News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

6 étel, amit nem ehetnek a brit királyi család tagjai

Senki se tervezzen bolognait vagy tatárbifszteket készíteni a királynőnek.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. november 06.


Link másolása

hirdetés

Ahogyan korábban a brit királyi család szigorú öltözködési szabályairól is írtunk már, az étkezéseikre hasonlóan furcsa előírások vonatkoznak. Vannak például olyan tiltólistás ételek, amiket II. Erzsébet nem láthat meg a tányérján - sokszor egészen meglepő okokból. A Daily Star most ezeket szedte össze, akinek tehát esetleg kilátásba lenne egy vacsora a királynővel, ezekre biztosan ne számítson.

Fokhagyma

Talán nem meglepő, hogy a királyi ételekből ki kell maradnia a fokhagymának, elsősorban szaga miatt. Bár a koronavírus idején a másfél méteres távolság talán megvédené az embereket a szagtól, azért mégsem túl előkelő, ha a királynő hagymabűzös szájjal üt lovaggá valakit. Épp emiatt minden ételből, amit a családnak készítenek száműzték a fokhagymát, elkerülve az ilyen kellemetlen bakikat. Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné az ausztrál Masterchefben árulta el, hogy tényleg tiltólistás a fokhagyma, és ezt erősítette meg Darren McGrady, a család egyik szakácsa is.

Kagylók

Szegény kagylók nem a szaguk, hanem romlandóságuk miatt kerültek tiltólistára, ezeknél az ételeknél ugyanis magasabb az ételmérgezés esélye, mint a többinél, ezt pedig nyilvánvalóan nem lehet megkockáztatni a királynőnél. A kagylók és tengeri herkentyűk emiatt tilosak a biztonság kedvéért. A család egyik komornyikja korábban elmondta, hogy ez főleg a külföldi utaknál jelent nagy problémát, ugyanis ott sem ehetnek ilyet a családtagok. A fiatalabb generáció azonban lehet, hogy változtatni fog ezen, Vilmos herceg ugyanis köztudottan rajong a sushiért.

hirdetés

Libamáj

A libamájnak a szaga is jó, és nem is az a könnyen romló fajta, ennek az ételnek viszont Károly herceg lett a veszte. A trónörökös ugyanis állatvédelmi szempontból tiltotta le a szakácsokat a mesterségesen felhizlalt libamájakról, még a PETA nevű állatvédő-szervezetnek is küldött egy levelet, amelyben erről írt.

Nyers hús

Szintén az ételmérgezés elkerülése érdekében tiltották ki a nyers és félig nyers steakeket, aki tehát a királyi családdal étkezik, az csak teljesen átsült steaket ehet. A tatárbifszteket pedig szintén ne keressük az étlapon.

Tészta

Szegény tészták ezúttal II. Erzsébet személyes ízlésének estek áldozatul: a királynő ugyanis nem kedveli az ilyen jellegű szénhirdátokat, ahogy a krumplit és a rizst sem. Persze azért mind nincsen kitiltva teljesen a palotából, de az étkezésekkor elsősorban húst esznek zöldséges körettel.

Paradicsomszósz

Amennyiben a királynő mégis tésztát kénytelen enni, nem lehet paradicsomszószos, az ugyanis túl nagy "rendetlenséget" tud okozni étkezés során. Gondolhatnánk, hogy Olaszországban a királynő meglehetősen nehéz vendég lehet - az is, 2000-ben az egyik látogatásán például kiadták a helyi szakácsoknak, hogy se tészta, se paradicsomszósz, sem fokhagyma nem lehet az ételben.

+1 Csípős ételek

Ezt a szabályt nem a királynő hozta, sokkal inkább a királyi etikett diktálja neki, hogy a formális ebédeken ne egyen csípőset. Érthető, miért: nem túl magasztos látvány lehet, ahogy mondjuk egy darab csilitől izzad, könnyezik, esetleg prüszköl a királynő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy közvetlenül a turisták feje felett landol egy Wizz Air-gép Görögországban
Még a felkészült bámészkodókat is meglepte az igen alacsonyan sikerült landolás.

Link másolása

hirdetés

A szokottnál is izgalmasabbra sikerült a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépének pénteki landolása a görögországi Skiathoson. Az Airportal cikkében azt írja, hogy a szigeten a tengerpart mellett vezető úthoz nagyon közel van a repülőtér futópályájának küszöbe, ezért

sok turista látogat ki erre a helyre, hogy az alacsonyan érkező gépeket megfigyelje.

A pénteki landolásnál azonban a Wizz Air gépe annyira alacsonyan közelítette meg a kifutópályát, hogy az még az erre felkészült turistákat is meglepte. Az esetről a görög GreatFlyer videósa készített felvételt, ami alapján

úgy tűnik, hogy a gép mindössze néhány méterrel repült el a bámészkodók feje fellett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Lenyelte a bálna, egy törött lábbal megúszta
Az amerikai férfi egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott. Elmondása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, és a légzőkészülékét is elvesztette.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Michael Packard éppen egy Massachusetts állambeli partfoknál búvárkodott, homárokat keresve tavaly júniusban, mikor érzésre hirtelen egy nagyjából 100 tonnás teherautónak megfelelő méretű lény ütötte el – írja a Mirror.

A férfi nagyjából 13-14 méter mélyen volt, amikor a Föld egyik legnagyobb élőlénye, egy hosszúszárnyú bálna lenyelte. A bálnák akár 1,4 tonnányi apró halat vagy krillt meg tudnak enni.

A tapasztalt búvár először azt hitte, hogy egy hatalmas cápa nyelte le. Miután azonban tudatosult benne, hogy az állatnak nem voltak fogai, és leírása szerint egy koromfekete, húsos üregben találta magát, már arra hajlott, hogy egy bálna nyelhette le.

Ezután elmondása szerint heves küzdelmet folytatott az életéért, elvesztette a légzőkészülékét, és a sötétben kellett tapogatóznia – minden értelemben.

Elég kilátástalannak tűnt a helyzete, gondolatai a kisgyermekeire és a családjára terelődtek, amikor hirtelen a sötétségből fény lett, a bálna kinyitotta a száját, és visszadobta az óceán felszínére.

A férfi egy törött lábbal megúszta a nem mindennapi találkozást.

Kutatók szerint fizikailag szinte lehetetlen, hogy egy hosszúszárnyú bálna egészben lenyeljen egy embert. A történelem során csak egyszer fordult elő, hogy lenyelt egy embert egy bálna. Az 1890-es években James Bartleyt, aki éppen egy bálnavadász expedíción volt a Falkland-szigetek közelében. Hihetetlen módon túlélte.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Előre kifizettetnék a temetésük és mentésük költségeit a Mont Blanc-ra induló hegymászókkal
Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani - mondta egy francia polgármester a szerinte felelőtlen túrázókról.

Link másolása

hirdetés

Letétbe helyeztetné a Mont Blanc meghódítására indulú hegymászókkal a mentésük és a temetésük költségeit a csúcs közelében fekvő Saint-Gervais-les-Bains polgármestere - számolt be a Telegraph.

Jean-Marc Peillex a lapnak azt mondta, hogy

„a hegymászók sokszor felelőtlenül orosz rulettet játszanak a hegycsúcson”,

és vannak olyanok, akik nem veszik figyelembe Mount Blanc veszélyeivel kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Peillex ezért 15 eurós, vagyis átszámítva közel hatmillió forint letétet javasolt. Ebből tízezer eurót tenne ki az esetleg mentés költsége, ötezer euróból pedig a temetést szerveznék meg. A polgármester szerint az ostoba emberekre olykor csak buta ötletekkel lehet hatást gyakorolni.

„Úgy viszonyulunk hozzájuk, mintha öngyilkosságot készülnének végrehajtani, ezért megkérjük őket, hogy fizessék meg nekünk az ezzel járó költségeket”

- fejtette ki Peillex.

hirdetés

A 4808 méter magas Mont Blanc az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye, amely a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A hatóságok évente körülbelül 700 mentési akciót hajtanak végre a csúcson, ezek 95 százalékához helikopter szükséges.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: