Forró immunerősítő levesek szezonális zöldségekből
Télen ugyan nincs túl nagy választék a zöldségek és gyümölcsök terén, cserébe annál nagyobb szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra és az ásványi anyagokra. Ilyenkor a legnagyobb segítséget az aktuális idénynövények nyújtják, amik a téli szezonalitásuk ellenére is jócskán hozzájárulnak az immunrendszerünk erősítéséhez. De nem csak a testünk, a lelkünk is igényli a forró, fűszeres finomságokat, amik miközben felmelegítik a testet, sokat tesznek azért is, hogy a hangulatunk jobb legyen.
A változatos étkezés nem azt jelenti, hogy minden nap Michelin csillagos éttermet szükséges varázsolnunk a konyhánkból, és gourmet fogásokkal kell előrukkolnunk, illetve létfontosságú azokat fogyasztanunk. Az egyszerűség nagyszerűsége a táplálkozásunkra is érvényes, ha pedig az évszakoknak megfelelően étkezünk, szezonális termékeket vásárolunk, nem csak a testünkkel, a magyar termelőkkel, de a természettel is jól bánunk. Megtehetjük mindezt akár cipekedés nélkül is, mégis hazai földekről származó friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra néhány órával a betakarítás után.
Kétségtelen tény, hogy az egzotikus ételek ízletesek, izgalmasak, ahogy az is, egy távoli országból érkezett zöldség vagy gyümölcs nagy utakat tesz meg már éretlenül is, és sokszor a polcokra is ilyen formában kerül. A kísérletezés helyett érdemes az olyan termékeket választani, amik nem utólag érnek meg, hanem rövidebb úton, világlátás nélkül jutnak el hozzánk. Ne becsüljük le ezeket az idénynövényeket, inkább ismerjük meg őket!
Nélkülözhetetlen a hazai ízek előállításában, mégsem kap kellő figyelmet a hagyma. Dúskál a vitaminokban, alacsony a kalóriatartalma, miközben tápanyagtartalma magas. Szívbarát, csökkenti a vérnyomást, sőt, a vércukorszintet is, rengeteg rostot tartalmaz, de antioxidánsokban is bővelkedik, gyulladáscsökkentő hatásáról nem is beszélve. A répa evésére már a gyerekeket is buzdítani szokás, ami nem meglepő, tekintve, hogy rengeteg vitamint tartalmaz, de egyebek mellett immunerősítő, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ez a két zöldség a hagyományos leveseknek jó alapját képezi, de egy zöldség- vagy húslevesből nem hiányozhat a zeller sem, aminek görcsoldó, méregtelenítő hatása miatt a népi kultúrában is jelentős szerepe volt, de ez az illatos növény amellett, hogy jó tesz a vesének, nagyszerű B-vitamin forrás is. A fogyókúrázók és a spórolni vágyók körében is igazi csodaszernek számít a káposztaleves, aminek az alapját képező zöldség nem csak kalóriaszegény, de rostokban és vitaminokban is hihetetlenül gazdag, legyen szó a fehér vagy vörös (lila) káposztáról.
Ne feledkezzünk meg a krémlevesekről sem, amikhez ideális választás a sütőtök és a cékla is. Előbbi igazi immunerősítő, ráadásul nem csak belülről szépít, hanem kívülről is. Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, a rosttartalma magas. De ne feledkezzünk meg a cékláról sem, ami a vérszegénység esetén igazi csodaszer a vastartalma miatt, de egyéb ásványi anyag, antioxidáns tartalma is magas. Bátran válasszunk az ezekből a zöldségekből készült levesekhez mandulát és diót díszítésként!