Miért egészségesebb a stevia, mint a cukor?
A mai Paraguay területén elő guaraní indiánok már több száz évvel ezelőtt ismerték a stevia (stívia) gyógynövényt. Édesítőként és külsőleg a felületi sebek illetve sérülések fertőtlenítésére alkalmazták.
A sztevia felfedezésére egészen a XVIII. és XIX. század fordulójáig várni kellett. Meglepő módon az európaiak figyelmét az újvilág felfedezését követően elkerülte a sztevia...
Hivatalosan Dr. Moises Santiago Bertoni dokumentációit követően ismerték el létezését. A lelkes növénykutató, Bertoni izgatottan vetette papírra tapasztalatait egy olyan növényről, amelynek, ahogy mondta, „leveléből elég egy apró töredék is ahhoz hogy italokba téve 1 óra után is érezni lehessen erőteljesen édes ízét.”
Bertoni leírta azt is, hogy az indiánok teák és egyéb főzetek ízesítésére sztevia leveleket használtak.
A hazánkban ’jázminpakócaként’ is emlegetett növény extrém édes ízéért egy kölönleges vegyület, a tudományos berkekben a ’stevia titkaként’ nevezett ’stevioside’ „felekős”. A stevioside, vagy szteviol-glikozid molekulát 1931-ben vonták ki először francia tudósok a növény leveleiből. Megállapították, hogy egy természetes anyagról van szó, ami a ’sophorose’ és ’steviol’ elegye, és ahogy a neve is mutatja, a glikozidok családjába tartozik. Hozzájárul ahhoz, hogy a sztívia levelei önmagukban is 30-40-szer édesebbek legyenek mint a hagyományos cukor – A stevia kivonatai akár 300-szor is édesebbek lehetnek!
A sztívia azonkívül hogy édesebb, egészségesebb is a cukornál!
Természetes édesítőszernek tekinthető, hiszen a levélből történő kivonást, majd pedig tisztítást követően a szteviol-glikozidok nem sérülnek, a molekulák megmaradnak eredeti állapotukban.
A steviában további glikozidokat is találni. Ezek általános jellemzője, hogy nem bomlanak le a szervezetben, és bár hiába épülnek fel cukormolekulákból, mégsem járulnak hozzá a vércukorszint megnövekedéséhez. Többek között ezért is 0 a sztevia Glikémiás Indexe.
A cukor Glikémiás mutatója 70, amely a 100-as skálán egyértelműen magasnak mondható, nem hiába okoz pillanatok alatt vércukorszint-növekedést az elfogyasztott fehércukor.... Tehát a steviát Cukorbetegek is fogyaszthatják! Ráadásul nem tartalmazza azokat az adalékanyagot sem, amelyeket a cukorkészítés során alkalmaznak.
2010-ben a ’The Journal Appetite’ számtalan édesítőszert tesztelt 19 sovány és 12 elhízott emberen. A sztevia is a tesztelendő termékek között volt, azt tapasztalták, hogy a cukor helyett steviával édesített ételek és italok fogyasztását követően a vércukorszint jóval alacsonyabb volt, az inzulinszint pedig emelkedett.
A glikozidok mellett a steviában a szervezet számára olyan értékes tápanyagokat is találni - még ha nem is kimagasló mértékben - mint az A -és C-vitamin, a cink, a rutin vagy a magnézium.
Catherine Ulbricht, a bostoni ’Massachusetts General Hospital’ vezető gyógyszerésze egyértelműen úgy véli, hogy a stevia további egészségügyi előnyeihez tartozik, a magas vérnyomás csökkentése.
Fertőtlenítő és gombaölő hatásait már az indiánok is megfigyelték, és alkalamzták például a fogíny ápolására.
Korunkra pedig igazolták, hogy a sztívia egyrészt nullakalóriás étrendkiegészítő, másrészt pedig a testsúly szabályozásához is hozzájárulhat. Csökkenti ugyanis az ételek, főképpen a cukrok utáni sóvárgást, támogatja az optimális emésztési folyamatokat.
Az Európai Unió egyik legfontosabb szerve, a végrehajtásért felelős Európai Bizottság 2011. november 11-én Brüsszelben elismerte a szteviát, mint az európai piacokon is forgalmazható édesítő szert.
Az édesítőszerek piacán egyébként óriási jövőt jósolnak a szteviának. A hagyományos cukorgyártó vállalatoknak intő példa, számunkra pedig követendő, hogy 2008 és 2012 között váratlanul 400-szorosára emelkedett a kereslet a stevia iránt szerte a nagyvilágban!
Ha szeretnél még többet tudni a sztiviáról, akkor KATTINTS IDE.