ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

10 unalomig ismert tévhit ételekről, amiknek köze sincs a valósághoz

Mérgező-e a zöld krumpli, használható-e a lebegő tojás, lógatva friss marad-e a banán?


Mindenki sokféle trükköt használ a főzéshez: vannak olyan dolgok, amiket a nagyszüleidtől ismersz, és olyanok is, amelyeket hírességektől tanultál el. De sajnos nem mindenki Gordon Ramsey, és megannyi rossz tanács is létezik, ami mégis nagy népszerűségnek örvend.

Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra megkapd a válaszokat a legfontosabb kérdésekre a konyhában, mert az Insider összeszedte a 10 legnépszerűbb hiedelmet a főzéssel kapcsolatban.

1. Záptojások

Sokféle verziója van annak a hiedelemnek, miszerint ha a tojásokat vízbe teszed, akkor a friss tojások az edény aljára süllyednek. A hiedelem mögötti tudomány az, hogy ahogy egyre öregszik a tojás egyre inkább megnő benne a levegő, ezért a kevésbé frissek a víz tetején lebegnek.

Egy záptojásról valójában viszont már nézésre meglehet mondani, ha rossz. Marianne H. Gravely a Refinery 29 kérésére elmesélte, hogy az a tojás, amely fennmarad a víz felszínén, de nem néz ki romlottnak nem fog senkinek ártani. Sőt, azok a tojások, amelyekben több a levegő sokkal alkalmasabbak a főzéshez, mert könnyebb őket megpucolni.

Az igazság: Ha friss buggyantott tojásra vágysz nyugodtan használd a lebegő tesztet, de ne dobj ki csak azért egy tojást, mert nem süllyedt le az edény aljára.

tojas

2. Sósvíz

A sótól gyorsabban felforr a víz… vagy mégsem? Mindenki azzal kezdi a tésztafőzést, hogy a vízbe egy csipet sót tesz, de a só nem hogy nem segíti a forrást, épp ellenkezőleg. A sósvíz lassabban fog felforrni.

Az igazság: A sósvíz nagyon jó a tésztafőzéshez, mert finomabb lesz tőle az étel, de nem segíti elő a forrást. Szóval elég, ha csak a lobogó vízbe szórod bele.

teszta

3. Spagetti

Egyesek szerint a spagetti tésztáról a plafonhoz dobva lehet megállapítani, hogy megfőtt-e. Valami miatt, ha a tészta eléggé átfőtt akkor fennmarad a plafonon vagy falon, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól megfőtt a tészta. Hiszen a külseje lehet már ragadós akkor is mikor még nem főtt átt teljesen. Ezzel szemben, ha túlfőzöd a tésztát, akkor az tuti fennragad a falon.

Az igazság: Spagettit falra dobálni nagyon jó szórakozás – főleg egy bizonyos kor alatt –, de sajnos nem fogod a plafonról lógó tésztából megtudni, hogy elkészült-e az étel. A legjobb módja az, hogyha beleharapsz egy darab tésztába, így biztosan tudni fogod, hogy elérted-e a kívánt állagot.

4. Banánok

A banánok frissességének megóvására többféle trükk is létezik. Egyik ezek közül az, hogy ha lógatva tartod őket lassabban barnulnak. De több banán-összehasonlító tesztből is kiderült, hogy sajnos a lógva tárolás nem segít a frissességen.

Az igazság: A banánok fellógatása szuper ötlet, leginkább, ha tetszik neked ez a tárolási mód, de ne várj tőle csodát.

banan



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:





Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: