ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

8 téves gondolat, amit el kéne felejteni az anyukáknak

Anyaként az eddigi életed, ha tetszik, ha nem, gyökeresen megváltozott. Mindennek a középpontjában a gyereked van. Nem csoda, hogy mindenen pörög az agyad. Akár hülyeségeken is.

Link másolása

Az Eszti-Téka egy blog az anyaságról, az anyává válásról és az első évek nehézségeiről. Őszinte, belsőséges gondolatokat és jó tanácsokat olvashatsz, amiket talán még a legjobb barátnődtől sem mernél megkérdezni.

Amikor Noel megszületett, bátran és határozottan vágtam bele az anyaságba, hiszen a nővérem ikrei mellett beletanultam egy s másba, és amikor a kórházban megkérdezték az első tisztába tevésnél, hogy kell-e segíteni, bátran mondtam: nekem nem! Rutinom van, megoldom. Majd jött a meglepetés. Magzatszurokkal még nem találkoztam. A tisztába tevés kudarcba fulladt. A magzat szurok szanaszét kenődött, a gyerek fülében is állt a pisi, úgyhogy rohantam a csecsemősökhöz segítségért. Kivették a kezemből, és megvetően közölték: anyuka, feküdjön vissza, pihenjen, megfürdetjük a gyerekét és majd visszavisszük.

Emlékszem, amikor a férjemmel rácsodálkoztunk, hogy már hány hónap eltelt és még mindig életben van. Pedig ránk van bízva. Igen, az eleje nehéz, kiszámíthatatlan, össze sem lehet hasonlítani azzal, ha besegítünk egy másik anyukának a gyerekei gondozásába. Mert ő az enyém, a miénk minden felelősséggel, döntéssel, és minden csodájával. A miénk, senki másé.gondolat1

Az önértékelésünk anyaként olyan, mintha egy hullámvasútra ültünk volna fel. Jól akarjuk csinálni, jót akarunk a gyerekünknek, de vannak dolgok, amik rosszul sülnek el. Vagy csak mi gondoljuk azt, hogy katasztrofális anyák vagyunk? Jöjjön itt az a 7+1 téves gondolat, amikkel meg kell tudnunk küzdeni:

1. A feltételezés

Amikor azt gondolom, hogy ennek így kellene lenni. Ezt láttam, ezt hallottam, és nálunk nincs így... Igen mert minden gyerek más. Emiatt ne ostorozd magad! Teljesen normális az is, ahogyan nálatok van.

2. Tudás

Nem tudom, hogyan csináljam. Mindenki mást mond. Van terved? Van egy célod? Nekem volt. Pontosan tudtam, hogy milyen értékeket szeretnék közvetíteni a gyerekem felé. Igen, pontosan tudtam, hogy azt szeretném, hogy a gyerekem megbízzon bennem, hogy számíthasson rám, hogy elérhető legyek neki.

Van célod? Ne engedd, hogy mások elbizonytalanítsanak! Van, amiben nem vagy biztos? Akkor nézz utána, mi kell ahhoz, milyen viselkedést követel meg ez tőled, milyen attitűdöt, hozzáállást, ami abban segít, hogy a gyermeked valóban olyan legyen, olyan értékeket valljon, olyan viselkedési mintákat mutasson, amilyet szeretnél. Ehhez lehet, hogy neked is változnod kell! Át kell helyezni az életedben a prioritásokat. El kell hagyni rossz szokásokat. A gyerekek utánoznak bennünket. Azt tanulják meg, amit látnak, és nem azt, amit mondunk nekik.gondolat2

Itt van 5 pont ahhoz, hogy neked mit kell abba beletenned, hogy a gyermeked nevelése abban a mederben folyjék, amit te szánsz neki:

Hozzáállás: A te, pontosabban a ti hozzáállásotokon múlik!

Célok: Tudd, hogy mit akarsz, és hiába mond a szomszéd vagy a nagymama mást, ragaszkodj hozzá!

Fegyelmezettség: Semmi ne tántorítson el!

Legyél következetes!

Kitartás: Bármilyen nehéz, ne add fel!

3. Időzítés

Nincs épp itt az ideje, hogy ezzel foglalkozzam - gondolod... Halogatsz.... Minél jobban halogatod, annál nagyobb az esélye, hogy sosem fogod megtenni. Ez lehet a gyerekkel kapcsolatos feladat, valami, amit meg kellene már neki tanítani. De lehet ez a halogatás önmagaddal kapcsolatos, a pároddal kapcsolatos is. Tedd meg minden nap, amit kell!

4. Hibázás

Attól félek, hogy hibázni fogok. Pedig fogsz. Ha tetszik, ha nem. Az viszont nem mindegy, hogyan állunk hozzá a hibáinkhoz. A hibákból látszik, hogy haladunk egy úton. Ne féljünk hibázni. De utána javítsuk ki a hibáinkat!

5. Tökéletesség

Ez kicsit hozzá tartozik a hibázáshoz. Emberek vagyunk. Hiába akarjuk a gyerekünknek a legjobbat, mindig vannak emberi tényezők , amik közbe szólnak. Szeresd őt! És ez minden tökéletlenségedet elfedezi.gondolat4

6. Inspiráció

Vannak napok, amikor nem találod meg a motivációt. Nincs kedvem, nem akarom, nem érzem úgy. De ez valójában nem opció. Sokkal több motivációnk van, hiszen van miért, van kiért cselekednünk nap, mint nap. Fáradt vagy, tudom. Nagyon sok nehézségbe ütközünk, de nem szabad feladni. Egyszerűen miatta nem teheted meg. Neki te vagy a minden.

7. Összehasonlítás

Ebben mi, anyukák nagyon jók vagyunk. Mást sem csinálunk, mint összehasonlítjuk magunkat más anyukákkal, a gyerekeinket a mások gyerekeivel. Azt figyeltem meg, hogy ebből az összehasonlítgatásból mindig magunkat vagy a gyerekünket hozzuk ki a vesztes pozícióba. Bezzeg a másik! Valójában nem értem, miért is csináljuk ezt saját magunkkal, de ha már a másik tényleg jobb, akkor tanuljunk tőle. Kérdezzük meg, ő hogy csinálja, és még az is lehet, hogy kiderül, hogy a másik anyuka azt gondolja, mi milyen ügyesek vagyunk, bezzeg ő hozzánk képest...

8. Elvárások

Az életünk minden területét behálózzák az elvárásaink. Sok anyuka kimondja végül: azt gondoltam, könnyebb lesz. De ne felejtsük el, ez is egy tanulási folyamat! Egy új szerep, amibe bele kell rázódnunk. A folyamat során pedig mi is formálódunk. Nemcsak mi neveljük a gyerekeinket, hanem ők is nevelnek bennünket!

Forrás: a 8 pont John Maxwell: A növekedés 15 felbecsülhetetlen értékű törvénye című könyvből való.

Legyél te is az Eszti-téka közösség tagja!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Megcsinálták: kiadóvá vált a Fel! című rajzfilm ikonikus repülő háza
Az Airbnb megvalósította a Fel! című rajzfilm ikonikus repülő házát. Azok, akiknek sikerül lefoglalniuk, kapnak egy "ifjú felfedező" jelvényt.
Fotó: Airbnb - szmo.hu
2024. május 02.


Link másolása

A szálláshelyeket kiadó cég, az Airbnb most húzott egy merészet, és megvalósította a Fel! című rajzfilm ikonikus repülő házát az Icons program segítségével.

Ha valaki nem emlékezne rá, a 2009-es Disney-Pixar filmben feltűnik egy ikonikus ház, amely léggömbök segítségével repül az égen.

Az Airbnb most megcsinálta a valóságban ezt az építményt az új-mexikói Abiquiu városában. A házat több mint 8000 léggömb – illetve egy hatalmas daru tartja 50 láb magasan.

Brian Chesky, az Airbnb társalapítója és vezérigazgatója május elsején egy Los Angeles-i rendezvényen mutatta be a különleges házat.

Azok, akiknek sikerül lefoglalniuk az ikonikus lebegő házat, kapnak egy „ifjú felfedező” jelvényt. Aki pedig elvégez bizonyos házimunkát a ház körül, további jelvényeket kaphat, akárcsak Russell, az egyik szereplő a filmben.

Nem árt sietni, ha valaki szállást akar foglalni a repülő házban, ugyanis május 15-ig lehet csak jelentkezni erre a különleges élményre.

(via Unilad)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezekre a dolgokra figyelj nagyon használt autó vásárlásakor – ezt javasolja egy szakértő
Jackson, a szerelő három tippet javasol azoknak, akik járművásárlás előtt állnak.

Link másolása

Manapság úgy tűnik, hogy egy új autó vásárlása nehezebb, mint valaha. A regisztrációtól a biztosításig sok mindent kell figyelembe venni, ami általában nagy fejfájást tud okozni. Sokan elkerülik a bonyodalmakat használt autó vásárlásával, ami kevesebb stresszt és pénzköltséget jelenthet, bár a karbantartás kiemelten fontos marad.

Számos egyszerű dolgot megtehetünk, hogy pénzt takarítsunk meg a helyi szerelőnél végzett rutinvizsgálatokon, és ezek valóban sorsfordítóak lehetnek. Egy „Jackson the Mekanic” (Jackson, a szerelő) néven ismert tiktoker feltöltött egy videót, amelyben elmagyarázza, hogy néhány gyors ellenőrzés milyen nagy segítséget jelenthet, amikor használt autót vásárlunk. A videót már több mint 81 000-en látták, és sokan hálásak a tanácsokért.

Három dolog, amit muszáj megnézni:

1. Olajszint

Jackson kiemeli, mennyire fontos az olajszint ellenőrzése. „Először is húzza ki a nívópálcát” – kezdi magyarázatát. Majd úgy folytatja: „Nagyon fontos, hogy először egy ronggyal törölje le, majd helyezze vissza a pálcát.” Fontos továbbá, hogy csak akkor ellenőrizzük, amikor az autó le van állítva. Videójában megmutatja, hogy az olajszint eléri-e a pálcán lévő jelzést, ami azt jelzi, hogy minden rendben van.

2. Hűtőfolyadék szintje

A hűtőfolyadék a motor hőmérsékletének szabályozására szolgál. Ennek ellenőrzéséhez Jackson elmagyarázza: „Kétféleképpen ellenőrizheti: közvetlenül a radiátorról, vagy a kiegyenlítő tartályról." Soha ne végezzük el ezt az ellenőrzést, ha az autó és a motor még meleg. Jackson a videóban szereplő autóról úgy találja, hogy abban túl kevés a hűtőfolyadék, ezért vizet tölt hozzá, hogy elérje a szükséges szintet.

3. Fékfolyadék szintje

Jackson szerint az egyik legfontosabb dolog a fékfolyadék szintjének ellenőrzése. „Amit itt figyelnünk kell, az a szín és a szint, így láthatjuk, hogy a színe szép és új, és a maximum szintig van töltve." Videója végén megmutatja a maximális folyadékszintet is, ha nem lennénk biztosak benne.

A Daily Express egy cikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy bár a Jacksonhoz hasonló tikokerek egyszerűnek tűnő autókarbantartási tippjei néha félrevihetnek: ha nem a megfelelő módon vigyázunk járművünkre, könnyen magas számlájú javításba futhatunk bele.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Fővárosi Lakásügynökség nem vállal garanciát a nem beépített bútorokért és a gépeket is a főbérlőnek kell javíttatnia
Az ügynökség programja szerint nagyon jól járhat az, aki értékesíteni vagy kiadni szeretné lakását. Azonban számos fontos kérdés merülhet fel, amikkel érdemes tisztában lenni.

Link másolása

A 24.hu írta meg, hogy a Fővárosi Lakásügynökség programjával kapcsolatban egyik olvasójuk kiszúrt néhány kellemetlen problémát.

A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérleti díjat, és amikor visszakapja a lakást, az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta

– mondta ezt még március végén Karácsony Gergely főpolgármester, amikor bejelentette a Fővárosi Lakásügynökség indulását a projekt vezetőjével, Kovács Verával tartott közös sajtótájékoztatóján.

A lap egyik olvasójának elsőre megtetszett a főváros ajánlata, sőt még azt a kockázatot is vállalta, hogy ha nem tudja eladni, akkor kiadta volna, hogy „ne legyen vele nyűg.” Sőt még azt is vállalta volna, hogy a piac ár alatt keres rajta, mert a lakással járó ügyintézés terheitől megszabadult volna. A szerződés tervezete során viszont számtalan dolog kérdésessé vált számára:

Az általános szerződési feltételek (ÁSZF) szerint a Fővárosi Lakásügynökség kötelezettséget vállal arra, hogy a bérleményt rendeltetésszerűen és a bérleti szerződés rendelkezéseinek megfelelően használja, állagát pedig a jogviszony időtartama alatt megőrzi. Ebbe viszont nem tartozik bele a „rendeltetésszerű használattal együtt járó elhasználódás” és a „be nem épített bútorok” sem.

Kérdéses, vajon mit takar a rendeltetésszerű használat, de az biztos, hogy nem úgy kapná vissza a lakását, ahogy átadja.

A lap felkereste a Fővárosi Lakásügynökséget, ahol azt a választ kapták, hogy

a „rendeltetésszerű használat” a lakások lakás céljára történő használatot jelenti (tehát nem üzleti célra, nem irodának használják, hanem arra, hogy ott emberek lakjanak), ez tehát nem lehet eltérő értelmezés kérdése véleményük szerint a bérbeadó és a bérlő között. Hozzátették: a „rendeltetésszerű használattal együtt járó elhasználódás” tartalma a gyakorlatban (és bírói gyakorlatban) jól meghatározható.

"A szerződés garanciát vállal arra, hogy minden beköltözőre legalább 12 nm alapterület jut (így a bérbeadó tudja, hogy maximum hányan fogják használni a lakást), a bérbeadó meghatározhatja, hogy lehet-e dohányozni vagy állatot tartani. Ennek megfelelően a bérbeadó előre láthatja, hogy a határozott időtartam alatt meghatározott számú ember lakáscélú használata esetén milyen mértékű elhasználódásra kell számítani, ami minden bérbeadás (és saját használat) szükségszerű velejárója" – fogalmaztak.

"Az ÁSZF jelenlegi szövege a lakástörvény szerint osztja meg a terheket a tulajdonos és a lakásügynökség között, tehát a szerződés teljes egészében a jogszabályt követi [...], a bérbeadó a lakásügynökséggel tart kapcsolatot, a munkák felmerülése és elvégzése esetén mi közvetítünk, így pont ezért, rajtunk keresztül, tud intézkedni külföldről is (erre közvetítő, magyarországi megbízott nélkül egyébként nem lenne lehetősége)"

– írták.

A lap szerint ugyanakkor az is felvet kérdéseket, hogy a szerződéstervezet szerint „a bérbeadó az életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető, továbbá a lakás vagy a szomszédos lakás rendeltetésszerű használatát akadályozó hibák esetén a hiba jellegének megfelelően késedelem nélkül köteles elhárítani, illetve kijavítani", amire a tulajdonosnak 30 nap áll rendelkezésre. Ám ennél komplikáltabb a dolog egy társasház életében, ahol adott javítási munkálatok elvégzéséhez a közgyűlés jóváhagyására is szükség van.

A lakásügynökség erről azt írta: ha a munkák elvégzésének időtartama objektív okok miatt nem tud határidőben megvalósulni, úgy „az nyilvánvalóan nem esik a tulajdonos terhére”, ettől tehát nem kell különösebben tartania a tulajdonosoknak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Májusban többször is leállnak az OTP szolgáltatásai – ezekre kell figyelni
Az egyik leállás a jelenlegi hétvégét is érinti. Több online ügyintézés nem lesz elérhető.

Link másolása

Májusban többször is leállnak bizonyos szolgáltatások az OTP-nél – figyelmeztet a bank.

Az első leállás 4-5-én (vagyis ezen a hétvégén), a második május 19-én lesz esedékes.

Az OTP közlése szerint 2024. május 4-én 22:00 órától május 5-én hajnali 1:00 óráig a következő szolgáltatások nem lesznek elérhetők:

A bank a május 19-i leállásról a következőket közölték: fejlesztési okokból 2024. május 19-én hajnali 2:00 órától 3:00 óráig a következő szolgáltatások nem lesznek elérhetőek:

  • InternetBank,
  • MobilBank online termékigénylés (folyószámla, személyi kölcsön, áruhitel, értékpapírszámla).

Felhívták a figyelmet, hogy a tervezett fejlesztések, szolgáltatás módosítások bankszünnapnak számítanak akkor is, ha a szolgáltatások csak rövid ideig, és nem egy teljes napig szünetelnek.

via Pénzcentrum.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET: