Szépüljünk a kamrából: kozmetikai receptek nyárra
Sok olyan gyümölcs és gyógynövény van nyáron, amelyet frissen, vagy később fagyasztva felhasználhatunk bőrünk kezelésére. Próbáljátok ki nyári tippjeinket!
Málna
Miközben jóízűen falatozunk a friss málnából, kevésbé gondolunk bele, hogy arcpakolást is készíthetünk belőle. Ha már lecsúsztunk a málnaszezonról, használhatunk fagyasztottat is. A málnát, amely nagyon sok antioxidáns flavonoidot, C-vitamint, növényi savakat tartalmaz, hasonlóan az eperhez, valóságos szépségvitaminnak tartják.
Különösen a száraz és az érzékeny bőr szépül meg látványosan általa, ha a következő, nagyon egyszerű pakolást felkenjük rá:
Egy evőkanálnyi friss, tiszta málnát egy üvegtálkában villával szétnyomunk. Hozzáadunk egy mokkáskanál mézet, és egy kevéske tejszínt (a felvert hab jobb, mert azonnal felkenhetővé teszi a pakolást). Sűrítésre használhatunk frissen őrölt zabpelyhet. Növelhetjük a hatóanyagok mennyiségét pár csepp növényi olaj (pl. búzacsíra olaj) hozzáadásával.
15-20 perc hatóidő után langyos vízzel vagy növényi forrázattal (pl. levendulavirág, citromfű) mossuk le a pakolást az arcunkról. A maradék pakolást nyugodtan elfogyaszthatjuk. Ízleni fog.
Nektek is fontos a környezettudatosság? Gyakran vásároltok alternatív vagy biotermékeket, natúrkozmetikumot, vega ételt? Akkor a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát nektek találták ki!
Az évi 2500 forintért igényelhető kártya elfogadóhelyei között olyan boltokat, vállalkozásokat találtok, amelyek etikus, környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. Az elfogadóhelyek aktuális listáját megtaláljátok a ZöldTérképen. A Kedvezménykártya igénylésről és a csatlakozásról bővebb információt pedig ITT TALÁLTOK.
Sárgabarack
A sárgabaracknak is most van a szezonja. Ez a gyümölcs is gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben. Jelentősebb mennyiségben van benne kálium és vas. A vitaminok közül béta-karotin, likopin, niacin, folsav és B-vitamin az említésre méltó. Szakirodalom szerint már 22 dkg sárgabarack fedezi a napi karotin-szükségletünket, ami az éleslátáshoz, az anyagcseréhez és a szép bőrhöz feltétlenül szükséges.
A sárgabarack frissé, üdévé teszi a bőrt. Pakoláshoz csak érett, puha sárgabarackot használjunk. A héját távolítsuk el, a húsát villával nyomjuk össze.
Fáradt, idősödő bőr számára a péphez keverjünk búza-, kukorica-, csíra-, vagy avokádóolajat, és úgy vigyük fel a bőrre. Ha nincs otthon hidegen sajtolt növényi olajunk, akkor természetes anyagokból álló krémünkből tegyünk a péphez.
Uborka
Az uborka szezonja alatt feltétlenül fogyasszunk sokat belőle, mert az egyik legegészségesebb lúgosító növényünk. Kálium, kalcium, nyomokban melatonin és az inzulinhoz hasonló hormon van benne.
Az uborka a fogyókúrázók és a méregtelenítők egyik alapnövénye. Nyáron akár hetente készíthetünk egy uborkával készült pakolást is.
Ez egyébként az a növény (ilyen az eper is), amelynek kipréselt levét rajta is hagyhatjuk éjszakára a bőrünkön: gélként viselkedik. Férfiak is kipróbálhatják.
Az uborkában lévő bőrrokon és egyéb anyagok (kén, enzimek) és a nyálkaanyagok (A- és C-vitamin) felfrissítik és feszesebbé teszik a bőrt, és kissé összehúzzák a pórusokat.
Már 2002 óta népszerűsítik az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. A csapat sokféle szakmai háttérrel rendelkezik: közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök mindent megtesz azért, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztás során.
Rendeztek már kiállítást, rendezvénysorozatot, helyi termékek vásárát, pereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampányt és segítenek a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.
Ha úgy érzitek, ti is hozzá tudnátok tenni a sikerhez egyedi képességeitekkel, tudásotokkal, lépjetek kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!
Meggy
Akinek nagyon tágak a pórusai a meggy húsával és levével próbálkozhat. Bioaktív anyagokban ez is nagyon gazdag (kálium, foszfor, vas, folsav, vitaminok: B1, B2, B6, C-vitamin). Mivel savas gyümölcsről van szó, töményen használva kárt tehetünk a bőrben, ezért a zsíros a bőrűek keverjék össze túróval.
Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!