

hirdetés

Dobronay László 1993-ban szenvedett súlyos autóbalesetet, amikor pontosan 4 perc és 37 másodpercig volt a klinikai halál állapotában. A történtekre hihetetlen részletességgel emlékezik. Kadarkai Endre Akik visszajöttek című podcastjében mesélt különös tapasztalatairól - szúrta ki a Blikk.

A színész-rendező László, egy teherautót próbált megelőzni Fót és Rákospalota között, amikor az autója hirtelen átcsúszott a szemben lévő sávba. Ott majdnem egy busznak ütközött, végül elrántotta a kormányt így azonban nagy sebességgel egy fának ütközött. Több súlyos sérülést is szerzett, a kocsija teljesen megroncsolódott.

A balesetre ugyanakkor ő nem így emlékszik vissza: úgy emlékszik, mintha kiugrott volna az autóból és külső szemlélőként nézte volna az eseményeket. Ezután megjelentek körülötte elhunyt ismerősei. Édesapjával beszélni is tudott, azt mondta neki túl korán érkezett, még nem kellett volna meghalnia.

Amióta László visszatért a halálból, úgy érzi, hogy egy "mátrix világban" él, és ez nem a valóság. Vissza szeretne menni a túlvilágra, elmondása szerint ez volt életének a legjobb élménye, mert azon a helyen hatalmas béke és szeretet vette körül.

Az élethez való hozzáállása teljesen más lett földöntúli látogatás után. Szerinte az élet célja, hogy az ember próbáljon meg szeretetben élni, mindent a szeretetre építsen fel, hiszen ez működteti az egész életet.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Közel 700 ezer forintért rendelt bútort anyja okostelefonjával egy pelenkás kisgyerek
A kedves szülők ezért ne hagyják, hogy gyerekük felügyelet nélkül telefonozzon!

Link másolása

hirdetés

A 22 hónapos Ayaansh Kumar még pelenkás, de máris nagyon belejött az online vásárlásba. A New Jersey-ben élő kisgyerek kétezer dollár (több mint hatszáz ezer forint) értékben rendelt bútort édesanyja mobiljáról - írja az NBC New York.

Édesanyja, Madhu Kumar létrehozott egy kosarat a telefonján, de soha nem ellenőrizte. Amikor a héten elkezdték szállítani a bútorokat, megkérdezte a férjét és két nagyobb gyermekét: Ki rendelte ezt?

„Nekem egy vagy kettő kell, miért kellene négy?” - mondta csodálkozva az anyuka, Madhu.

A csomag alig fért be a bejárati ajtón. Kiderült, hogy a kis Ayaansh volt az, aki székeket, virágtartókat és más háztartási cikkeket vásárolt, amelyeket az édesanyja kinézett az új otthonukba.

„Olyan kicsi és aranyos, csak nevettünk, hogy ő rendelte ezeket”

- nyilatkozta a család.

hirdetés

Amióta 2020 áprilisában megszületett, a legfiatalabb Kumar otthonról figyelte két idősebb testvérét és szüleit, ahogy dolgoznak, iskolába járnak és online vásárolnak. Úgy tűnik, nagyon jó megfigyelő.

Ayaansh tudja, hogy mit csinál. Az NBC New York egyik riportere letesztelte: telefonját használva képes volt bezárni a naptár alkalmazást, e-mailt küldeni a riporter édesanyjának, majd átnézni a névjegyeket.

„A továbbiakban kemény jelszavakat vagy arcfelismerést fogunk beiktatni, hogy amikor felveszi a telefont, lezárt állapotban találja”

- mondta az apja. A szülők megvárják, amíg az összes doboz megérkezik, majd visszaviszik a termékeket a helyi bútorüzletbe, ahol teljes visszatérítést kapnak. De a család valószínűleg megtart néhány dolgot, hogy emlékeztessék őket kisgyermekük első online vásárlására.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Megtalálták a világ legmélyebben fekvő csatahajóját
A világ legmélyebben fekvő csatahajója, az USS Johnston 1944-ben süllyedt el, miután a világ legnagyobb csatahajója ellen harcolt, majd 75 évvel a második világháború után, 6 km-el a tengerszint alatt találták meg.
Fotó: Caladan Oceanic - szmo.hu
2022. január 25.


Link másolása

hirdetés

1944. október 23-án kezdődött meg a legnagyobb haditengerészeti ütközet a a Filippínó-tenger részét képező Leyte-öbölben, amely során több mint 300 amerikai hadihajó szállt szembe mintegy 70 japán hajóval - írja a BBC. A két nappal későbbi, samar-szigeti ütközetnél a japán hadihajók 13 amerikai hajó közül végül ötöt elsüllyesztettek.

Egyikük egy USS Johnston nevű romboló volt, ami még két órán keresztül harcolt azután, hogy eltalálták a Yamato lövedékei. A hajó végül elsüllyedt, és 186 főt vitt magával a mélybe 327 fős legénységéből.

Samar-sziget a hatalmas Fülöp-szigeteki árok szélén fekszik, ami mintegy 1320 km hosszan fut végig a Fülöp-szigetek és Indonézia partvidékén.

Ez a tengeri kanyon annyira mély, hogy ha a Mount Everestet a legmélyebb pontjára helyeznénk, a csúcsa még mindig több mint 1,6 km mélyen lenne a víz alatt.

Nem lehet tudni, mennyi időbe telt, mire a USS Johnston elérte az óceán fenekét. A romboló rétegről rétegre süllyedt lefelé a Filippínó-tengerben, ahol 100 méter után a napfény halványulni kezdett, 200 méter után belépett az alkonyzónába, ahová már nem ér el a napfény, 1000 méteres mélységben pedig a megrepedt hajótest csupán csak néhány fokkal a fagypont feletti vizeken keresztül érte el az éjfél zónát.

Az itt élő halak puhák és csúszósak, vakok, vagy szinte átlátszóak, izmokra és szemekre pedig nem nagyon van szükségük.

A világ óceánjainak átlagos mélysége 3688 méter - ilyen mély vizekben süllyedt el a Titanic is. Az USS Johnston halálos merülése azonban messze túlmutat ezen.

4000 méteren túl a víz hőmérséklete még valamivel fagypont felett van.

hirdetés
A nyomás itt olyan erős, hogy a legtöbb lény nem tud itt megélni.

Amelyek pedig mégis, azoknak speciális vére a dermesztő hidegben is folyik, sejtjeik pedig olyan fehérjéket tartalmaznak, amik segítenek ellenállni az erős víznyomásnak. Van azonban ennél lejjebb is: a felszíntől 6000 méterre húzódik a hadális öv, ahol óriási tektonikus lemezek nyomulnak össze.

Itt teljes sötétség van, a hőmérséklet fagypont körül mozog, és a nyomás körülbelül 1000-szerese a tengerszint felettinek – itt rajzolódik ki a Filippínó-árok feneke. A legmagasabb pontja 10 000, a legalacsonyabb pedig 10 540 méter mélyen húzódik a tengerszint alatt.

Victor Vescovo, az Egyesült Államok haditengerészetének egykori hírszerző tisztje, akinek szenvedélye a felfedezés és az oceánográfia: megmászta a Mount Everestet, és meglátogatta az Északi- és a Déli-sarkot is.

„Azt gondoltam, érdekes kísérlet lenne megtalálni a roncsot”

– moondta Vescovo, aki úgy vélte, hogy a hajóroncs felkutatása nem a technológia, hanem a finanszírozás kérdése. Végül összeállított egy csapatot, akikkel három év alatt megtervezte és megépítette a történelem legmélyebbre merülő tengeralattjáróját.

Vescovo maga tesztelte a Limiting Factor névre keresztelt új tengeralattjárót, méghozzá úgy, hogy egyedül merült a Puerto Ricói-árok fenekére, az Atlanti-óceán legmélyebb pontjára.

Végül ő és csapata lettek az első emberek, akik lemerültek a Filippínó-árok aljára, és megtalálták a több mint 6 kilométer mélyen fekvő USS Johnstont.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
„54 órát töltöttem a föld alatt attól tartva, hogy soha nem jutok ki élve”
Hatórás kirándulást tervezett a barlangok mélyén, de csak több mint két nap múlva hozták végül felszínre a balesetet szenvedő barlangászt.

Link másolása

hirdetés

Még novemberben indult egy walesi barlang felfedezésére George Linnane, ám a tapasztalt barlangász kis híján otthagyta a fogát. A 38 éves férfi eredetileg hatórásra tervezett kirándulása igazi rémálomba fordult, és végül csak 54 órával később hozták felszínre a mentők, írja a BBC.

A bristoli mérnök éppen 275 méterrel járt a felszín alatt a Brecon Beacons hegységben, amikor hirtelen megcsúszott és elsötétült előtte a világ. A barlangász pillanatokkal később tért csak magához, miközben éles fájdalmat érzett a teste szinte minden pontján. Az esés következtében több csontja - köztük a combcsontja, a csuklója és több bordája - eltört, néhány fogát is elvesztette, kiugrott helyéről a kulcscsontja, megsérült a lépe és a tüdeje összeomlott.

A súlyosan sérült férfi fejjel lefelé tért magához egy lejtőn, és szinte rögtön tudta, hogy ennél jóval kényelmesebb testhelyzetre lesz szüksége, ha túl akarja élni az életveszélyesre fordult kalandot.

"Ekkor csak üvöltöttem és üvöltöttem a fájdalomtól" - idézi fel a novemberi szombatot George Linnane, aki nagy nehezen végül a hasáról a hátára fordult. A barlangász komoly gyötrelmek árán félig felült, majd a barátai segítségével értesítette a mentőket. Az egyik ismerőse egészen addig vonalban maradt vele, amíg három óra múlva az első barlangi mentő a helyszínre érkezett.

hirdetés

Amíg a súlyos állapotban lévő Linnane a segítségre várt, két gondolat váltakozott a fejében: az egyik az volt, hogy megküzd ezzel, és túléli az egészet, a másik pedig, hogy nem érdekli semmi és feladja.

A mentés végül több mint két napig tartott és 100 ember vett részt benne, de az önkéntesekkel együtt nagyjából 300-an segítettek a bajba jutott barlangásznak. George Linnane 54 óra múlva ért a felszínre, ezzel minden idők egyik leghosszabb brit barlangi mentőakciója kapcsolódik a bristoli férfi nevéhez.

A szörnyű élmények ellenére a férfinek esze ágában sincs feladni a barlangászatot. Miután lassan kezd felépülni a történtek után, csatlakozott azokhoz a barlangi mentőkhöz, akiknek az életét köszönheti. A kalandot csodával határos módon túlélő férfi szerint ez a "helyes dolog" a történtek után.

George Linnane ebben az angol nyelvű videóban még részletesebben meséli el a néhány hete történteket:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: