Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?
Élesztő
Igaz, hogy az élesztő a sör tömegének legkisebb részét adja, az ital elkészültéhez mégis nélkülözhetetlen, hiszen ez a mikroorganizmus bontja le a cukrokat etil-alkohollá.
Az alkohol önmagában is nyugtató-altatóhatású, vizsgálatok alapján az alkoholmentes sör elfogyasztása is nyugtató hatású, és javítja az alvás minőséget.
A sörben maradt élesztő egyébként kettős élvezeti értéket mutat: míg a legtöbb sör aljára leült gombának kellemetlen íze van, a búzasörök esetében épp ez az alkotóelem felelős a kellemes banános ízért, így ezeknél érdemes az üledék utolsó cseppjét is a pohárba önteni.
Komló
Mint ahogy azt már bizonyára kitalálták a figyelmes olvasók,
a sörben a komló nemcsak a keserű ízért és a gyümölcsösebb aromákért, de a nyugtató hatásért is felelős. Régi megfigyelés, hogy a komlószedők, látszólag jobban elfáradtak és többször elaludtak napközben, bár munkájuk nem volt nehezebb más mezőgazdasági szüretnél.
Az előbb említett alkoholmentes sörökkel végzett tanulmány például kimutatta, hogy a sör keserűségéért felelős alfasavak bomlásterméke, a 2-metil-3-butan-2-ol megemeli a központi idegrendszerben a gamma-aminovajsav nevű gátló ingerület átvivőanyag szintjét, ami az alanyokban kevesebb stresszhez és gyorsabb elalváshoz vezetett.
Érdekes egybeesés, hogy a mostanság fellendülő, kisüzemi sörgyártás sztárja úgyszintén a komló. Így történhet az, hogy a köztudatba lassan beférkőző sörfajta, az India Pale Ale (IPA) legfőbb jellemzője éppen az intenzíven keserű íze, azaz a magas alfasav tartalma. Tehát annak, aki nem idegenkedik a keserű íztől és sörétől is egy intenzív nyugtató hatást vár, jó választás lehet ezzel a sörtípussal kísérleteznie.