RÓKALAND

Bikavér és szarvassonka: Mészáros Pálnál, az Év Bortermelőjénél jártunk

A tavalyi év első számú borászánál a jó bor mellé remek étel és kirándulás is dukált. A bikavér a mi szívünkben már nem csak egri, hanem szekszárdi is.

Link másolása

November volt. Éppen olyan se meleg, se hideg időjárás, mint most. És éppen olyan jól csúszott a pohár vörös is.

Untuk Pestet, így valami kellemes várost, kellemes szállót, kellemes éttermet kerestünk, és megtaláltuk Szekszárdot. No meg jó társaságot és hibátlan borokat.

Mészáros Pál neve már a kirándulás előtt is ismerősen csengett számunkra, de azt csak közben tudtuk meg, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2016 címmel büszkélkedő helyet fedezzük fel éppen, és csak látogatásunk után nyerte el Mészáros Pál az Év Bortermelője díjat.

A hangzatos címek nem véletlenül potyogtak Pali bácsi és a család ölébe. Egyszerre tűnik nagyon kemény munkának amit ők nap mint nap végeznek,

és különleges, gasztronómiával mélyen átitatott mesevilágnak.

Több mint 120 hektáron gazdálkodnak, melyből 90% vörös. Időközben Szekszárd legjobb szállodáját is felépítették. Pali bácsi mellett a két gyerek, Péter és Zsanett is aktívan részt vesz a családi vállalkozás nevének öregbítésében. Velük együtt teljes a kép.

101

A mi utunk egy Land Roverrel kezdődött. Végighasítottunk a különböző dűlőkön, megálltunk a régi pincénél és az új kilátónál. A csodás, hordóból frissen csapolt borok mellé helyi mangalicakolbászt és sajtot eszegettünk. És csak hallgattuk és hallgattuk a történeteket. Szekszárdról, a szőlőről, a múltról és a jövőről.

Nemhogy nem volt szép időnk, hanem különösen nyirkos és szeles, de még így is arra emlékszem, hogy megunhatatlan volt a program.

Ha valaki egy lágy, tavaszi napot fog ki egy ilyen túrára, akkor az maga lehet a tökély.

Iszod a bort, majd caplatsz a tőkék között. Tovább iszol, és már érzed azokat a butának tűnő közhelyeket az üveg oldaláról. A dombok, a lankák, a virágok és a gyümölcsök. Ezek a tájjal együtt jobban értelmezhető képek.16681564_1577931988908056_638702408139014992_n

Ha csak egy dűlőtúra lett volna, az egyik legbölcsebb és legbarátságosabb borásszal, akkor is boldogan tértünk volna haza, de a borház és pincészet mellé 2014-ben nyitó Hotel Merops Mészáros és Merops Étteremben folytattuk a napot. Az itt következő vacsora tovább árnyalta a képet, és a család többi tagját is közelebb hozta hozzánk.

Az oké, hogy borban erősek, de miért értenek a szálloda és étterem igazgatáshoz is?

Modern, ugyanakkor barátságos terek. Felesleges a kis fekete és a magassarkú, de érezhetően ünnepi asztalnál foglal helyet az ember, és a szálloda többi része is ezt a meghitt és elegáns vonalat képviseli.104

Vörös Krisztián, a séf, a következő menüvel állt elő a mi esténken:

Házi szarvassonka zellersalátával

Sütőtök-krémleves füstölt libamellel, pirított magokkal

Gnocchi vargányás gombamártással

Sertésmedál kacsamájjal és színes borsmártással, zöldséggolyókkal, grillezett édesköménnyel

Túrótorta málna coulis-val

Ha a mostani étlapot megnézi az ember, más ételeket talál majd, de a hangulat abszolút jellemző. Magyaros elemeket tartalmazó, helyi alapanyagokra építő, de apró finomságokkal izgalmassá tett fogások. A szarvas sonka egyszerűsége és nagyszerűsége, vagy a tökéletesen roppanó zöldséggolyók, és a könnyed túrótortás zárás máig elevenen él bennem.17091397_1660479403968348_1848437533_o

Az ételek mellé egy ilyen környezetben nyilvánvaló módon remek bor dukál. Irsait is tudnak, meg kékfrankost is, de az igazán izgalmas tétel azért a bikavér.

Ezt pedig mi nem csak kóstoltuk, hanem készítettük is az est folyamán.

A bikavérrel való bűvészkedés még borászként is minden évben izgalmas feladat, nemhogy kívülállóként. Ha tehetitek, egy ilyen programra mindenképpen nevezzetek be!

Az ember így kicsit közelebb kerül az elmélethez, amit aztán hosszas méricskélés, öntözgetés, szorzás-osztás után már egészen más szájízzel kóstol. Mi végül egy 7,5% kadarka, 55% kékfrankos, 15% merlot, 17,5% cabernet franc és 5% cabernet sauvignon összetételű cuvée-t alkottunk. Ami a szekszárdi előírásoknak maradéktalanul megfelel, és minél tovább kóstoltuk, egyre elégedettebbek lettünk vele.17022274_1578579302176658_8036502087982075129_n

Persze, hogy betámadtuk még a pince extrább tételeit is, és perszehogy hajnalra már mi is borászok akartunk lenni. Aztán a józan ész reggelre megjött, de a lelkesedés bennünk maradt. Ha egyszer bepillanthatsz egy ilyen család életébe, nagy valószínűséggel rajta maradsz a borozáson, és a szokásos városnézések helyett bortúrák után epekedsz majd.

Akkor most mindenkinek Szekszárdra kell menni?

Ha tehetitek, feltétlenül! És javaslom, ne csak egy estére, mert nekünk így a városra és a wellnessre pont nem maradt időnk. Meg kóstolni is lett volna még bőven mit. Szóval ez egy tavaszi, hosszú hétvégés programnak tökéletes.103

Fotó: meszarosborhaz.hu

Na és aki Pesten ragad? Nagy szerencsétek van! A március a bikavér hónapja. Ebből ugye nekünk van egri meg szekszárdi. Melyik a jobb? Döntsd el magad, és kóstold meg mind a kettőt! Megteheted a fővárosban is, a Bikavér Párbaj és Bikavér Heteken.

Az idei immár az ötödik év, amikor Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezéssel a két borvidék összefog a közös bormárka építéséért. Március 3-án Budapesten, a Corinthia Hotel báltermében közel 30 pincészet mutatja be a két borvidéken vakkóstoló útján kiválasztott legszebb bikavéreket.

Idén a két borvidék nem elégszik meg egyetlen estével, a márciusi Bikavér Hetek alatt számos olyan program lesz, ahol a középpontban természetesen a bikavér áll. Fine dining éttermekben lehet kóstolni pohárral bikavéreket, felkerülnek a borlapokra, és ételek mellé is ezeket ajánlják majd a sommelier-k. Borkóstolók, különböző események pincészeteknél és borbárokban – mind remek alkalom arra, hogy alaposan elmerüljünk a bikavérek világában.106

Fotó: Bikavér Párbaj

Fotók: Vass Adrienn, Hotel Merops Mészáros, Korsós Viktor – Bikavér Párbaj

További információkért a Bikavér Párbajról kattints ide!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: