FELFEDEZŐ
A Rovatból

Ha szánsz időt magadra, könnyebben tudod szeretni azokat, akik fontosak számodra

Érezted már úgy, hogy nem találsz egy perc nyugalmat sem? Állandóan olyan emberek vesznek körül, akik igényt tartanak az idődre és a figyelmedre; a családod, a barátaid, a partnered, a kollégáid? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül.

Link másolása

A modern élet aránytalanul sok olyan terhet tesz az emberre, melyek nyomasztóak lehetnek; munka, család, társadalmi kötelezettségek. Bármit is követeljen meg az életmódod, gondoskodnod kellene arról, hogy ne merülj le. Ha nagyon nagy szavakat akarunk használni, úgy is fogalmazhatunk, hogy életbevágóan fontos, hogy időt szánj magadra.

Különösen, ha te is olyan alkat vagy, aki mindenki más szükségleteit a magadé elé helyezed, mert nem akarsz önzőnek látszani, vagy bűntudatot érezni.

Csakhogy van egy rossz hírünk: ez hosszútávon nem fenntartható, mert tönkretesz.

„Sokféle ember van, akad, aki úgy nem figyel a saját szükségleteire, hogy túlhajszolja magát, nincs ideje saját magára, más úgy, hogy amikor ideje lenne, akkor folyamatosan elterel, mert nem képes önmagával foglalkozni. Nyomkodja a telefont, nézi a tévét. Ez kívülről úgy látszik, mintha énidő lenne, de a valóságban menekülés önmaga elől. Így nem kell foglalkoznia a szorongásával vagy konkrét problémáival, vagyis önmagával. Ez inkább egyfajta kikapcsolás” - mondja Baranyai-Ferenczy Zoltán megoldásközpontú coach.

Ha nem helyezed előtérbe az énidőt, akkor egy idő után kimerültnek és hajszoltnak fogod érezni magad. Ha állandó nyomás alatt vagy, az csak növeli a stressz-szintedet, és végül kiégsz. Szánj időt a kikapcsolódásra, töltődj fel, és ezzel csökkentsd a stressz-szintedet. Úgy is mondhatnánk, hogy egy-egy jól sikerült, saját magaddal foglalkozó pihenő újra tudja indítani az agyad és produktívabbá tesz.

Kifejezetten káros, ha véget nem érő feladatlistával rendelkezel, és attól a pillanattól kezdve, hogy felébredsz, egészen addig követed azt, amíg el nem alszol. Az emberi agyat nem hosszabb ideig tartó koncentrációra tervezték.

Rendszeres szüneteket kell tartani, ha produktív akarsz maradni. Ha ezekben a szünetekben valami élvezetes dolgot csinálsz, az felfrissít, és sokkal könnyebben birkózol mag a mindennapi teendőkkel utána.

„Énidőnek számít, amikor olyanfajta belső élményt élsz át, ami megnyugtat, ami közelebb hoz magadhoz, amitől több leszel, amit szívesen csinálsz, akár cselekvő, akár passzívabb tevékenységről van szó. Nincs erre recept, mindenkinél más adja ezt az élményt. Az a lényeg, hogy legyen valami, ahonnan töltekezni tudsz. Ezáltal tudod egyensúlyba hozni a mindennapi életedet. Aki ezt kihagyja, az nem nagyon találkozik saját magával. Ez előbb-utóbb szorongáshoz vezet, ami idővel kihathat a fizikai és lelki egészségre is” - mondja a szakértő.

Veled is előfordult már, hogy kényszerítened kellett magad egy feladat elvégzésére vagy egy probléma megoldására, és hiába próbáltál összpontosítani, nem jutottál sehová? Ilyen esetekben tényleg nincs más megoldás, mint hogy szünetet tartasz. Ha a pihenő alatt olyasmit csinálsz, amit élvezel, az segít ellazulni, és nem helyezed magad nyomás alá.

Tapasztalni fogod, hogy a megoldás hirtelen, magától pattan ki az agyadból, amikor épp valami teljesen mást csinálsz.

Nem véletlen, hogy az emberek jó részének a reggeli zuhanyozás, vagy a pihentető szaunázás közben jönnek a legjobb ötletei.

Időnként időt kell szánnunk arra is, hogy megálljunk és szembenézzünk a saját problémáinkkal. Készíthetünk egyfajta egyenleget is. Mi a fontos számunkra? Mik az alapvető értékeink? Mik a céljaink?

Néha annyira belemerülünk a napi feladatokba, vagy épp az önmagunk előli bujkálásba, hogy elfelejtjük, mit is akarunk és kik is vagyunk. Ha nem hangoljuk össze a tennivalóinkat a céljainkkal, akkor nagyon könnyen boldogtalanná válhatunk.

„Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki megtalálja magának azt a nyugodt, vagy tevékeny állapotot, amiben ténylegesen plusz élményben részesül. Amitől jobb lesz a fizikai és mentális állapota. Ami energiával tölti fel kívül-belül” - mondja az életvezetési coach.

Sokan éreznek lelkiismeretfurdalást, ha eszükbe jut, hogy a saját magukra fordított idő más, hasznosabbnak gondolt tevékenységtől rabolja e őket. „Érdekes kérdés, hogy vajon mi az oka annak, ha valaki bűntudatot érez, amiért a saját igényeivel foglalkozik. Honnan származik a bűntudat? Mi az amit gyermekkorában otthon tapasztalt? Mi az, amit onnan hozott, milyen kognitív sémák alakítják a jelenben a gondolkodását, amelyek nem engedik, hogy magával foglalkozzon?” - kérdezi Baranyai-Ferenczy Zoltán.

Azzal, hogy önmagadat helyezed előtérbe, azt mutatod másoknak, hogy tiszteletben tartod a saját igényeidet. Ha nem tiszteled magad, akkor mások el fognak kezdeni kihasználni.

Mindenki jobban jár, ha értékeld magad, mert azt látva akkor mások is értékelni fognak. Az énidőd ugyanakkor energiával tölt fel, egészségesebbnek és boldogabbnak érzed utána magad, és könnyebben tudod szeretni és támogatni azokat az embereket, akik fontosak számodra. Sőt, ha megérted, mennyire fontos, hogy törődj a saját igényeiddel, könnyebben teremted meg a munka és a magánélet egyensúlyát is. Megtanulsz nemet mondani és arrébb lépni ahelyett, hogy minden feladatot, problémát vagy házimunkát magadra vállalnál, ami csak az utadba kerül. Meglátod, így hatékonyabban kezeled majd az életedben a fontos dolgokat.

Íme 10 tipp az énidő eltöltésére kezdőknek:

Menj le a parkba vagy sétálni ebédszünetben

Hallgass zenét

Sportolj - lényegében bármit

Kényeztesd magad egy különleges étellel, aminek lelassulva az ízére tudsz koncentrálni

Olvass olyan könyvet, ami elgondolkoztat

Nézz meg egy jó filmet

Vegyél egy lazító fürdőt vagy ülj be a szaunába

Írj, rajzolj, főzz, varrj, mindegy csak kreatív tevékenység legyen

Meditálj

Ülj ki a kertbe egy bögre meleg itallal és figyeld a természetet

A legnehezebb feladat persze megfogalmazni, hogy mi is pontosan az énidő. Ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket élvezel, akkor boldogabbnak érzed majd magad. Ha boldogabbnak érezed magad, derűlátóbb, és testileg-lelkileg egészségesebb leszel.

De az énidő, nevével ellentétben nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyedül csinálsz valamit. Sokkal inkább azt jelenti, hogy olyasmit csinálsz, amit élvezel.

Ez lehet egy séta a szüleiddel, vagy egy közös pizzázós-sorozatnézős est a barátaiddal is. „Nem az a kritérium, hogy egyedül kell lenned közben. Lehet az is énidő, amit mással csinálsz, ha az feltölt. Ezt a fajta élményt a közösségben is meg lehet élni” - tette hozzá a szakértő.

Máris beköszöntött az ősz, igazi hűvös reggelekkel és estékkel, amikor már bizony jól esik egy meleg ital, egy kis bekuckózás, nassolás és talán ebben az időszakban több időnk van magunkkal is foglalkozni.

Ezt az énidőt szeretné a Milka Mmmax még boldogabbá tenni. Kampányukban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy maximalizáljuk a magunkkal töltött pillanatot, éljük meg teljes mértékben, és szánjunk időt saját magunk kényeztetésére is egy kis tejcsokival karöltve. Ráadásul ha most most Milka Mmmax tejcsokit vásárolsz, nyerhetsz is! Kattints ide a részletekért.

A cikk megjelenését támogatta a Milka MMMAX.

Advertisement
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
A 45 gyermekes Marikából köztársasági elnök lesz – Lengyel Tamásék elképzelték a közeljövőt
Három színész egy ötperces paródiavideóban összefoglalta a kegyelmi botrány hátterét, történéseit, annak kormányzati kommunikációját, és bemutattak egy államfőjelöltet is.

Link másolása

Lengyel Tamás a TikTok-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy megtalálták Magyarország legújabb „hungaroautonóm, pannonszuverén” köztársasági elnökét, aki nem más, mint a 45 gyermekes Marika.

A népszerű színész két kollégájával, Rainer-Micsinyei Nórával és az ellenzéki aktivistaként is ismert Molnár Áronnal egy ötperces paródiavideót készített a hazai közéletet több mint egy hete foglalkozató kegyelmi botrányról, bemutatva annak hátterét, történéseit. Kifigurázták a kormányzati kommunikációt is, és a paródia talaján maradva felvázoltak egy államfői jövőképet.

„A Magyar Kormány továbbra sem ismer zéró toleranciát a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményekben. Viszont a jövőben is megóv minden magyar gyermeket a sárkányoktól, boszorkányoktól, működő oktatási rendszertől” – mondja Lengyel a videóban, majd Molnárral közösen bemutatják Magyarország új köztársasági elnökét.

Marika államfő így jellemzi saját magát:

„45 gyermekes női édesanyaként nemcsak a legkiszolgáltatottabb gyermekek védelmét tartom elsőszámú célomnak, de mint köztársasági elnök a személyes és politikai érdekeket mellőzve esküszöm fel az összes magyar állampolgár, magyar család független képviseletére, korra, nemre, vallási, szexuális és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.”

Ennyi bőven elég is a Marikát bemutató két férfinek, és belefojtják a szót az új államfőbe, majd rögtön elé tesznek aláírásra egy alkotmánymódosítást – amelyről kiderül, hogy egy többszörös gyilkos kegyelmi kérvénye.

„Írd alá, menj haza, békülj ki a férjeddel, és fogd be a pofád, bazdmeg!” – mondja Lengyel a köztársasági elnöknek, és engedetlenség esetén megfenyegeti a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal.

Emellett a videóból megtudhatjuk többek között azt is, hogy „Magyar Peti addig beszélhet, amíg véletlenül ki nem esik egy ablakon”.

@lengyeltamasofficial

K. Elnök beiktatása. ❤️??? ♬ eredeti hang - lengyeltomiTOK


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
10 ezer dolláros borravalót kapott egy pincérnő – ezután azonban nem várt fordulat következett
Az éttermi alkalmazottat váratlanul elbocsátották a munkájából. Mást állít a nő és mást a hely vezetése.
Malinovszki András / Fotó: Robert Owen-Wahl / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2024. február 19.


Link másolása

Alaposan elkerekedett a szeme egy Chicago közeli étterem pincérnőjének. A Michigan tó partján fekvő Benton Harborban egy Mark nevű vendég 32 dollár 43 centért evett és ivott, majd jött a döbbenetes meglepetés:

nem kevesebb mint 10 ezer dolláros (mintegy 3,6 milliós) borravalót adott.

Az esetet az egyik pincérnő, Linsey Boyd mesélte el a sajtónak. Mint mondta, először biztos volt benne, hogy tévedés történt, ám a férfi megmagyarázta az irreálisan magas díjazást. Mark egy közeli barátja temetésén vett részt a városban, és ezzel a gesztussal akart tisztelegni az emléke előtt, plusz egy kis örömöt okozni a pénzzel.

A pincérnő elmondása szerint megölelte az ismeretlen férfit, majd nyolc kollégájával megosztoztak a pénzen: így mindenki 1100 dollár (közel 400 ezer forint) körüli pénzzel lett gazdagabb.

A sztori azonban itt még nem ért véget.

Linsey ugyanis nem sokkal később már arról számolt be, hogy elveszítette az állását. Azóta törölt Facebook-bejegyzésében ráadásul azt állította:

azért rúgták ki, mert elfogadta a több hónapi bérének megfelelő összeget.

Elmondása szerint február 13-án telefonon kérték meg, hogy vegyen ki szabadságot, amíg „tisztázódik a helyzet”, majd nem sokkal később hivatalosan közölték, hogy megválnak tőle.

Abel Martinez és Jayme Cousins ​​étteremtulajdonosok azóta közleményben tudatták, hogy az elbocsátásnak semmi köze nem volt a hatalmas borravalóhoz. Azt állítják, puszta üzleti oka volt, és hangsúlyozzák: nem hirtelen meghozott, átgondolatlan döntés állt a kirúgás mögött.

LADBible

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Maradékot evett, kirúgták, most perel a takarítónő
Gabriela Rodriguez egy ügyvédi irodában dolgozott, amikor megette egy másfél font értékű szendvics maradékát. Kálváriája itt kezdődött.

Link másolása

Az ecuadori Gabriela Rodriguez két éve dolgozik a Total Clean takarító cégnél az Egyesült Királyságban. Egy ügyvédi irodát tesz rendbe minden nap – most úgy tűnik, pechére, írja az Unilad.com. Tavaly egy őszi napon tárgyalás volt az ügyvédi irodában. Ahogy ez lenni szokott az iroda szendvicseket rendelt a megbeszélésre, de nem fogyott el mind.

Egy tonhalas ott maradt az asztalon. Ez lett a takarítónő veszte, mert megette. Igaz a szendvics nem került többe, mint másfél font, ez forintban cirka hétszáznak felel meg.

A Total Clean társaság mégis fegyelmit indított a nő ellen, annak ellenére, hogy az ügyvédi iroda nem tett panaszt náluk. A fegyelmi tárgyalás tavaly novemberben meg is történt, Gabrielát kirúgták.

Ekkor léptett közbe az a szakszervezet, ami a bevándorló dolgozókat képviseli. A Facebookon felhívást tettek közzé, tüntetést is szerveztek. „Gabriela egy ecuadori egyedülálló anya, akit 2 év után egy közvetlenül karácsony előtt "lopás" miatt kirúgtak – a szóban forgó "lopás" egy 1,50 GBP értékű Tesco tonhalos szendvics volt, amelyet megevett, és egy ügyvédi értekezletről maradt vissza, és el kellett volna dobni” – mondták. Kollégái egységesen kiálltak mellett, még „Igazságot Gabrielának!” (Justice for Gabriela!”) táblákkal is tüntettek mellette.

Az ügyet bíróság elé viszik. A Total Clean a 39 éves Gabriela állításait „félrevezetőnek és pontatlannak” nevezte, és továbbra is kiállnak a döntésük mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Ledöbbentek az urológusok, amikor meglátták, hogy mit dugott fel a húgycsövébe a 73 éves kéjvágyó férfi
Az ausztrál férfi annyira meglepte a doktorokat, hogy a bizarr esetből orvosi tanulmány készült. A férfi 24 órát várt, mielőtt bement a kórházba, ahol az orvosok gyorsan eltávolították az idegen tárgyakat.

Link másolása

Azonnali húgycsőműtétre szorult egy 73 éves ausztrál férfi, miután három gombelemet dugott a péniszébe - írta meg az rtl.hu.

A férfi azt mondta az orvosoknak, hogy szexuális kielégülést keresve tolta fel az elemeket húgycsövébe, ahogy tette ezt már párszor korábban is.

Most azonban nem tudta eltávolítani a három oda nem illő fémtárgyat, és nemi szervének szövetei kezdtek elhalni.

Az orvosok teljesen ledöbbentek a látványon, ezért önálló esettanulmányban számoltak a történtekről.

„Legjobb tudomásunk szerint ez az első olyan eset, amikor gombelem behelyezése miatt húgycsőnekrózis alakult ki”

– írták a férfit megoperáló orvosok az Urology Case Reports nevű szaklapban.

A férfi 24 órát várt, mielőtt bement a kórházba, ahol az orvosok gyorsan eltávolították az idegen tárgyakat, mivel tartottak attól, hogy az elemek nagy bajt okozhatnak.

A szövet egy része valóban elhalt, az üszkösödés miatt pedig a húgycső egy részét el is kellett távolítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk