FELFEDEZŐ

A háború eseményeiről készít videókat, ezzel lett egyik napról a másikra népszerű a TikTokon egy ukrán lány

A Londonban tanuló egyetemista lett a tiktokozó fiatalok egyik legfőbb háborús forrása, milliók nézik a bombázásokról, romokról, ukránok összefogásáról készült videóit.

Link másolása

A 20 éves Marta Vasjuta másfél hete még egy teljesen átlagos fiatal életét élte. Ahogy a kortársai közül sokan, ő is aktívan használja a TikTokot, és múlt hétig ő is zenére tátogós, bulizós, utazós és a mindennapi életét bemutató videókat osztott meg. Miután azonban Oroszország megtámadta a hazáját, az ukrán lány úgy döntött, inkább az Ukrajnában zajló eseményekről posztol videókat, hogy a fiataloknak megmutassa, mi történik az otthonában - számolt be róla a BBC.

A lány az Egyesült Királyságban tartózkodott, amikor a háború kitört, mert Londonban jár egyetemre. Amikor meglátta az egyre sokasodó felvételeket az orosz bombázásokról az első napon, sokkolták a látottak. Rögtön elkezdett kutakodni a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amely rendkívül népszerű Ukrajnában. Elkezdte lementegetni a telefonjára az ott talált képeket és videókat, majd úgy döntött, hogy megosztja ezeket a TikTokon, hogy a más országban élők is lássák, mi zajlik Ukrajnában.

Másnap, amikor felébredt, meglepve látta, hogy az addigi pár százas követőtábora egy éjszaka alatt sokkal nagyobbra nőtt, a videóit pedig már több milliószor nézték meg.

Mivel Marta ezt annak tudta be, hogy a tiktokozókat nagyon érdeklik ezek a tartalmak, folytatta a kutakodást és a posztolást. Vannak videó az egyes városokban történő bombázásokról, a támadások után maradt romokról, Zelenszkijről és az ukránok összefogásáról és háború- és oroszellenes tüntetéseiről is. A Kijev bombázásáról készült videóját már közel 50 milliószor nézték meg és 9,3 millióan lájkolták.

"Már kimondani ezeket a számokat is felfoghatatlan"

- mondta a BBC-nek.

@martavasyuta ???? #Ukraine ♬ bringing the era back yall - chuuyas gf
Az egyetemista mostanra az egyik legfőbb forrássá vált azon fiatalok számára, akik a háborúról akarnak tájékozódni. Már Több mint 205 ezren követik, videói pedig már összesen több mint 18 millió lájkot kaptak. A profilja bemutatkozó részében ezt írja: "Valódi felvételeket mutatok valódi emberekről".

A BBC-nek arról is beszélt, hogy sokan még az újságírókban, a hitelesített forrásokban sem bíznak, így vannak kommentelők, akik őt is azzal vádolják, hogy hamis felvételeket tesz közzé. Elmondta, hogy fontosnak tartja a tartalmak hitelességének ellenőrzését, és próbál is ennek eleget tenni, de nem profi ebben. Igyekszik olyan videókat megosztani, amelyeket neves sajtótermékek, például a BBC is hitelesített már. Ugyanakkor szerinte a többség azért nem kérdőjelezi meg az általa feltöltött tartalmakat, mert jobban bíznak benne, mint az újságírókban.

"Én ugyanolyan ember vagyok, mint ők. Csak egy 20 éves lány egy másik országból, aki eddig élete az átlagos életét. Emiatt jobban bíznak bennem és az általam közzétett videókban"

- magyarázta.

@martavasyuta Share to spread awareness!! #ukraine ♬ original sound - Marta Vasyuta

Marta nagyon aggódik az Ukrajnában élő családtagjai miatt, akikkel egyelőre nem is tud találkozni, mert nem tud hazautazni Londonból. De úgy érzi, azzal, hogy a TikTokon folyamatosan közvetíti a fiataloknak, mi történik éppen a hazájában, segít abban, hogy a világ megértse, milyen katasztrófa történik jelenleg.

"Csak azt szeretném, ha az emberek megértenék, hogy az Ukrajnában történtek nemcsak az ukránok problémája, hanem mindenki másé is"

- hangsúlyozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
ValóVilág: 1000 darab energiaital, 320 mirelit pizza – kiderült, miből mennyit kaptak eddig a villalakók
Kenyérből, sajtból és csirkemellből is rengeteg fogyott az évad indulása óta.

Link másolása

Bár a ValóVilág 11. évadának játékosai most a Fitt hét keretein belül egészséges étkezésre kényszerültek, azért a nézők láthatják, hogy a villában egyébként igazi jólét van, a bentlévők gyakorlatilag azt esznek és isznak, amit akarnak.

A Blikk most a valóságshow főgyártásvezetőjétől, Parajdi Szabolcstól megtudta, miből mennyit juttattak be eddig a műsor készítői a villalakóknak (az első beköltözők november 20-án foglalták el a villát):

• 85 kg csirkemell

• 206 kg kenyér

• 78 kg sajt

• 1000 db energiaital

• 2000 palack ásványvíz

• 320 mirelit pizza

• 550 csomag felvágott


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Élete első lottószelvényével 12 milliárd forintos nyereményt zsebelt be egy 18 éves lány Kanadában
A fiatal nő nem akarja elkölteni a 48 millió kanadai dollárt, más tervei vannak. Most tanul, de tervei szerint orvos lesz majd.

Link másolása

Különösen szerencsés volt a 18 éves Juliette Lamour, aki élete első lottószelvényével azonnal annyit nyert, hogy ő lett a legfiatalabb kanadai lottónyertes az országban.

A fiatal nő 48 millió kanadai dollárral (kb. 12 milliárd forint) lett gazdagabb. Bevallása szerint nem költi el, hanem félreteszi. Most tanul, de tervei szerint orvos lesz majd.

„Még mindig nem hiszem el, hogy a legelső lottószelvényemmel megütöttem a jackpotot!”

- árulta el. Hozzátette:

el is felejtette a szelvényt egészen addig, amíg nem hallotta meg, hogy valaki az ő városából nyert. A munkahelyén tudta meg, hogy ő a szerencsés nyertes. A főnöke felajánlotta neki, hogy előbb elmehet, de anyja ragaszkodott hozzá, hogy dolgozza végig a műszakot - írja a BBC alapján a Telex.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
„A karma visszavág” – megfenyegette a pornókarrierbe kezdő tanárnő az őt lebuktató nőt
Férjével többek közt az iskolájukban is készítettek szexvideót, emiatt kirúgták őket. Az amerikai nő bosszút forral.

Link másolása

Bosszút ígér egy amerikai nő annak a nőtársának, aki leleplezte, hogy középiskolai tanárnőként erotikus tartalmakat gyárt az internetre - írja a UNILAD.

Samantha Peer történetéről tavaly novemberben számoltunk be. Az amerikai Arizona államban élő nő és férje is ugyanabban az iskolában dolgoztak,

mivel azonban nem tudtak megélni a pedagógusi fizetésükből, mellékesként szexvideókat és egyéb erotikus tartalmakat készítettek, amelyeket az OnlyFans fizetős tartalommegosztó oldalon kínáltak pénzért. Arra is volt példa, hogy az iskolában forgattak pornót - igaz, a nő állítása szerint hétvégén tették ezt, amikor egy diák sem lehetett bent.

A házaspár nem akarta, hogy kitudódjon a dolog, ezért az OnlyFans-profiljukat is úgy állították be, hogy Arizona államban ne lehessen látni. Ennek ellenére mégis lebuktak: valaki ugyanis értesítette a tankerületet. Peer szerint rosszindulatú kollégái szóltak a diákoknak az iskolában készített szexvideójukról, amely aztán terjedni is kezdett a tanulók körében.

Az iskola vezetősége végül a nőt és férjét is kirúgta. De ha ez nem lett volna elég, az OnlyFans is befagyasztotta mindkettejük fiókját, így ottani tevékenységükkel is fel kellett hagyniuk. Szerencsére jó pár hasonló oldal van még, ahol pénzért oszthatnak meg erotikus képeket és videókat, ezért nem is hagyták abba a meztelenkedést.

Samantha Peert azonban nem hagyja nyugodni, hogy valaki árulkodásának köszönhetően rúgták ki őket az iskolából. Tudja is, hogy ki tette ezt, most nyilvánosan üzent is neki:

„Novemberben a családunk egyik barátja úgy döntött, hogy kitálal rólam a sajtónak. Ma reggel rájöttem, hogy a férje és én ugyanakkor szoktunk edzeni. A karma visszavág, te rohadt köcsög!”

A kommentelők ezt nagyon izgalmasnak gondolták, többen is azt írták, hogy már alig várják, hogy kiderüljön, hogyan akar visszavágni a tanárnő a lebuktatásért. Sokan persze rögtön arra tippeltek, hogy Samantha biztosan el akarja csábítani a nő férjét, de gyorsan tisztázta, hogy nem ezt tervezi.

„Nem értem, hogy jelentheti a karma egyesek számára azt, hogy lefekszem egy másik férfivel? Már tíz éve ugyanazzal a férfivel szexelek, és fantasztikus. Azoknak, akik pedig el akarják rontani a meglepetésemet: az lett volna a bosszú, hogy megveszem tőle a nyavalyás ételbüfés kocsiját, ha becsődöl, kivisszük a sivatagba és abban forgatunk valamit.”

Remélhetőleg a célszemély nem látta ezt a Twitter-bejegyzést, különben biztosan nem adja el az extanárnőnek a büféskocsit. Persze az is lehet, hogy Samantha már egy másik ördögi tervet eszelt ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A 30 éves Bobi a világ legöregebb kutyája – még egyetlen eb sem élt ilyen sokáig
Korához képest jó egészségnek örvend, bár már nehezen jár, és látása is megromlott a portugál alentejo masztiffnak.

Link másolása

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja. A Bobi névre hallgató kutya fajtiszta alentejo masztiff, melynek átlagos élettartama 12-14 év.

Bobi idén február elsején 30 éves és 226 napos volt, azt mondják, korához képest jó egészségnek örvend, bár ma már nehezen jár, és látása is megromlott.

Életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, melyet az állatorvosok országos szövetsége kezel - derült ki a Guinness-világrekordok közleményéből.

Bobi egész életében Portugália nyugati partjai közelében, Conqueiros faluban élt a Costa családnál. Három testvérével együtt az egyik melléképületben jött világra.

A család egyik tagja, az akkor nyolcéves Leonel Costa azt mondta, szüleinek túl sok állata volt, ezért a kölyköket el kellett altatniuk, ám Bobinak sikerült megszöknie. Leonel és testvérei elrejtették Bobit a szüleik elől, akik végül rábukkantak, és onnantól a kiskutya a család részévé vált.

Egyszer 2018-ban légzési nehézségek miatt összeesett, kórházba kellett vinni, de ettől eltekintve viszonylag gondtalanul élt. Leonel Costa szerint a "nyugodt, békés környezet" lehet hosszú élete titka, és persze a génjei, Bobi anyja 18 évet élt.

Bobinak egy sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt, amely 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el.

A Guinness két héttel ezelőtt egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismerte el a legidősebb élő kutyaként, de a rekordot azóta felülvizsgálták, és Bobi kapta meg a legidősebb élő kutya címét is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: