ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Itt a jó idő! – Kertiparti kisokos a feledhetetlen nyárindítóért

Játékok, ínycsiklandó grillhúsok, frissítő üdítők, jó társaság - mi kellhet még egy kertipartihoz? Például az is előnyös, ha a kellékek beszerzésénél sokat spórolhatunk.

Link másolása

Az idei esős tavasz után a nyári nap első sugarai szinte megváltást jelentenek, az extrán zöldellő természetben pedig mi mással ünnepelhetnénk meg a jó időt, mint egy kertipartival. Akár a családdal, akár barátokkal töltenénk szívesen az időt, a kertiparti jó alkalom lehet összejönni és sütögetni, játszani egy jót.

Egy szabadtéri mulatságnak az önfeledt vidámságon és a jó hangulaton kívül több összetevője van, amik megadják az esemény sikerét. Érdemes előre megtervezni tehát, miket vásároljunk be a nyár első bulijára, hogy gondtalanul élvezhessük a jó társaságot és a szép időt. Persze az sem mindegy, mennyibe kerülnek ezek a dolgok, így cikkünkben a Tesco segítségével arra is adunk tippet, hogyan legyünk a leginkább költséghatékonyak.

Lássuk tehát, mely dolgokra figyeljünk, ha mi vagyunk a házigazdák!

1. Helyszín

Egy hangulatosan kidekorált terasznál nincs is jobb a találkozásra. Nyári mintás abrosz az asztalon, párnás kerti székek vagy napozóágyak – mind gondoskodhatnak a kényelemről és a nyugodt pihenésről, miközben egy kis hangszóróból kellemes aláfestő zene szól.

2. Napvédelem

Fontos gondolni a nap égető melegére is, amivel szemben az árnyas fák védelmet nyújtanak, de ha ezek éppen nincsenek a közelben, vagy beépített árnyékolók sem állnak rendelkezésre, akkor érdemes napernyőt állítani. A bőrünk védelméről naptejek, napolajok, egyéb fényvédők gondoskodhatnak – mindenképpen kenjünk magunkra belőlük, hiszen még árnyékban is nagy lehet az UV-sugárzás.

3. Ételek

Ha megvan a helyszín és az időjárási viszonyokra is felkészültünk, jöhet a lényeg! Egy igazi kertiparti elengedhetetlen eleme a grillezés, az ételek és italok kiválasztása pedig kulcsfontosságú a kertipartik sikeréhez. A klasszikus sült burgonya, illetve édesburgonya mellett a friss, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készült saláták tökéletesek a forró nyári napokon. A grillezett ételek közül a húsok mellett készíthetünk zöldséges csodákat is, például grillezett paprikát, cukkinit vagy gombát. Ha desszertre vágyunk, a jégkrém, a gyümölcsös pite vagy a friss gyümölcsös saláta garantáltan elnyeri a vendégek tetszését.

4. Italok

A hagyományos frissítők mellett, mint a limonádé vagy a jeges tea, érdemes kísérletezni a koktélok világával is. Hogy a nyár pezsgését a poharunkba varázsoljuk, egyszerű koktélokat is készíthetünk friss gyümölcsökkel, mentával és jéggel. Ne feledkezzünk meg az alkoholmentes italokról sem, hiszen sokan vannak, akik inkább ezeket részesítik előnyben.

5. Grilleszközök

Egy grillezésnek nem érdemes ímmel-ámmal nekikezdeni. Akár hagyományos grillsütőt, akár szén- vagy gázgrillt használunk, ne feledkezzünk meg a grillezéshez szükséges eszközökről sem, mint a grillecset, a spatula vagy a grillsütő hőmérő. Szerencsére ma már számos ilyen eszköz áll a rendelkezésünkre, elég csak egy kicsit utánanézni.

6. Játékok (nem csak) gyerekeknek

A kerti játékok kiváló lehetőséget nyújtanak a szórakozásra és a mozgásra. Labdajátékok, tollaslabda, frizbi vagy akár kerti ping-pong, mind-mind remek választás lehet a barátok és családtagok közötti versengésre. A kisebbeknek gondoskodjunk olyan játékokról is, amelyek megfelelnek a korosztályuknak, legyen az például homokozó, ugrálóvár vagy hinta.

+1. Szerezd be olcsóbban a kellékeket Tesco Clubcarddal!

Sokat spórolhatunk, ha kihasználjuk az akciókat és az áruházláncok hűségprogramjai kínálta kedvezményeket, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki anyagilag. Ehhez nyújt segítséget a Tesco Clubcard, amivel a heti promóciók keretében akár grillparti kellékekre, akár grillételekre is kaphatunk extra kedvezményt, de ugyanígy a játékokat és az egyéb kerti kiegészítőket is olcsóbban be tudjuk szerezni. Érdemes figyelni a Clubcard applikációban az aktuális ajánlatokat, az áruházakban pedig a sárga táblák segítenek megtalálni a kedvezményeket.

Miért érdemes Tesco Clubcardot használni?

Mert június 8. és 11. között a Clubcard applikációban található triplázó kuponnak köszönhetően háromszoros pontot írnak jóvá a vásárlásokat követően, június 8. és 14. között pedig legalább 5000 forint összértékű F&F ruházati termék vásárlása esetén 30 százalék kedvezményt biztosít az áruházlánc a hűségkártya használóinak.

Az applikációt egyébként is érdemes letölteni, mert az azonnali digitális utalványokkal nem kell megvárni a pontzárást, a felhasználók azonnal utalványokra válthatják az összegyűjtött pontjaikat, amiket így akár már a következő vásárlásnál fel is használhatnak.

Ráadásul a Tescónál hetente több mint 1000 termék kapható jelentős árkedvezménnyel a „Clubcarddal olcsóbb” program keretében. A nyugdíjasok pedig mindezen felül keddenként 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják Clubcardjukat – így igazán megéri hűségkártya tulajdonosnak lenni.

Egy szó, mint száz: a kertipartik remek alkalmat kínálnak arra, hogy élvezzük a nyári időt és közelebb kerüljünk szeretteinkhez. A megfelelő eszközökkel, finom ételekkel és frissítő italokkal garantáltan felejthetetlen élményeket szerezhetünk mindenkinek. Hívjuk tehát össze a barátokat és családtagokat, és merüljünk el a nyár kínálta lehetőségekben!

Fotók forrása: Pexels, Pixabay

A cikk a Tesco Magyarország támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a három kutyafajtát még a neves kutyakiképző sem tartaná soha
Persze, hogy kinek mi kell, és mi nem, abszolút szubjektív, kéretik a lenti sorokat ennek megfelelően nem túlságosan komolyan venni.

Link másolása

A New York Post számol be róla, hogy Garret Wing, a floridai székhelyű American Standard Dog Training alapítója egy TikTok videóban elmondta, melyik három kutyafajta nem kellene neki akkor sem, ha fizetnének érte.

1. Közép-ázsiai juhászkutya

„A hímek akár 70 kilogrammot is nyomhatnak, és nagyszerű állatvédők, de a probléma az, hogy nincs állatállományom” – avat be a problémájába Garret Wing, aki több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a rendészeti kutyaképzésben. Bár hozzátette, hogy ha történetesen van állatállomány otthon, ez a kutya jó lehet a nyáj védelmében.

2. Angol véreb

Garretnek soha nem kellene ez a kutya sem. 50 kilós is lehet egy hím, de nem a méret az aggasztó, hanem az, hogy zsíros a bőrük.

Hozzátette: „A zsíros bőr büdössé teszi őket, egyetlen más kutya sem annyira elviselhetetlen szagú, mint ezek. Akármennyiszer fürdeted, csak büdösek maradnak.”

3. Csivava

A világ legkisebb kutyafajtája. De Garretet ez sem hatja meg.

„Ha szükségem lenne egy 3 kilós démonra az alvilágból, amely nem szolgál más célt, mint az ölembe ülni és megharapni mindent, ami egy méteren belül van, akkor vennék egy csivavát, máskülönben nem” – vallotta be.

Bár a csivavát több kommentelő védelmébe vette, de a kutyákkal is úgy vagyunk, mint az ízlésekkel, és persze a pofonokkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Új útburkolati jelet vezetnek be Magyarországon a motorosok miatt
A kísérleti jelek a motorosok biztonsága miatt kerültek az aszfaltra a Bajna és Héreg közötti szakaszon.

Link másolása

A magyar motorosok egyik kedvenc szakasza a roppant balesetveszélyes Bajna-Héreg között található kanyargós rész, írja a vezess.hu. Ezen próbálnak javítani a különös útburkolati jelekkel, melyek több szervezet, hatóság, illetve magánszemély kezdeményezését követően kerülhettek az aszfaltra.

A sportmotor.hu szerint „a burkolati jelek legfontosabb szerepe, hogy általuk elkerülhető a kezdő motorosok egyik jellemző vezetéstechnikai hibája, nevezetesen, hogy túl szűk íven kezdik meg a kanyart, ezért ha a gép nem is, de a felsőtestük már átlóg a másik sávba”. A zöld csík célja, hogy a kerék a felezővonalhoz képest azon kívül legyen kanyarodás közben. A köröknek pedig szintén az a lényege, hogy a motor kereke ne azokon belül fusson, hanem kívül.

Néhány éve Héreg és Tarján között már felfestettek egy szakaszt, amit idén követett még egy. Ennek ügyét és építését a Kanyarfotó stábja karolta fel, és az összefogás eredményeként egy rizikós S kanyar is megkapta idén az új jelzéseket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Miért válasszuk az elektromos autót a hagyományos belső égésű helyett?
Az elmúlt években az elektromos autók térhódítása számos pozitív változást hozott a közlekedés és környezetvédelem terén. Elmondjuk milyen kiegészítővel lehet még hatékonyabbá tenni a működését!

Link másolása

Pár éve még nagyon messze voltunk attól, hogy a mindennapi életben használható elektromos autóink legyenek a belső égésű motorral működő járművek helyett. Pedig a technológia nem újdonság, a 19. század végén egy angol mérnök, Thomas Parker fejlesztette ki az első tisztán elektromos meghajtású járművet. Azonban az akkori akkumulátorok alacsony teljesítménye miatt a technológia sokáig parkolópályára kényszerült, egészen a 21. század elejéig, amikor is felcsillant a megvalósulásának reménye.

Mára pedig már az elektromos járművek reneszánszát éljük és nem véletlenül: a fosszilis üzemanyagok elégetése miatt környezeti válságba sodorta világunkat, az elektromos hajtású járművek pedig tökéletes alternatívát kínálnak a belső égésű motorral ellátott járművekkel szemben.

Mi a népszerűségének az oka?

A villanyautók számos előnnyel kecsegtetnek. A környezettudatosság, a technológiai innovációk, az állami szabályozások, az autógyártók kedvező beruházásai, a megfizethetőség és a fogyasztói nyitottság mind az elektromos járművek elterjedését segítik elő. Felhasználói szempontból pedig egyszerűbb vezetni az automata sebváltónak köszönhetően. Sokszor még önvezető funkció is társul a kormányhoz, aminek segítségével biztonságban érezhetjük magunkat a legnagyobb forgalomban is. Sokaknak pedig az az imponáló, hogy az elektromos motorok milyen halkak, az meg még inkább, hogy csupán pár másodperc alatt képesek felgyorsulni több száz km/h-ra. Nem mellékesen egyszerűbb fenntartani és környezetbarát.

Ezek miatt az okok miatt a kibocsátás nélküli járművek népszerűsége egyre nő, a jövő környezettudatos eszközeinek elterjedéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a kiegészítők, például a járművekre szerelt abroncsok is igazodjanak az elektromos autók speciális igényeihez.

A Hankook iON termékcsaládja kimondottan ezzel a céllal készült, a vállalat tapasztalatai szerint azonban még mindig sokan teszik fel a kérdést: miért kell speciális gumi a villanymeghajtású autók alá?

A csendes és biztonságos működés az abroncson is múlik

Ahogy fentebb is említettük az elektromos autók egyik vonzereje, hogy jóval csendesebbek a belső égésű motorral működő járműveknél. A helyes abroncsválasztással ezt tovább növelhetjük, a gumik kialakítása és anyaghasználata minimalizálhatja a zajt, így még harmonikusabbá téve az autózás élményét.

Ám sokszor pont a csendes működés jelenthet problémát a gyalogosan- vagy biciklivel közlekedők számára. Mivel hang alapján kevésbé feltűnő kocsikról van szó, így a rutinból közlekedőket érheti egy-egy meglepetés az utakon. Ha erdővel övezett úton járunk, akkor pedig az ott lakókat tévesztheti meg. Ilyen esetekben a vészfékezés szinte elkerülhetetlen, azonban a kifejezetten ezekre a járművekre gyártott autógumik (mint az iON evo is) tapadására ekkor is számíthatunk, így az esetleges ijedtségen kívül – jó esetben – más kellemetlenség nem érhet minket.

Erre szeretné felhívni a figyelmet a Hankook Tire legújabb kampányfilmjében is, amiben egy szarvas nehézségekkel teli napját követhetjük végig, mielőtt aztán egy arra haladó autó útjába kerül. A megfelelő gumiabroncs fékteljesítményének köszönhetően a szarvas és az autó utasai is megmenekülnek.

A megfelelő abroncs választással mindenki jól jár

Az elektromos autózás egyik legfontosabb előnye a környezetvédelem, a megfelelő abroncsok kiválasztásával pedig tovább fokozhatjuk ezt az előnyt. Az iON evo fejlesztésének köszönhetően egy akkumulátortöltéssel nagyobb hatótávolságot nyerhetünk, továbbá a teherbírása is nagyobb, így később is lesz csereérett. Ezek a környezetbarát megoldások hozzájárulhatnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, így a fenntarthatóbb közlekedés kialakulásához is. Nem utolsó szempont, hogy ez segít a levegő minőségének javításában, amivel saját magunk, és a körülöttünk élők védelmére is kelhetünk, hiszen a jó levegőminőség és a közlekedés-biztonság mindenkinek fontos – akár autósról, gyalogosról, vagy erdei állatokról legyen szó.

Oláh Szabolcsot, a Hankook Tire Magyarország Kft. anyagfejlesztési menedzserét kérdeztük az iON gumiabroncsról:

- Miért nem jó a hagyományos gumiabroncs az elektromos autókra?

- A hagyományos gumiabroncs is használható elektromos autókhoz, de a jármű nem nyújtja ugyanazt a teljesítményt. Az iON jobb! Az iON abroncsokat elektromos autókhoz terveztük, figyelembe véve a hagyományos, belső égésű motorokkal szerelt autóktól eltérő tulajdonságaikat, így maximálisan, kompromisszumok nélkül ki tudják szolgálni az elektromos járműveket használók igényeit.

- Aki olyan elektromos autót vezet, amin iON evo gumiabroncs van, mit fog tapasztalni?

- Azt fogja tapasztalni, hogy halkabban, komfortosabb utazik, és messzebbre jut el egy töltéssel, mindezt optimális vezetési élmény és kimagasló biztonság mellett.

- Mi volt a szempont az iON evo gumiabroncs tervezésénél?

- Az iON abroncsok tervezésekor az volt a célunk, hogy az abroncs maximálisan kiszolgálja az ultra-nagy teljesítményű elektromos járművek igényeit. A legújabb technológiák alkalmazásával, az iON optimális vezetési élményt nyújt az elektromos autózásban.

- Mitől válik környezetbaráttá, fenntarthatóvá egy gumiabroncs?

- Attól, hogy megnövelt élettartama mellett környezetbarát, fenntartható anyagokból készül, ráadásul környezetbarát és fenntartható technológiával. Mi nemcsak az alapanyagokat vizsgáljuk ebből a szempontból, hanem az abroncs egész életútját végigkísérjük, beleértve a teljes beszállítói láncot, az abroncsgyártást, a felhasználást és az életút végét. Erről tesz bizonyságot a Hankook ISCC Plus tanúsítványa is.

- Az iON evo gumiabroncs segítségével mennyivel növelhető az autó hatótávja?

Megközelítőleg 6%-kal, ami egy 500km hatótávolságú autónál 30km hatótáv növekedést jelent.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Sokkoló részleteket árultak el tizenévesek arról, milyen az élet játékfüggőként
Egyikük elárulta, hogy nem egy rossz családi légkörből jött, hanem hívő keresztény családból, és neki ez az egész csak kíváncsiságból jött.

Link másolása

Az RTL Fókusz készített riportot a játékfüggőségről: a műsorban két tizenévest kérdeztek meg arról, hogy milyen megélni a játékfüggőséget.

A riportból kiderült, hogy a 16 éves Máté és Áron az Emberbarát Alapítvány rehabilitációs intézetében gyógyul több, hasonló helyzetben lévő társukkal együtt.

Máté elmondta, hogy a szülei mély alkoholisták, és ő is elkezdett inni, majd a játékokba is komolyabban belement. Neki a játék egy menekülés volt a szülei elől.

Áron is elmondta, hogy neki a virtuális világ menekvés volt.

„Én nem egy rossz családi légkörből jöttem. Nekem hívő keresztény a családom. Ez az egész csak kíváncsiságból jött. Megtetszett, ki akartam próbálni és nem láttam benne veszélyt”

– mondta Áron az adásban, amit itt lehet visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk