ÉLET-STÍLUS

Hogyan tisztítsunk? A-Z takarítás-enciklopédia a profiktól

Most, hogy több időt töltünk otthon, jó alkalom nyílhat a tavaszi nagytakarításra. Íme egy A-Z útmutató, hogy idén tavasszal csillogjon-villogjon az otthonod!

Link másolása

Tavaszi nagytakarításkor tipikusan ablakot pucolunk, függönyt mosunk, port törlünk. De mi van azokkal a foltokkal, elérhetetlennek tűnő sarkokkal és ezer éves háztartási gépekkel, amelyekről már-már lemondtunk? Most, hogy több időt töltünk otthon, jó alkalom nyílhat rá, hogy végre ezek tisztítására is sor kerüljön!

Megkérdeztük a Qjob.hu szakemberkereső takarító szakembereit, hogyan állnak neki a legmakacsabb foltok, legnehezebben mosható tárgyak tisztításának. Íme egy A-Z útmutató, hogy idén tavasszal csillogjon-villogjon az otthonod!

Asztali textíliák és konyhakendők

Fontos, hogy ezeket a textíliákat gyakran mossuk, ha lehet, rögtön használat után. Meleg vízben mossuk őket, de ne forróban, mert az összehúzhatja a textíliát. Ha az anyag engedi, érdemes időre időre hipózni is őket.

Befőttesüvegek

Sokan vannak, akik kidobják a befőttesüvegeket, mert nincs kedvük bajlódni a címke leszedésével. Pedig nagy hasznukat lehet venni, miután sikerül tisztára súrolni őket. A címke eltávolításához keverjünk össze 2 egységnyi szódabikarbónát 1 egységnyi olajjal vagy kókuszzsírral, és a keverékkel alaposan dörzsöljük át az üveg oldalát, amíg teljesen le nem oldódik a címke. Ha befőttet, lekvárt szeretnénk eltenni, különösen fontos, hogy teljesen steril üvegeket használjunk. A teljes sterilizáláshoz az elöblített üvegeket még nedvesen tegyük be a mikrohullámú sütőbe a legmagasabb fokozaton, és öntsük ki belőlük a maradék vizet. Ezután vegyük ki és hagyjuk teljesen kiszáradni az üvegeket.

Csapok

Először töröljük át a csapokat szappanos vízzel. Ha még látunk rajtuk vízkövet vagy szappanmaradékot, menjünk rajta végi újra egy ecetes szivaccsal, majd öblítsük le. Addig ismételjük, amíg ragyogó fényesek lesznek.

Díszpárnák

Érdemes mosás előtt megnézni a párnák címkéjét, majd a gyártó által javasolt módon és hőmérsékleten mosni a párnákat. Ha lehetséges, tegyük be a mosógépbe egy magasabb hőfokú mosásra, hogy a kórokozók és baktériumok biztosan elpusztuljanak. Ha nem, akkor kézzel is moshatjuk őket szappanos vízzel.

Evőeszközök és kések

Míg evőeszközöket nyugodt szívvel moshatunk gépben is, a legélesebb késeket nem érdemes mosogatógépben mosni, mert a sok tisztítószer és a magas hőmérséklet kikezdheti a pengéket. Szintén nem érdemes áztatni a késeket. Ha makacs foltokat akarunk eltávolítani, érdemesebb simán mosogatószeres szivaccsal alaposan átdörzsölni a kést. Rozsdafoltokat hatásosan lehet egy hagyma segítségével eltávolítani: a hagymában található illóolajok és savak oldják a rozsdát!

Ékszerek

Az ékszereket tipikusan nem kell gyakran tisztítani. Azonban előfordulhat, hogy például a fülbevaló tű része koszos lesz - ekkor egy kis alkoholba mártott fülpiszkáló pálcikával érdemes alaposan áttörölgetni. Drágaköves gyűrűk esetében előfordulhat, hogy a fényük már nem a régi - ilyenkor áztassuk a gyűrűt 20 percre ammóniumos, meleg vízbe, ezután mossuk át mosogatószeres vízben, és keféljük át egy fogkefével, majd öblítsük le tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni.

Fiókok

Bár gyakran nem gondolunk erre, a fiókokban sajnos sok szennyeződés tud felhalmozódni. Épp ezért érdemes egy-két havonta áttörölni az összes fiókot. Ehhez használhatunk melegvizes kendőt vagy antibakteriális kendőket.

Gombok, fogantyúk és kilincsek

Érdemes ezeket 1-2 hetente tisztítani, a bejárati ajtóét akár minden nap. A legpraktikusabb, ha a lakásban több helyen is antibakteriális kendőket helyezünk el, és ezekkel időről időre végigmegyünk az összes fogantyún.

Hangszórók

A külsejüket nedves törlőkendővel áttöröljük. Ha a hangszórónak textil borítása van, azt pattintsuk le (ha le lehet), és öblítsük ki langyos vízben, majd hagyjuk kiszáradni. A belső részeket töröljük át mikroszálas kendővel. Semmiképp ne nedvesítsük be a kendőket, hiszen fontos, hogy ne menjen víz a hangszóró belsejébe.

Hűtő

A hűtő polcait vegyük ki és áztassuk 15 percre meleg szappanos vízbe. A belső részeket töröljük le sütőporral, majd töröljük át egy szivaccsal. Ha még marad bármilyen kellemetlen szag, alkalmazhatjuk ezt a klasszikus trükköt: töröljük végig az egészet újra tömény paradicsomlével (lehetőleg friss paradicsomból), majd mossuk le meleg vízzel, és töröljük szárazra. A paradicsomlé köztudottan jó szagtalanító.

Íróasztal

Ha sok időt töltünk az íróasztal felett görnyedve, érdemes hetente egyszer száraz ruhával letörölgetni, majd egy enyhén nedves törlőkendővel vagy méhviaszos bútorápolóval áttörölni. A szennyezettebb felületeket a langyos mosószeres vízzel tisztíthatjuk.

Jógamatrac

Vannak olyan matracok, amelyek bírják a gépi mosást is (ellenőrizzük a címkét, mielőtt kipróbálnánk), de könnyen lemoshatjuk a matracokat a zuhanyzóban is, előtte pedig érdemes áttörölni antibakteriális kendővel, vagy elkészíthetjük a saját tisztítószerünket is desztillált víz, 1 csepp levendula- és 2-3 csepp teafaolaj összekeverésével, melyet szórófejes flakonból könnyedén a matracra fújhatunk.

Konyhai robotgép

A gép egészének tisztításához cseppentsünk bele pár csepp mosogatószert, majd öntsük tele vízzel, és indítsuk el a gépet. Ezután öblítsük ki, töröljük át, és hagyjuk kiszáradni. Az eltávolítható részeket áztassuk mosogatószeres vízbe, és makacs szennyeződések esetén dörzsöljük át őket fogkefével. Alaposan mossuk le és szárítsuk meg őket, mielőtt visszatennénk a gépbe.

Lámpaburák

Ne töröljük nedves szivaccsal, mert csak beledörzsöljük a port a textil burákba. Helyette futtassunk végig rajta egy szöszeltávolító hengert kívül és belül is. Ha még porosnak érezzük, fújjunk rá hajszárítóval, így eltávolítva a cérnaszálak közé szorul porszemeket.

Légkondicionáló

A beltéri egység tisztításakor a következő lépések szerint haladjunk: pattintsuk le a beltéri egység előlapját, majd szedjük le a szivacsszerű, porszűrő filtert. Ha nem nagyon koszos, egyszerűen porszívózzuk ki. Ha komolyabb beavatkozásra van szükség, merítsük 1:1 arányban langyos víz és ecet keverékébe, hagyjuk benne 1 órát, azután vegyük ki, és hagyjuk megszáradni, mielőtt visszatennénk. A légkondicionáló belsejének kitisztítását kezdhetjük porszívózással, de óvatosan, nehogy kárt tegyünk belül valamiben. Ezután ajánlott kifújni a légkondi belsejét bármilyen, boltban beszerezhető klímatisztító spray-vel, hogy gondoskodjunk arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. Ha a belső rész megszáradt, járassuk a készüléket nyitott ablak mellett 5 percig. Ezután mindent helyezzünk vissza a helyére. A nyári időszakban, mikor használatban van a légkondi, érdemes havonta egyszer tisztítani.

Melegszendvics sütő

Ha vannak ráégett maradványok a sütőn, érdemes fogni egy fogkefét vagy evőpálcikát, lefedni konyhakendővel és azt rányomva lekapargatni a ráégett anyagokat. Ami a mindennapi használatot illeti: a melegszendvicssütő az egyetlen olyan "hely", ahol a visszamaradt olaj jó hír. Ez segít abban, hogy ne égjen hozzá a sütőhöz a szendvics / gofri. Az olajjal könnyen át tudjuk törölni, és normál esetben egy papírtörölközőnél nem kell több a sütő tisztán tartásához. A sütő külsejét pedig néha töröljük át nedves szivaccsal.

Növények

Sokszor nem is gondolnánk, mennyire fontos a növények rendszeres portalanítása. A porréteg ugyanis meggátolja a fotoszintézist. Legkönnyebb, ha a növényt a mosdókagylóba vagy a tus alá helyezzük, és nem túl hideg vízzel lefröcsköljük. Ha a növényeink szürkék a portól, mosogatószeres vízzel is érdemes letörölni. A kisebb növények nem bírják a vízsugár nyomását, ezért úgy kell megtisztítani, hogy a virágföld szintjénél megfogjuk a szárát, megfordítjuk cserepestől, és egy vödör vízbe helyezzük, úgy, hogy a levelei beleérjenek. Hogy a művelet közben ne hulljon ki a föld a cserépből, rögzíthetjük azt egy műanyag fóliával.

Öntözőkanna

Ha látjuk, hogy a kannánk vízkövesedik, érdemes kicsit áttisztítani. Ezt legkönnyebben ecetes vízzel tehetjük meg. Egy ideig hagyjuk benne az ecetes keveréket, törölgessük át a kannát kívül-belül, majd öblítsük ki.

Párnák

Évente 2-szer érdemes mosógépben kimosni a párnákat. Mossuk őket párosával, hogy egyiket se kezdhesse ki nagyon a gép. Por helyett használjunk folyékony mosószert, mert a por foltokat hagyhat, vagy benne maradhat az anyagban. Ha van, használjunk szárítógépet a szárításhoz, de magas helyett alacsony hőmérsékleten szárítsuk, hogy ne károsítsuk a töltőanyagot. Mielőtt nekiállnánk a mosásnak, ellenőrizzük a párna címkéjén, hogy mosható-e gépben illetve szárítógépben.

Reluxák és zsalugáterek

Keverjünk ki egy 1:1 arányú ecetből és meleg vízből készült mixet. Gumikesztyű helyett vegyünk fel egy pamut kesztyűt, majd mártsuk bele a kezünket a keverékbe. Futtassuk végig az ujjunkat egyenként a szalagokon, és időnként öblítsük le a tisztító keverékben a kesztyűt. Ha készen vagyunk, húzzunk végig a reluxákon egy szárítógépbe való illatosító kendőt. Az ebből hátramaradt anyag taszítja a port.

Szemetesek

Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát fél liter vízzel, mártsunk bele egy szivacsot, és töröljük át vele alaposan a szemetesvödröt. Kevés vizet hozzáadva súrolópasztaként is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát, ha makacs szennyeződésekbe ütközünk.

Tepsik

Helyezzünk a tepsibe egy szárítógépbe való illatosító kendőt, engedjünk rá meleg vizet, és hagyjuk így éjszakára. Reggel törölgessük le egy szivaccsal és hagyjuk megszáradni.

Tükrök

Ha azt akarjuk, hogy igazán csillogjanak a tükrök, mártsuk bele egy szöszmentes rongyot egy bögre erős fekete teába - a csersav csodákat tesz a tükörfelületekkel! Dörzsöljük a felületet körkörös mozdulatokkal a nedves ronggyal, majd váltsunk egy száraz rongyra, és alaposan töröljük át azzal is. Vigyázat: ha a tea ezüst felületekkel érintkezik, fekete foltokat hagyhat rajtuk!

Ventillátor

A ventillátorokat érdemes évente kétszer tisztítani. Miután leszereltük az előlapot, először tisztítókefével alaposan poroljuk le a lapátokat, majd töröljük át melegvizes kendővel.

Zuhanyfüggönyök

A párának és a vizes közegnek köszönhetően a zuhanyfüggönyön gyorsan megindulhat a penészképződés. Penész ellen nincs hatékonyabb házi módszer, mint az ecet: időnként töröljük át vagy áztassuk be ecetes vízbe a függönyt a hatékony védekezés érdekében. A háztartás másik hatékony csodaszerét, a szódabikarbónát is bevethetjük a függöny tisztítására. A legtöbb zuhanyfüggöny arra is alkalmas, hogy mosógépben mosd, így pár havonta érdemes ezt is elvégezni.

A leghatékonyabb segítség

Bár sok praktika létezik, amely könnyebbé teheti az életünket, van, hogy a leghatékonyabb, ha egyszerűen kiszervezünk egyes időigényes háztartási munkákat, mint például a takarítást. Cserébe a fennmaradó időt a szeretteinkkel vagy egyéb hasznos tevékenységekkel tudjuk tölteni.

Legyen szó heti, havi vagy egy évente ismétlődő tavaszi nagytakarításról, a Qjob.hu-n könnyedén találhatunk megbízható takarító szakembereket a feladat elvégzésére, akikkel hosszú távon együttműködhetünk. A Qjob.hu garantálja a kockázatmentes üzletet, az oldalon könnyen és biztonságosan fizethetsz online az elvégzett munkáért, és lehetőség van vélemények adására is, így mások tapasztalataiból építkezve választhatjuk ki a legrátermettebb szakembereket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

Link másolása

Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a négy dolgot soha ne tedd egészségügyi vészhelyzetben egy sürgősségi orvos szerint
Nem könnyű higgadtnak maradni ismerősünk váratlan rosszulléte esetén, de ha nem az érzelmek vezérlenek minket, azzal akár életet is menthetünk.

Link másolása

Az orvosok szerint egy váratlan egészségügyi vészhelyzetben akár életet is menthet, ha valakit nem az érzelmei vezérelnek, hanem megfontoltan cselekszik, írja Daily Mail. Dr. John Torres, coloradói sürgősségi orvos négy olyan hibára hívta fel a figyelmet, amit egy ismerős hirtelen rosszulléte esetén sokan elkövetnek.

Ne a hozzátartozókat hívjuk először!

Bármennyire hihetetlen, sokan még most is az illető családtagjait hívják először a mentők helyett egy egészségügyi vészhelyzetben. Az orvos szerint ez komoly hiba: ilyen esetben mindig először a vészhívót tárcsázzuk, hogy a segítség minél hamarabb a helyszínre érhessen.

Ne vigyük a beteget kórházba!

Dr. Torres szerint ugyan ez tűnik egy váratlan helyzetben a leggyorsabb megoldásnak, valójában ez csak tovább késlelteti a páciens ellátásának megkezdését. Ennek egyszerű az oka: a mentőautók tele vannak egy ilyen esethez szükséges orvosi felszereléssel, melyek már út közben segíthetnek a betegen. Az orvos szerint ráadásul, ha az illető állapota út közben tovább romlik, könnyen elvonhatja a sofőr figyelmét az útról, ez pedig jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az amerikai egészségügyi nyilvántartások szerint ennek ellenére a sürgősségi osztályokra érkező minden ötödik beteget még ma is autóval visznek a kórházba.

Ne hagyjunk senkit egyedül a sürgősségi osztályon!

Az emberek többsége úgy véli, hogy amint leadta a beteget a sürgősségi osztályon, már nincs is több dolga. Ez nem igaz: maradjunk addig a pácienssel, amíg meg nem kapja a megfelelő ellátást. A betegek közül sokan olyan komoly fájdalommal küzdenek ilyenkor, hogy képtelenek tisztán gondolkodni és válaszolni az orvosok kérdéseire. Gyakran előfordul az is, hogy az ellátásra szoruló személy állapota gyorsan romlani kezd, és ilyenkor életet menthet, ha valaki nyomást tud gyakorolni a kórházi dolgozókra a mielőbbi ellátás megkezdése érdekében.

Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt!

Dr. Torres szerint ha lehet, mindig legyen kéznél a telefontöltőnk, és ne hagyjuk otthon egy ilyen helyzetben. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy egy egészségügyi vészhelyzet idején akár 6-12 órát is a kórházban kell maradni, miközben mindenki folyamatosan érdeklődik a beteg hogyléte felől. Ezzel szemben töltés nélkül, átlagos használat mellett egy teljesen felöltött készülék jó, ha egy teljes napot kibír. Intenzív igénybevétel esetén ez akár néhány órára is csökkenhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: