A tojásban lévő omega-3 zsírsav hasonlóan jó, mint a halban található formája?
A halak magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, de mi van akkor, ha az ember nem tud ezek közül válogatni, akár egy allergia vagy ízlésbeli eltérés miatt. Ebben az esetben felmerül az a kérdés, hogy vajon az omega-3-mal dúsított készítmények, tojások, vagy esetlegesen a mogyoróvaj képes-e ugyanazt az egészségi állapotot megadni vagy fenntartani, mint amit a hideg tengeri halak nyújtani tudnak.
Az omega-3 zsírok nagyon kedvező hatással vannak az egészségre, és az öregedésgátlásban is kulcsfontosságú szerepet töltenek be, stresszkezelésre, depressziós hajlam esetében alkalmazható a pótlása, de még az ekcémára is pozitív hatással lehet. A legnagyobb százalékban a hideg vízi halakban lévő omega-3 típusok rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, így ajánlott heti többször is beiktatni az étrendünkbe a lazacot, a makrélát, a heringet, de a tonhal is megállja a helyét, mint magas vitaminforrás. A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák hozzák létre, és a halak ezeknek az elfogyasztásával jutnak ilyen forrásokhoz. A tojásokkal valamennyire más a helyzet, hiszen tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, de a koncentráció jóval gyengébb. Azért, hogy ne csak a halak rajongói jussanak megfelelő omega-3 pótláshoz, többféle élelmiszerbe, legfőképpen a tojásokba tesznek plusz omega-3 zsírsavakat, hogy ezzel is növeljék a a szervezetbe való bejutást.

Hogyan készülnek ezek a tojások?
A legtöbb ember számára, már nem jelent olyan szintű újdonságot az omega-3-mal dúsított élelmiszer, főleg akkor, ha a tojás kerül szóba. A nagyobb mennyiségű egészséges zsírsavakat etetés útján jutattják a keltető tyúkok szervezetébe, ez nagyjából annyit jelent, hogy omega-3-ban gazdag élelmiszert etetnek az állattal, ilyen például a lenmag is. A zöldtakarmány és a friss rovarok is megnövelik az n-3 zsírsav tartalmat.
Az omega-3 zsírsavak szempontjából két dolgot kell szem előtt tartani. Az egyik az, hogy mekkora az omega-3 mennyisége és azokat milyen forrásokból és rendszerességgel fogyasztjuk. A dúsított tojásokban például, az omega-3 mennyisége tojásonként nagyjából 100–500 mg közötti határt súrol. Ami viszont, még mindig nem hasonlítható össze a halak és a különféle magvak zsírsav arányaival.
A másik dolog, amit figyelembe kell venni, az omega-3 fajtái. A lenmag, a chia mag és a kender például alfa linolénsavakat tartalmaz, tehát ALA-t, amit a szervezet a felhasználás érdekében először átalakít, így a tenger gyümölcseiben és a halakban lévő EPA ÉS DHA mennyiségéhez képest sokkal kevesebb omega 3-mat vihetünk be általa a szervezetünkbe.
Hogyan javítható az ALA konverziója?
Az ALA átalakulását több minden befolyásolja, hogy egy hosszabb láncú omega-3 zsírsavvá alakulhasson. Ahhoz, hogy ez a sav az EPA-hoz és a DHA-hoz hasonló átalakulást eredményezzen enzimekre van szükség, amelyeket legnagyobb részben a genetika határoz meg. Ami viszont tény, hogy a nők jobban és eredményesebben alakítják át az ALA-t. Az omega-6 zsírsavak mennyiségének a csökkentésével azonban, fokozni lehet az omega-3 zsírsavak jobb felszívódását, mivel a két zsírsav metabolizmusa ugyanazoktól az enzimektől függ. Az omega-6 zsírsavak versenyképesebbek, így a felszívódást gyorsító enzimeket is hamarabb magukhoz szívják.
Összegezve a plusz omega-3-mal dúsított tojás, nem a legjobb választás, hiszen biológialag nem a legaktívabb összetételről beszélhetünk, és a vitaminforrás, szinte csak a sárgájában van jelen. Érdemesebb nagyobb mennyiségű növényi alapú omega-3 zsírsavakat bevinni a szervezetbe, tengeri halakat, lenmagot, kendert. Amennyiben ez sem hozza meg a várt eredményt, a táplálékkiegészítők oldaláról is megközelíthetjük a témát, így ha nem kedveljük a tengeri herkenytűket és a halakat, akkor is pótolhatjuk ezeket a fontos nyomelemeket a szervezetünkben.
A Fittpharma webáruház számos omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt kínál, amelyek között találkozhatunk kapszulával, gumivitaminnal és halolajjal is. Az omega-3 olyan telítetlen zsírsav, amely esszenciális, a szervezet nem tudja saját maga előállítani, így fontos figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségben pótoljuk. Az oldalra felkerült termékeket gyógyszerész végzettséggel rendelkező szakemberek ellenőrzik, így ez a szakmai alap is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vásárló is bizalommal forduljon egyes készítményekhez, igény szerint az oldal teljes választékához.