ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Hogyan fogytam le 10 kilót 40 éves kor felett?

Ki így, ki úgy próbálkozik. Többféle diétát, mozgást ki lehet próbálni. A Neverordinary blog szerzőjének a mediterrán diéta jött be, a kérdésre pedig egy válasza van: lassan.
Iványi Orsolya írása a Neverordinary blogon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 26.



"A Neverordinary a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. A pasim (most már férjem) kezdte el mondogatni, hogy arról írjál, ami történik veled: 42 évesen elköltöztél (megint) egy új országba, egy emberhez, akit alig ismersz, feladtad az eddigi életed, próbálod megvalósítani az álmaidat, és még öregszel is. Valahogy így jött a képbe, hogy arról kellene írni, hogy igenis 40 felett is van élet! Lehet pasit találni, lehet új karriert építeni és lehet életmódot is váltani. Éljenek a 40 feletti nők!"

Nos, eljutottam arra a pontra, amikor meg kellett állapítanom, hogy ilyen dagadt még soha életemben nem voltam. Ez számszerűleg azt jelentette, hogy 72.6 kg voltam 165 cm-hez. 43 éves voltam. Azt mondják, 40 felett fogyni igazi kihívás.

És hogy miért?

- Lelassul az anyagcsere az öregedéssel.

- Kevesebb kalóriával is beéri a szervezet, de mi még mindig úgy eszünk, mint 20 évesen.

- Az öregedéssel az izomtömeg is csökken, és a helyére zsír kerül, viszont minél több izmunk van, annál hatékonyabb az anyagcserénk. Tehát 40 felett az izomépítés még fontosabb!

- A menopauza kapcsán a hormoningadozás következtében mind a magas, mind az alacsony ösztrogén szint zsírraktározáshoz vezethet.

A lökést két esemény adta meg. Az egyik egy műtét volt februárban, amit egy egyéves kálvária előzött meg, ugyanis több nőgyógyász nem vette észre az endometriozisomat, aztán végre valaki kimondta, hogy mi van, én meg végre megnyugodhattam. Gondoltam, ez jó alkalom lesz, hogy utána új életmódba kezdjek.

A másik esemény örömtelibb volt, szintén februárban döntöttük el, hogy megházasodunk. Júniusban. A műtét után 6 héttel kezdhettem el mozogni, így gyorsan be is iratkoztam egy konditerembe pár faluval arrébb. Tehát kb. 3 hónapom volt lefogyni 10 kilót. Vagyis ezt szerettem volna, de ez nem jött össze. De nem bánom.

Előrebocsátom, hogy ami nekem működött, nem biztos, hogy neked fog. Nem követtem semmilyen útmutatást, kizárólag arra fókuszáltam, hogy nekem jó legyen, szenvedni sem akartam.

Az alábbi étkezési szokások mellett, hetente kb. 3-szor jártam konditerembe, amikor is 2X1 óra kardió és súlyzós edzéseket csináltam. Használtam fehérjeport, és L-Karnitint is.

1. Fogyókúra helyett életmódváltás

Abban biztos voltam, hogy nem fogyókúrázni akarok. A fogyókúra ugye azt jelenti, hogy amikor befejeztük, akkor visszatérünk a régi kerékvágásba, aztán megint elkezdünk zabálni, aztán megint fogyókúrázni, mert visszahíztuk a leadott kilókat. Sajnos, sokan beleesnek ebbe a csapdába, mivel gyors eredményt akarnak, aztán éheznek vagy valami hülye diéta rabjai lesznek. Mivel Olaszországban élek, adott volt, hogy a mediterrán diéta lesz az alap.

2. Mikor kezdjem el?

Most. Azonnal. Nem holnap, hanem ma. Teljesen felesleges várni, meg kifogásokat keresni.

3. Hogyan kezdjem?

Az első lépés megszabadulni minden "rossz" kajától, ami otthon van. Igen, kiüríteni a hűtőt, kamrát. Jellemzően én azért még gyorsan betoltam titokban a maradék Nutellát, nehogy kárba vesszen, ugye... Ez egy kihagyhatatlan lépés, mert így nem fog később elcsábulni az ember.

4. Szabályok

Akkor eszem, amikor éhes vagyok.

Természetesen próbálom tartani a reggeli/ebéd/vacsora szentháromságot, de felkelés után sokszor nem vagyok éhes, és mire éhes leszek, mondjuk már dél van, és akkor inkább már ebédelek. Tehát nem eszem ötször. Ha napi ötször ennék, már egy tehén lennék.

Amikor reggelizem, akkor főleg zabkása fahéjjal, vagy rántotta fehérjéből, vagy egy szelet pirítóson füstölt lazac.

Néha kimarad egy-egy étkezés. Nem azért, mert koplalni akarok, hanem mert a testem nem éhes. Már írtam korábban, hogy nem bántam túl jól a testemmel az elmúlt években, ezért most sokkal jobban figyelek a jelzéseire.

Az adagokat csökkentettem.

Saját magamon kísérletezve rájöttem, hogy egyszerűen nekem kisebb adagokat kell ennem, hogy ne érezzem magam rosszul evés után. Nyilván tudnék enni, vagyis a szemem, de nagyon zavart a puffadás. Ahogy megérzem, hogy elég volt, vagyis ahogy jelez a testem, nem eszem többet.

Nem eszem feldolgozott ételt.

Minden nap egy saláta, legtöbbször ez az ebéd. Kizárólag olívaolajjal, néha valami fehér hússal/tonhallal/füstölt lazaccal, de főleg inkább zöldségek, pl. hagyma, avokádó, paradicsom, uborka, retek, répa. Amit tudok venni a piacon, néha sikerül például egy-egy egzotikusabb salátát venni, mint múltkor radicchio rosa di Verona-t Bolognaban, ami, ahogy a neve is mondja, pink!

Vacsorára főzök. Főzni amúgy nem szeretek, de elég jól tudok. Olyan 10 receptet cirkuláltatok, néha bejön egy újabb, valami meg kiesik, évszaktól is függ.

Most ezek mennek:

- Lazac édesburgonyával (fagyasztott lazac a Lidl-ből). Az édesburgonyát nagyon szeretjük, csipszet is szoktam belőle csinálni.

- Fél pulyka Le Cresuet-ben, zöldséggel. Ez azért is jó, mert a maradékot másnap bele tudom tenni a salátába.

- Piacon vásárolt hal, általában branzino vagy orata, fóliában megsütve sütőben, zöldséggel. A livornoi piacon 8 euroert vettünk a múlt héten 2 branzinot, étteremben 10 eurónál kezdődik egy adag.

- tészta zöldséggel, ez mostanában cukkini. Mostanában inkább teljes kiőrlésű tésztát használok, ebből is akadnak érdekes fajták.

- Vaslapon sütött csirke zöldséggel. Ez lesz ma is, kelbimbóval.

- Karfiolleves répával vagy póréhagyma leves vagy brokkolikrém leves. Nem teszek bele rántást, hanem amikor készen van, egy részét összeturmixolom és azt teszem vissza. A totál krémlevest nem szeretjük.

- Lencsefőzelék, mindig valami izgalmas lencséből. Szintén a livornói piacon izgi lencséket lehet vásárolni.

- Rántotta gombával

- Kagyló

- Babos étel. A mediterrán diéta egyik fontos eleme a bab, külön könyv is született erről, most ezzel kísérletezek. Tegnap fekete babból, karfiolból és árpából csináltam egy mixet, "jó, de nem finom" volt a vélemény, úgyhogy még dolgozom rajta. A zöldséget vagy párolom vagy a sütőben olívaolajjal megöntözve sütöm kicsit, jobban szeretjük, ha ropogós marad a zöldség.

- Kenyér. Mostanában saját magam sütök, főleg fekete kenyeret, egy darab egy kilósat eszünk meg egy hét alatt. Ha például megéhezem, olajjal szoktam elmajszolni egy kis kenyeret. Salátához szoktuk enni a svéd rozsból készült WASA keménykenyeret.

- Tej. Minimálisan használjuk, például zabkásához. Főzéshez egyáltalán nem.

- Krumpli, rizs. Ezeket most hanyagoljuk, én sajnos nagyon szeretem a krumplit, nyersen is, így néha a falat kaparom, de például sült krumplit fél évig nem ettem tavaly egyáltalán.

- Kóla, cukros üdítők. Tiltólista. Imádom a kólát, így ez igazi büntetés, de nem vagyok hülye, így elfogadtam, hogy le kell róla mondanom. Amíg Londonban laktam, egy évig kólát reggeliztem Kinder Buenóval, szóval totál függő voltam, meg is lett az eredménye. Nagy hőségben nyáron, néha megjutalmazom magam egy pohár kólával.

- Édesség, fagyi. Ahogy sokunknak, nekem is ez a gyengém. Az első 3 hónapban voltam a legszigorúbb magammal, de még akkor is engedélyeztem egy kis keserű csokit minden nap. A fagyit szerencsére nem annyira szeretem.

- Alkohol. Nagyon visszafogottan. A tavalyi évben drasztikusan visszavettem az italozásból, érdekes módon, egyszerűen nem jutott eszembe inni. Most ha iszunk, akkor főleg vörösbor. Prosecco vagy pink gin&tonik néha napján.

- Gyümölcs. Sajnos, nem vagyok nagy gyümölcsös, de azért fogyasztok, a gránátalmát és a dinnyét szeretem, a bogyós gyümölcsöket is, télen narancs, mandarin.

- Nassolás. Az aljas csapda, ugye. Mi a magokra álltunk rá, dió, mogyorók, mandula, szigorúan natúr változatban.

- Kávé, tea. Kávét nem iszom, néha koffeinmenteset, ha valaki kávézni hív. Most éppen találtam egy egészen érdekes teát (Lord Nelson), amiben gyömbér, bodza és pepperoncino van, most ezt iszom minden nap.

5. Kísérletezés

Az életmódváltás során az egyik legfontosabb dolog megtalálni azokat az élelmiszereket/zöldségeket/gyümölcsöket, amelyek ízlenek, mert úgy sokkal könnyebb átállni. Egyfolytában kísérletezem, ha látok valami újat a boltban, mint most például a csicsókával (olaszul topinambur) kísérletezem, sokkal kevésbé hizlal, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.

Ha elmegyünk étterembe vagy vendégségbe, akkor viszont bármit eszünk. Nyilván nem két pofára zabálunk, és nem járunk minden nap, ezt heti alkalomnak mondanám. Három hónap alatt fogytam 6 kilót, ami kevesebb volt, mint amire számítottam, aztán a következő 3 hónapban fogytam 4 kilót, és itt lett igazából látványos a fogyásom.

Persze, még nem értem a végére, és nem azért, mert az ünnepek alatt visszajött 2 kg, hanem, mert az egy dolog, hogy számszerűleg fogyok, hanem mert most jön az alakformálás. Még mindig van hasam, nagyobb, mint amekkorát szeretnék, még mindig nem izmosak a karjaim, és így tovább.

Tapasztalatom szerint, a mozgás kell, de anélkül is le lehet fogyni, a második 3 hónap alatt például nem jártam konditerembe, viszont naponta kétszer sétáltattam a kiskutyát (2x1óra), tehát sokkal azt mondanám, hogy fontosabb, hogy mit eszel, de sporttal nyilván könnyebb/gyorsabb.

6. Miért jó a mediterrán diéta?

Ami nem diéta, hanem életmód. Talán már meséltem arról, hogy 2 éve volt szerencsém elvetődni Campania régióba, közelebbről pedig 2 faluba Pioppi-ba és Acciaroli-ba, azon a környéken kezdődött a mediterrán diéta felfutása.Amúgy Nápoly alatt vagyunk 150 km-re.

Acciaroli 2 dolog miatt lett híres: az egyik, hogy a 2000 lakosából kb. 300 ember 100 éves, 20%-a pedig 110. És természetesen az itt lakók a mediterrán diétát követik.

Pioppi több dolog miatt is érdekes, az egyik, hogy itt élt és kutatott Ancel Keys, amerikai orvos, ő volt az első, aki egészségügyi szempontból méltatta a mediterrán diétát. Ide is költözött Minnesotaból feleségével együtt, mert sokáig akart élni, sikerült is, 100 évesen halt meg, pár hónappal 101. születésnapja előtt.

Felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították pár éve, Pioppiban meg is találtam a táblát róla.

A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, több fatája létezik, ahogyan a Földközi-tengernél élő népek kultúrája, hagyományai, szokásai, vallása és életmódja is különböző, de az alapja a növényi eredetű táplálékok, a nagy mennyiségben fogyasztott teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldség- és gyümölcsfélék, valamint az elengedhetetlen olívaolaj. Régóta kutatják a mediterrán diétát, így már bizonyított, hogy jó pár betegség megelőzésében segíthet, ilyen például a demencia, daganatos betegségek, diabetesz.

Hiszem, hogy 40 felett kapunk még egy esélyt, hogy jó nők legyünk. Ugyanis aki elhagyja magát, az elindul a lejtőn. Nem csak azért, mert túlsúlyosan élni lehangoló, hanem mert az egészségünket kockáztatjuk. És miért ne bizonyítanánk be magunknak, hogy igenis meg tudjuk csinálni?

Majdnem 40 éves vagy? Talán már el is múltál? Ha egy olyan társaságra vágysz, ahol korodbeli, okos és jófej nők közösen beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, keresd a Neverordinary csoportot vagy az Instagram oldalt és mindenképp olvasd a blogot is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kipróbáltam a latex vákuumágyat és a korbácsolást – Az ország legnagyobb fetish rendezvényén jártam (+18)
Sosem éreztem magam nagyobb biztonságban, mint a Freedom Fetish 800 fős, felszabadítóan szexpozitív partiján. Íme a perverziót nem csak nyomokban tartalmazó, edukatív beszámolóm – fotógalériával.


Rendkívül izgatottan készültem hazánk leggrandiózusabb fetish bulijába a Freedom Fetish szervezésében, amelyet nem a szokásos klubjukban tartottak – mivel ezen négyszer annyian vettek részt, mint amennyit a törzshely elbír –, hanem ezúttal egy Pest külterületén található rendezvényhelyszínen. Már előre elolvastam a részletes, öltözködésre és kulturált viselkedésre kiterjedő szabályzatot, illetve a programlistát, úgyhogy nem ért váratlanul, amikor a bejáratnál leragasztották a mobilom kameráját egy matricával, valamint egy szívélyes transzvesztita ellenőrizte (sőt, meg is dicsérte) a dresscode-omat. Utcai ruhában tilos a belépés, úgyhogy aki nem kocsival érkezett, nem feltétlenül találta komfortosnak, hogy az utcán például szegecses testhámban és platformtalpú, lakk combcsizmában flangáljon – ezért az alsó szinten található öltözőt sokan igénybe is vették.

Alapvetően magas az ingerküszöböm, de belépve a rendezvényre elfelejtettem pislogni egy ideig, és a pupillám akkora lett, mint az a részletesen megmunkált szájpecek, amelyet az egyik bőrdíszműves kínált a vásártéren. Már a ruhatárosokon sem volt túl sok ruha, de a közönség nagy része csupán egy-egy falatnyi kiegészítőt viselt, például bimbótapaszt, rafinált tangát vagy bőrszíjakat. Ami pedig más eseményeken a welcome drink szerepét tölti be, az itt egy dupla élőtál volt, azaz többféle bonbon és macaron meztelenül fekvő emberekre felszolgálva, komoly gasztronómiai igényességgel.

– Tiéd itt a legszebb farok! – nevettem fel hangosan, miután megláttam egy tetőtől-talpig rókajelmezes férfit, akinek realisztikusan mozgott hátul a méteres rókafarka. Mint kiderült, applikációval vezérelte a farok mozgását.

Akadt Borat-tangás férfi is békatalpakkal, ugyanakkor frakkot viselő úriember is, sőt, péniszketrecet, valamint heresúlyt vagy análdugót viselő fazonok is felbukkantak.

De a személyes kedvencem hatalmas ördögpatát, szőrős lábvédőt, mellkas-hámot és busómaszk-szerű álarcot viselt. Egy gazellavékony, szép lány áttetsző fűzőt viselt, és láttam egy vagány, idős hölgyet is nevetni egy sarokban ülve (végre valaki, aki nem az SZTK-ban ücsörög panaszkodva, éljenek az ilyen nyugdíjasok!). Minden látogató végtelenül békés, kedves és udvarias volt, mintha egy szupermarketben sétálgatnánk a polcok közt. Fontos tudni, hogy a fetish partikon a szokásosnál szigorúbban veszik, hogy minden közeledéshez szóbeli jóváhagyást kell kérni és kapni.

Kifejezetten érdekes látnivalónak bizonyult a felnőtt játszótér, ahol kipróbálható szexbútorok voltak kihelyezve szép számban, például ketrecek, paskolók, András-keresztek és tantra-fotelek. Izgalmasnak tűnt továbbá a bondage helyiség is, ahol egymást kötözgethették az emberek kényükre-kedvükre, akár profi segítséggel.

Erre a tematikára egyébként felfűztek egy önkötöző performance-t is, amelyben egy mosolygós hölgy hajóinasokat megszégyenítő módon függesztette fel magát japán shibari kötelekkel.

További előadások is követték egymást BDSM, erotikus légtornászat és korbácsolás fókusszal a színpadon.

Kíváncsivá tett a kihelyezett „touch box”, amelybe beleállhattál inkognitóban, vagy bele is nyúlhattál a szűk, semmit nem láttató lyukakon keresztül. Itt is élt a szabály, miszerint ha valaki bent eltakarja magát egy testrészén, azt kerüld el. Az egyik legfurcsább programnak az állatsimogatót találtam, amely gyakorlatilag egy állatjelmezes embersimogató: egy boci-maskarás hölgy láhatóan élvezte, hogy fedetlen kebleit cirógatják az arra járó fetisiszták. A tánctéren pedig végig kiváló hangulat uralkodott a profi DJ-knek és az UV-fénytől látványos neonfüggönyöknek köszönhetően.

A személyzet folyamatosan rendelkezésre állt, ha kérdésed vagy problémád akadt volna, de mindenhol ki is volt függesztve a házirend, például hogy nem érhetsz hozzá másokhoz engedély nélkül. Tanúsítom, hogy valóban senki nem zaklatott, szólt be vagy tapogatott az este folyamán – nem úgy, mint sajnos egyéb divatos szórakozóhelyeken –, mindössze egyetlen tisztelettudóan feltett kérdést kaptam egy karika-nyakörves férfitól: „te sub vagy, vagy dom?”

Az egyik ott dolgozó, Ádám nevű srác elmesélte nekem, hogy az évek alatt mindössze párszor kellett kikísérnie valakit hasonló rendezvényről, például tiltott fotózás vagy félreértés miatt.

Dicsérendő, hogy volt HIV- és szifilisz-gyorsszűrés a helyszínen, valamint a kizárólag pároknak fenntartott szex-szeparé elé egy kosár óvszer volt kihelyezve. De az egyedül érkezők számára is akadt lehetőség huncutkodni a dark roomban, ahol nevéhez híven tényleg nagyon sötét volt.

És hogy mi a különbség egy swingerbuli és egy fetish parti között? Erre az egyik főszervező, Molli válaszolt nekem:

„Míg a swinger klubba a direkt szexért mennek az emberek, a fetish bulikban a szabad partizás a cél, és a szex csak egy lehetőség. Mi szexpozitív partinak hívjuk ezt: a szexualitás megjelenése teljesen elfogadott, itt is van, aki szexel, van, aki más erotikus játékot játszik, de legtöbben csak azért jönnek hozzánk, hogy táncoljanak, ismerkedjenek, beszélgessenek egy izgalmas, nyitott és elfogadó közösségben.

Olyan ez, mint a nachos a moziban. Moziba elsősorban a filmélményért mennek az emberek, és az, hogy lehet nachost is venni, az csak egy lehetőség, és így is a legtöbben simán a popcornt (a mi esetünkben a szabadon bulizást) választják, és köszönik, nem kérnek mást, hiába a lehetőség.”

Ami a saját élményeimet illeti, elsőként az álló vákuumágyat próbáltam ki, amelyhez két kifeszített latexponyva közé kellett bemásznom – cipő és hegyes kiegészítők nélkül –, és megfognom belül kétoldalt az oszlopokat. Egy kis köralakú nyíláson bújtattam ki a fejem, hogy kapjak levegőt. A segítő kollegina rendkívül empatikusan érdeklődött a hogylétem felől, és hogy indíthatja-e a vákuumozást, valamint jelezte, hogy bármikor leállíthatja, és kiszállhatok. Aláírtam egy nyilatkozatot is arról, hogy a hivatalos fotós lefotózhat ebben egy belső használatra készülő galériához.

Amikor rácuppant a testemre elöl-hátul a latex, de úgy, hogy a kisujjam végét se tudtam volna megmozdítani benne, egyszerre volt kiszolgáltatott és felszabadító: a kontrollvesztésnek ezt a fajtáját még nem éltem át, de kifejezetten extatikus volt, ahogyan a kiengedés is, ahogy hirtelen visszakaptam a testem.

Ám itt nem értek véget a kalandjaim aznapra: a saját dark zenei szubkultúrámból már ismertem pár arcot a közönség soraiban, és az egyikőjük – immár kétgyerekes édesanya – elárulta, hogy azért jött ide, hogy megkorbácsolják a fenekét. Én pedig „miért ne” alapon fogtam magam, és neki is láttam az elnáspángolásnak, hiszen egy jó úttörő ott segít, ahol tud. A háttérben szóló elektronikus zene ritmusára korbácsolás meglepően szórakoztatott, közben néha megkérdeztem, hogy ilyenre gondolt-e, illetve gyengébben vagy erősebben szeretné.

Miután végeztem a bravúrral, rájöttem, hogy vannak itt igazi feketeövesek is: egy ötvenes éveikben járó pár hölgytagja olyan intenzíven fenekelte el a párját, ráadásul egy büntetőbíró szigorával az arcán, egy pillanatra sem esve ki a szerepből, hogy már nekem fájt a látvány.

„Általában a vendégeink fele a párjával vesz részt egy ilyen buliban – foglalta össze Molli a statisztikákat –, most a legutóbbi Freedom Fetish után kiküldött kérdőívünk alapján ez 52% volt, 20% jött egyedül, a többiek pedig barátokkal. A közösség összetételéről elmondható, hogy nagyon vegyes, 18-tól a 60-asokig minden korosztály képviselteti magát, ezen belül legnagyobb számban a 30-asok vannak, alatta és felette pedig nagyjából egyenlően oszlanak el az emberek.

A nemi arányokat tekintve szinte fele-fele a fiú és lány megoszlás, épp csak egy kicsit billen a mérleg a fiúk javára, de szép számban vannak a magukat be nem soroló, queer emberek is. A szexuális irányultsági skáláknak is minden tagja jelen van, sőt, az aszexuális vendégeink körében is kifejezetten kedveltek a fetish események.

Mindig vannak külföldi vendégeink is, a Freedom Fetish 2019-es indulása óta elég jó hírrel van benne az európai kinky köztudatban, sokan kifejezetten emiatt az esemény miatt látogatnak el Magyarországra.”

Egyszóval hiába szólt minden az erotikáról, kicsit sem éreztem magam kellemetlenül vagy feszélyezve ezen a bulin, ami a szervezésnek, valamint az intelligensen viselkedő közönségnek egyaránt köszönhető. Technikailag senkihez nem értem hozzá, és más sem ért hozzám, mégis rengeteg ingerrel és önreflexióval gazdagodtam. A Freedom Fetish tehát egy olyan partisorozat, ahol bárki szabadon, korlátok nélkül jól érezheti magát, méghozzá ítélkezés és zavaró tényezők nélkül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Jelentős változás a boltokban: nem minden tejföl lesz tejföl a jövőben
A kormány megelégelte a trükközést, és rendet tesz a tejtermékek piacán. Hamarosan alaposan meg kell néznünk, mit teszünk a kosarunkba.


Az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejfölre vonatkozó előírásának módosítását – írta a Portfolio. A javaslat értelmében

a jövőben csak azokat a termékeket lehet „tejfölnek” nevezni, amelyek megfelelő számú tejsavbaktériumot tartalmazó élőflórával rendelkeznek. Az utóhőkezelésen átesett termékek nem viselhetik többé ezt a megnevezést, azokat „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítmény” néven kell majd forgalmazni.

A tervezet 15 napig véleményezhető, a gyártók és forgalmazók pedig a rendelet hatálybalépése után egyéves türelmi időt kapnának az átállásra.

A javaslatcsomag az élelmiszer-adalékanyagok jelölését és alkalmazását is pontosítja a tejtermékeknél, a fogyasztók egyértelműbb tájékoztatása érdekében. A várható piaci hatások közé tartozik, hogy a hőkezelt termékeket gyártó márkáknak le kell cserélniük a címkéiket, termékmegnevezéseiket és marketinganyagaikat. Bár ez rövid távon átállási költségekkel jár, középtávon a vásárlók számára átláthatóbb lesz a kínálat, és egyértelműbben megkülönböztethetők lesznek a valódi tejfölök a tejföl-alternatíváktól.

A mostani szigorítás illeszkedik a kormány 2025-ös élelmiszer-szabályozási törekvéseibe.

Márciusban a minisztérium már módosította a tejtermékekről szóló előírásokat, szigorítva többek között a „kecskesajt” és a „félzsíros tej” megnevezését, valamint egységesítve a laktózmentes jelölést.

Októberben külön rendelet született a trappista sajtról, amely részletesen meghatározta annak összetevőit, érzékszervi tulajdonságait, és korlátozta a hasáb alakú tömbök forgalmazását. A trappista szabályozását a szakmai szervezetek, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács is üdvözölték.

A tejtermékekre vonatkozó kormányzati tervezetek az Európai Unió előzetes bejelentési eljárásán mennek keresztül a véglegesítés előtt. A kormányzat a mostani javaslatot is a fogyasztóvédelemmel, a minőségi és hagyományos termékek védelmével, valamint a megtévesztés csökkentésével indokolja. Az iparági szereplők részéről felmerülhetnek kritikus szempontok, mint az átállás költségei vagy a névváltás miatt „lefokozott” termékek versenyképességének romlása. Konkrét állásfoglalások a gyártóktól és kereskedőktől a most futó véleményezési időszakban várhatók.

A következő hetekben dől el a társadalmi egyeztetés eredménye, és ezt követően jelenhet meg a végleges rendelet, amely a hatálybalépés pontos dátumát és az átmeneti időszak hosszát is tartalmazni fogja. A szabályozás olyan gazdasági környezetben érkezik, amikor a tejtermékek világpiaci ára jelentősen ingadozik, a tejföl hazai ára pedig 2025 több hónapjában is csökkent. A kategóriaszabályok szigorítása ilyen helyzetben a minőségi alapú piaci szegmentációt erősítheti.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„A boszorkányság egyszerre tudomány és művészet” – interjú Saddie LaMorttal, aki harminc éve foglalkozik okkultizmussal
A magyar előadó-zenész szerint manapság inkább naivitást társítanak a boszorkányokhoz, mintsem gonoszságot. Saddie mesélt nekünk közérthető módon a wicca nevű misztériumvallásról és a szabadkőművességről, hogy eloszlasson néhány tévhitet.
Tóth Noémi - szmo.hu
2025. november 01.



Saddie LaMort saját bevallása szerint szabadkőműves, az Ordo Templi Orientis, és a gardneriánus Wicca avatottja, valamint az egyetlen magyar nyelvű, Aleister Crowley okkultista mágus életét és munkásságát feldolgozó könyv egyik szerzője. Előadásait Rómától Hamburgig, az ELTE BTK könyvtárától a prágai Károly Egyetemig szeretettel fogadták.

– Nemrég a viktoriánus kor okkult reneszánszáról tartottál előadást Budapesten, de Európa-szerte sokfelé voltál már vendégelőadó – nem alaptalanul, hiszen bő három évtizede foglalkozol okkultizmussal. A köznyelvben szokás egyenlőségjelet tenni a boszorkányság és az okkultizmus közé, mennyire helytálló ez az összemosás?

– Az „okkult” azt jelenti, rejtett, titkos. A boszorkányság innen nézve valóban az okkultizmus egy fajtája, hiszen titkos tanokat, rejtett tudást kapunk meg és adunk át. Többfajta boszorkányság létezik, a titkos dolgok tanulása ezek mindegyikére jellemző motívum. Azonban az okkultizmust, mint kifejezést, elsősorban a középkori varázskönyvek hagyományaira szokták használni, ezek viszont nem minden boszorkányságnak részei. Annak, amit én képviselek, igen.

– Te magad az úgynevezett wicca vallást gyakorlod, amely egy természeti pogány ősvallás. Melyek eme vallás főbb alapkövei, azaz hogyan mutatnád be a wicca irányzatot egy laikus számára néhány mondatban?

– Ezt a vallást egy Gerald B. Gardner nevű angol író dolgozta ki. Nagyon érdekelte a történelem, a néprajz, a népi mágia. Több különböző olvasmányélmény hatására hozta létre a világ első, bizonyíthatóan vallás jellegű boszorkányságát. Eredetileg a vallásunk neve boszorkányság, a követőket boszorkánynak hívjuk, a követők összessége a Wicca, s ezt a szót úgy használjuk, ahogy a „Testvériség” kifejezést (a Wicca ugyanis egy mágikus család). Egy istenpárt tisztelünk: a Holdistennőt, és az Agancsos Istent. Rítusaink a természet ritmusát követik – az aratásokat, a nap-éj egyenlőségeket, a napfordulókat, illetve a teliholdakat. Vallásunk része a mágia, mellyel segíteni igyekszünk az arra rászorulóknak, és a természetnek.

– Sokan kizárólag ártó, gonosz tevékenységeket társítanak a boszorkánysághoz – hogyan szoktad ezeket a prekoncepciókat felülírni?

– Számomra is meglepő, de viszonylag kevés olyan emberrel találkoztam az elmúlt harminc évben, aki így gondolt volna a boszorkányokra. Általában inkább túlzott jóságot, naivitást feltételeznek rólunk. Van egy mondat, ami rendszeresen megjelenik velünk kapcsolatban, és ezt gyakran még a magukat wiccának valló emberek is hajlamosak félreérteni. Ezt úgy hívjuk, hogy Intelem, s így szól: „Ha azzal nem ártasz, azt tégy, amit akarsz.” Sokan hiszik, ez azt jelenti, ne árts. Ha azonban a mondatot értő módon olvassuk, rájövünk, csak annyiról szól, tudatosan végezzük dolgainkat, folyamatosan gondolva arra, vajon árt-e valakinek. Szóval sokkal inkább azt a prekoncepciót kell felülírnunk, hogy nem lesz következménye, ha valaki minket, vagy szeretteinket bántja.

– Szükséges a boszorkányság gyakorlásához az ezoterikus és spirituális érdeklődésen túl felül valamiféle speciális, például természetfeletti képesség?

– A boszorkányság egyszerre tudomány és művészet. Bárki el tud sajátítani eleget ahhoz, hogy megkönnyítse saját és környezete életét. Vannak, akiknek tehetségük is van, ők megfelelő szorgalommal sokkal többet tudnak elérni. Azonban szívesebben tanítok valakit, aki nem annyira tehetséges, de szorgalmas, mint egy lusta tehetséget – a kitartás, a szorgalom mindig többet ér a tehetségnél.

– Azt a tényt is megosztottad a közönségeddel, hogy szabadkőműves beavatott vagy, illetve hogy máig vannak Magyarországon ilyen beavatások. Mit jelent pontosan az avatás, illetve milyen hatása vagy jelentősége van manapság a szabadkőműves páholynak?

– A szabadkőművesség az első olyan rendszer volt, amely a mai napig létezik, és szimbólumokon, misztériumokon keresztül adja át tanításait. Minden modern misztérium-irányzat vagy innen vett át elemeket, vagy az alapítók avatottak voltak, és a létező fokozatokat gondolták tovább. Aki komolyan foglalkozik a mágia hiteles rendszereivel, nem tudja megkerülni.

Az avatásokat sok szempontból lehet vizsgálni. A legfelszínesebb szinten egy olyan rituális színház, amely élettanácsokkal látja el az avatottat, és olyan szimbólumokat ad neki, amelyek segítenek jobb emberré válni. Ha egy kicsit mélyebben vizsgáljuk, mitologikus, vagy vallási jellegű jeleneteket dolgoznak fel ezek az avatások, és ezen keresztül az avatott közelebb kerül az isteni mivolthoz. Olyan természetes folyamatokat dolgoznak fel, mint a születés, a termékenység, illetve a halál, amelyek az emberiség egészének közös tapasztalata – olyan módon, amely megmutatja a világ isteni jellegét. Már az ókori misztériumvallások avatottjai is abban értettek egyet, hogy egy avatott halálélménye gyökeresen más lesz, mint egy avatatlané.

A szabadkőművesség célja jó emberekből jobb embereket faragni. Olyan emberek találkozhatnak a páholyban, akik amúgy soha nem ismerték volna meg egymást, ezáltal a beszélgetések és előadások során a sajátunktól akár radikálisan különböző véleményeket is megismerhetünk olyan környezetben, ahol mindenki a legjobbat feltételezi a másikról, és jóindulattal áll hozzá. Ennek eredménye egy olyan szellemi közösség, amely minden tagját gazdagabbá teszi. Két téma van, amiről nem beszélünk: a politika és a vallás, mindkettő mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva.

– Akit ezek a témák bővebben érdekelnek, legközelebb milyen időpontokban és helyszíneken lehet téged meghallgatni?

– November 2-án az Európai Élő Folklór Egyesület rendezésében a Dürer Kertben lesz egy Boszorkányfesztivál, ahol a druidizmusról, a gardneriánus wiccáról, a teozófiáról és a szabadkőművességről is lesz előadás, majd kerekasztal-beszélgetés keretein belül közös értékeinkről fogunk eszmét cserélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: