GASZTRO
A Rovatból

Disznóságok: milyen húst eszik a magyar?

Némileg meglepő eredménnyel zárult egy felmérés. Ezentúl védik a magyar sertés minőségét.


Egy Ipsos-felmérés szerint a csirke mellett a disznóhús a legnépszerűbb a magyar konyhákban. Tévhit, hogy sokan egészségtelennek tartják, sőt, a legtöbbünk szerint elengedhetetlen részét képezi az étkezésünknek. Mégis jóval kevesebbet eszünk sertést, mint régebben. A legnépszerűbb sertéshúsfajta a comb és a lapocka. Szalonnát Észak-Magyarországon fogyasztanak a legtöbbet, sonkát a középső országrészben. Nagyjából ugyanannyian vásárolnak hentesnél, mint boltokban, de nem gondoljuk, hogy a hiperekben kevésbé friss árut kapunk. Mostantól védjeggyel látják el a legjobb minőséget elérő termékeket.

Milyen húst esznek a magyarok?

A magyarok előszeretettel fogyasztanak sertéshúst, a csirkehús mellett ez adja a friss húsféleségek fogyasztásának jelentős részét. A lakosság 93%-a elsősorban csirkét és sertést fogyaszt, 70%-uk pulykát és más baromfikat, a rangsorban ezt követi a hal, melyet a megkérdezettek 60%-a fogyaszt, a marha pedig a lakosság 50%-ának szerepel az étrendjében.

Sertést és csirkehúst heti több alkalommal is fogyaszt a lakosság, ettől elmaradt a többi húsféle fogyasztása. A válaszadók 7-8%-ának étrendjében minden nap szerepel a csirke és a sertés, 58%-uk mondta, hogy hetente eszik csirkét, 45%-uk pedig sertést, heti egyszer pedig 25%-uk fogyaszt csirkét és 29%-uk sertést.

A heti húsfogyasztási átlagot figyelembe véve elmondható, hogy a magyarok heti átlagban 2,31 alkalommal esznek csirkét, kicsit kevesebbszer, 1,98 alkalommal sertéshúst, ezt követi a pulyka és egyéb baromfi 1,33 alkalommal, majd a marha, a halak, és a vadak folytatják a sort.

07_KMS_serteshus

10_KMS_serteshus

A védjegy

A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy garantálja ezentúl, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott sertéshúsok és sertéshús készítmények megbízható, felelős magyar gazdaságból származnak, előállításukat rendszeres, szigorú és folyamatos ellenőrzés kísérte, útjuk pedig az élőállattól a vásárlásig nyomon követhető. A KMS védjegy segíti a fogyasztókat abban, hogy átlagon felüli minőségű, hazai terméket választhassanak.

Kizárólag magyar vállalkozások nyerhetik el. Szigorúan ellenőrzik a sertéshús előállításának minden fázisát. A vizsgálatok biztosítják, hogy a termék a hizlaldától egészen a fogyasztók asztaláig megfelel a minősítési kritériumoknak.

A Védjegy minőségi garanciát jelent a fogyasztó számára. Célja hogy az átlagon felüli minőségű hazai termékek irányába orientálja a fogyasztókat, és növelje a fogyasztásukat. Az első védjegyeket már ebben a hónapban kiadják a tervek szerint.

Egészséges vagy sem?

A sertéshússal kapcsolatos asszociációk jellemzően pozitív üzeneteket hordoznak a fogyasztóban. A hús tulajdonságai közül a válaszadók 49%-ának elsősorban a finom, szeretem, ízletes, zamatos, jóízű, 24%-uknak pedig a jó zsíros, szaftos jellemzők jutnak eszébe.

Negatívumokat, (például, hogy nem egészséges) a válaszadók alacsony hányada, mindössze 8%-a említett, míg 77%-uk egyetértett azzal, hogy a sertéshús mértéktartó fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A megkérdezettek 69%-a mondta, hogy a sertéshús megfelelő arányban tartalmaz nátriumot és a káliumot, 63%-uk a kiemelkedő vastartalomra hivatkozott, míg 46%-uk szerint e húsféleség fogyasztása gyerekek és terhes anyák számára különösen ajánlott, kiemelkedő fehérjetartalma miatt.

11_KMS_serteshus

14_KMS_serteshus

Hazait vagy külföldit?

Korcsoportonkénti és területi megosztást is figyelembe véve 80% fölött van azoknak az aránya, akik vásárlásaik során előnyben részesítik a hazai termékeket. Míg Közép-Magyarországon a válaszadók 80%-a, addig Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön már a válaszadók 90%-a választ inkább hazai árut a sertéshúsok esetében is. A döntést elsősorban a megbízhatóság és a jó minőség iránti igény motiválja, ám sokan a hazai gazdaság támogatása érdekében választanak magyar termékeket. A megkérdezettek 75%-ának fontos, hogy vásárlásukkal a hazai piacot és a gazdaságot támogatják, 65%-uk biztos abban, hogy a hazai áru minőségi és megbízható forrásból származik, 52%-uk számára pedig döntő érv, hogy a magyar sertéshús minőségét jobbnak ítélik, mint a külföldit.

Mitől kiváló a sertéshús?

Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5%-nál. A hazai tájakon megtermelt, minőségi kukoricával és búzával etetett sertésekből előállított sertéshús egyedi, zamatos ízvilággal rendelkezik. A védjeggyel ellátott minőségi sertéshúsból készült étel finom és zamatos, mind ízében, mind teltségében, mind pedig beltartalmi értékeit tekintve összetéveszthetetlen, magas élvezeti értékű.

17_KMS_serteshus

20_KMS_serteshus

Friss vagy feldolgozott terméket veszünk? Na és melyik részét a disznónak?

A válaszadók zöme vásárol friss sertéshúst. A megkérdezettek 90%-ánál a legnépszerűbb sertéshúsfajta a comb és a lapocka, ezt követi a karaj és a tarja, majd a fej, láb szűzpecsenye és végül a dagadó. Friss sertéshúst jellemzően 1-3 kg és 0-1 kg közötti mennyiségben vásárol a lakosság alkalmanként, míg konyhakész sertéshúsokból a megkérdezettek valamivel több mint negyede vesz. A legnépszerűbb sertéshús-készítmények a füstölt, főtt áruk, a válaszadók 86%-a részesíti ezeket előnyben. Ezt követi a szalonna a megkérdezettek 81%-a szerint, majd a májas és hurkafélék, amelyek a fiatalabb korosztály 81%-ánál a legnépszerűbbek. A sonkafogyasztás Közép-Magyarországon a legelterjedtebb, míg a szalonnafogyasztás inkább Észak-Magyarországon.

Drasztikus csökkenés

Az elmúlt 2 évtizedben 10 millióról 3 millió egyedre esett vissza a sertésállomány, Magyarország nettó kiviteli pozíciója megszűnt. A behozatalból származó termékek aránya nőtt, jelenleg évente 220.000 tonnának megfelelő mennyiséget szerzünk be külföldről, míg majdnem ugyanennyit, 230.000 tonnát viszünk ki más országokba.

Azonban nemcsak a sertésállomány, de a fogyasztás is jelentősen, több mint 30%-kal csökkent. Évente már csak 250.000 tonna sertéshúst fogyasztunk, ez fejenként mindössze 25 kg-ot, vagyis kevesebb, mint napi 10 dkg-ot jelent.

18_KMS_serteshus

12_KMS_serteshus

Mi alapján választja ki a vevő a húst?

A fő okként a hús kedveltségét említik. A kiválasztás szempontjai közül a hús színe a leginkább mérvadó, ami a hús minőségével kapcsolatos elvárásokra utal. A lakosság 73%-a azért választja a sertéshúst, mert szereti; 35%-a azért, mert a család is ezt fogyasztja és 33%-a azért, mert a legtöbb helyen megvásárolható. Az ár, mint szempont elsősorban a 18-24 éves csoportnál játszik szerepet, az idősebbeknél azonban ez kevésbé befolyásolja a választást.

Hol vásárolunk?

A vásárlók leggyakrabban kimérve szerzik be a friss sertéshúst, 50%-uk a hentestől, 45%-uk pedig szuper- vagy hipermarketekből. Őstermelőtől és más helyekről kevesen vásárolnak.

A kimért sertéshús vásárlása a Nyugat-Dunántúlon a legjellemzőbb. A hentesnél való vásárlást a válaszadók 65%-a a bolt közelsége miatt választja, 21% pedig azért, mert szerintük a hentesnél vásárolt sertéshús megbízható forrásból származik, ráadásul a hús mellett szaktanácsadást és tájékoztatást is kapnak. A válaszadók mindössze 4%-a mondta azt, hogy hentesnél frissebb árut kap, mint az áruházakban.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Féláras pizza érdekel? - Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025
Idén szeptember 19-én rendezik meg a Nápolyi Pizzériák Éjszakája. Országosan több mint 50 csatlakozó pizzériával és étteremmel).


Az autentikus nápolyi pizza, amely hosszú kelesztés után, kézzel formázva, légies tésztával, hólyagos peremmel és szaftos belsővel készül,

2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

Itthon kiváló pizzakészítők és éttermek sora bizonyítja napról napra, hogy nagyok vagyunk immár nápolyi pizzában is, sőt, a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket érünk el. Nápoly semmihez sem hasonlító káosza, történelme és temperamentuma pont olyan, amihez könnyen tudunk kapcsolódni.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakáján már harmadik éve ünneplünk: a lisztet, a pizzát, a pizzakészítőket, a hagyományt. Egész országot megmozgató fiesztát tartunk, ahol több ezer pizza sül és összetalálkoznak a nápolyi stílus rajongói, Győrtől Pécsen és Komáromon át egészen Mikepércsig.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025 menetrendje

Szeptember 19. idén péntekre esik, most 17:00-22:00-ig ér majd az egész országot megmozgató pizzafesztivál.

Idén is 50%-os áron kínálják a csatlakozó pizzériák 3-féle kiválasztott pizzájukat.

A napiej.hu weboldalon akár térkép segítségével, akár a központi listából érhetjük el az 50+ pizzériát. Megannyi étteremnél, pizzázónál szükséges lesz az előjegyzés/foglalás, aminek menetét megtaláljuk a weboldalon és az országos Facebook-eseménynél is. Emellett érdemes követni a kinézett pizzéria/pizzériák közösségi oldalait.

Az előző két évben nagyon nagy volt az érdeklődés, megmozdult az ország pizzarajongó közössége. Fontos, hogy a műfaj szépsége a hosszú kelesztés és az aprólékos munka is, a rögtönzés itt nem megoldott,

ha a pizzatészta elfogy, akkor véget ér az este.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája egy közösségi ünnep, országos gasztrofesztivál, ahol ez a klassz, 50%-os áron kínált pizzák gyorsan sülnek ugyan, de szükség lesz a türelmünkre és együttműködésünkre is.

Íme az országosan csatlakozó pizzériák listája:

A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő

A Pizza Sztori, Kanizsa

Amo La Pizza, Szolnok

Amore di Napoli, Budapest

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa

Bazsalito, Tatabánya

Benjamin’s Napoletana, Győr

BIGA, Budapest

Burba Pizza, Budapest Dürer kert

Casa di Napoli, Vecsés

Ciao Martin, Miskolc

Circo Pizza, Budapest

Cukorborsó Buda

Cukorborsó Kertvendéglő, Páty

D-bisztró, Mikepércs

Da Mauro Étterem, Székesfehérvár

Da Mauro, Kecskemét

Daniele Urban Nápolyi Pizzéria, Diósd

Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest

Elefántos Étterem és Pizzéria, Pécs

Enzo di Napoli, Hatvan

Fermento Pizzéria, Budapest

Flat Bread Circo, Budapest

Forni di Napoli Bazilika, Budapest

Forni di Napoli Szt. István krt, Budapest

Fórum Pizzéria, Sopron

Il Gruppo, Budapest, IV. kerület

Il Gruppo, Budapest, XV. kerület

Ittali, Vác

Jonathan Bed & Pizza, Komárom

Kavandra Pizzéria & Étterem, Szerencs

KIOSZ Bisztró, Monor

Kisnápoly, Balatonszemes

La Pizza del Lupo, Onga

Lido Beach, Budapest, Római-part

Mástészta, Herend

Monalizza, Budapest

MOTO PIZZA Oktogon, Budapest

MOTO PIZZA Madách, Budapest

MOTO PIZZA Rákóczi, Budapest

MOTO PIZZA Bartók, Budapest

Nyomdapizzát!, Veszprém

Passata 2.0., Budapest

Passata, Szentendre

Pizza ‘O Sole Mio Buda

Pizza ‘O Sole Mio, Göd

Pizza ‘O Sole Mio, Budapest, XVI.

Pizza Mamma, Dunakeszi

Pizzabar Pomo D’oro, Budapest

Pizzalab, Tata

Pizziozo – Dough Dealers, Budapest

Pontjó Pizza, Ajka

REBEL, Budapest

SALVE Pop-Up, Hello Buda, Budapest

Tánczos Pizzéria és Pálinkaház, Mohács

Tasty Pizzéria, Budapest

Toro Rosso, Budapest

Vinozza, Budapest

Vito’s Napoletana Pizzéria, Székesfehérvár

www.facebook.com/events


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő új helye is csatlakozik a Time Out Markethez, ami heteken belül megnyit
A világszerte ismert Time Out Market, amely 11 különleges gasztronómiai koncepciónak ad otthont, 2025. szeptember 20-án, szombaton 11 óra 30 perckor nyitja meg kapuit a budapesti Blaha Lujza téri Corvin Palace-ban.


Ez az első Time Out Market a közép- és kelet-európai régióban, amely egy fedél alatt hozza össze a város kiemelkedő séfjeit, éttermeit és kulturális élményeit. A mintegy 2500 négyzetméteres területen 540 ülőhely várja a látogatókat.

A nyitás utolsó szakaszában most vált nyilvánossá az utolsó négy szereplő, teljessé téve a Time Out Market Budapest kiemelkedő kínálatát.

Az új nevek között szerepel a M’EAT by Rácz Jenő, a LIRA by Essência Restaurant, a Hai Nam Pho, és az Absolut Bar.

Az új szereplők

M’EAT by Rácz Jenő: A séf, akinek egy Michelin-csillaggal elismert étterme is van, a spanyol és portugál tapas bárok hangulatát hozza el a magyar prémium felvágottakkal és sajtokkal. Az étlapon válogatott húsáruk, kézműves sonkák és szalámik, valamint házi pástétomok is szerepelnek.

LIRA by Essência Restaurant: A szintén Michelin-csillagos Essência csapata, Tiago Sabarigo séf vezetésével, az elérhető fine dining élményét hozza el, letisztult ízekkel és minőségi alapanyagokkal. Kifejezetten a Market számára készített fogásokkal készülnek, mint a tatár beefsteak osztrigaemulzióval vagy a házi készítésű tészta feketekagylóval.

Hai Nam Pho: A családi vállalkozásként indult vietnámi étterem visszatér a VIII. kerületbe, ahol nosztalgikus és autentikus ízeket kínál, saját készítésű tésztákkal. Az étlap minden eleme személyes élményeken alapul, az észak-vietnámi konyha hagyományait tisztelegve.

Absolut Bar: A világ egyik legismertebb prémium italmárkája saját koktélbárral csatlakozik, ahol a klasszikus italok mellett egyedi koktélkülönlegességeket is kínálnak.

Gasztronómia és kultúra egy helyen

A Time Out Market Budapest nem csupán az ételről szól. Három bárjában helyi borokkal, sörökkel, koktélokkal és alkoholmentes italokkal is várják a vendégeket. A kultúra szintén központi szerepet kap, egész éves programsorozattal.

A hétköznapokon élő zenei programok (zongoraestek, jazz koncertek) várják a látogatókat, míg csütörtökönként DJ-szettek gondoskodnak a hangulatról.

Vasárnap a családoké a főszerep gyerekprogramokkal. A heti programot havonta egy nagyszabású koncert teszi még izgalmasabbá.

A ma bemutatott új szereplők mellett a kínálatban már korábban bejelentett éttermek is helyet kapnak, mint például az Anyukám Mondta olasz konyhája, a közel-keleti ízeket kínáló Pingrumba, a tajvani 101 Bistro, vagy a kortárs magyar konyhát képviselő Szaletly. Emellett a Tuning Burger, a Casa Christa, a Bigfish, a Dreher Tanksör és a Wines of Hungary is csatlakozott a projekthez.

A Time Out Market Budapest minden nap 11:30 és 23:30 között várja a látogatókat a Blaha Lujza téren.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Élő zene Budapesten – 5 különleges hely, ahol a dallamok teszik teljessé az ízélményt
Budapest legizgalmasabb helyei közül válogattunk, ahol a gasztronómia és az élő zene kéz a kézben teremtenek felejthetetlen hangulatot.


Budapest nemcsak gyönyörű épületeivel és gazdag kulturális életével varázsolja el a látogatókat, hanem azzal is, hogy a zene itt szinte minden sarkon ott van. Vannak éttermek és kávézók, ahol a hangulatot nemcsak a különleges ízek, hanem a nap mint nap felcsendülő dallamok is meghatározzák.

A Gundel Étterem a Városliget szívében a magyar gasztronómia ikonikus fogásaival és élő cigányzenével várja a vendégeket. A New York Café eleganciája és folyamatos zongoraszava olyan atmoszférát teremt, amiért a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók. Óbuda egyik legizgalmasabb szórakozóhelye, a Symbol Budapest, modern klubéletet, élő koncerteket és pezsgő éjszakákat kínál. A Városliget Caféterasza a nyári esték kedvenc helyszíne, ahol a tóparti panorámát blues, pop és country dallamok egészítik ki. A Budai Vár történelmi falai között pedig a Főőrség Étterem és Kávéház hozza közel a magyar cigányzene hagyományát és a Kárpát-medence ízeit.

Gundel – magyar klasszikusok és dallamok egy helyen

A Gundel Étterem Budapest egyik igazi ékköve, ahol minden dallam külön üzenetet hordoz. A Városliget szívében álló, több mint 130 éves ikonikus étterem nemcsak a magyar gasztronómia csúcsát képviseli, hanem a magyar lélek hangját is életre kelti.

Itt a zene nem egyszerűen háttérzaj, hanem a vendéglátás szerves része: a zongora lágy dallamai finoman kísérik a beszélgetéseket, miközben napközben óránként felcsendül egy 15 perces élő cigányzenei produkció, amely garantáltan mosolyt csal minden vendég arcára.

A zenészek nemcsak a klasszikus cigányzenei repertoárban mozognak otthonosan, hanem a világ minden tájáról ismert dallamokat is előadják. Gyakran hallani japán népdalokat vagy amerikai filmslágereket is, a cimbalom és a hegedű pedig minden stílushoz különleges, semmi máshoz nem fogható hangulatot ad. Sokan meghatódva hallgatják például a „Hegedűs a háztetőn” ikonikus dallamát, amely szinte minden este felcsendül.

A gasztronómiai kínálat épp olyan különleges, mint a zenei élmény. Az étterem büszkesége a Nemzeti 11 menüsor, amely a magyar konyha legemblematikusabb fogásait vonultatja fel. A csirkepaprikás nokedlivel, a fogas Kárpáti módra, a Bakonyi bélszín túrós csuszával vagy a híres Gundel-palacsinta nemcsak ízeikkel, hanem történeteikkel is elvarázsolják a vendégeket. És persze nem hiányozhat a desszertek közül a Somlói galuska vagy a Rákóczi túrós sem, amelyek méltán váltak a magyar gasztronómia szimbólumaivá.

A Gundelben minden pillanat egy kicsit ünnep. A dallamok és az ízek együtt teremtik meg azt a különleges atmoszférát, amely miatt a világ minden tájáról érkeznek ide vendégek, hogy részesei legyenek egy igazi élménynek.

 

New York Café – élő zene és aranyozott díszítések a világ egyik legszebb kávéházában

Ha van hely Budapesten, ahol a történelem, a művészet és a zene kéz a kézben jár, az a New York Café. Az Erzsébet körúton található, 130 éves kávéházat nem véletlenül emlegetik a világ legszebbjeként: aranyozott oszlopok, barokkos csillárok, márványlépcsők és mennyezeti freskók adják azt a páratlan látványt, amely már önmagában is lenyűgözi a betérőket.

De ami igazán különleges, az az élőzene, amely reggeltől estig betölti a teret.

A zongoraszó lágy harmóniája már a belépés pillanatában magával ragadja az embert, és amikor óránként felcsendül a 15 perces cigányzenei show, a terem szinte megtelik élettel. A vendégek mosolyognak, tapsolnak, és úgy érzik, mintha egy spontán, bensőséges koncert részeseivé váltak volna.

A nap különböző szakaszaiban más és más hangulat uralkodik a kávéházban. Délelőtt könnyed, lágy zenei aláfestés mellett fogyaszthatjuk a kávét és a híres New York-tortát, míg estére a bárzongorista lendületesebb dallamokkal varázsolja pezsgőbbé a légkört. Ez a hely mindig is a művészetek otthona volt. A századfordulón írók, költők és festők törzshelye volt, ma pedig a világ minden tájáról érkező turisták és helyiek találkozási pontja, ahol a múlt dicsősége és a jelen vibrálása találkozik.

Egy látogatás a New York Caféban nem csak egy kávéról vagy desszertről szól. Ez egy különleges élmény, ahol a zene, a történelem és az elegancia együtt teremtik meg azt a varázslatot, ami miatt ez a hely évtizedek óta a budapesti vendéglátás egyik legfényesebb csillaga.

 

Symbol Budapest – Óbuda ikonikus szórakozóhelye élő koncertekkel

Óbuda szívében, egy több mint 220 éves épület falai között található a Symbol Budapest, amely mára a főváros egyik legpezsgőbb szórakozóhelyévé vált. A történelmi környezet és a modern design különleges elegyet alkot, amely már önmagában is lenyűgöző, de az igazi varázslat akkor kezdődik, amikor este felpezsdül az élet.

A Symbolban szinte mindig történik valami. Az élő koncertek, tematikus estek és DJ-s bulik olyan programkínálatot biztosítanak, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét.

Szeptember 19-én újraindul a legendás a Rakonczai Piano Garden, amely minden alkalommal különleges hangulatot teremt: a zongora bensőséges dallamai és a meglepetésfellépők energiája olyan estét garantálnak, amelyre sokáig emlékeznek a résztvevők.

Bár az ősz még messze van, érdemes már most beírni a naptárba október 4-ét, főleg ha a funky a szíved csücske. Ekkor érkezik ugyanis a Luxfunk Rádió legendás funky partisorozata, amely a legnagyobb funky slágerekkel és látványos scratch show-val pezsdíti fel az éjszakát. A Luxfunk Party-k hagyományához híven az idei buli is élő Soul-Funk koncerttel kezdődik. A warmup után Bebe lép színpadra, akit profi zenészekből álló bandája kísér. A világító táncparketten pedig hajnalig rophatják a vendégek, miközben a zene és a hangulat együtt teremt igazi bulivarázst.

Főőrség Étterem és Kávéház – hagyomány, panoráma és élőzene a Budai Várban

A Budai Vár szívében található Főőrség Étterem és Kávéház a múlt és a jelen találkozásának tökéletes példája. Nem csupán a gasztronómia szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt – a hangulatot varázslatos élőzene teszi teljessé. Az étterem különlegessége a tradicionális cigányzene, amely nemcsak szórakoztat, hanem közelebb is hozza a magyar kultúra egyik legfontosabb hagyományát.

A prímások és zenekaraik fejből, kották nélkül játsszák a dallamokat, repertoárjukat folyamatosan bővítik, így minden nap (13:00-16:00-ig) egyedi koncertélményt kínálnak.

Ez az élő, hagyományos zenei világ tökéletesen illeszkedik a Főőrség elegáns, mégis barátságos atmoszférájába.

Az étterem különlegessége nem csupán a hangulatban rejlik, hanem abban is, hogy a hely hagyományos magyar fogásokkal tiszteleg a Kárpát-medence gazdag ízvilága előtt. Az előételek között a hideg ízelítő igazi különlegesség: szarvasgombás sajt, füstölt malomkerék sajt, zamatos mangalica kolbász, házi májas, juhtúrós körözött és friss vaj válogatás vár, amelyeket gondosan kiválasztott magyar borok kísérnek. A főételek között ott van a rozé kacsamell málnával és kakukkfüves polentával, amely a hagyományos ízeket modern köntösbe öltözteti, vagy a népszerű M.69 – ropogós malaccsülök pékné burgonyával, házi csalamádéval és zamatos jus-vel, amely minden falatjával elvarázsol. A vacsora lezárásaként pedig a ház legendás császármorzsája gondoskodik arról, hogy a gasztronómiai élmény tökéletesen kerek legyen.

A teraszról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátyás kútra és a Hunyadi udvarra, amelyhez a zene lágy dallamai adnak különleges hátteret. A Főőrségben minden este egy kicsit más, mégis mindig ugyanaz a meghitt, elegáns hangulat fogadja a vendégeket, ahol a zene, a történelem és az ízek egyaránt hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Városliget Café – dallamos nyári esték a Vajdahunyad vára mellett

A Városliget Café & Restaurant igazi nyári menedék a város szívében, ahol a természet és a zene harmóniája különleges atmoszférát teremt. A Műjégpálya épületében található étterem minden ablakából pazar kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára. A zöld környezet, a madárcsicsergés és a nyugodt légkör szinte azonnal kiragad a városi nyüzsgésből, mintha egy rövid nyaralásra érkeztél volna. Ebben a nyugodt, tóparti környezetben a zene természetes folytatása a hangulatnak: a teraszt élő dallamok töltik meg.

Hétfőtől csütörtökig a klasszikus cigányzene varázsolja el a vendégeket, dél és három óra között, szerdától vasárnapig pedig a gitár veszi át a főszerepet, blues, pop és country hangokkal színezve az estét.

A zenészek közvetlensége és a tópart látványa együtt olyan élményt kínálnak, amelybe szinte lehetetlen nem beleszeretni.

A konyha friss, kreatív és sokoldalú: a nyári étlapon könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek váltják egymást, amelyeket frissítő házi limonádék, különleges kávék és hűsítő italok tesznek még élvezetesebbé.

Legyen szó egy gyors kávéról, egy ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, a Városliget Café egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Ez az öt budapesti hely mind azt bizonyítja, hogy a zene és a gasztronómia tökéletesen kiegészítik egymást. Legyen szó egy romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy akár egy hosszú nyári délutánról, ezek a helyek olyan élményt kínálnak, amelyben az ízek és a dallamok együtt alkotják meg Budapest különleges varázsát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Thai ízek és thai pofonok: a Thai Gasztronómiai hét nyitóünnepségén jártunk
Az Anantara New York Palace egy igazán különleges programmal várta augusztus 29-én a keleti ízek szerelmeseit és a harcművészetek rajongóit.


A Thaiföldi Királyság nagykövetsége egy estére elhozta Thaiföldet Budapestre, mégpedig az Anantara New York Palace Hotelbe. Nem kellett elhagyni a gyönyörű épületet, hogy a vendégek ízekben, muay thai küzdelmekben és zenében gazdag estét éljenek át. Ez volt a Thai Gasztronómiai Hét nyitóeseménye, ami tökéletes hangulatot adott a programsorozathoz – így akkor is belekóstolhatsz Thaiföld csodálatos gasztronómiájába, ha a nyitóünnepségről lemaradtál.

Egy TikTok-videót is készítettünk a helyszínen – nézd meg, és pillants bele a hangulatba, mielőtt tovább olvasol!

@szeretlekmagyarorszag.hu Muay Thai Gastro Fesztivál megnyitóján jártunk az @Anantara Hotels Resorts & Spas ban! #muaythai #gastrofest #gastroweek #anantara #reklam ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Thaiföld hangulata és a Muay thai szelleme körbelengte az ünnepséget, amit nemcsak azok élveztek, akik jól ismerik a thai kultúrát, hanem azok is, akik most láttak először muay thai harcosokat vagy kóstoltak thai ételt. Négy magyar muay thai egyesület négy sportolója, thai és görög ellenfelekkel mérkőzött meg, így a közönségnek bőven akadt kinek szurkolnia a látványos eseményen. A meccsek előtt egy valódi thai séf gondoskodott az autentikus ízekről.

A gálán a magyar muay thai élmezőnye is ringbe lépett. Székely Anna, az IFMA Európa-bajnoka, kétszeres Elit Európa-bajnokság ezüstérmese és kétszeres magyar bajnok igazi példaképként állt a közönség elé. Mellette Józsa Szilárd, ötszörös magyar bajnok és háromszoros IFMA-világbajnokság bronzérmese is megmutatta tudását, aki már számos nemzetközi versenyen bizonyított.

Nagy Krisztofer is jelen volt, aki WKN Rising Star címet szerzett, IFMA magyar bajnokként, Maximus Cup győztesként és ISKA világbajnokként lépett szorítóba. Illetve a helyszínen volt Polják János is, kétszeres magyar bajnok és a Lengyel Kupa győztese is megmérette magát. Mindannyian külföldi ellenfelekkel küzdöttek meg, és látványos 3x3 perces bemutatómérkőzéseikkel hatalmas élményt nyújtottak a közönségnek.

A Golden Muay Thai vezető edzője, Berkes Ádám,  - aki Székely Anna magyar versenyzővel alkotott egy csapatot -, már 21 éve van a pályán. Saját elmondása szerint egy életre megszerette a sportágat és az életérzést, amit ad és büszkén mutatták be a sportág szépségét ezen a különleges helyszínen.

A mérkőzéseket megelőzte egy köszöntő, ahol maga Őexcellenciája, Phrommes Bhaholpolbhayuhasena, Thaiföld magyarországi nagykövete is beszédet tartott. Emllett tanúi lehettünk egy izgalmas thai box bemutatónak, valamint valódi thai táncosok szemet gyönyörködtető zenés előadásának is, amik mind hozzá tettek, hogy belekóstolhassunk ebbe a lenyűgöző kultúrába.

A várva várt kóstolómenüsor sem maradt el, amely igazi gasztronómiai utazás volt. Jellemző hozzávaló volt a fogások közt a kókusz, a mangó és a garnélarák. Lehetett választani Tom Yum Kungot (csípős-savanyú garnélaleves), Pad Thait (klasszikus thai tészta), marhahúsos Massaman curryt, desszertnek pedig mangós ragacsos rizst, ami frissítő és könnyed lezárása volt a vacsorának.

Ha kedvet kaptál, hogy te is megtapasztald a thai életérzést, akkor mindenképp látogass el a Thai Gasztronómiai Hétre az Anantara New York Palace Hotelbe, és kóstold meg az autentikus fogásokat!


Link másolása
KÖVESS MINKET: