News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

„Ezért küldtünk 60 milliárd dollárt Ukrajnának?” – kiakadtak Zelenszkij és felesége Vogue-fotózásán az amerikaiak

Politikusok és aktivisták sem értik, hogy lehet ideje az ukrán elnöknek fotózkodni egy divatmagazinnak, ha az országában háború dúl.

Link másolása

hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Vogue egy hosszú anyagot készített Volodimir Zelenszkij feleségéről, aminek a "Bátorság portréja" címet adták. Ehhez pedig közös fotókat is készítettek Olena Zelenszkáról és az ukrán elnökről, amelyek egészen megindítóak lettek.

Sokak számára azonban nem volt szimpatikus az, hogy az ukrán elnök és felesége egy divatmagazinnak álltak modellt, miközben az országukban még mindig dúl a háború. A cikk és a fotók megjelenése után politikusok és aktivisták is felszólaltak a témában – írta meg a Daily Mail.

„Miközben mi 60 milliárd dollárnyi segélyt küldünk Ukrajnának, Zelenszkij a Vogue-nak fotózkodik. Ezek az emberek azt hiszik rólunk, hogy balekok vagyunk”

– írta a Twitteren Lauren Boebert amerikai republikánus képviselő.

Más is úgy véli, hiba volt az Egyesült Államoknak segélyt nyújtani Ukrajnának.

hirdetés
„Miért küldtünk 54 milliárd dollárt Ukrajnának? Hogy Zelenszkij és felesége a Vogue-nak pózolhasson? Az országod háborúban áll, neked meg van időd fotózásokra?”

– tette fel a kérdést Scott Presler konzervatív aktivista.

„Biden: Küldjünk továbbra is több milliárd dollárnyi segélyt Ukrajnának, szükségük van rá. A valóság: A Zelenszkij házaspár megtisztelt minket egy fotózással, hogy a Vogue magazin címlapjára kerülhessenek”

– jegyezte meg cinikusan Mayra Flores texasi kongresszusi képviselő.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Biden-kormány által Ukrajnának adott 60 milliárd dollárból finanszírozták volna a fotózást.

A kritikák mellett a Zelenszkij házaspár sok támogatást és pozitív kommentet is kapott a közös fotóik láttán. Volt, aki azt írta, a first lady is olyan, mint bármelyik ukrán nő, és milyen jó ezt látni. Más pedig azért mondott köszönetet a Vogue-nak, hogy olyan emberek által hívják fel a figyelmet Ukrajna helyzetére, akik valóban ukránok.

Míg a divatmagazin címlapján csak Olena Zelenszkja kapott helyett, Volodimir Zelenszkij egy másik lap, a Wired címlapjára került. A magazin szeptemberi-októberi számában szerepel, a vele készült interjúban pedig a háború mellett a technológia fejlődéséről és Ukrajna jövőjéről is beszél.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Zöldpolc – TERMÉSZETESen jobb! 2009 óta a háztartások szolgálatában
Mitől „zöld” egy háztartás? Hogyan takarékoskodhatunk? Mivel nem szennyezzük a környezetünket? Mennyit spórolhatunk?

Link másolása

hirdetés

„Zöldülés” = spórolás?

A Zöldpolc ÖKO Webáruházként már több mint egy évtizede segít a fenti kérdések megválaszolásában blogbejegyzésein, kínálatán keresztül.

A „zöld háztartás” felé vezető út rengeteg lehetőséggel van tele, amelyek egy része a takarékoskodásról, a fogyasztás mérsékléséről, a spórolásról szól, hiszen az el nem fogyasztott energia, és a fölöslegesen le nem gyártott termékek jelentik a legkisebb környezeti terhelést.

Ez a szempont 2022 őszén minden eddiginél fontosabbá vált az energiahordozók árainak emelkedésével és elérhetőségének szűkülésével. Saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire fontos, hogy ne folyjon a víz feleslegesen, ne égjen a lámpa az üres helyiségekben, vagy ne az utcát fűtsük korszerűtlen nyílászáróink, szigetelésünk miatt.

Van, akinek belefér egy nagyobb beruházás és gépeket, teljes termékcsaládokat tud egyszerre lecserélni a takarékosság jegyében. Van, aki először csak a régi izzók helyett teker be energiatakarékosat, vagy az ablakokat szigeteli újra. Mások vagyunk, más élethelyzetben, de bármikor elindulhatunk egy zöldebb otthon felé vezető úton, amely sok szempontból olcsóbb is lesz, mint korábbi életünk.

Energiatakarékossági tippek

Néhány kifejezetten hasznos és belátható időn belül megtérülő eszköz csökkentheti a felhasznált áram vagy gáz mennyiségét otthonunkban.

hirdetés

LED izzók

Tudtad, hogy a LED izzó az energiatakarékos izzókhoz képest átlagban fele annyit, míg egy hagyományos izzóhoz képest tizedannyit fogyaszt? Ráadásul higanyt sem tartalmaz, emiatt környezetbarátabb alternatíva. És azt tudtad, hogy élettartamuk átlagban 20-30 év, ha naponta 3 órás üzemidővel számolunk? Alacsony fogyasztásuk hosszú távon behozza a magasabb árat. Ha elsőre csak egyet sikerül lecserélni, az is nagy előrelépés!

Kevesebb víz is elég

A perlátor a csaptelepek kifolyó részén található alkatrész, amelyen keresztül a víz a csaptelepből távozik.

A hagyományos perlátorokhoz képest a víztakarékos típusok levegővel dúsítják a kiáramló vizet, ezzel csökkentik a felhasznált víz mértékét, így kevesebb vízmennyiség is elegendő például a kézmosáshoz. Ha ugyanezen az elven működő zuhanyfejet is felszerelünk, még több vizet spórolhatunk.

A széles választékból érdemes olyan típust választani, ami az adott csap funkciójához passzol: itt nemcsak az vízáteresztési sebesség lehet döntő (hisz példásul a kézmosáshoz kevesebb víz kell, mint mondjuk a zuhanyzáshoz), de számos praktikus megoldást is kínálhatnak ezek az eszközök (dönthető, irányítható vízsugár, könnyű ki-bekapcsolhatóság, lopásvédettség stb.).

A víztakarékos perlátorok segítségével nemcsak a vízfogyásunkat csökkenthetjük akár 70%-kal, de közvetve így gázt vagy áramot is megtakarítunk, hiszen kevesebb vizet kell melegítenie a bojlernek, a kazánnak.

Energiatakarékos konnektor, időkapcsoló

Egy átlagos háztartás készülék éves fogyasztásának kb. 10-15%-át csak a készenléti fogyasztása (standby) adja. Ma már többféle energiatakarékos konnektor, fali kapcsoló elérhető, aminek segítségével egy gombnyomással vagy automatikusan kiiktatható a standby állapot. Egy áramfogyasztás mérővel ellenőrizhetjük, hogy elektromos készülékeink mennyi áramot fogyasztanak be- vagy kikapcsolt állapotban, így az is kiderül, mi viszi a prímet áramfogyasztásban és a következő vásárlásnál már meg is lesz az egyik fő szempont a választáshoz.

Csökkentsük a gázszámlát

A fűtés korszerűsítése nagy beruházást jelent egy ingatlan esetén, de mindenképp érdemes belevágni. Ha nem teljes kazán vagy radiátorcserében gondolkozunk, néhány apróság akkor is segíthet hatékonyabbá tenni a fűtésünket.

A fűtőtest mögé ragasztható ún. hőtükör fóliával a fűtési energia 5-6%-át is megtakaríthatjuk. A fűtőtest minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző oldala, különösen a radiátor esetében, jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti. A hőtükör fólia működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A módszerrel gyakorlatilag leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt.

A meleg bent tartásában hasznos a bejárati vagy előszoba ajtóra szerelhető hőszigetelő seprű, vagy szilikonos ragasztócsík, amely megakadályozza, hogy a kiszökjön a benti meleg a küszöbnél, így megszűnik a huzat is (nem lesz oylan érzésünk, hogy valahol „húz ki a meleg”).

Ha nincs lehetőségünk a nyílászárókat kicserélni, akkor is néhány ezer forintból körbe tudjuk szigetelni őket, sőt az üvegfelületre szigetelő fóliát is ragaszthatunk, amely egy plusz, láthatatlan rétegként funkciónál.

Környezetbarát, költségtakarékos mosó- és tisztítószerek

A háztartás tisztántartására ma már rengeteg olcsó és környezetbarát, de hatékony alternatíva létezik.

A legegyszerűbb: a szódabikarbóna. Az ára rendkívül pénztárcakímélő, a környezetre ártalmatlan, lebomlik. Lehet vele fertőtleníteni, felületet tisztítani, szagokat semlegesíteni, és az izzadás ellen is felveszi harcot.

A másik egyszerű csodaszer a mosószóda, ami egy biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Az ára ennek is iszonyatosan kedvező, minden mosógép mellett ott a helye!

Még egy ilyen olcsó és a háztartásban általában fellelhető, környezetbarát szert az ecet. Kiváló fertőtlenítő, vízkőoldó és öblítőként is jól funkcionál, pl. semlegesíteni tudja a mosószóda maradványokat a textilekben.

Ez a három a legolcsóbb és legegyszerűbb szer, de természetesen ma már rengeteg környezetbarát tisztítószer kapható, hiszen sokan már a folyékony, esetleg illatosított szereket kedvelik jobban. Létezik környezetbarát mosogatótép-tabletta, folttisztító, kifejezetten finom textíliákhoz való mosószer, bútorápoló, így érdemes utánanézni, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább kedvező árú környezetbarát alternatívát.

Ha még több környezetbarát tippet és terméket keresel, akkor látogass el a Zöldpolc ÖKO Webáruház honlapjára, ahol több ezer termék, szakértői segítség és rengeteg megoldás vár! Zöldülj velünk!

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Fájó döntést kellett hoznia Kocsis Máténak a megugró rezsiköltségek miatt: megszüntette az egyik akváriumát
A Fidesz frakcióvezetője hét éves kora óta tart halakat, de most megvált néhány példánytól.

Link másolása

hirdetés

A takarékoskodás miatt Kocsis Máténak meg kellett szüntetnie az egyik akváriumát, amiben aranyhalakat tartott - erről beszélt a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón.

Ahogy a 444 kiszúrta, a tájékoztatón az egyik újságíró megkérdezte a Kocsis Mátét és Simicskó Istvánt, hogy ők hogyan takarékoskodnak az energiaválság közepette, mit tesznek személyt szerint mit tesznek a megugró rezsiköltségek miatt. Erre a fideszes politikus azt mondta, hogy ő hét éves kora óta tart halakat, de most egy fájdalmas döntést kellett meghoznia.

„Volt két nagy akváriumom, és ebből az egyiket most megszüntettem, amiben aranyhalak voltak egyébként. Az aranyhalakat elvittem egy barátomhoz, akinek van egy kisméretű kerti tava, és oda betettem őket. Megszüntettem az egyik akváriumomat. Aki tart akváriumot, az tudja, hogy az egy nagyüzem azért, ott a szűrők meg a világítás... Ez például nekem mint aki 35 éve tartok halakat, egy fájó döntés volt, de meghoztam”

- mondta a politikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Halálos is lehet a köhögés elleni sziruppal főzött csirke, amelynek a receptje a TikTokon terjed
Ha nem is esszük meg a kékeszöld gyógyszerben főtt csirkét, akkor is súlyos egészségügyi károkat okozhat.
Címkép: TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

Óva intenek tőle az orvosok, hogy a TikTokon „álmos csirke” néven elhíresült ételből fogyasszunk, vagy akár elkészítsük – írja a LadBible.

Veszélyes étel receptje terjed a közösségi médiában: a TikTokon felbukkanó videókban az emberek a Vick's NyQuil köhögés elleni szirupot használják olaj helyett a csirkesütéshez. A trendet sokan átvették.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azonban most figyelmeztette az embereket, hogy óvakodjanak az ilyen ételtől.

„A közösségi média egyik trendje, amely a csoportnyomáson alapul, a vény nélkül kapható gyógyszerekkel való visszaélésre ösztönöz. Ezek a videós kihívások, amelyek gyakran fiatalokat céloznak meg, ártalmasak lehetnek és akár halált is okozhatnak”

– írta közleményében az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal.

A NyQuil acetaminofent, dextrometorfánt és doxilamint tartalmaz, hogy enyhítse a megfázás, influenza és köhögés éjszakai tüneteit.

hirdetés

Az FDA közleményében hozzátették:

ha nem is esszük meg a kékeszöld színű gyógyszerben főtt csirkét, akkor is súlyos egészségügyi károkat okozhat azzal, ha a párolgó gyógyszert belélegezzük.

A főzés közben belélegzett gyógyszer gőzei nagy mennyiségben juthatnak be a szervezetbe és a tüdőben is kárt tehetnek.

A hírhedt „álmos csirke” már öt éve ismert fogalom a neten. A TikTok ellenlépésként arra ösztönzi az embereket, álljanak meg, gondolkodjanak, döntsenek és azután cselekedjenek, amikor online kihívásokról vagy trendekről van szó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Családi házként és múzeumként is árulnak egy templomot Mezőlakon
A felújítandó építmény 122 négyzetméteres és még egy harangláb is tartozik hozzá.

Link másolása

hirdetés

Családi házként és múzeumként is hirdetnek eladásra egy templomotegy ingatlanokat értékesítő portálon – írja az Index.

Az 1920-ban épült evangélikus templom a Veszprém megyei Mezőlakon található, ára pedig 11 millió forint.

A leírás szerint az akadálymentesített, felújítandó, gázfűzéses építmény 122 négyzetméteres és három egymásból nyíló helyiségből áll egy csendes utcában. A hozzá tartozó telek pedig 1428 négyzetméteres és még harangláb is van rajta.

A portál megjegyzi, hogy a településen a 2011-es népszámláláskor a lakosság 15 százaléka vallotta magát evangélikusnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: