Egészséges tavaszi zsongás gyermekláncfűvel
Szép magyar nyelvünk sokatmondó szava a „kikelet”, hiszen ekkor kelnek ki az első növények a téli álom után, ekkor nyílnak a virágok a fákon, a mezőkön. És ilyenkor ajándékoz meg bennünket a természet olyan kincsekkel, amelyek nem csupán ehetők, hanem egészségünket is erősítik.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk Párommal, hogy közel lakunk az óbudai Hajógyári-szigethez. Alig várjuk minden évben az áprilist, amikor elsétálhatunk e nyugodalmas, könnyű kirándulásra, de meghitt andalgásra is alkalmas területre, amely ilyenkor ezer színben pompázik. És ilyenkor kezdjük meg évi rendes gyógynövény-gyűjtésünket is.
Az elmúlt egy-két hétben valóságos aranymező fogadta a látogatókat: a gyermekláncfű, más néven pongyolapitypang virágzott.
Soha nem álljuk meg, hogy a legvédettebb helyeken ne rágcsáljunk néhány szárat – hogy miért, hamarosan elmondom - miközben óvatosan szedjük le (nem durván tépkedjük, mert a növény élőlény!) széles nyílhoz hasonló leveleit. Aznap este már lehet egy friss teát főzni belőle, összedobni egy kis salátát, vagy egy másnapi zöldségleveshez félretenni.
És szedés közben eszünkbe juthatnak költőink, akiket megihletett: Karinthy Frigyes kis pajzánságot írt Pitypang címmel, míg Szép Ernő egyszerű szépségét dicsérte: „Csak az árokpartról/Nézel a világba/Mintha kis nap sütne/Orcád oly szép sárga”. Igen, Édesanyám mesélte, hogy kislány korában gyakran küldték az árokpartról szedni gyermekláncfű-leveleket. A klasszikus rock rajongói pedig elgondolkodhatnak azon, hogy Keith Richards vajon csak az angol megfelelő (Dandelion) dallamossága miatt nevezte el lányát Gyermekláncfűnek, vagy volt-e más oka is.
De fordítsuk komolyra a szót!
A gyermekláncfű, amelynek kesernyés íze valahol félúton van a rukkola és az endívia között, étvágygerjesztő, epeműködést serkentő, szél- és vízhajtó hatású.
Emésztési bajokban, zsíranyagcsere problémákban, epetermelődés fokozására, vese- és májbajokra gyógyhatású. Megakadályozza az epekőképződést. A kötőszövetet károsító betegségek esetén is hatékony. „Epéseknek” azonban nem ajánlatos a nyers fogyasztása.
Hatóanyagai az A-, D-, C- és B-vitaminok, keserű anyagok, flavonoidok, szaponinok, nyálka- és cserzőanyagok, illóolaj, vas, szilícium, magnézium, cink, mangán, inzulin, kolin, fehérjék.
Levelét, virágát, a virágszárat, gyökerét egyaránt használjuk gyógyteaként frissen vagy szárítva. Napi 4-5 virágszár elrágcsálása csodálatos tavaszi méregtelenítése az emésztőszerveknek. Leveléből fantáziadús saláta készülhet nyersen vagy a spenóthoz hasonló főzelék, és kellemes ízt ad a tavaszi zöldségleveseknek, például a spárgalevesnek. Virágából lekvár készülhet.
Április vége felé közeledve az aranyló mezőbe már egyre több fehér is vegyül, hiszen nyílik az apró százszorszép, vagy más néven a pipitér. És itt-ott már bújnak elő haragoszöld kelyheikkel a csalánok. Néhány hét és valóságos erdő nő belőlük a Hajógyári-szigeten!