Két ember meghalt, miután ettek a tengerparti büfében vásárolt szendvicsből
Két ember meghalt, miután mérgezést kaptak egy dél-olaszországi tengerparti büfében vásárolt szendvicstől - írja a Daily Mail. A hatóságok országos visszahívást rendeltek el a kereskedelmi forgalomban kapható paninikre.
A szendvics grillezett kolbászt és „cime di rapa”-t, vagyis karórépa-levelet tartalmazott, amely a brokkolihoz hasonló zöldség. Az olasz ANSA hírügynökség szerint a hatóságok azonnal lefoglalták az egyik kereskedelmi terméket, amelyről azt feltételezték, hogy olajban eltett brokkoli volt.
A Paolai Ügyészség szerint tíz ember van a gyanúsítottak között, köztük a mozgóárus, több orvos, valamint több olyan cég vezetője is, amelyek a feltételezetten szennyezett terméket gyártották.
A gyanúsítottak között van a szendvics feltételezett készítőjének három alkalmazottja és öt orvos is. Az orvosokat azzal vádolják, hogy nem cselekedtek elég gyorsan, miután Luigi Di Sarno nővére szerint testvérét hazaengedték a kórházból, bár még rosszul volt, és később meghalt. Az ügy egyik ügyésze úgy véli, hogy a mozgóárus tulajdonosa valószínűleg „csak egyetlen konyhai eszközt használt az ételek kezelésére”.
Az első áldozat egy 52 éves, Luigi Di Sarno nevű művész volt, aki a családjával nyaralt Calabriában. A férfi múlt héten egy tengerparti büfében vásárolta meg a paninit, majd hazafelé lett rosszul. A héten pedig egy Tamara D’Acunto nevű, 45 éves nő halt meg hasonló körülmények között.
Rajtuk kívül még 14-en betegedtek meg, köztük két 17 éves fiatal. Őket a cosenzai Annunziata kórházban ápolták, ahova két páciens súlyos állapotban került. A hatóságok a vizsgálat részeként még a héten elvégzik Luigi Di Sarno és Tamara D’Acunto boncolását. A Corriere del Mezzogiorno úgy tudja,
A botulizmus ritka, de életveszélyes betegség, amelyet a Clostridium botulinum baktérium által termelt méreganyag okoz. A toxinok az idegrendszert támadják, és légzőizom-bénulást, teljes bénulást vagy akár halált is okozhatnak. Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint az élelmiszer-eredetű botulizmus akkor alakulhat ki, ha valaki botulinum toxinnal szennyezett ételt fogyaszt. Gyakori forrásai a nem megfelelően befőzött, tartósított vagy erjesztett házi ételek, de ritka esetekben bolti termékekben is előfordulhat.
Néhány nappal a calabriai eset előtt Szardínián halt meg egy 38 éves nő, és heten betegedtek meg botulizmusban, miután fertőzött guacamolét fogyasztottak egy fesztiválon. Egy 11 éves fiút helikopterrel szállítottak a római Gemelli Poliklinikára a cagliari Brotzu kórházból, miután a Monserratóban rendezett Fiesta Latinán fertőződött meg. A vándorfesztivál Tortolìba tartott volna, de a helyi hatóságok felfüggesztették.
A cagliari ügyészség vizsgálatot indított, és a Metro Chef avokádóhúspépre is visszahívást adtak ki.
„A közelmúltban Szardínián és Calabriában történt két súlyos botulizmus-fertőzéses eset miatt az Egészségügyi Minisztérium Megelőzési, Kutatási és Egészségügyi Vészhelyzeti Főosztálya azonnal életbe léptette az összes egészségügyi protokollt” – közölte a minisztérium. Azt is hozzátették, hogy „a beavatkozási rendszer gyorsan reagált, így a betegek időben megkapták az életmentő ellenszérum-kezelést”.