FELFEDEZŐ
A Rovatból

Ha szánsz időt magadra, könnyebben tudod szeretni azokat, akik fontosak számodra

Érezted már úgy, hogy nem találsz egy perc nyugalmat sem? Állandóan olyan emberek vesznek körül, akik igényt tartanak az idődre és a figyelmedre; a családod, a barátaid, a partnered, a kollégáid? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül.

Link másolása

A modern élet aránytalanul sok olyan terhet tesz az emberre, melyek nyomasztóak lehetnek; munka, család, társadalmi kötelezettségek. Bármit is követeljen meg az életmódod, gondoskodnod kellene arról, hogy ne merülj le. Ha nagyon nagy szavakat akarunk használni, úgy is fogalmazhatunk, hogy életbevágóan fontos, hogy időt szánj magadra.

Különösen, ha te is olyan alkat vagy, aki mindenki más szükségleteit a magadé elé helyezed, mert nem akarsz önzőnek látszani, vagy bűntudatot érezni.

Csakhogy van egy rossz hírünk: ez hosszútávon nem fenntartható, mert tönkretesz.

„Sokféle ember van, akad, aki úgy nem figyel a saját szükségleteire, hogy túlhajszolja magát, nincs ideje saját magára, más úgy, hogy amikor ideje lenne, akkor folyamatosan elterel, mert nem képes önmagával foglalkozni. Nyomkodja a telefont, nézi a tévét. Ez kívülről úgy látszik, mintha énidő lenne, de a valóságban menekülés önmaga elől. Így nem kell foglalkoznia a szorongásával vagy konkrét problémáival, vagyis önmagával. Ez inkább egyfajta kikapcsolás” - mondja Baranyai-Ferenczy Zoltán megoldásközpontú coach.

Ha nem helyezed előtérbe az énidőt, akkor egy idő után kimerültnek és hajszoltnak fogod érezni magad. Ha állandó nyomás alatt vagy, az csak növeli a stressz-szintedet, és végül kiégsz. Szánj időt a kikapcsolódásra, töltődj fel, és ezzel csökkentsd a stressz-szintedet. Úgy is mondhatnánk, hogy egy-egy jól sikerült, saját magaddal foglalkozó pihenő újra tudja indítani az agyad és produktívabbá tesz.

Kifejezetten káros, ha véget nem érő feladatlistával rendelkezel, és attól a pillanattól kezdve, hogy felébredsz, egészen addig követed azt, amíg el nem alszol. Az emberi agyat nem hosszabb ideig tartó koncentrációra tervezték.

Rendszeres szüneteket kell tartani, ha produktív akarsz maradni. Ha ezekben a szünetekben valami élvezetes dolgot csinálsz, az felfrissít, és sokkal könnyebben birkózol mag a mindennapi teendőkkel utána.

„Énidőnek számít, amikor olyanfajta belső élményt élsz át, ami megnyugtat, ami közelebb hoz magadhoz, amitől több leszel, amit szívesen csinálsz, akár cselekvő, akár passzívabb tevékenységről van szó. Nincs erre recept, mindenkinél más adja ezt az élményt. Az a lényeg, hogy legyen valami, ahonnan töltekezni tudsz. Ezáltal tudod egyensúlyba hozni a mindennapi életedet. Aki ezt kihagyja, az nem nagyon találkozik saját magával. Ez előbb-utóbb szorongáshoz vezet, ami idővel kihathat a fizikai és lelki egészségre is” - mondja a szakértő.

Veled is előfordult már, hogy kényszerítened kellett magad egy feladat elvégzésére vagy egy probléma megoldására, és hiába próbáltál összpontosítani, nem jutottál sehová? Ilyen esetekben tényleg nincs más megoldás, mint hogy szünetet tartasz. Ha a pihenő alatt olyasmit csinálsz, amit élvezel, az segít ellazulni, és nem helyezed magad nyomás alá.

Tapasztalni fogod, hogy a megoldás hirtelen, magától pattan ki az agyadból, amikor épp valami teljesen mást csinálsz.

Nem véletlen, hogy az emberek jó részének a reggeli zuhanyozás, vagy a pihentető szaunázás közben jönnek a legjobb ötletei.

Időnként időt kell szánnunk arra is, hogy megálljunk és szembenézzünk a saját problémáinkkal. Készíthetünk egyfajta egyenleget is. Mi a fontos számunkra? Mik az alapvető értékeink? Mik a céljaink?

Néha annyira belemerülünk a napi feladatokba, vagy épp az önmagunk előli bujkálásba, hogy elfelejtjük, mit is akarunk és kik is vagyunk. Ha nem hangoljuk össze a tennivalóinkat a céljainkkal, akkor nagyon könnyen boldogtalanná válhatunk.

„Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki megtalálja magának azt a nyugodt, vagy tevékeny állapotot, amiben ténylegesen plusz élményben részesül. Amitől jobb lesz a fizikai és mentális állapota. Ami energiával tölti fel kívül-belül” - mondja az életvezetési coach.

Sokan éreznek lelkiismeretfurdalást, ha eszükbe jut, hogy a saját magukra fordított idő más, hasznosabbnak gondolt tevékenységtől rabolja e őket. „Érdekes kérdés, hogy vajon mi az oka annak, ha valaki bűntudatot érez, amiért a saját igényeivel foglalkozik. Honnan származik a bűntudat? Mi az amit gyermekkorában otthon tapasztalt? Mi az, amit onnan hozott, milyen kognitív sémák alakítják a jelenben a gondolkodását, amelyek nem engedik, hogy magával foglalkozzon?” - kérdezi Baranyai-Ferenczy Zoltán.

Azzal, hogy önmagadat helyezed előtérbe, azt mutatod másoknak, hogy tiszteletben tartod a saját igényeidet. Ha nem tiszteled magad, akkor mások el fognak kezdeni kihasználni.

Mindenki jobban jár, ha értékeld magad, mert azt látva akkor mások is értékelni fognak. Az énidőd ugyanakkor energiával tölt fel, egészségesebbnek és boldogabbnak érzed utána magad, és könnyebben tudod szeretni és támogatni azokat az embereket, akik fontosak számodra. Sőt, ha megérted, mennyire fontos, hogy törődj a saját igényeiddel, könnyebben teremted meg a munka és a magánélet egyensúlyát is. Megtanulsz nemet mondani és arrébb lépni ahelyett, hogy minden feladatot, problémát vagy házimunkát magadra vállalnál, ami csak az utadba kerül. Meglátod, így hatékonyabban kezeled majd az életedben a fontos dolgokat.

Íme 10 tipp az énidő eltöltésére kezdőknek:

Menj le a parkba vagy sétálni ebédszünetben

Hallgass zenét

Sportolj - lényegében bármit

Kényeztesd magad egy különleges étellel, aminek lelassulva az ízére tudsz koncentrálni

Olvass olyan könyvet, ami elgondolkoztat

Nézz meg egy jó filmet

Vegyél egy lazító fürdőt vagy ülj be a szaunába

Írj, rajzolj, főzz, varrj, mindegy csak kreatív tevékenység legyen

Meditálj

Ülj ki a kertbe egy bögre meleg itallal és figyeld a természetet

A legnehezebb feladat persze megfogalmazni, hogy mi is pontosan az énidő. Ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket élvezel, akkor boldogabbnak érzed majd magad. Ha boldogabbnak érezed magad, derűlátóbb, és testileg-lelkileg egészségesebb leszel.

De az énidő, nevével ellentétben nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyedül csinálsz valamit. Sokkal inkább azt jelenti, hogy olyasmit csinálsz, amit élvezel.

Ez lehet egy séta a szüleiddel, vagy egy közös pizzázós-sorozatnézős est a barátaiddal is. „Nem az a kritérium, hogy egyedül kell lenned közben. Lehet az is énidő, amit mással csinálsz, ha az feltölt. Ezt a fajta élményt a közösségben is meg lehet élni” - tette hozzá a szakértő.

Máris beköszöntött az ősz, igazi hűvös reggelekkel és estékkel, amikor már bizony jól esik egy meleg ital, egy kis bekuckózás, nassolás és talán ebben az időszakban több időnk van magunkkal is foglalkozni.

Ezt az énidőt szeretné a Milka Mmmax még boldogabbá tenni. Kampányukban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy maximalizáljuk a magunkkal töltött pillanatot, éljük meg teljes mértékben, és szánjunk időt saját magunk kényeztetésére is egy kis tejcsokival karöltve. Ráadásul ha most most Milka Mmmax tejcsokit vásárolsz, nyerhetsz is! Kattints ide a részletekért.

A cikk megjelenését támogatta a Milka MMMAX.

Advertisement
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Új coffice várja a freelancereket és a digitális nomádokat a Margit körúton - ismerd meg a KLIQ Coffice-t!
Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

Link másolása

Buda szívében, a Margit körúton kibontakozó, egyre pezsgőbb közösségi élet közepette egy új kávézó és munkaterület nyitotta meg kapuit, kifejezetten azokra szabva, akik rugalmas munkakörnyezetre vágynak. A KLIQ Coffice egyedülállóan ötvözi a coworking tér nyújtotta rugalmasságot és a kávézói élményt. Nem csak a modern munkavégzés igényeit elégíti ki, hanem figyelmet fordít az ízletes, gondosan válogatott alapanyagokból készült harapnivalók és italok kínálatára is. Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

A KLIQ Coffice új színfolt a coworking kultúrában

Egy hely, ahol a kávé élvezete mellett tárgyalhatsz, prezentálhatsz, és mindezt egy segítőkész közösségben teheted, ahol a munkavégzés minden feltétele adott. A lokáció nem csupán a könnyű hozzáférhetőség miatt megfelelő, de a budai oldal szellemiségét is magában hordozza.

A produktivitás és a kreativitás fontos szerepet játszik a KLIQ Coffice életében és ezt minden apró lépéssel igyekeznek is támogatni a tulajdonosok, ahogy ezt a szlogen is összefoglalja “Be inspired in a comfy place to get things done.” A hely designja is ezt a célt szolgálja, minden részletében a kényelmet és a funkcionalitást helyezve előtérbe.

A kialakítás során kiemelt figyelmet fordítottak a digitális nomádok és a távmunkát végzők igényeire. Az asztalok és ülőhelyek sokfélesége lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a legkényelmesebb munkapozíciót, legyen szó akár egy hagyományos asztalról, egy magas állóasztalról, vagy egy kényelmes fotelről. A kávézóban minden adott a zavartalan munkavégzéshez - minden asztalnál elérhető konnektorok, mobiltelefon-töltők és laptoptartó párnák várják a dolgozni vágyókat.

A KLIQ Coffice nem csupán egy munkahely, vagy kávézó, hanem egy közösségi tér is, ahol a látogatók kapcsolatokat építhetnek. A helyszín ösztönzi a szakmai találkozókat és a networkinget, hiszen a coworking kultúra fontos része a személyes kapcsolódás és inspiráló véleménycsere. A szabadon lapozható könyvek pedig lehetőséget kínálnak a feltöltődésre és az önképzésre.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Üzleti megbeszélések újratöltve

A szolgáltatások skálája igazodik a modern vállalkozó és szabadúszó igényeihez, legyen szó egy üzleti megbeszélés helyszínéről vagy egy személyre szabott reggeliről. Ezek közé tartozik a "Meeting table" csomag, amely ideális megoldást nyújt üzleti találkozókra. A csomag tartalmaz asztalbérlést, frissen főzött kávét, valamint egészséges, agyműködést serkentő snackeket, így garantálva, hogy a megbeszélések a lehető legproduktívabbak legyenek. Továbbá, üzleti reggelik személyre szabható választékát kínálják 2, 4 vagy 6 fő részére, lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy édes vagy sós reggelivel, frissítő limonádéval és kiváló minőségű kávéval kezdjék a napot.

KLIQ Coffice - coworking kávézóba csomagolva

A KLIQ Coffice nem csak munkateret, hanem egy olyan társasági helyszínt is kínál, ahol a pult mögött álló segítőkész csapat mellett a többi látogató is nyitott a közös gondolkodásra és az új ötletek megosztására. A nappali munka után a helyszín esténként különböző programokkal válik a városi élet részévé: a KLIQ Talks beszélgetésektől kezdve a különféle meetupokon és workshopokon át egészen az üzleti könyvklubig. Ezzel egy multifunkcionális térként szolgál, ahol a munka és a személyes fejlődés kéz a kézben jár. Mindehhez társul alkalmanként egy-egy kiállítás megnyitó, így időről-időre újabb műalkotások kerülnek a falakra. Így válik a városi élet egy dinamikus és inspiráló szigetévé.

A KLIQ Coffice rendezvények mellett nyugodtan lehet a helyszínnel tervezni akkor is, ha saját esemény szervezéséről van szó, vagy a teljes helyszínt ki szeretné valaki bérelni. Ehhez a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll egy nagy TV-vel, Apple eszközökkel, de a klasszikus flipchart, vagy nyomtató is igénybe vehető.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Ahol a Nutella és a matcha turmix is otthonra talál

A helyszín büszkén szolgál fel olyan ételeket és italokat, amelyek nem csupán a nap folyamán adnak energiát, hanem az ízlelőbimbókat is kényeztetik. A gondosan válogatott alapanyagokból készült szendvicsek mellett a kávézó egyedi finomságokat is kínál - kérhetsz Nutellát kanállal, termelői mézzel készült vajas-mézes molnárkát vagy frissítő matcha turmixot is.

A finom falatok mellett a hazai pörkölésű CafeNash kávékat kortyolhatunk, ami kétségkívül megadja a nap keretét, legyen az a Green Balance 100% arabica, el salvadori kávéból készült latte, vagy a Castro Cuba-ból, kubai Serrano Superior arabica kávészemekből varázsolt tüzes, eredeti ízű doppio.

KLIQ Coffice megnyitása a modern munkavégzési formák támogatásával nem csak a helyi freelancereknek és digitális nomádoknak kínál otthont, hanem mindenki számára, aki egy kreatív és inspiráló közösségi térre vágyik.

Aki tehát kedvet kapott hétköznapokon reggel fél 8-tól este 6 óráig élvezheti a KLIQ Coffice vendégszeretetét  Budapesten a Margit körút 38/A szám alatt. Az aktuális eseményekről és frissítésekről pedig a kávézó közösségi média oldalain lehet tájékozódni, ahol folyamatosan frissülő tartalom várják az érdeklődőket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Suhajda Szilárd felesége először beszélt a tragédiájukról: „Meg kellett mondanom a kisfiunknak, hogy apa nem jön haza!”
Legindi Tímea elárulta, egy pszichológussal is átbeszélte, mit kell mondani egy ilyen korú kisfiúnak ebben a szívszaggató helyzetben.

Link másolása

Suhajda Szilárd tavalyi tragédiája óta most először beszélt hosszabban a nyilvánosság előtt a hegymászó özvegye, Legindi Tímea, aki Csisztu Zsuzsa műsorában azt mondta, a legmesszebbmenőkig megbízott férjében és hitt abban, hogy képes meghódítani a Mount Everestet.

Tímea beszélt azokról az órákról is, amikor először kapott információt arról, hogy férje meghalhatott a csúcstámadás során, de még keresik.

„Nem rohantam a fürdőszobába zokogva, hanem valahogy úrra lett rajtam a megfontoltság, és a magam számára is meglepő módon azt válaszoltam a hír hozójának, hogy várjuk meg, amíg ezt egy másik forrásból is megerősítik, csak akkor mondjuk el a médiának” – mondta az özvegy a Csisztu Channel videójában.

Tímea azt mondta, férje remek formában, teljes mértékben felkészülve indult a csúcstámadásra. Hozzátette,

Szilárddal szinte mindennap beszélt telefonon, a végső hajrá előtt is „összeszedett volt, térben és időben, teljesen el tudta magát helyezni, semmi jel nem vetítette előre a később bekövetkezett tragédiát. Ha ott állok mellette, akkor sem tudom visszafordítani és nem tudom lehozni.”

Miután bebizonyosodott, hogy férje nem tér vissza a Mount Everestről, Tímea egy pszichológussal is beszélt, hogy átsegítse magát és 5 éves kisfiát, Somát a családfő elvesztésén. A szakember többek között abban is segített, hogy mit kell mondani egy ilyen korú kisfiúnak ebben a szívszaggató helyzetben.

„Csak négynapi nem alvás után tudtam rávenni magam, hogy leüljek beszélgetni Somával. Szívbe markoló pillanat volt, amikor meg kellett mondanom neki, hogy apa nem jön haza!” – mondta Tímea.

A teljes beszélgetést ITT tudod megnézni.

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Beszorult egy középkori toronyba a magyar kutató, egy szemceruza és egy vattapamacs segítségével sikerült kiszabadulnia
Ilkó Krisztina gyerekkorában nagyon kedvelte a MacGyvert. A címszereplő most biztos büszke lenne rá.

Link másolása

Hét órára beszorult egy középkori toronyban kialakított vécébe a Cambridge-i Egyetem magyar kutatója. Ilkó Krisztina végül egy szemceruza és egy vattapamacs segítésével szabadult ki - számolt be róla a BBC.

A középkori történelemmel foglalkozó 33 éves kutató a 16. századi filozófus, Erasmus egykori lakrészében él. A történelmi toronyban vastag falak és nehéz faajtók vannak, a kialakított fürdőszobán pedig nincs ablak. A fürdőszoba ajtajának reteszét letörte egy vízvezeték szerelő, miközben a zuhanyzót javította. A nehéz faajtó azonban csütörtökön becsukódott Krisztina mögött, aki így bentragadt, és a takarítók csak a következő hétfőn jöttek.

„Próbáltam felidézni, hogy meddig lehet életben maradni csak vízzel, és reméltem, hogy nem halok meg ott. Vajon ha az emberek keresnének, megnéznék a fürdőszobát, vagy meg kellene várnom a hétfőt? Próbáltam a zuhanyrózsával verni az ajtót, erővel betörni, és segítségért kiabálni, de semmi sem működött, senki sem hallott meg”

- emlékezett vissza a magyar kutató.

Krisztina azonban felidézte gyerekkorának egyik kedvenc sorozatát, a MacGyvert, amelyben a címszereplő a legkülönfélébb hétköznapi tárgyak segítségével húzta ki magát a szorult helyzetekből. Ebből inspirálódva Krisztina egy vattapamacsból kampót készített, egy szemceruzával pedig sikerült lenyomnia a reteszt. Így hét óra elteltével végül siekrült kiszabadulnia a fürdőszobából.

„Arra számítottam, hogy legalább öt napig ott leszek” - mondta később a kutató. A zárat azóta levették az ajtóról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Sokkoló videón, ahogy diákok egymás lábujjait nyalogatják és szopogatják egy iskolai rendezvényen
Az oklahomai Deer Creek középiskolában készült felvételt 24 óra alatt több mint 50 millióan látták a közösségi médiának köszönhetően. Az illetékes oktatási hivatal vizsgálatot indított az ügyben.

Link másolása

Vizsgálat indult az oklahomai Deer Creek középiskola ellen, miután a közösségi médiában elterjedt egy videó, melyen a tanulók mogyoróvajat nyalogatnak és szopogatnak diáktársaik lábfejéről az iskola tornatermében.

A felvételt csütörtökön készítettek egy adománygyűjtő eseménysorozat részeként. Az iskola tájékoztatása szerint a 9. és 12. osztályos diákok önként jelentkeztek a „lábnyalogatós versenyre”, amelyen az nyert, aki legelőbb lenyalta az összes mogyoróvajat az adott lábfejről.

A jótékonysági rendezvény bevételét egy fogyatékossággal élő embereket alkalmazó helyi kávézónak ajánlották fel, és végül összesen csaknem 153 ezer dollár (több mint 55 millió forint) gyűlt össze a célra.

A Deer Creek középiskola vezetése először pozitívan nyilatkozott az általuk sikeresnek ítélt adománygyűjtő akcióról, de miután a lábnyalogatásról készült videó villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában és 24 óra alatt több mint 50 millióan látták, általános felháborodás célkeresztjébe kerültek a verseny szervezői. Sokan gusztustalannak és megalázónak nevezték a „lábnyalogatós versenyt”, és azonnali felelősségre vonást követeltek. Az iskola később elnézést kért a diákoktól és a szülőktől az incidens miatt.

Ryan Walters, az Oklahoma állami oktatási hivatal főfelügyelője undorítónak nevezte a Deer Creek középiskola tornatermében történteket, egyúttal pedig bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indítottak az eset miatt.

A verseny szervezői elismerték felelősségüket és azt, hogy a „lábnyalogatós játék” megsértette a diákok méltóságát, amivel hibát követtek el, ezért elnézést kértek minden érintettől és a helyi közösségtől.

Forrás: New York Post


Link másolása
KÖVESS MINKET: