Szenzációs ötlettel mentik meg a maradék ebédet
Egyre többen ismerik fel, hogy a maradék nem feltétlenül szemét. Ráadásul a reggeliről, vagy ebédről megmaradt ételek egy jó része még fogyasztható. Egy remek ötlettel most mindenki jól jár. A boltok, éttermek, szállodák a kuka helyett pénzt csinálnak a kidobásra ítélt ételekből, az éhes helyiek pedig féláron jutnak a finomságokhoz, ha nem a csúcsidőben akarnak étkezni.
Egy finn vállalkozó ötlete nyomán indult el az új vállalkozás, mely összehozza a partnereket. A ResQ Clubhoz eddig már 200 finn vendéglátóhely csatlakozott. A helyek egy online-rendszerbe feltöltik aznapi kínálatukat, míg a vevők egy mobilalkalmazás segítségével kiválaszthatják, hogy hol és mit szeretnének enni. Az app-on keresztül ki is fizethetik, így biztosan hozzájutnak az ételhez.
A rendszer fejlesztője jutalékot kap, a vendéglátóhelyek fél áron el tudják adni az amúgy szemétbe menő ételeket, a vevők pedig féláron (8-10 euro helyett négy-ötért) tudnak enni, ráadásul minőségi helyeken. Igaz a szolgáltatást csak a csúcsidőn túl igényelhetik, azaz késői ebédként fogyaszthatják el.
Már reggelit is lehet így rendelni, egyre több szálloda nyújt hasonló szolgáltatást, ott a reggeliből megmaradt zsemle, zöldség, főtt tojás, sajtok kerülnek a csomagokba.
Az ötlet kitalálója Tuure Parkkinen. Évekig élt Tanzániában és Dél-Afrikában, ahol megtanulta, hogy az étel érték. De mint mondta:
A cégében 14-en dolgoznak, és Finnország után elindult a szolgáltatás Hollandiában és Észtországban, és már a svédországi bevezetésen dolgoznak.
A hálózatban pedig elsősorban menekülteket, hátrányos helyzetűeket és a hosszabb ideje munka nélkülieket alkalmaznak.
Forrás: hvg.hu