FELFEDEZŐ

Csúfító filterrel rukkolt elő a TikTok, akkora felháborodást váltott ki, hogy már el is tüntették

Sokak szerint a filter megszégyenítette a telt és kerek arcú embereket. De voltak, akik elégedettséget éreztek, amikor kipróbálták az effektet.

Link másolása

Megint kritikaáradat zúdult napjaink egyik legnépszerűbb közösségi platformjára, a TikTok-ra, most éppen egy filter miatt. Olyan effektet tettek elérhetővé, amellyel a használója megnézheti, milyen lenne az arca, "ha csúnya lenne". A filter nyár elején kezdett egyre népszerűbbé válni, az elsők között kipróbáló eunicetjoaa nevű felhasználó videóját azóta már több mint 30 milliószor nézték meg.

@eunicetjoaa

♬ original sound - ????_?????

A csúfító filtert sokan úgy építették be videóikba, mint ahogy a "megszépülős" trendeket csinálják: megmutatták magukat "ronda" arccal, majd az effektet levéve a valódi arcukat. Ettől pedig elégedettséget éreztek, hiszen meglátták, hogy számukra kevésbé előnyösen is kinézhetnének. Ahhoz képest pedig nem is annyira rossz a valódi külsejük.

Talán éppen ezért is vált népszerűvé a filter, mert a sok irreálisan torzító szépítő filter után most végre akadt egy olyan, amivel a tiktokozók most arra építhették a videóikat, hogy valójában úgy szépek, ahogy vannak. Sokan emiatt dicsérték az effektet, mondván ez igazi "önbizalomfröccsöt" ad az embernek.

@katiana.kay

new dog ♬ original sound - ????_?????

A filter tulajdonképpen ráncokat tesz a viselője arcára, és megnagyobbítja az egész fejét, mintha meghízott volna. Vagyis a szépítő effektekkel pont ellentétesen működik. Ezzel azonban azt is sugallja, hogy a teltebb, kerekebb arcú, ráncosabb emberek csúnyának számítanak.

Számos tiktokozó "testszégyenítőnek" nevezte a filtert és a vele kialakult trendet is.

"Miért csinálnak az emberek olyan filtereket, amelyekkel viccet csinálhatnak a kövér emberekből? Mi ez?" - tette fel a kérdést egy felhasználó.

"Mi lenne, ha nem csinálnánk olyan újabb trendet, amely embereket szégyenít meg a testalkatuk alapján? - csatlakozott hozzá egy másik.

"Egész életemben bántottak a kerek arcom miatt, ez pedig azokra az időkre emlékeztet" - osztotta meg érzéseit egy fiú.

Egyre többen hívták fel a figyelmet arra, hogy sokakat rosszul érinthet, ha ilyen videókat lát, ezért törölni kell ezt a filtert. Végül sikerrel jártak, ugyanis azóta már eltűnt a TikTokról a "tokafilterként" is emlegetett effekt.

Forrás: Daily Mail


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Nem kapott sem enni, sem inni, de még 28 napig életben maradt egy 88 éves nő Walesben
Bár hivatalosan nem szabadna így bánni a haldokló betegekkel az Egyesült Királyságban, mégis előfordul, hogy szó szerint halálra éheztetik őket.

Link másolása

A 88 éves Sarene Taylor sztrókot kapott, ezért egy walesi kórházba szállították körülbelül négy héttel ezelőtt. Az orvosok azt mondták a fiának, Robnak, hogy már nem tudnak rajta segíteni. Utána

átszállították egy idősotthonba, ahol 28 napon át nem adtak neki vizet és élelmet, úgynevezett életvégi kezelés keretében, amíg az asszony meg nem halt

- írja a Daily Mail.

A fia embertelennek és szívfacsarónak nevezte a bánásmódot, amiről a rendőrségnek és az egészségügyi ombudsmannak is be fog számolni.

"Nagyszerű munkát végeznek a haldoklókat kezelő orvosok és ápolók, de megtagadni valakitől a vizet és az ételt méltatlan bánásmód. Nekünk mint társadalomnak nem szabad hagynunk, hogy ez megtörténjen"

- számolt be a történekről egy videóban nem sokkal édesanyja halála előtt.

A nő ekkor már 24-25 napja nem kapott se vizet, se élelmet, se infúziót, naponta egyszer egy nővér ellenőrizte az állapotát.

"Semmit sem tehetünk, tényleg semmit. Hiába viselkednek nagyszerűen, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire szenvedhet" - mondta a videóban.

Hangsúlyozta, hogy ez a bánásmód etikai szempontból problémás, elfogadhatatlan 2023-ban.

A Daily Mail emlékeztet rá, hogy a Liverpooli Beteggondozási Útmutatót - benne többek között olyan irányelvekkel, amelyek a haldokló betegek életmentő beavatkozásainak megtagadásáról szólnak - 2014-ben betiltották, mert sokszor olyan emberek esetében is alkalmazták, akik amúgy életben maradhattak volna. Ennek ellenére egyre több jelentés érkezik arról, hogy továbbra is alkalmazzák. Az útmutatót sokak szerint csak arra használják, hogy felgyorsítsák a haldoklás folyamatát, például hogy a beteg beleegyezése nélkül megvonják tőle az ételt, a vizet és a gyógyszereket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Mindegy, hogy mennyit ivott, több mint egy évig képtelen volt pisilni egy londoni nő
Olyan ritka betegségben szenved Elle Adams, mely elsősorban a fiatal nőket érinti. Az orvosok még azt sem tudják, hogy mitől alakul ki ez a szindróma.

Link másolása

Hiába próbált pisilni egy 2020 októberi reggelen egy londoni nő, képtelen volt rá. Elle Adams ezután kórházba ment, ahol kiderült, hogy egy liter vizelet gyűlt össze a húgyhólyagjában, miközben a nőké csak ennek a felét képes tárolni, írja a LADbible.

Az orvosok azonnal katétert vezettek a fiatal nő hólyagjába, majd napokkal később meg is tanították arra, hogyan tudja mindezt elvégezni saját magának. Innentől kezdve 14 hónapba telt, mire az orvosok rájöttek, hogy mi okozza szokatlan állapotát.

Elle Adams

a rendkívül ritka és elsősorban fiatal nőket érintő Fowler-Christmas-Chapple szindrómában szenved, ezért képtelen normális úton kiüríteni a húgyhólyagját. A vizelési rendellenességek betegségcsoportjába tartozó állapotban szenvedők önkatéterezésre szorulnak. A betegség kialakulásának oka egyelőre nem ismert.

Az orvosok semmi jóval nem kecsegtették a fiatal nőt, akinek legnagyobb esélye a keresztcsonti ideg stimulációja volt. Az eljárás hasonló elven működik, mint a pacemaker, csak itt a záróizmok ingerlése történik egy vékony huzal segítségével.

A műtétet idén januárban hajtották végre. Elle Adams elmondása szerint állapota sokat javult, de nem gyógyult meg teljesen. Mostanra az önkatéterezés mértéke a korábbi felére csökkent, ami számára már így is nagy eredmény. Néhány hónappal a beavatkozás előtt még ez is elérhetetlen célnak tűnt számára közel két év szenvedés után.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
241 év börtönre ítélték, végül csak 27 évet ült – ezeken döbbent meg leginkább a szabadulása után
Az amerikai férfi azután került rács mögé, hogy tinédzserként, bedrogozva ámokfutásba kezdett. Azóta tanult, könyveket is írt a börtönben, és küzdött azért, hogy szabadlábra helyezzék.

Link másolása

Bobby Bosticot 1997-ben ítélték el, 16 évesen. Egy napon ugyanis az egyik barátjával rengeteget drogoztak és ittak, majd pisztollyal a kezükben indultak útnak:

ellopták egy nő autóját, egy jótékonysági szervezettől is elvitték a szegényeknek szánt karácsonyi ajándékokat, illetve el is sütötték a fegyvereket.

A bíró akkor összesen 16 bűncselekményben ítélte el úgy, hogy egymás után kelljen letöltenie a büntetéseit.

Így összesen 241 évre nyúló börtönbüntetés volt az ítélet. Arra sem volt esély, hogy még életében a szabadlábra helyezését kérvényezhesse

- írja az UNILAD.

Bobby viszont sokat tanult, művelte magát a börtönévek alatt, több könyvet is írt, és igyekezett valahogyan csökkenteni a büntetését.

Ebben az a bíró segített neki, aki annak idején elítélte. Evelyn Baker Bobby fejlődését látva átgondolta döntését, és az elmúlt években azért küzdött, hogy szabadlábra helyezhessék azokat, akiket fiatalkorúként ítéltek el.

"Ő már nem ugyanaz a Bobby Bostic, akit elítéltem"

- mondta a volt bírónő.

Bobby így végül 43 éves korában szabadult 2021-ben. Egy később interjúban arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb változás azóta az életében az, hogy kedves, mosolygós embereket lát maga körül.

"A rabtársakhoz képest mindenki nagyon barátságos. Ha belépsz egy boltba, köszönnek, felajánlják a segítségüket. A börtönben meg csúnyán néznek rád, és megfenyegetnek"

- nyilatkozta.

A másik meglepő dolog számára a technológia volt.

A vezeték nélküli fülhallgatók miatt többször azt hitte, hogy az emberek magukban beszélnek, és nem értette, ki az az "Alexis", akit folyton emlegetnek.

Az önkiszolgáló italautomatákat is furcsálta először. Ennek ellenére nem találta nehéznek a kinti élethez való alkalmazkodást.

"Mert mélyen legbelül mindig az emberségre vágysz. Az emberi kapcsolatokra. Erről szól az élet. Ez a szépsége, ezért jó embernek lenni" - mesélte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Több mint 5,3 kilós óriásbabát szült egy amerikai nő, az orvosok sem gondolták, hogy ilyen nagy lesz
Az orvosok előzetesen 4,1 kilogrammra becsülték a születendő gyerek súlyát. Tévedtek.

Link másolása

A TikTokon osztotta meg egy Ruby Mcadam nevű nő, hogy az orvosai a várandóssága alatt azt jósolták neki, hogy körülbelül 4082 gramm súlyú gyermeket fog szülni - írja a The Sun.

A kisfia végül 5358 gramm súllyal jött a világra.

A videón megmutatta a hatalmas hasát, egy ultrahangos felvételt, majd pedig végül magát az óriási gyermeket.

@rubyy98_x He was extremely popular on the ward ? #bigbaby #11lbbaby ♬ Popular - From "Wicked" Original Broadway Cast Recording/2003 - Kristin Chenoweth

A videó alatt sok kommentelő kifejezte az együttérzését az immár kétszeres édesanya iránt, illetve sokan beszámoltak hasonló élményekről, amikor az orvosok alábecsülték a magzatuk súlyát.


Link másolása
KÖVESS MINKET: