ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

16 év után evett újra húst a vega lány – leírta a meglepő tapasztalatait

A 30 éves nő 14 évesen lett vegetáriánus, de nemrég egyhetes húsdiétába kezdett, hogy megtudja, milyen érzés.

Link másolása

Jess Catcher jól emlékszik arra napra, amikor úgy döntött, többé nem eszik húst: 2001. június 18-a volt, akkor volt 14 éves.

Bár nem direkt választotta ezt a napot, pont nagy kedvence, Paul McCartney születésnapja volt az, aki az egyik leghíresebb vegetáriánus személyiség.

Jess amúgy sem szerette nagyon a húsokat, ezért nem volt számára nehéz a váltás. De miután fél életét vegetáriánusként élte le, úgy döntött, hogy megpróbál újból húst fogyasztani, hogy kiderüljön, lemaradt-e bármiről az utóbbi évek során. Bár tudta, hogy kísérlete bizarr – és 14 éves énje leüvöltené a fejét, - azt gondolta, hogy nyitottnak kell lennie, ezért belevágott.

Legjobban attól tartott, hogy testében majd változásokat, zavarokat okoz a radikális étrendváltás, vagyis, hogy hirtelen újból húst vesz magához. De meglepődött, hogy a szervezete milyen jól bírja az egy hetes „húsdiétát”.

Jess egy tipikus vacsorája valahogy így nézett ki:

Azelőtt ritkán főzött, akkor is tojást evett sajttal, szójafasírttal, fodros kellel és egy kis csípős szósszal. Jess sokszor rendelt házhoz kaját, vagy előre elkészített vegetáriánus ételeket evett, amit csak otthon összedobott. Halat már egy éve elkezdett újból enni, ami miatt szigorúan véve már nem is vegetáriánus - de nem eszik abból sem túl sokat.

Első nap: Bacon

Jess első napja meglepő volt: alig hitte el, milyen sok lehetősége lett hirtelen, hogy a húsos menükből is választhat. Végül egyik kolléganőjére bízta a döntést, aki egy BLT-t, vagyis bacon-ös, salátás, paradicsomos szendvicset rendelt neki.

Jess izgalmasnak találta a döntést, mert sosem értette, hogy az emberek miért vannak annyira oda a baconért. Már akkor sem értette a dolgot, amikor kamaszként még húsevő volt, és 16 év után sem volt elragadtatva tőle. Sőt kifejezettem azok a falatok ízlettek neki, amiben csak a saláta volt, sajt és a majonéz.

Második nap: chorizo és marha taco2nap

Amennyire elhagyhatónak találta a bacont az első nap, annyira odavolt Jess a spanyol kolbászért második nap. A szójás verziók labdába sem rúghatnak az igazihoz képest.

Aznap Jess marhahúst is evett, amit barátnője nagyon dicsért, de ő nem érezte olyan különlegesnek, bár nem is utálta.

Amit utált, az a hányinger volt, amit érzett mikor az étterem mosdójában állt sorba.

Jess szerint nem maga a húst okozott problémát, hanem a sok zsíros étel, amihez nem volt hozzászokva.

Harmadik nap: Oldalas és csirke

Jess családja imád sütögetni, és éveken keresztül hallgatta, hogy miből marad ki, mikor nem kóstolta meg a pácolt oldalasokat.

Édesanyja kedvenceit próbálta ki, és azt hitte, hogy ő is ugyanúgy odalesz értük, de nem így történt. Az oldalas nem volt rossz, de nem érezte úgy, hogy hiányozna a diétájából, a csirke pedig semmilyen nyomot nem hagyott benne.

És mivel vegetáriánus ételeire is sok BBQ szószt rak, nem érezte, hogy olyan sokból kimaradna, mert máskor nem eszik húst.

Negyedik nap: Sült csirke és gofri

Miután édesanyjának elmesélte, milyen nagy csalódás volt a barbecue, Jess megtudta, hogy gyerekként a sült csirke volt a kedvence, ezért úgy döntött, hogy még egy esélyt ad a szárnyasnak. Szombat reggel lakótársával nyakukba vették a várost és elmentek egy kiadós brunchra, igazi amerikai kombinációt rendeltek, sült csirkét és gofrit.

Jess eleinte nem akarta ezt választani, mert nem szeret édeset enni reggelire, de miután megtudta, hogy csípős öntettel szolgálják fel a gofrit, mégis kipróbálta.

Ez volt ez első alkalom, hogy Jess imádta, ami evett. Nem csak ízlett neki az étel, de egy pillanatra sem érezte magát rosszul, mikor falta a csirkét. És édesanyja is örült, hogy ilyen jó tanáccsal tudta ellátni lányát.

Ötödik nap: Bárány és rizs

Szombat este Jess bulizni ment, és csak reggel ötkor ért haza. Szóval nem nehéz elképzelni, milyen volt a vasárnap délutánja. A másnaposság ellen vegetáriánusként régebben zöldséges omlettet vagy garnélás tacót evett, de ezen a napon új dolgot próbált ki. A kedvenc török étkezdéje mellet sétált - ahol máskor falafelt rendelt –, és eszébe jutott, hogy kollégái mennyire imádják az ottani bárányt. Ezért úgy döntött rendel egy adaggal. Eredetileg, csak sertés-, marha- és csirkehúst tervezett enni, de nem bánta meg, hogy megszegte ezt a szabályt, mert a bárány volt a héten a kedvence.

Hatodik nap: csirkeszárny

Sok embertől kérdezősködött Jess mielőtt belevágott volna a késeltébe, és sokan javasolták neki, hogy a Buffalo csirkeszárny ne maradjon le a menüjéről.

A lakása melletti boltban pillantotta meg a ragacsos szószos szárnyakat, és Jess tudta, hogy meg kell kóstolnia a híres fogást.

Csak négy darabot vett, mert a teste már alig bírta a sok-sok húst, amit az azelőtti napokban evett.

És bár nagyon ízlettek nekik a szárnyak, azt mondja, hogy ki nem állhatta a csontok lerágását. A szósz maradhat, de a szárnyak felejtősek.

Hetedik nap: hamburger és hot dog

Jess már a kísérlet kezdeténél eldöntötte, hogy az utolsó húsos vacsorája egy hamburger lesz. Sorbanállás közben látta, hogy az étterem hot dogot is árul, ezért abból is rendelt egyet.

Jess végül csak egyetlen harapást tudott lenyomni a torkán a sajtburgerből, mert már úgy érezte, hogy nem bírja a húsevést.

Az egyetlen harapás alapján viszont úgy gondolta, hogy finom volt a burger, és érti, hogy miért vannak oda érte olyan sokan.

A hot dog nem győzte meg a lányt, és inkább a zöldségeket ette ki a virsli mellől.

De hogy reagált minderre a teste?

Eleinte rosszul lett a hústól, és folyamatosan úgy érezte, mintha plusz 100 kilóval járkálna a gyomrában. De a legrosszabb eredményt a bőrén látta.bortunetek

Felnőttként amúgy is sokszor küzd pattanásokkal, de ezen a héten még több piros pötty jelent meg az arcán.

Szóval Jess leginkább örül, hogy visszatérhet a hús nélküli élethez.

Bár nem utálta a kísérletet, nagyon sok volt neki ennyi hús csupán egy hét alatt. Úgy érezte, hogy minél több mindent ki kell próbálnia, és a végére nem bírta.

Kedvence a chorizo, a sült csirke és a bárány volt. A legutóbbi nagyon meglepte, és úgy érzi, hogy semmilyen jól fűszerezett vega étel nem fog a közelébe sem érni.

Jess tehát továbbra sem zárkózik el a húsevéstől, de biztos, hogy nem a közeljövőben fog újból csirkét enni. Azt mondja, hogyha csupán háromféle zöldséget enne egy héten keresztül, akkor is hasonlóan érezne, szóval, ha húst fog enni, biztos, hogy a mértékletesség lesz a kulcs.

Forrás: Littlethings.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
A covid-járvány berobbanásakor nyitott jógastúdiót, és egy percig sem adta fel álmait
Spala Korinna ugyanis korábbi táncművész múltját szerette volna ötvözni a jógával saját stúdiójában. Hogy ez sikerülhetett neki, abban az online megoldásoknak, a webshopnak és a kártyás fizetésnek is szerepe van.

Link másolása

A saját nevét viselő jógastúdió megálmodója és büszke tulajdonosa, Spala Korinna eredeti szakmáját tekintve táncművész. 16 éves kora óta táncol, tagja volt a Szegedi Kortárs Balettnek és a Pécsi Balettnek is. Mikor szabadúszóként kisebb projektekben vett részt, és a Táncművészeti Egyetemen tanított, már más mozgásformákra is jutott ideje – így találkozott a jógával. Elmondása szerint a jóga nyújtotta könnyű alapmozdulatok, finom nyújtások igazi regeneráló erőként hatottak rá egy-egy 8-10 órás intenzív, balett-teremben töltött nap után.

„Az szeretem ebben a mozgásformában, hogy van időm lelassulni és megfigyelni, mi történik a testemmel. A jóga nem fáraszt le, sőt, még a táncra is fejlesztő hatást gyakorol, illetve stabilitást ad”

- mondja Korinna.

Korinna életében szerelemmé vált ez a sport, egyre jobban elmélyült benne. Eleinte egy magánstúdióban tanított és vezetett oktatóképzéseket, de szerette volna jobban összehozni a táncot a jógával, így elhatározta, hogy saját stúdiót alapít.

NÉZD MEG A KORINNA STÚDIÓJÁBAN FORGATOTT KISFILMÜNKET!

Stúdiónyitás a Covid-járvány árnyékában

2019 végén hozta meg a nagy döntést, hogy vállalkozó lesz, és 2020. február 11-én már meg is nyitott a Spala Korinna Jógastúdió – majd egy hónappal később berobbant a Covid járvány. Korinna eleinte nem gondolta, hogy a helyzet komoly lesz, nem is nagyon ijedt meg. Rögtön a megoldáson kezdett el gondolkodni: azonnal átváltott az online térre, interneten keresztül lehetett részt venni a foglalkozásokon.

„Az átállás gyorsan ment, és sokan csatlakoztak a jógaórákhoz. Nagy volt a fluktuáció, nem maradt ugyanaz a csapat. Azóta is vannak kisebb cserélődések, érdekes ezt nézni, hogy folyamatosan bővülünk, és kialakul egy közösség” – mondja Korinna.

Az online megoldás tehát egy mankó volt, ami túllendítette őt a holtponton. Szükség volt ehhez jól működő weboldalra, egy ott kialakított webshopra, kártyás fizetési lehetőségre - ezek az eszközök ma is fontos elemei a működésnek. Korinnának szerencséje volt a kiválasztott helyiséggel is, mert a tulajdonosok úgy támogatták, hogy abban az időszakban, amikor nem nyithatta ki a termet a lezárások miatt, nem kellett teljes bérleti díjat fizetnie.

Egy különleges jógastúdió

Korinnánál az anatómián és a mozgásfókuszon felül az energetikai szempont is fontos szerepet tölt be, vagyis az, hogy hogyan lehet igazán elmélyülni egy folyamatban. Azt is fontosnak tartja, hogy a képzések és elvonulások felépítése mindenki számára inspiráló legyen, a rendszer átláthatóságától kezdve a továbbfejlődési lehetőségekig.

„Nálunk egy széles közönség meg tudja találni a választ az igényeire. Ha valakit a jóga fizikai része érdekel jobban, arra tud jobban fókuszálni, de ugyanúgy azok is jöhetnek hozzánk, akiket inkább az energetikai vonal, a meditáció és a relaxáció fog meg.”

Korinnán kívül még nyolc jógaoktató tanít a stúdióban. Szerveznek eseményeket is, ahova külsős oktatókat is meghívnak, hogy színesítsék a palettát, és más impulzusokat is beengedjenek – mindezt persze úgy, hogy harmonizáljon a stúdió szemléletével.

Modern fizetési megoldások

A stúdióban többféle bérlettípus közül lehet válogatni. Attól függően, hogy valaki rövid, vagy inkább hosszútávra szeretne elköteleződni. Ezeknek online és offline opciói is léteznek, mivel Korinnáék megtartották az online jógaóra lehetőségét a járványügyi szigorítások feloldása után is.

„Sok vidéki, külföldi és határon túli magyar jár az óráinkra, nekik fontos, hogy online is meg tudják venni a bérletet, és az online óráinkhoz csatlakozhatnak, ezért alakítottuk ki még a pandémia alatt a kártyás fizetési lehetőséget weboldalunkon”

– mondja Korinna, majd hozzáteszi, hogy a stúdióba offline órákra járók 80%-a is igényli a kártyás fizetést, hiszen a legtöbben nem hordanak maguknál készpénzt.

Kártyával fizetnél? Egyre több helyen megteheted - és ebben a Mastercard is segített

A Mastercard 2019 novemberében indította el Magyarországon Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programját azzal a céllal, hogy három év alatt megduplázza a hazai kártyaterminálok számát. Az egyik legfontosabb célt elérték, de emellett számos innováció is elérhetővé vált a programnak köszönhetően. Ilyen például a Telefonterminál – vagy ahogy sokan nevezik SoftPOS is, amely egy olyan szoftveres megoldás, amelyet az Android áruházból telepítve okostelefonok is képessé válnak elektronikus fizetések fogadására.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Sportolj okosan Tatár Csillával!
Videósorozatunk új részében ezúttal egy sportóra vásárlásra kísértük el Csillát, ahol nem csak az derült ki, hogy Csilla melyik sport szerelmese, de azt is megtudtuk, hogy a sporttal kapcsolatos kiadások és beruházások is kezelhetők tudatosan.

Link másolása

Az újév eljöttével rengetegen megfogadjuk, hogy egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, lefogyunk. A nagyratörő célokhoz még nagyobb elhatározás kell, de a sikerhez vezető utat mai modern eszközeink is megkönnyíthetik. És hogyha mindkettő megvan, akkor indulhat is a nagy kaland!

A csomagolásmentes boltot és a karácsonyi ajándékbeszerzést követően újabb útra eredtünk Tatár Csillával, aki most egy okosórát szeretett volna vásárolni sportoláshoz. A műsorvezetőnek a mozgás nem egy újévi fogadalom, hiszen imád futni. A 2023-as évre is csak annyi a terve, hogy folytatja ezt a mozgásformát, a korábbi óráját pedig lecseréli egy újra, és ezzel gyűjti majd a kilométereket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tatár Csilla (@csillatatar) által megosztott bejegyzés

„Nálam az idei január a beruházásokról szól, ebben a hónapban kicsit többet szeretnék költeni sporteszközökre. De fontos számomra a tudatosság, ezért követem, hogy mennyi kiadásom volt sporttal kapcsolatosan”

– mondja Csilla, aki ha éppen nem mozog, akkor sem szokta levenni az óráját, így a technikai specifikációk mellett a kényelem is fontos számára.

Nézd meg videónkat az óravásárlásról!

A boltban több modell megtekintése után végül egy olyan darabra esett a választása, amely alkalmas terepfutásra, és az alvási funkciókat is méri.

Ezekhez az NFC-kompatibilis órákhoz már a bankkártyánkat is hozzá lehet adni.

Ha tehát futás közben megszomjazunk, vagy szeretnénk beugrani valamiért a boltba, telefont sem kell vinnünk magunkkal, hiszen az óránkkal tudunk fizetni.

Korábban már láthattuk, hogy Csilla minden kiadását követi az OTP MobilBank applikációban. Ez azért hasznos, mert így sokkal átláthatóbbak a költések, hogy mit, mikor és mennyiért vásároltunk. Az óravásárlás is bekerül a megfelelő zsebbe, a sport kategória alá, így Csilla, ha legközelebb hasonló terméket vásárol, látja, még mennyit tud költeni sportszerekre az általa előre meghatározott keretből.

Csilla szerint sportoláshoz akár egy új cipő, vagy sportkiegészítő vásárlása is jó motiváció lehet, hiszen ezzel ismét megkapja a lendületet az ember a mozgáshoz, és sokkal lelkesebben vág bele újra. A kitartás mindenesetre itt is fontos, de Csilla reméli, hogy meghozta a kedvet a futáshoz és persze a tudatos vásárláshoz.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: