News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

A háború eseményeiről készít videókat, ezzel lett egyik napról a másikra népszerű a TikTokon egy ukrán lány

A Londonban tanuló egyetemista lett a tiktokozó fiatalok egyik legfőbb háborús forrása, milliók nézik a bombázásokról, romokról, ukránok összefogásáról készült videóit.

Link másolása

hirdetés

A 20 éves Marta Vasjuta másfél hete még egy teljesen átlagos fiatal életét élte. Ahogy a kortársai közül sokan, ő is aktívan használja a TikTokot, és múlt hétig ő is zenére tátogós, bulizós, utazós és a mindennapi életét bemutató videókat osztott meg. Miután azonban Oroszország megtámadta a hazáját, az ukrán lány úgy döntött, inkább az Ukrajnában zajló eseményekről posztol videókat, hogy a fiataloknak megmutassa, mi történik az otthonában - számolt be róla a BBC.

A lány az Egyesült Királyságban tartózkodott, amikor a háború kitört, mert Londonban jár egyetemre. Amikor meglátta az egyre sokasodó felvételeket az orosz bombázásokról az első napon, sokkolták a látottak. Rögtön elkezdett kutakodni a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amely rendkívül népszerű Ukrajnában. Elkezdte lementegetni a telefonjára az ott talált képeket és videókat, majd úgy döntött, hogy megosztja ezeket a TikTokon, hogy a más országban élők is lássák, mi zajlik Ukrajnában.

Másnap, amikor felébredt, meglepve látta, hogy az addigi pár százas követőtábora egy éjszaka alatt sokkal nagyobbra nőtt, a videóit pedig már több milliószor nézték meg.

Mivel Marta ezt annak tudta be, hogy a tiktokozókat nagyon érdeklik ezek a tartalmak, folytatta a kutakodást és a posztolást. Vannak videó az egyes városokban történő bombázásokról, a támadások után maradt romokról, Zelenszkijről és az ukránok összefogásáról és háború- és oroszellenes tüntetéseiről is. A Kijev bombázásáról készült videóját már közel 50 milliószor nézték meg és 9,3 millióan lájkolták.

"Már kimondani ezeket a számokat is felfoghatatlan"

- mondta a BBC-nek.

@martavasyuta ???? #Ukraine ♬ bringing the era back yall - chuuyas gf
Az egyetemista mostanra az egyik legfőbb forrássá vált azon fiatalok számára, akik a háborúról akarnak tájékozódni. Már Több mint 205 ezren követik, videói pedig már összesen több mint 18 millió lájkot kaptak. A profilja bemutatkozó részében ezt írja: "Valódi felvételeket mutatok valódi emberekről".

A BBC-nek arról is beszélt, hogy sokan még az újságírókban, a hitelesített forrásokban sem bíznak, így vannak kommentelők, akik őt is azzal vádolják, hogy hamis felvételeket tesz közzé. Elmondta, hogy fontosnak tartja a tartalmak hitelességének ellenőrzését, és próbál is ennek eleget tenni, de nem profi ebben. Igyekszik olyan videókat megosztani, amelyeket neves sajtótermékek, például a BBC is hitelesített már. Ugyanakkor szerinte a többség azért nem kérdőjelezi meg az általa feltöltött tartalmakat, mert jobban bíznak benne, mint az újságírókban.

hirdetés
"Én ugyanolyan ember vagyok, mint ők. Csak egy 20 éves lány egy másik országból, aki eddig élete az átlagos életét. Emiatt jobban bíznak bennem és az általam közzétett videókban"

- magyarázta.

@martavasyuta Share to spread awareness!! #ukraine ♬ original sound - Marta Vasyuta

Marta nagyon aggódik az Ukrajnában élő családtagjai miatt, akikkel egyelőre nem is tud találkozni, mert nem tud hazautazni Londonból. De úgy érzi, azzal, hogy a TikTokon folyamatosan közvetíti a fiataloknak, mi történik éppen a hazájában, segít abban, hogy a világ megértse, milyen katasztrófa történik jelenleg.

"Csak azt szeretném, ha az emberek megértenék, hogy az Ukrajnában történtek nemcsak az ukránok problémája, hanem mindenki másé is"

- hangsúlyozta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Konok Péter: „A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”
Összekötötte a válság két fajsúlyos elemét az ismert publicista.

Link másolása

hirdetés

„A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”

– írta Konok Péter a Facebookon.

A publicista, történész így kommentelte azokat a híradásokat, miszerint egyre több benzinkút kénytelen ideiglenesen bezárni, mert egyszerűen kifogytak az üzemanyagból.

Ahogy a kormány azon intézkedését is, hogy a rezsicsökkentés részleges megszüntetése miatt egy csütörtöki kormányrendeletben lazítottak az erdővédelmi szabályokon, így védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Belső vizsgálat indult a turisták feje fölött landoló Wizz Air-gép ügyében
Kielemzik a repülési adatokat és beszélnek a pilótákkal is.

Link másolása

hirdetés

A Wizz Air belső vizsgálatot indított, hogy minél több részletet megismerjen a nagy port kavart szkíathoszi landolás pontos körülményeiről - írta a Telexnek a légitársaság.

Mi is beszámoltunk róla, hogy augusztus 5-én

a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépe annyira alacsonyan közelítette meg a görög szigeten található kifutópályát, hogy az még az erre felkészült bámészkodókat is meglepte.

A társaság most azt írta: a gép alacsony szögben közelítette meg leszállópályát, mely a repülőtér kialakításának sajátossága.

„Bár személyi sérülés nem történt, a légitársaság belső vizsgálatot indított, hogy kielemezze a repüléshez kapcsolódó adatokat, beszéljen a pilótákkal, és megtudjon minél több részletet a landolás pontos körülményeiről” - írták. Az eredményekről későbbre ígértek tájékoztatást.

A szokatlanul izgalmasra sikerült landolásról a görög GreatFlyer videósa készített felvételt.

hirdetés

Az üggyel kapcsolatban Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta a Telexnek azt mondta, hogy

létező probléma, ha kisebb szögben száll le egy gép. Ennek több, nem szándékos oka is lehet: jöhet például egy váratlan széllökés, ami lejjebb nyomja a repülőt, vagy bezavarhat egy éjszakai érzéki csalódás.

Bár az embereket fizikailag még így sem tudja elsodorni a gép, mert a leszállópálya szintje magasabban van a kerítésen kívüli talajszintnél, a szakértő szerint ennek ellenére „nagy marha”, aki ilyen helyeken a repülőgép turbinája közelébe megy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Szuperhold lesz péntek hajnalban, idén utoljára
Zsinórban a negyedik hónapban fordul elő szuperhold. Aki látni akarja, korán kell kelnie.

Link másolása

hirdetés

Az idei év negyedik és egyben utolsó szuperholdja lesz péntek hajnalban - írja a LiveScience.

Szuperholdnak nevezik azt, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor láthatjuk a legnagyobbnak a Földről a Holdat. Ez egy nem tudományos elnevezés, a csillagászok inkább közeli holdnak hívják ezt a jelenséget.

Bár a hold szerda és péntek este is fényesnek és telinek fog tűnni,

teliholdat pontosan csütörtökről péntekre virradó éjjel, magyar idő szerint 3:36-kor láthatunk.

Zsinórban a negyedik hónapban lesz szuperhold, májusban ráadásul ez az esemény teljes holdfogyatkozással is párosult. Az augusztusi szuperhold után idén már nem lesz több, úgyhogy aki szeretné látni, ne maradjon le róla.

Telihold nagyjából havonta egyszer fordul elő.

hirdetés
A következő ilyen alkalom szeptember 10-én lesz, ezt arató holdnak hívják.

Mostanában egyébként egy másik látványos égi jelenséget is meg lehet figyelni: a Perseidák hullócsillagzáport augusztus 14-ig is lehet elcsípni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: