Hipnózissal gyógyítottak ki ételfóbiájából egy tízéves fiút
Már az élete forgott veszélyben Zachary Twiggernek, aki 18 hónapos kora óta nem evett mást, csak Dairylea krémsajtos szendvicseket. Akkor alakult ki benne az ételtől való félelem, amit neofóbiának neveznek. A tízéves, Coventry-ben élő fiú
bármi mással próbálkozott, rögtön undor fogta el és kiköpte. Még a karácsonyi ünnepi vacsoráját is ezek a szendvicsek jelentették, amelyeket egy pohár vízzel öblített le
– írta a Birmingham Mail.
Anyja, Becky kisebb vagyont költött fia éltető elemére. Az orvosok kezdetben azt mondták, hogy ezt a fóbiát ki fogja nőni, ráadásul nem volt túlsúlyos, a tápláléka tele volt proteinnel.
Ahogyan Zachary kezdett nőni, kérte az anyját, hogy szeretne más ételt is megkóstolni. „Elmentünk egy kínai étterembe, azt mondta, hogy tetszik neki az étel illata, de amikor arra került volna a sor, a szájába se vette” – meséli az anya.
Lassanként a fiú cukorbeteg lett, és korához képest alulfejlett mind a testsúly, mind a testtömeg terén. Már inzulinkezelésre szorult.
Végül anyja kétségbeesésében egy kognitív viselkedési hipnoterapeutához fordult. Az életviteli tanácsadó hipnotizálta a kiskamaszt, aki az első kétórás szeánszot követően elfogyaszthatta élete első főtt ételét; sült húst párolt sárgarépával és brokkolival.
„Fantasztikus volt – mondta Zachary. – „Sosem hittem volna, hogy képes leszek ilyet enni, de miután hipnotizáltak, elmúlt a félelmem. Most már alig várom, hogy más ételeket is megkóstoljak. Legközelebb el akarok menni egy Pizza Express-be, a barátaim szerint szenzációs”.
Zachary hipnotizőre szerint a fiú neofóbiája az „újtól való félelemből” fakadt, és mivel az ebből eredő cukorbetegségtől életveszélyes állapotba került, mindenképpen ki kellett hozni őt ebből az állapotból. A kognitív viselkedési terápia segített Zachary-nak abban, hogy megkérdőjelezze a más ételektől való félelmét, és bár egyáltalán nem unta meg a krémsajtot, képes volt kinyílni más ízekre.