A Rovatból

Kétkilós citromot szüreteltek egy zalai községben

A család mandarinfát akart vásárolni, és csak később derült ki, hogy citromfát adnak el nekik Horvátországban.
Fotók: Facebook - szmo.hu
2017. november 07.


Link másolása

Közel kétkilós citromot szüretelt a minap Rádi Csaba a dél-zalai Tótszerdahelyen a horgásztó melletti fájáról. A szabad ég alatt, cserépben növeszti citromfáit, amiket tizenhárom évvel ezelőtt, egy horvátországi kirándulás alkalmával vásárolt meg, tévedésből.2

"Ahol eladták, azt mondták, gyönyörű mandarinokat terem majd. Mint ahogyan a példa is mutatja, az üzletben tévedtek, de ezt mi egyáltalán nem bánjuk. Most arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb termése legyen. Ehhez a közeli tó vizéből naponta legalább 15 literrel 'kínáljuk meg', s könnyen elképzelhető, hogy a mikroorganizmusokban gazdag víztől gyarapszik ilyen ütemben"

- részletezte a citromfa tulajdonosa.

A férfi azt is elárulta, hogy a növény szinte egész évben a szabad ég alatt tarják, csak a leghidegebb napokon viszik be egy fedett helyiségbe.1

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
5 váratlan élethelyzet, amikor jól jön a segítség
Nem kell lemondanod a szükséges beruházásokról, sem álmaid utazásáról, csak tudnod kell, honnan kérj segítséget. Íme öt tanulságos történet.

Link másolása

Elromlott mosógép, hirtelen baleset, karrierváltási nehézség. Te is kerültél már olyan váratlan élethelyzetbe, amikor jól jött volna egy kis segítség? Az élet mindig tartogat kellemetlen meglepetéseket, de nem kell lemondanod sem a szükséges beruházásokról, sem álmaid utazásáról vagy munkahelyéről. Csak tudnod kell, honnan kérj segítséget ezek megvalósításhoz. Következzen öt tanulságos történet.

1. Elromlott háztartási gépek

Zsófi egy dolgos kétgyermekes anya, aki minden nap azon dolgozik, hogy családja élete boldog és kényelmes legyen. Napi rutinjához tartozik a mosás is, hiszen két aktív gyerek mellett a koszos ruhák mindig gyűlnek. Egyik délelőtt éppen arra várt, hogy lejárjon a fehér mosás, amikor a mosógép vize váratlanul elöntötte a fürdőszobát. Zsófi azonnal hívott egy szakembert, aki megállapította, hogy a gép már nem lesz működésre bírható, újra van szükség. A családnak nem volt félretett pénze új mosógép vásárlására. Tiszta ruhákra viszont mindenképp szükségük volt, így Zsófinak nem volt ideje arra, hogy összespórolja a pénzt.

2. Meghiúsulni látszó utazás

Balázs rajong a kihívásokért. Régóta tervezte, hogy elutazik az Alpokba, és részt vesz egy több napos hegymászó expedíción. Minden elő volt készítve: a sátor, a hátizsák, a karabínerek. Izgatottan várta a túrát, ám a felkészülés során egy rossz mozdulat következtében eltörte a lábát. A törés kezelése magas szintű orvosi ellátást és rehabilitációt igényelt. Az otthoni gyógyulás időtartama is hosszú volt, Balázsnak időre volt szüksége, hogy újra teljesen felépüljön.

Az ilyen váratlan balesetek azonban nem csak fizikai kihívásokkal járnak, hanem anyagi nehézségekkel is.

Mivel Balázs a lábtörés miatt nem tudta ellátni a munkáját, komoly pénzügyi terhek szakadtak a nyakába. A szintén költséges túra tervei meghiúsulni látszottak.

3. Karrierváltási nehézségek

Péter évek óta egy nagy vállalatnál dolgozott. Elkötelezett volt a munkájában, és hajlamos volt túlvállalni magát, hogy mindig minden tökéletes legyen. Az idő múlásával észrevette, hogy a munkahelyi stressz egyre több egészségügyi problémát okoz nála, és váratlanul kialakult egy gyomorfekély. Orvosa azt tanácsolta, keressen egy kevésbé stresszes munkahelyet, és az ő javaslatára kezdett jógázni is. A jóga olyan pozitív hatással volt Péter életére, hogy úgy döntött, jógaoktató szeretne lenni, és segíteni másoknak is a testi és lelki egészség javításában.

A jógaoktatói képzés költségei viszont magasak voltak, és Péter nem rendelkezett elegendő megtakarítással a tanfolyam elvégzéséhez.

Péternek meg kellett oldania ezt a helyzetet, hiszen a karrierváltás és saját egészsége volt a tét.

4. Lakásfelújítás

Emma és Laci váratlanul örökölt meg egy budapesti lakást. A régi bútorokkal berendezett lelakott ingatlan azonban számos felújításra szorult. A nyílászárók korszerűsítése és a régi bútorok cseréje mind jelentős kiadásokkal jártak. Emma és Laci pedig hamarosan rájöttek, hogy a költségek jóval magasabbak, mint amit megengedhetnek maguknak.

5. Lerobbant autó

Emese és Gergő szerették régi autójukat, ami hű társ volt a mindennapi utazásaik során, pláne, hogy kisgyerekeiket is gyakran szállították. Ám egy reggel amikor épp az óvodába siettek, az autó váratlanul felmondta a szolgálatot. A motorról érkező hibajelzések és zajok azonnal világossá tették, hogy az autó javítása többe kerülne, mint amennyit megér. Emese és Gergő hirtelen új autót vásárolására kényszerültek, mivel a gyerekek miatt is szükségük volt megbízható közlekedésre. Ám az új autó beszerzése nem volt olcsó, és a megtakarításaik nem fedezték a költségeket.

E váratlan élethelyzetekben végül a személyi kölcsön bizonyult az ideális megoldásnak.

Az OTP személyi kölcsöne THM:14,9 - 29,5% lehetővé tette Zsófi számára, hogy azonnal új mosógépet szerezzen be, így a mindennapi rutin és a családi kényelem ismét visszatérhetett a házukba, anélkül, hogy aggódnia kellett volna a pénzügyi nehézségek miatt.

Balázsnak is a személyi kölcsön segített fedezni a gyógyászati segédeszközök árát és az otthoni rehabilitáció kiadásait. Felépülése után pedig a hegymászó expedícióról sem kellett lemondania.

A kölcsönből Péter finanszírozni tudta a jógaoktató tanfolyam költségeit és megszerezte a szükséges oklevelet. Ezt követően jógaoktatóként kezdett dolgozni, az új karrier pedig nemcsak neki, hanem a tanítványainak is nagy örömöt és nyugalmat hozott.

Emma és Laci is a személyi kölcsön segítségével valósította meg az örökölt lakás álomszerű átalakítását, és a régóta vágyott skandináv stílusú bútorokat is megvehették. A lakás immár teljesen az ő ízlésüket tükrözi, és mindketten otthon érzik magukat benne.

Az OTP személyi kölcsöne tette lehetővé Emese és Gergő számára is, hogy azonnal új autót vásárolhassanak. Az új autó vásárlása nem csak nekik adott biztonságot és mobilitást, hanem gyermekeiknek is.

Ezek az élethelyzetek bizonyítják, hogy az OTP személyi kölcsön nem csak váratlan kiadások leküzdésére, hanem értékteremtésre is szolgálhat. Ha te is a fentiekhez hasonló váratlan helyzetben találnád magad, az OTP Bank szakértői segítenek mérlegelni, hogy a személyi kölcsön megfelelő lenne-e a célod eléréséhez.

Amennyiben a személyi kölcsön ideális választásnak bizonyul, az OTP Bank rendelkezésre áll, hogy kényelmes segítséget nyújtson. Ne feledd, váratlan helyzetekben minden perc számít, és az OTP Bank gyors megoldást kínál problémáidra.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak . A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat.

További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Azon túl, hogy legyen megfelelő a fizetésed, mi fontos még egy munkahelyen? Itt egy nagyvállalati példa
Mit kínálhat neked egy munkahely - már azon túl, hogy jó fizetést ad? Hoztunk néhány példát Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójától, a Tescótól, hogy ők hogyan bánnak a munkatársaikkal. A te munkahelyeden is léteznek ezek a dolgok?

Link másolása

Egy friss kutatás szerint folyamatosan változik, mit várnak el a munkavállalók a munkáltatóktól - bár a bérezés és az egyéb juttatások továbbra is a kívánságlista élén állnak, felkapaszkodtak a TOP10-be olyan elvárások is, mint az „értékteremtő munka" és a „támogató, együttműködő csapat".

Ha a hangzatos álláshirdetéseket böngésszük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy szinte mindenhol „kiváló csapatot" és „változatos munkakört", „sokszínű munkahelyet" ígérnek.

Na de mi a filterek nélküli valóság?

Magyarország egyik meghatározó munkáltatójánál, a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél jártunk utána, hogy mit tesznek ők azért, hogy a csaknem 10 ezer náluk dolgozó munkavállaló úgy érezhesse, azt kapja, amit ígértek neki.

A vállalat idén harmadik alkalommal publikálta „A Tescónál mindenkit szívesen látunk” elnevezésű Sokszínűségi jelentését, amelyben bemutatja a befogadó vállalati kultúrával kapcsolatos tevékenységeit, eredményeit és fejlesztési terveit. És ezek már azok a tények, amik bizonyítják, hogy a Tesco valóban tesz is azért, hogy a dolgozói jól érezzék magukat a munkahelyükön.

A Tescónál mindenkit szívesen látnak

A Tescónál minden olyasmit támogatnak és értékelnek, ami a kollégákat azzá teszi, akik. Mottójuk: úgy bánunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Munkakultúrájuk nyitott, dinamikus és befogadó: egy olyan hely, ahol mindenkit elismernek.

Megváltozott munkaképességűek támogatása

Magyarországon 500.000 megváltozott munkaképességű ember él és ebből közel 400-an dolgoznak a Tescónál. Azt talán nem kell mondanunk, hogy például egy hallássérült ember mennyivel korlátozottabb lehetőségekkel rendelkezik, ha munkát keres. Szerencsére a Tesco kiemelkedő figyelmet fordít az ő támogatásukra is. Az áruházakban dolgozó másképp ép kollégák aránya az előző évhez képest 4,9 százalékról 5,4 százalékra nőtt.

A Tesco nem csupán számokban méri a sokszínűségét, hanem aktívan részt vesz a támogató munkakörnyezet kialakításában is, és számos intézkedést vezetett be ennek érdekében. A vállalat 2022-ben indította el nagyköveti programját, amelynek célja, hogy a vezető kollégák tudását fejlessze a befogadó kultúra terén. Emellett a munkahelyi akadálymentesítési módosításokkal kapcsolatos szabályzat útmutatást nyújt a vezetőknek a megváltozott munkaképességű kollégák támogatásához és a gyakorlati nehézségeik leküzdéséhez.

A mozgássérült kollégák számára a Tesco biztosítja a rendszeres otthoni munkavégzés lehetőségét.

Mindenképpen nagy segítség a dolgozóknak az is, hogy ha egy súlyos betegség után térnek vissza, az első négy hétben csak a munkaidejük felét kell ledolgozniuk, miközben megkapják a teljes munkabérüket.
Egyre jobb munkahelyi élmény a nők számára

A nemek közötti egyenlőség kérdése kiemelten fontos - és nemcsak a bérezés, hanem a karrierlehetőségek, a vezetőség összetétele szempontjából is. A Tesco sokszínűségi, esélyegyenlőségi és befogadási stratégiája a női munkatársak jobb reprezentáltságát segíti elő az áruházvezetői, irodavezetői és egyéb vezetői pozíciókban.

„Munkatársaink közel 70 százaléka nő, ezért fontos eredmény számunkra, hogy a Tescónál dolgozó minden női és férfi munkavállalót összehasonlítva a nemek közötti összkereset-különbség tavaly óta 0,4 százalékponttal csökkent. A változás elsősorban a rugalmas munkavégzési lehetőségeknek, valamint annak köszönhető, hogy az előző évhez képest 2 százalékponttal nőtt a hipermarketekben áruházvezetői pozíciót betöltő nők aránya” – emelte ki Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország országos HR vezetője.

Átlátható bérpolitika

A Tesco az egyenlő bérezés elvét követő munkáltató. Az áruházakban és a logisztikai központokban minden pozíciónak meghatározott bére, a központi iroda esetén pedig bérsávja van, amely független a munkakört betöltő kolléga nemétől. Az összkereset-összehasonlítás ezzel szemben arra mutat rá, hogy áruházakban vagy az irodai munkakörökben az összes nő átlagbére mennyiben tér el az összes férfi átlagbérétől. Az itt jelentkező különbség okai közé tartozik, hogy arányaiban több férfi tölt be felsővezetői pozíciót, mint nő, illetve több női áruházvezető dolgozik kisebb áruházakban, mint nagyobb méretű hipermarketekben, valamint az, hogy az áruházakban és a raktárakban több férfi vállal bérpótlékkal járó műszakokat hétvégén, éjszaka, illetve ünnepnapokon, mint nő. A vállalatnál azonban az első két területen javulás történt, ezért is alacsonyabb most a férfiak és nők összkeresete közötti különbség, mint tavaly.

Gondozók támogatása

A Tesco 2021-ben vezette be a családi szabadnapokra vonatkozó szabályzatát, amelyek kifejezetten a családot tervezők, a gyermeket nevelők vagy azok igényeit szolgálják, akiknek más családi kötelezettségek miatt több szabadnapra van szükségük. Ez is részben a nők támogatását szolgálja, hiszen ők azok, akikre általában nagyobb mértékben hárul a gondozás felelőssége.

Családbarát intézkedések

A Tescónál részmunkaidőre is van lehetőségük a dolgozóknak, illetve az Urald az időd! online platformon a munkatársak megadhatják, mikor van privát elfoglaltságuk (például családi esemény vagy szülői értekezlet), amelyen szeretnének részt venni, és ezt a lehető legrugalmasabban próbálja a vállalat figyelembe venni.

A családi szabadnapokra vonatkozó szabályzat legfrissebb bővítésével minimum 25 nap fizetett szabadság jár minden munkavállalónak. A kiterjesztett fogantatási támogatás révén pedig extra szabadnapokat vehetnek igénybe a termékenységi kezelésekben részt vevők és párjuk is.

Fontos, hogy jól érezd magad

Az egészségnek és a jóllétnek központi szerepe van a Tescónál. Segítenek, hogy kollégáik a legjobbat tudják kihozni magukból, bármit is hozzon számukra az élet. Tisztában vannak vele, hogy mindenkinek mást jelent a kiegyensúlyozottság, így, ha valami fontos nekik, akkor a vállalatnak is az.

"Büszke vagyok rá, hogy legutóbbi munkavállalói felmérésünkben a kollégák 87 százaléka mondta azt, hogy önmaga lehet a Tescónál anélkül, hogy előítéletektől kellene tartania"

- hangsúlyozta Szigeti Barbara.

A Tesco elkötelezettsége a sokszínűség és befogadás iránt nem csupán üzleti szempontból fontos, hanem az alkalmazottak jóllétének és elégedettségének növelése érdekében is. A vállalat a jövőben is folytatja majd ezt a megkezdett utat, és a legkülönfélébb módon támogatja munkatársait, hogy egy még pozitívabb, elfogadóbb munkakörnyezetet teremtsen meg mindenkinek.

A cikk a Tesco-Global Magyarország Zrt. támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Különleges masszázsok várnak a New York Palotában
Az Anantara Spa napijegy vagy bérlet tökéletes karácsonyi ajándék lehet a wellness szerelmeseinek.

Link másolása

Korábban már kipróbáltuk az Anantara New York Palace Budapest Hotel luxus wellness részlegét, ami nem csak a szállóvendégeknek elérhető, hanem számodra is, ha napi belépőt vagy bérletet váltasz.

Ez alkalommal azt teszteltük, milyen kényeztetésben van része annak, aki bejelentkezik az Anantara Spa egyik masszázsára. Az Anantara Spa hozzáértő csapatából engem a szuperprofi és kedves masszőr, Dalma gondjaira bíztak, aki mellett Kleopátrának éreztem magam a kezelés során.

A Spában összesen 25 féle kezelés érhető el. Ezek között szerepel lávaköves-, karcsúsító- és klasszikus svédmasszázs is.

Érdemes a hotel specialitásai közül választani: a vérkeringést és relaxációt elősegítő Anantara masszázst, a Keleti gyógynövényes masszázst, vagy a Hévízi iszap terápiát.

Ottlétünk alatt én a Hévízi termáltóból származó regeneráló iszapot próbáltam ki.

A 90 perces Hévízi iszap terápia során a termáltóból származó meleg iszap fejti ki gyógyító hatását gazdag ásványianyag tartalmának köszönhetően, amit egy stresszoldó hátmasszázs követ.

A masszázs része egy Thai hagyományokat követő foot rituálé is. Ez tulajdonképpen egy lazító hatású lábmosás, amelynek során a talpat radírozzák, lemossák, és egy kellemes illatú spray-vel felfrissítik. Úgy vélem, ez tökéletes bevezetője a masszázsnak. A lábkezelés alatt ugyanis beszélgettünk a masszőrrel, így oldottabb hangulatban feküdtem a kezei alá.

A kezelés alatt maximálisan tiszteletben tartották az intimszférámat. A masszőr kiment a szobából, arra az időre, amíg levetkőztem. Csak akkor tért vissza, amikor már a szépen előkészített masszázságyon feküdtem betakarva, és érte csengettem.

Az iszapterápia egy sós peelingel, vagyis alapos bőrradírozással kezdődött. A dörzsölés közben szinte láttam a lelki szemeimmel, ahogy a hátam elbúcsúzik az elhalt hámsejtektől, és bizseregve felfrissül. Ezt követően került fel a meleg termál iszap a hátamra, ami nagyon kellemes érzés volt.

A hévízi iszap rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, oldja az izomfeszültséget, és gyógyító hatása is van.

Felvitele után a masszőr betakart fóliával, és tett rám még egy törölközőt. Az iszap ugyanis a melegben fejti ki legjobban a hatását a fájdalmas pontokra.

Amíg az iszap hatott, választhattam egy 30 perces fejre vagy lábra fókuszáló masszázs közül is.

A fólia és az iszap eltávolítása után ismét egyedül maradtam, hogy kényelmesen letusolhassak a masszázs szobához tartozó privát zuhanykabinban.

A kezelés befejező részeként egy stresszoldó hátmasszázs következett. Ehhez három fertőtlenítő hatású olaj közül választhattam: atlaszcédrus, pálmarózsa, vagy orvosi levendula. Nekem nyugtató, csillapító hatása és persze kellemes illata miatt a levendulára esett a választásom. Az ígérethez híven a hátmasszázs közben teljesen kikapcsolódtam.

A kezelés végén Dalma felhívta a figyelmem a folyadékpótlás fontosságára, és átkísért a relaxációs részlegbe, ahol különböző gyógyteákkal és limonádékkal csillapíthattam a szomjam.

A Hévizi iszap terápia után egy teljesen új emberként indultam haza, és nagyon bízom benne, hogy valaki meglep ajándékba egy Anantara Spa & Wellness bérlettel.

Az Anantara Spa napijegy vagy bérlet bármilyen alkalomra tökéletes ajándék lehet a wellness szerelmeseinek.

Karácsonyra is meglephetsz vele egy feltöltődésre vágyó rokont, barátot, vagy akár saját magadat is.

A tagság előnyei

Minden napijegy és bérlet magában foglalja a konditerem és a spa használatát. A Spa látogatói számára az Anantara biztosítja a köntöst, a törölközőket és a frissítőket. Illetve a tagok 50% kedvezménnyel parkolhatnak a hotel garázsában.

Az Anantara Spában a legkorszerűbb edzőtermi felszerelések és gépek várnak. Bármilyen edzettségi szinten is állsz, az itt lévő modern felszereléssel élénkítő élmény lesz számodra az edzés.

A kellemes hangulatú medence, szauna, gőzfürdő, és relaxációs tér pedig nyugodt helyszínt kínál az ellazuláshoz, meditáláshoz, vagy csak egy kis csendes időtöltéséhez.

A Spában ezeken felül vár 5 masszázsszoba, köztük egy páros kezelőszoba saját jakuzzival, és egy thai masszázsszoba is, ahol átadhatod magad a különböző kezeléseknek, amelyeket az igényeidnek megfelelően személyre szabnak.

A napijegy is kellemes kikapcsolódást kínál, megéri azonban bérletet váltani:

Minél nagyobb bérletet választasz, annál nagyobb értékű kedvezményben részesülsz.

A 10 alkalmas bérlet magában foglal egy 30 perces ajándék masszázst. Az 1 hónapos bérlettel viszont egy 60 perces masszázst vehetsz igénybe, és 10% kedvezmény is jár a további kezelésekre. Fontos azonban, hogy a kezelésekre minden esetben szükséges előre bejelentkezni.

A 3 és 6 hónapos bérletek is magukban foglalnak ajándék masszázsokat, illetve további kedvezményeket a kezelésekre és bérlet hosszabbításokra. Ezekkel a bérletekkel egy alkalommal kísérő is díjmentesen eljöhet veled a spába. A 6 hónapos bérlet tulajdonosai ráadásul egy két főre szóló kávé és süti kupont is kapnak az Átriumba.

A legnagyobb kedvezmények az 1 éves bérlet mellé járnak. A fent felsoroltakon kívül a forgalmazott termékeket is kedvezményes áron veheted meg. Ezzel a tagsággal Spa ajándékcsomagban részesülsz, továbbá

te és egy kísérőd ingyen eltölthettek egy éjszakát az Anantara New York Palace Hotel Budapestben.

További információk: [email protected] email címen vagy a +3618861659-es telefonszámon

Cím: Erzsébet körút 9 - 11.

Nyitvatartási idő: (hétfőtől vasárnapig): 9 és 21 óra között (14 év alatti gyermekek 11 és 15 óra között tartózkodhatnak a Spában.)

Szöveg: Orosz Emese, Fotó: Nagy Boglárka

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Miss Universe: a nicaraguai szépség lett a világ a legszebb nője
A nicaraguai Sheynnis Palaciost választották a világ legszebb nőjének a Miss Universe döntőjében, a második helyezett a thaiföldi Anntonia Porsild lett, a harmadik az ausztrál Moraya Wilson.

Link másolása

A CNN tudósított az idei Miss Universe választásról.

A korona idén a nicaraguai Sheynnis Palacios fejére került.

Az idei Miss Universe-en 84 ország nemzeti versenyének győztesei versenyeztek, a zsűriben pedig Halima Aden modell, a „Queer Eye” sztárja, Carson Kressley, TikTok influenszer, Avani Gregg és két korábbi Miss Universe-győztes, Janelle Commissiong Trinidad és Tobago-ból (Miss Universe 1977) és Iris Mittenaere Franciaországból (Miss Universe 2016).

Magyarországot Blága Tünde képviselte a döntőn, a magyar modell az Instagramon foglalta össze, hogy milyen volt a világversenyen szerepelni.

„A mai nap egy különleges fejezet zárása az életemben. Már kislányként sejtettem, hogy a vágyaim és álmaim a színpadon találják meg a valódi kifejeződésüket. Most erdélyi magyar lányként itt állok álmaim színpadán. Ez a verseny nem csupán egy esemény számomra, hanem egy hosszú, küzdelmes utazás csúcspontja. Az öröm, a kitartás és a szeretet, amit mindannyiatoktól kaptam, nem csak ma, de az egész úton át erőt adott nekem.” – írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET: