News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Minden, amit a szelektív hulladékgyűjtésről tudnod kell

Azt mindenki tudja, hogy a PET palackot a sárga konténerbe kell dobni, de a tejes doboz és a lejárt gyógyszer már nem biztos, hogy egyértelmű.

Link másolása

hirdetés

Még a napi szinten szelektíven szemetet gyűjtő emberek között is sok kérdés, tévhit kering arról, hogy mit hova kell(ene) dobni. Mintha csak valami hiten alapuló dolog lenne, sokan sokféleképpen vannak meggyőződve arról, hogy mi kerülhet a kék vagy éppen a sárga kukába és mi nem.

Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Hiszen nem elég gyűjteni és kidobni (még ha már ez is nagy dolog), de a hulladékkezelés és feldolgozás miatt fontos, hogy néhány szabályt betartsunk.

hulladek10

Országosan többféle rendszer szerint működik a dolog. Van, ahol gyűjtőszigetek vannak, máshol a társasházaknál vannak szelektív kukák, de sok helyen már az is megoldott, hogy egyénileg, háztartásonként begyűjtik a különválogatott szemetet. A háztól való elszállításnál az a tapasztalatom, hogy általában rendesen tájékoztatják a lakosságot, mit és hogyan gyűjtsenek, de a “mezei” konténeres szemétgyűjtők többségéről hiányoznak a pontos információk, csak a szín vagy egy általános felirat tájékoztat (pl. csak annyi, hogy fém vagy műanyag).

hirdetés

Mi kerülhet a műanyag feliratú (sárga) tárolókba?

Hiába van ásványvizes palack vagy flakon képe sokszor ezeken a konténereken,

"

jó tudni, hogy ide nemcsak PET palackokat lehet beszórni,

hanem még tejfölös, joghurtos, kefíres dobozokat (elöblítve), nejlonzacskókat, fóliákat, reklámszatyrokat is.

Ide kerülhetnek még a tusfürdő, sampon, testápolós dobozok (PP és HDPE jelzésű műanyagok), sőt több vidéki gyűjtőponton a tetrapak (italoskarton) dobozok is. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján településenkénti lebontásban látható, melyik kukába dobjuk ezt a hulladék típust.

hulladek2

Fontos! A palackokat összelapítva dobjuk ki, hogy minél kisebb helyet foglaljanak, illetve az olajos, zsíros szennyeződéstől szabadítsuk meg a szemetet.

Mi kerülhet a papír feliratú (kék) tárolókba?

Ez a papír helye, legyen az (nem összepiszkolt, nem olajos) újságpapír, szórólap, prospektus, papír csomagolás, akár ajándék csomagolópapír vagy éppen az élelmiszerek külső papír dobozai. Budapesten jellemzően a tetrapak (italoskarton) dobozokat a papír konténerbe kell dobni, kilapítva.

hulladek3

Fontos! A használt papírzsepi vagy konyhai törlőkendő, netán a pelenka nem kerülhet ide.

Mi kerülhet a fehér üveges (fehér) konténerbe?

Erre elég egyszerű a válasz, nagyjából az összes átlátszó üveg ide értendő, természetesen szintén szennyeződésmentes állapotban. Tehát a befőttes üvegek, a gyümölcslevek, szörpök, szószok üvegei a fém kupak nélkül, mert azt a fém feliratú, ezüst kukába dobáljuk.

hulladek4

Fontos! Az ablaküveg vagy a tükör nem jöhet szóba,

ezeket hulladékudvarokban lehet leadni vagy lomtalanításkor szabadulhatunk meg tőlük.

Mi kerülhet a színes üveg feliratú (zöld) konténerbe?

A zöld és barna, illetve minden más színű üvegből készült üvegek, palackok, leggyakrabban a boros, pezsgős és a sörös üvegek ilyen színűek.

hulladek5

Mit tehetünk a fém feliratú (szürke) konténerbe?

A dobozos sörök, üdítők mellett a konzerves dobozok, alutasakos állateledelek, dezodoros, borotvahabos flakonok, sőt még az alufólia is ide tartozik.

Fontos! Mivel ezek a tárolódobozok, edények sokszor kozmetikumokkal, élelmiszerekkel érintkeznek, itt fokozottan érdemes felhívni az alapszabályt, hogy olajtól és más komolyabb szennyeződések nélkül dobjuk ki őket.

hulladek6

Hova dobjuk az italos karton dobozokat?

Ahogy azt már írtam, városonként és kerületenként eltérő lehet, hogy melyik konténerbe kell dobni a tetrapakos dobozokat (gyümöcslevek, tejes dobozok). Ennek oka az, hogy ezek a dobozok 5-6 összepréselt rétegből állnak. Pl. egy egyliteres tejes doboz 20 g papírt, 6 g műanyagot (polietilént) és 1,5 g alumíniumot tartalmaz.

Éppen ezért egyes településeken a papír-, míg máshol a műanyaghulladékkal együtt gyűjtik azokat. Egy szép kis adat:

"

míg a hazai italos kartonoknak csupán 5 %-át hasznosították újra 10 évvel ezelőtt, 2012-ben már ez az arány 21% volt, és a tervek szerint 2020-ra eléri a 30 %-ot.

De hogy újra lehessen hasznosítani ezeket a dobozokat, a megfelelő kukába kell dobni őket.

hulladek7

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján többek között azt is megtaláljátok, hogy lakóhelyeteken, netán ha nyaralni mentek és ott is gondoltok a szelektív hulladékgyűjtésre, akkor melyik színű kukába dobjátok ezeket a dobozokat.

Hova dobjuk a lejárt gyógyszereket?

Néha érdemes a gyógyszeres dobozt átnézni, nehogy akkor szembesüljünk azzal, hogy lejárt egy gyógyszer, amikor éppen szükség lenne rá. Az így kiszanált tablettákat, fiolákat, kapszulákat elvihetjük a legközelebbi gyógyszertárba, ahol gondoskodnak arról, hogy ezek a veszélyes hulladékok megfelelő helyre kerüljenek.

hulladek8

Éljenek a hulladékudvarok!

A hulladékudvarokban országszerte azon lakossági hulladékokat adhatjuk le, amelyektől sem a kommunális, sem a szelektív szemétgyűjtés kapcsán, de még a lomtalanításkor sem tudunk kulturáltan megszabadulni. Veszélyes hulladékként akár akkumulátorok, festékek, elromlott mosógép, számítógép alkatrészek jöhetnek ide, de leadhatunk bútorokat, zöld hulladékot, vagy régi cd-ket is.

Ezek a leadóhelyek általában térítésmentesek. Országos hulladékudvar adatbázist ezen a linken találtok.

Mindezt miért tesszük?

Mert így napi szinten hozzájárulunk ahhoz, hogy a még újrahasznosítható anyagokat újra is hasznosítsák, így csökkenhetjük az új nyersanyagok bevonását a termelési folyamatokba, amivel

"

fákat mentünk meg a kivágástól

vagy éppen a műanyag gyártás során használt kőolaj szükséglet kevesebb lesz.

hulladek9

Jó azért is, mert a gyerekek már kiskorban magukba szívják ezt a rendszert és élvezettel dobálják a nagy színes konténerekbe az odavaló szemetet. És további előny még, hogy ha megnézzük, mennyivel több hely marad a kukánkban, amikor ráállunk a szelektív hulladékgyűjtésre, mert ezzel a kommunális szemétdíj kiadásokat is csökkenthetjük.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Napjaink legaktívabb vulkánjai, amiket jobb a képernyőn keresztül megtekinteni

Link másolása

hirdetés

Kecsegtető látványt nyújtanak azok a helyek, ahol vulkánnal találkozhatunk, de fontos felhívni a figyelmet ezeknek a veszélyeire. A turisták körében igen népszerű a vulkánok látogatása, de ne feledkezzünk meg arról, hogy léteznek ma is aktív tűzhányók, amiket jobb elkerülni. Ezeket gyűjtöttük most össze nektek a Vegas.hu csapatával.

A füstölgő hegy

A világ legmélyebb fekvésű vulkánja, az Erta Ale Etiópiában helyezkedik el. Ha épp nem a füst lepi el a mélyedést, akkor a „füstölgő hegy” átváltozik a „pokol kapujává” és láthatóak lesznek a gyönyörű lávaszökőkutak, illetve a különleges lávató. Ennek megközelítése veszélyes a kiszámíthatatlan talaj miatt, ami lehet frissen megszilárdult, vagy kénes gőzöket kieresztő, az olvadt kőzetanyag képes túlcsordulni a kráter peremén. A Vegas.hu oldalán lávafolyó helyett pénztengerben fürödhetsz, ugye te sem szeretnéd ezt az élményt kihagyni?

A tűz hegye

Az Indonéziában található Merapi vulkán 2010-ben óriási pusztítást végzett. Még a légitársaságokat is arra kérték, hogy tizenkét kilométeres távolságban ne közelítsék meg a vulkánt a levegőbe került vulkanikus hamu miatt. A hamu veszélyesebb tud lenni, mint maga a láva, mert képes óránként 150 kilométeres sebességgel leereszkedni és szétszóródni hatalmas területekre, ahol jelentős kárt okoznak. A Mount Mazuma játékban szerencsére semmi veszély nem fenyeget, sőt remekül szórakozhatsz közben, hiszen itt a hamuszórás helyett pénzeső vár Rád.

A fortyongó földanya

Szicília fennséges ételeinek titkos „hozzávalója” maga az Etna vulkán. A helyiek természetanyaként tisztelik a vulkánt, mert az abból kitörő láva bár elsőre pusztító, később életet adó erővel bír, ugyanis rengetek ásványi anyagot hoz magával a felszínre a mélyből, amiből aztán előszeretettel táplálkoznak a dél-olasz növények. Bár az Etna is tud pusztító lenni olykor, mégis e folyamatok által annyi kincset adományoz a helyieknek, mint a Vegas.hu kitörő vulkánja a jackpotot szakító szerencséseknek.

Válaszd a Vegas.hu virtuális vulkánját!

Ha biztonságosan szeretnéd megtekinteni, hogyan tör ki egy vulkán, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni Magyarország első legális online kaszinó oldalára, a Vegas.hu-ra és máris kipróbálhatod a Mount Mazuma játékot, ahol azonnal 150 ingyen pörgetést kapsz a bónusz kiválasztását követően, sikeres befizetés esetén. A látványos nyeremény kitörések akár 32-szeres szorzót is kreálhatnak, így még nagyobb élményben lehet részed. A Vegas.hu weboldalára kattintva még több információt tudhatsz meg a részletes felhasználási feltételekről és az ajánlat pontos leírásáról.

hirdetés

A szerencsejátékban 18 éven aluliak és sérülékenynek minősülő játékosok nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Videóban magyarázta el egy tiktoker, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmusa a nőknek
A partner mindkét keze kell a tökéletes női orgazmushoz, ami akár olyan is lehet, mint „a Niagara-vízesés”.

Link másolása

hirdetés

Már majdnem 15 millióan látták azt a videót, amiben egy tiktoker gondosan illusztrálva elmagyarázza, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmust elérni a nőknél, írja a Daily Star. Taylah Davies úgy fogalmaz, hogy aki követi tanácsait, egyenesen „a Niagara-vízeséshez” hasonló gyönyört okozhat partnerének.

A nő szerint a technika egyszerű: az egyik kezet az alhasra kell helyezni és enyhén benyomni. Eközben a másik kéz ujjaival a nő vaginájában olyan mozdulatokat kell végezni, mintha éppen odahívnánk valakit. Még hatásosabb lehet a végeredmény, ha mindeközben alulról egy párnával megtámasztjuk a nő derekát.

A konkrét mozdulatsort ebben a néhány másodperces angol nyelvű videóban mutatja be:

@taylahdavies1 Reply to @melstander #bigsisteradvice ♬ original sound - Taylah Davies

A kommentelők közül a nők többsége egyetért a Taylah tanácsaival, bár olyan is akad, aki szerint minden test más, így nem biztos, hogy mindig be fog válni a trükk. Olyan is akad, aki egyenesen rosszul lesz attól, ha a párja így akar örömet szerezni neki, míg másvalakinek rendre megfájdul a hasa a módszertől.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Azt hitte, valami belement a szemébe, erre kiderült..

Link másolása

hirdetés

..hogy csak száraz a szeme! Gondolta volna, hogy rengeteg ember küzd szemszárazsággal anélkül, hogy bármilyen szembetegség állna a hátterében? Szemviszketés, idegentest érzése a szemben, szúró vagy égető érzés sőt, a homályos látás mind-mind jelei a szemszárazságnak, azaz a nem megfelelő mennyiségű könnytermelésnek. Rövid távon „csak” rendkívül fájdalmas vagy bosszantó lehet, hosszú távon azonban komoly látási nehézségekhez is vezethet a szemszárazság. Ha kizártuk orvosi vizsgálattal is a szembetegségeket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen élethelyzetünk vagy rendszeres tevékenységünk az, amely a szemszárazság rémes tüneteihez vezet.

A szemszárazságnak fokozottan ki vannak téve az 55 év felettiek, nemtől függetlenül, ugyanis a szem öregedésével a könnytermelési nehézségek is együtt járnak, a kontaktlencsét viselők, a monitor előtt vagy szabadtéren, esetleg erős fényben, porral szennyezett területen dolgozók, illetve azok, akik egész nap megfeszített figyelemmel erőltetik a szemüket: sofőrök, műtős orvosok, vagy kézimunkát végzők például.

A napi tevékenységeken túl hat a könnytermelésre az, iszunk-e elég folyadékot naponta, űzünk-e vízi sportokat, sokat járunk-e uszodába, strandra, de az elegendő alvás fontosságát is érdemes megemlíteni, ugyanis a szemünk pihentetésének mennyisége is sokat számít a szemünk jó közérzetében. Ezenkívül a változatos szembetegségeken átesettek is sokan szenvednek a szemszárazság kínzó tüneteitől, ahogy néhány gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet.

A szemszárazság bántó tüneteinek orvoslásában sokat segíthet, ha változtatunk azon a néhány tényezőn, amelyre van közvetlen hatásunk (vízfogyasztás, alvás például), ezenkívül bátran használjunk a természetes könnyel kémiailag szinte megegyező műkönnyeket! Kisméretű kiszerelésük és szobahőmérsékleten való tárolhatóságuk miatt bármilyen táskában magunkkal vihetjük munkába vagy nyaralásra és azonnal segíthetünk magunkon, ha érezzük a fenti tünetek egyikét. Ha rendszeresek a tünetek, akkor válasszunk olyan összetételű szemcseppet (azaz műkönnyet), amelyet jól tolerál a szemünk rendszeres használat esetén, ennek kiválasztásában szívesen segítenek a hozzáértő gyógyszerészek.

A VIZULIZE termékcsalád olyan műkönnyeket tartalmaz, amely bármely okból fakadó szemszárazságon segít. A kék jelzésű Vizulize Hypromellose 0,3% Eye Drops azonnali megkönnyebbülést hoz a száraz és irritált szemnek váratlanul fellépő tünetek esetén. A lilával jelölt Vizulize Dry Eyes Eye Drops hatékonyan enyhíti a száraz, fáradt és érzékeny szemeket, csökkenti az időnként jelentkező irritációt és kellemetlen érzést, míg a piros jelzéssel ellátott Vizulize Intensive Dry Eyes Eye Drops-ot a tartós szemszárazság okozta folyamatosan fellépő kellemetlen tünetek enyhítésére fejlesztették ki. Mindhárom szemcsepp bátran használható kontaktlencse-viselés közben is, további részletekről tájékozódjon gyógyszerészénél!

hirdetés

A Vizulize termékeket keresse bevezető áron országszerte a Kulcs Patikákban!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Nyári magányt érzel? Így küzdhetsz meg vele
Sokan érzik magukat egyedül ilyenkor, amikor sok a társas program. Íme pár tipp, ami segíthet túllendülni a magányosságon.

Link másolása

hirdetés

Sokak számára a nyár az év legjobb időszaka, amely egyet jelent a baráti összejövetelekkel, utazásokkal, bulizással, strandolással és minden olyan tevékenységgel, amit kint, a jó időben lehet végezni – általában társaságban. Ugyanakkor a nyár magányos is lehet, sőt ezek a hónapok még jobban felerősíthetik a magányt. Az egyedüllét bármely életkorban és időszakban megjelenhet, de a fiatalok számára talán a nyár az, amikor a legrosszabb ez az érzés. Hiszen azt látják, hogy a barátaik, ismerőseik fesztiválokra járnak, kirándulnak, strandolnak, táboroznak, és új kapcsolatokat építenek. A közösségi média világában, amikor mindenki mindent megoszt másokkal pedig még nehezebb lehet azt látni, hogy míg mások boldogan töltik a nyarat, ők magányosan ülnek otthon.

De nem szabad azt gondolni, hogy ez csak velünk történhet meg, hiszen a nyári magányt nagyon sokan tapasztalják.

A Metro által megszólaltatott Dr. Rina Bajaj pszichológus szerint ez részben azért van, mert társas lények vagyunk, természetes, hogy igényeljük a társaságot. Az internetnek köszönhetően pedig ismeretlenekkel is kapcsolatba tudunk lépni, ugyanakkor a közösségi média hátránya az is, hogy a megosztott képek és videók alapján összehasonlítjuk magunkat és az életünket másokéval. Ráadásul érezzük az elvárások miatti nyomást, és azt, hogy ha nem csinálunk bizonyos dolgokat, akkor lemaradunk valamiről. Ez pedig szomorúságot érzünk, rossz hangulatba kerülünk, és hajlamosak vagyunk olyan negatív gondolatokra, mint pl. „senkit nem érdekel, mi van velem”, vagy „mindenkinek jobb élete van, mint nekem”.

„Ilyenkor azonban fontos észben tartani, hogy az emberek általában önmaguk és az életük legjobb verzióját mutatják az interneten. Csak azért, mert esetleg te nem vagy annyira társasági ember, nem jelenti azt, hogy az életed kevésbé jó, mint másoké”

– mondja a szakember.

Azt is hangsúlyozza, hogy el kell fogadnunk, hogy életünk bizonyos szakaszaiban szembesülünk a magánnyal. Ezt még azok az emberek is megtapasztalják, akik úgy néznek ki, mintha mindig jól éreznék magukat. Az pedig teljesen normális, hogy időnként magányosnak érezzük magunkat. Az a fontos, hogy felismerjük ennek jeleit, így lehetőségünk van kezdeni vele valamit. Hasznos tevékenység lehet ilyenkor a naplóírás, bármilyen művészet vagy egy jó beszélgetés valakivel.

„Emlékeztesd magad arra, hogy oké ezt érezni, és hogy az érzés intenzitása csökkenni fog. Érdemes ilyenkor elterelni a figyelmedet, például hallgass zenét vagy menj ki a természetbe – ez segít javítani a hangulatodon”

– tanácsolja a pszichológus.

hirdetés

Az is hasznos ilyenkor, hogy saját magunkat ostorozása helyett – amiért ebben meg abban nem vagyunk jók –, inkább koncentráljunk az erősségeinkre, arra, mi megy nekünk jól. Akár listát is írhatunk a képességeinkről, ez később is jól jöhet, ha ismét nem vagyunk túl jó passzban. Segíthet az is, ha elképzelünk egy szituációt vagy egy helyet, amiben vagy ahol jól éreznénk magunkat, vagy felidézünk egy korábbi szép emléket. Ez megnyugtató, pozitív hatással lehet ránk.

Szuper "gyógymód" a magányra a mozgás is. Ha társaságban sportolsz, máris kevésbé érzed magad egyedül, a mozgás pedig feltölt.

A szakember azt is javasolja, hogy gondold végig, kikkel beszélgetsz, töltesz időt szívesen. Ha nincs ilyen, vagy nincs számodra elegendő ilyen ember az életedben, a közeledben vagy akár az interneten is kereshetsz támogató csoportokat. Fontos azonban, hogy a kapcsolataid minőségére fókuszálj, ne a mennyiségére. Tartsd észben azt is, hogy ha magaddal rendben vagy, könnyebben tudsz másokhoz is kapcsolódni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: