Így hat a mikrózott víz a növényekre
Nemrég egy kísérlet terjedt a Facebookon, amelyben egy kislány két egyforma növényt kétféle vízzel öntözött több napon keresztül. Az egyiket "rendes", normál csapvízzel - a másikat pedig mikrohullámú sütőben melegített vízzel. Az eredmény: a mikrós vízzel locsolt növény pár napon belül látványosan elpusztult, míg a másik élt és virult.
Egy magyar fiatalember, Váli Viktor azonban eldöntötte: ellenőrzi a dolgot, és újra elvégezte a próbát. A kísérlet eredményéről be is számolt saját Facebook-oldalán, íme:
Viktor az egyik növény Mikrónak, a másikat Antimikrónak keresztelte el, és három hónapon keresztül öntözte az egyiket csapvízzel, a másikat mikrózott vízzel. Még arra is ügyelt, hogy a növények azonos mennyiségű napfényhez jussanak, tehát csak a víz fajtájában volt különbség közöttük, amivel öntözte őket. Ahogy azt ti is láthatjátok, a két virág fejlődésében az ég világon semmilyen különbséget nem lehet tapasztalni.
A mikrohullámokat az ételben lévő molekulák különböző mértékben elnyelik, leginkább a vízmolekulák. Ez azért van, mert a vízmolekula elektromosan polárosan viselkedik, mivel az elektromos töltések nem egyenletesen oszlanak el benne. Elektromos tér jelenlétében a vízmolekulára olyan erő hat, ami az elektromos tér irányának megfelelő irányba akarja forgatni a molekulát. Mivel a mikrohullám egy nagyfrekvenciájú elektromágneses hullám, ezért benne az elektromos tér iránya igen gyorsan az ellentétes irányba változik (másodpercenként 2,45 milliárd alkalommal).
Ez a frekvencia optimális a vízmolekulák szempontjából, mert ennek megfelelő idő alatt éppen 180°-ot fordulnak el. Ahogyan a vízmolekulák mozognak, ütköznek a velük érintkező egyéb molekulákkal és mozgási energiájuk egy részét átadják. A végeredmény az, hogy az étel felmelegszik. (A fagyasztott étel felmelegítése azért is tart hosszabb ideig, mert a jég szilárd anyag, a megfagyott vízmolekulák nem mozognak olyan könnyen, mint a víz folyékony állapotában.) Ugyanebből az okból nehezebben melegszenek fel a kevés vizet tartalmazó ételek.
Forrás: Wikipédia
Nem ez volt az egyetlen ilyen "kísérlet", szinte a mikrosütők megjelenése óta folyamatosan felbukkannak ehhez hasonló állítások, és több elmélet is kering a mikrohullámok káros hatásairól az élelmiszerekre - és így közvetve az emberi egészségre. Az ugyan valóban igaz, hogy a mikrohullám megváltoztatja az ételek vagy a folyadékok molekuláris szerkezetét - ám ez például a fagyasztásra is igaz, és nem egyenlő az egészségkárosítással. De még a szimpla sütés is ilyen folyamat igazából - jegyzi meg az Index
Ha hasznos volt ez az infó, nyomj egy lájkot!