hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Számlanyitás egyszerűen? Mutatjuk!

De hogyan is segít pontosan, és mik a számlanyitás lépései?
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. március 12.

hirdetés

Ha unod a bankfiókban történő hosszas sorban állásokat, és inkább otthonról, a saját időbeosztásodhoz igazodva intéznéd pénzügyeid, akkor az online számlanyitás mázsás terhet fog levenni a válladról. De hogyan is segít pontosan, és mik a számlanyitás lépései?

Ismerd meg alábbi cikkünkből a legfontosabb információkat, és nyerj értékes időt a kényelmes ügyintézéssel!

Milyen hasznos kiegészítő szolgáltatások járhatnak a számlához?
 • Internetbank. Segítségével az átutalásokat bármikor egyszerűen és gyorsan intézheted. A havi befizetéseket néhány kattintással rendezheted.
 • SMS-értesítés. Ha a bankkártyád használatban van, azonnal SMS-t kapsz a tranzakció időpontjáról és az átutalt összegről.
 • Mobilapplikáció. Okostelefonokra letölthető alkalmazással időtől és tértől függetlenül intézheted banki ügyeid. Csupán internetkapcsolatra van szükséged.
 • Telefonos ügyintézés. Munkaidőn kívül is ügyfélszolgálat áll rendelkezésedre a tranzakciók lebonyolításához. Azonban automata ügyintézést is választhatsz, amely szintén gyors és kényelmes megoldás.
Hogyan működik az online számlanyitás?

Számlacsomag kiválasztása

Először is ki kell választanod az igényeidnek megfelelő számlacsomagot. Itt érdemes figyelembe venned a számlavezetési díjat, illetve az átutalási díjat és az ATM készpénzfelvétel költségét is. Szerencsére a választás egyszerű, hiszen a bankok többsége a diákoknak, pályakezdőknek és rendszeres jövedelemmel rendelkezőknek egyaránt külön kedvező számlacsomagokat kínálnak.

Az igényléshez szükséges adatok megadása

hirdetés

Második lépésként jöhetnek az adminisztratív teendők. Ehhez a személyi igazolványodra és a lakcímkártyádra lesz szükséged. Az online számlanyitás adminisztratív teendői átlagosan 5-10 percet vesznek igénybe.

Szerződéskötés

Szerződést köthetsz online vagy személyesen, egy hozzád közeli bankfiókban is. Ha interneten szeretnél szerződést kötni, akkor mindent kényelmesen, otthonról intézhetsz. Személyes szerződéskötés esetén pedig időpontfoglalással nyithatsz új számlát.

Bankkártya átvétele

Végül kézhez kapod a számlacsomagodhoz tartozó bankkártyát. Ez történhet postai úton vagy személyes átvétellel, a helyi bankfiókban is. Így nincs több teendőd. hiszen minden készen áll a folyószámlád használatára.

Mik a folyószámla nyitás feltételei?
 • Érvényes magyarországi személyazonosító igazolvány és lakcímkártya
 • 18. év betöltése
Vannak-e kizáró tényezők?
 • 18 év alatti személy nem nyithat számlát
 • Érvényes személyazonosító igazolvány vagy magyarországi lakcím hiánya
Mikre érdemes odafigyelni online számlanyitáskor?
 • Számlavezetési díj. Havonta fizetendő költség, amely átlagosan 500-1000 forint körüli összeg szokott lenni. Gyerekeknek nyitott számlák esetében ingyenes is lehet a számlavezetés.
 • ATM-készpénzfelvétel költsége. Ha havonta többször szoktál készpénzt felvenni ATM-ből, alaposan nézd meg a készpénzfelvétel díját! Legtöbbször az alapdíjon felül a felvett összeg bizonyos százaléka lesz a költséged.
 • Átutalási díj. Szintén havidíjas költség a legtöbb esetben, de választhatod azt is, hogy az átutalt összeg egy része (pl. 0,6%-a) legyen a tranzakciós díj. Természetesen mindig van maximum határ a százalék arányosan levonható összeget illetően, így nagyobb utalások esetén sem kell aggódnod a túlzott átutalási díj miatt.
 • Internetbank és mobilapplikáció havi költsége. Internetbankon keresztül akár a telefonodon is percek alatt befizetheted az összes havi számlát. Ez a szolgáltatás is havidíjas, ezért számlanyitás előtt mindenképpen ellenőrizd a költség mértékét.
Milyen előnyökkel jár az online számlanyitás?

Otthonról, kényelmesen nyithatsz számlát

A mindennapos ügyintézések így is rengeteg időt és energiát visznek el. Online számlanyitással viszont a kanapéról is percek alatt igényelhetsz új folyószámlát. Nincs sorszám húzás, nincs órákig tűnő sorban állás, csak gyors és céltudatos ügyintézés.

Érintésmentes a teljes folyamat

Tény, hogy a koronavírus feje tetejére állította az adminisztratív tennivalók intézésének megszokott módjait is. Legyen szó akár ételkiszállításról vagy számlanyitásról, ma már rendkívül fontos az érintésmentes megoldás. Interneten történő számlanyitással még csak be sem kell menned a bankfiókba, így teljes biztonságban gondoskodhatsz pénzügyeidről.

Milyen ajándékok és kedvezmények járhatnak a számlanyitáshoz?

Célszerű figyelembe venni a számlanyitáskor elérhető kedvezményeket, hiszen 1-2 okos döntéssel jelentős mennyiségű összeget is spórolhatsz havonta.

 • Ingyenes számlavezetési díj meghatározott ideig. Ezt a bank például rendszeres jövedelemhez kötheti. Tanácsos kihasználni, hiszen akár 6-12 hónapig is díjmentes lehet a számlavezetésed.
 • Kedvezményes készpénzfelvétel belföldön. Számlacsomagtól függően akár az első 5 készpénzfelvétel is ingyenes lehet az ATM-ből.
 • Korlátlan mennyiségű elektronikus átutalás. Bizonyos összegű, például 100.000 forintos átutalásokig csak a havi átutalási díjat szükséges befizetned. Így súlyos tízezreket is spórolhatsz havonta, hiszen soha nem fognak levonni tranzakciós díjat az átutalásaid után.
Mennyibe kerül fenntartani a számlát?

Ezt a számlavezetési díj határozza meg, illetve a számlacsomagodban található átutalási díjak. Használati szokásaidtól függően lehet, hogy csak havi 600 forintot fizetsz a számlád fenntartásáért. Azonban mindennapos átutalások és gyakori készpénzfelvételek esetén akár több 10.000 forint is lehet a havi költség.

Szerencsére napjainkban a számlanyitás már költséghatékony és gyors lehetőség. Igényelj online számlacsomagot, hogy otthonod kényelméből, érintésmentesen intézhesd aktuális pénzügyeidet! Folyószámlával soha többé nem kell a bankfiók nyitvatartási idejéhez igazodnod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Előtte-utána fotón mutatja be egy amerikai Instagram-modell, hogy a szépség csak egy jó szög kérdése

A fiatal nő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi média hamis képet ad az emberekről.
Fotó: claraandherself/Instagram - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora különbség van az internetes fotók és a valóság közt. Ezt emelte ki Clara Guillem, Instagram-modell és TikTok-influenszer, amikor néhány másodperc különbséggel tett közzé két képet, amelyeken egészen másképp néz ki.

A 24 éves, amerikai modell általában beállított képeket tesz közzé, ám ezúttal segíteni szeretett volna nőtársainak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben - írja a Daily Star.

Clara ezért egy igazán “őszinte”, nem beállított képet rakott ki magáról, kontrasztba állítva azt egy másikkal, amin a megszokott módon pózol.

“Azt is fontos észrevenni, melyik képen mosolygok jobban és tűnik boldogabbnak. Az első lépés felismerni és elutasítani a szépségipar követelményeit” - mondta, és hangsúlyozta: egyik kép sem “jobb”, mint a másik.

“Ez a testem, mindössze másodperces különbséggel. Ugyanaz a megvilágítás, tükör és bikini. Az egyiken pózolok, a másikon lazítok. Rengeteg előtte-utána képet látok a közösségi médiában, amik akár ugyanakkor is készülhettek, csak a póz más.”

Clara később ebéd előtt és után is megmutatta az alakját:

hirdetés

“Felveszem ezt a bikinit a tengerpartra, és lövök pár szexi képet, de ez nem jelenti, hogy megfosztom magamat egy kis evés utáni pocaktól! Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szépséggel legyünk elfoglalva. Sokkal többek vagytok a külsőtöknél!” - írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Tippek, ha szemüveg vásárlás előtt állsz

Új szemüvegre van szükséged? Jó lenne, ha csinos lenne, strapabíró, és meg védené is a szemed? Az alábbi tippek segítenek abban, mire figyelj szemüvegválasztásnál.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2021. április 28.

hirdetés

Szemünk világára érdemes vigyázni, hiszen egyik legfontosabb érzékszervünk, a látás csodáját biztosítja nekünk. Éppen ezért nemcsak akkor kell körültekintően válogatni, ha már plusz dioptriákra van szükségünk, a kiváló látóknak is ajánlott figyelni a kékfényre és az UV-fényre egyaránt. Akik pedig folyamatosan szemüveget hordanak, azoknak pláne célszerű ezekkel a képességekkel „feltúrbózniuk” szemüvegüket.

Mire fogod használni a szemüvegedet?

A legfontosabb az új szemüveg kiválasztásakor, hogy átgondold milyen körülmények közt fogod hordani. Folyamatosan viselned kell felkeléstől lefekvésig? Csak olvasáshoz és munkához, vagy éppen távolra nem látsz jól és inkább vezetésnél és tévé nézésnél fog felkerülni? Fogod viselni sportolás közben is? Ezeket a kérdéseket mindenképp gondold végig szemüveg választás előtt, hiszen ennek függvényében tudnak segíteni az üzletben kiválasztani a számodra legmegfelelőbb lencsét és keretet, illetve azon is ajánlott elgondolkozni, milyen funkciókkal szeretnéd még ellátni a lencsédet.

Lencséhez a keretet

Ha megvan a megfelelő lencse, kérd az optikus segítségét, mely keretek illeszkednek az igényeidhez. Nyugodtan mondd el neki, milyen elképzeléseid vannak anyagok, színek és ár tekintetében is, így könnyebb lesz a választás. Azon túl, hogy a keret illeszkedjen a kiválasztott szemüveglencséhez, a másik legfontosabb szempont, hogy passzoljon az arcformádhoz, azaz jól álljon és szívesen viseld. És persze az sem utolsó szempont, hogy kényelmes legyen, hiszen, ha túl nehéznek érzed, nem lesz kényelmes, nem hordod majd szívesen. A válogatáshoz a legjobb, ha magaddal viszel valakit, akinek bízol a véleményében, hogy a segítségével találhasd meg a legmegfelelőbb keretet, amely hű társad lesz az évek során.

hirdetés

Védd a szemed a kék fénytől is

Azt már biztosan sok helyen hallottad, hogy mennyire fontos, hogy a nappal szemben védjük a szemünket, azonban nemcsak a szabadban, de otthonunkban is leselkednek „káros sugarak”. A home office, az online oktatás és a szórakozás digitális térbe kerülésével hajlamosak vagyunk szinte egész nap különféle képernyők bámulására. Azonban ezek a szemünk számára káros kék fényt bocsátanak ki, melyekkel szemben nem árt „felvérteznünk” magunkat. Ha te is keltél már fel a gép elől égő, száraz szemekkel, ennek oka a hosszas eszközhasználat és az azzal járó megterhelés lehetett. Hogy kivédd ezt a kellemetlen érzést keress olyan szemüveget, amely véd a kékfény káros hatásaitól. Ilyenek például a ZEISS lencséi: a színtelen BlueGuard lencséik megvédenek otthonodban a kék fény káros hatásaitól, mely csökkenti a szem digitális terhelését.

UV-védelem

Napszemüveget általában csak a nyár és a napos idő beköszöntével kezdünk viselni, pedig gyakran, akár télen, felhős időben is érezhetjük, hogy zavarja szemünket a fény. Ha te is tapasztaltál már ilyet, szemüvegválasztásnál érdemes lehet UV-védelmet kérned a szemüvegedhez. Nem kell megijedni, ma már az UV-védelem nem jelent egyet a napszemüveg viselésével, a ZEISS innovatív UVProtect Technológiájának köszönhetően már színtelen lencsék is elérhetők, így a szemüveged is képes lesz arra az UV-védelemre, amire a prémium napszemüvegek. Anélkül, hogy az időjárás függvényében váltogatnod kéne a szemüvegedet.

Antivirális és antibakteriális réteg

A COVID-19 járvány miatt felértékelődött a biztonság fontossága, azaz, hogy lehetőségeinkhez mérten védjük szervezetünket a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Mivel a szemüveg az úgynevezett „gyakran megérintett tárgyak” közé tartozik, ezért fokozottan érdemes figyelnünk rá, hiszen a szemüveglencséken könnyen megtelepedhetnek a vírusok és a baktériumok. A lehető legjobb eredmények elérése érdekében a ZEISS vállalat létrehozta a DuraVision AntiVirus Platinum UV elnevezésű antimikrobiális réteget, amely elpusztítja a vírusok és baktériumok 99,9%-át. A technológia során antimikrobiális ezüstöt visznek fel a tükröződéscsökkentő rétegre, létrehozva így egy megbízható védelmi vonalat a szemüveglencse felszínén, amely hatékonyan elpusztítja és semlegesíti a vírusokat és baktériumokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Üldöznek álmodban? Ez lehet az oka egy álomfejtő szerint

Nem kell megijedni, mert ezek az álmok akár előre is vihetnek, ha helyesen értelmezzük őket.
Fotó: Illusztráció (Michael Foster / Pixabay) - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Akármennyire is félelmetesek lehetnek azok az álmok, ahol üldöznek, egy szakértő szerint segíthetnek előrelendülni az életünkben. A LADbible ezzel kapcsolatban kérdezett egy álomfejtésre szakosodott pszichológust.

Ian Wallace azt mondta, hogy az emberiség létezésének évezredei alatt egész a mai napig a legelterjedtebb álom, félelem az, hogy üldöznek. Erre utalnak a 30 ezer éves barlangrajzok is, már az ősemberekben is benne volt az a félelem, hogy üldözik őket, ez pedig vélhetően álmaikban is felbukkant.

A pszichológus szerint ha azt érezzük, hogy üldöznek, akkor az illető áldozatnak érzi magát, aki erőtlennek és reménytelennek érzi a helyzetet, amelyből nem tud szabadulni.

Akármennyire ijesztőnek is tűnhetnek ezek a dolgok, sok ilyen álom mögött az ambíció áll, és az, hogy valójában szeretnénk előretörni az életünkben.

Hasonlóan az ambíciókról szólnak azok a típusú álmok, amikor mi magunk futunk valami felé - jellemzően lassabban -, ám a távolban látható cél csak nem akar közelebb jönni. A pszichológus szerint ez is arra utal, hogy egy bizonyos cél felé haladnánk, csak lassabban megy, mint hisszük.

hirdetés

Wallace szerint az ilyen álmokat nem rossz álmokként kéne felfogni, hiszen saját definíciója szerint ilyen nem létezik.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A cigarettázás a környezetünket is károsítja

A technológia fejlődésének köszönhetően azonban a dohányzás környezetre gyakorolt negatív hatásai csökkenthetők.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Egyre szaporodó műanyagszemét, légszennyezés, erdőírtások – ha a környezetet veszélyeztető tényezőkre gondolunk, általában ezek jutnak elsőre eszünkbe. Holott a dohányzás az egészségünk mellett a környezetre is rendkívül káros: az eldobált, kemikáliákat és műanyagot is tartalmazó csikkek a talajt és a vizeket, a kifújt füst pedig a levegőt szennyezi. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban a dohányzás környezetre gyakorolt negatív hatásai csökkenthetők.

Szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk valamilyen sokkoló statisztikát a globális felmelegedésről, a műanyagszennyezés mértékéről vagy a biodiverzitás csökkenéséről. 2050-re például az óceánokban és tengerekben több műanyag lehet, mint hal. Ebbe az irányba mutat, hogy egy kutatás szerint 2018-ban világszerte körülbelül 359 millió tonna műanyagot gyártottak, ennek körülbelül a 10 százaléka köt ki évente a tengerekben, óceánokban. Ha ez nem lenne elég ijesztő, akkor a NASA adatai szerint a jelenleg tapasztalható globális felmelegedési tendencia nagy része rendkívül valószínű, hogy a 20. század közepe óta történt emberi tevékenység eredménye, és olyan ütemben halad, amelyre évtizedek, évezredek óta nem volt példa.

Az április 22-ei Föld Napja jó apropót ad, hogy átgondoljuk, mit tehetünk a környezet védelme érdekében. Az ENSZ szerint például, ha nem pazaroljuk az élelmiszert, már sokat segítünk. 2019-ben a fogyasztók számára elérhető teljes élelmiszer-mennyiség 17 százaléka ment kárba, pedig becslések szerint a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8-10 százaléka az el nem fogyasztott élelmiszerekhez kapcsolódik. A Föld Napja kezdeményezés pedig szintén fontos lépésnek tartja, hogy csökkentsük a műanyagok igénybevételét, próbáljunk kevesebb egyszer használatos verziót vásárolni.

A dohányzás a környezetre is káros

A fentebb említett lépések mellett talán kevesebben gondolnak a dohányzásra úgy, mint a környezetet károsító tevékenységre, pedig a cigarettázás nem csak az egészségre gyakorol negatív hatást. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala a cigaretta égése során keletkező füstben lévő több mint hétezer vegyi anyagból 93-ról már megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezáltal a cigarettafüst megszüntetése legalább olyan fontos, mint a többi légszennyezést okozó egyéb tényező kiiktatása.

De nemcsak a cigarettafüst, hanem a csikk is komoly környezeti károkat okozhat: ezek ugyanis számos toxikus anyag mellett műanyagot is tartalmaznak, így a globálisan egyre nagyobb problémát jelentő műanyagszennyezéshez is nagymértékben hozzájárulnak. A cigarettacsikkek nagy része cellulóz-acetátból készült füstszűrőket tartalmaz, a csikkekből pedig kemikáliák és nehézfémek kerülhetnek a környezetbe. Az Anglia Ruskin Egyetem kutatása szerint évente mintegy 4,5 ezer milliárd cigarettacsikket dobnak el az emberek világszerte, így jelenleg ez a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formája. A csikkek szűrője pedig olyan bioplasztikból készül, aminek évekre vagy évtizedekre is szüksége van, hogy végleg lebomoljon.

hirdetés
Fontos a környezeti ártalomcsökkentés is

Jól látszik tehát, ha környezetvédelemről beszélünk, akkor a dohányzás és az eldobott cigarettacsikkek is komoly problémát jelentenek. Szerencsére ma már mi is tehetünk azért, hogy a dohányzás környezeti ártalmait csökkentsük. A legjobb természetesen az, ha el sem kezdjük a dohányzást, és ha már dohányzunk, akkor mielőbb leszokunk róla. Ha valamiért nem szokunk le, akkor is tehetünk azért, hogy csökkentsük a minket és környezetünket érő ártalmakat, és konkrét lépéseket tegyünk a dohányzás környezetkárosító hatásinak csökkentésére.

Ha cigarettázunk, akkor a legfontosabb, hogy ne dobjuk el a cigarettacsikket, hanem helyezzük a megfelelő hulladékgyűjtőbe, így megakadályozva, hogy azok a talajba és a vizeinkbe kerüljenek.

Ha pedig valamilyen okból mégsem szoknánk le, akkor tájékozódjunk a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes technológiákról. Ezekben a füstmentes technológiákban közös, hogy használatuk során nem történik égés, így pedig füst sem keletkezik. A tudomány mai állása szerint ugyanis az égés, illetve az égés során keletkező füst a dohányzással kapcsolatos megbetegedések fő okozója. Ha pedig nincs égés és füst, akkor kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadul fel, így várhatóan a káros anyagoknak való kitettség is alacsonyabb lesz. Ezeknél a technológiáknál egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók arra, hogy már a tervezés és a gyártás során figyelembe vegyék a környezeti szempontokat.

Fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem teljesen kockázatmentesek: a hosszú távú hatásuk még nem ismert, és így is jut nikotin a szervezetbe, ami egy függőséget okozó anyag, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is. A dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését tehát továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától való tartózkodás jelenti.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: