ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

10 hobbi, amit mindenképp tüntess fel az önéletrajzodban

...és egy, amit felejts el. Kitalálod, melyik az?

Link másolása

Ahogy a szokásos karriertanács hangzik, “sose jelöld meg a hobbijaidat az önéletrajzodban”, mert értékes helyet foglalnak el a releváns jellemzőid elől, amelyeket a papíron szemüket csak végigfuttató toborzók keresnek.

Bizonyos esetekben azonban értéket adhat a CV-hez, ha kiemelsz pár dolgot. Például akkor, ha a egy vezető IT-cégnél gyakornokoskodnál, lehetséges, hogy személyes jellemzőkre is kíváncsi a leendő munkaadó. A kulcs az, hogy ismerd és célozd meg, illetve jól találd el az álláshirdető cég ízlését.

Úgyszintén szerencsés, ha hobbid valamilyen szinten kapcsolódik a betöltött munkakörhöz - ilyenkor mindig érdemes beleírni az önéletrajzba. Bölcs dolog, ha megkülönbözteted magad a hobbi megjelölésével akkor is, ha valami igazán vonzó tevékenységed űzöl. Viszont érdemes felkészülni rá, hogy az állásinterjún is tudj beszélni is a leírt dolgokról - és arról is, miért írtad bele az önéletrajzba.

Jöjjön hát a 10 hobbi, amit ne szégyelljetek beleírni a CV-be:

1. Jóga1yoga-1146277_640

Valószínűleg nyugodt vagy és az is tudsz maradni. Olyasvalakit jelöl ez a hobbi, aki a nyomást jobban el tudja viselni, és tesz is érte.

2. Extrém sportok 2sport-562154_640

Az ultramaraton, a mountain bike és az ejtőernyőzés is ebbe a kategóriába tartozik. Meggyőzheted vele munkaadódat, hogy szereted kitolni a határokat és új dolgokat kipróbálni. Elkötelezett vagy és nem félsz az ismeretlentől. Mindig kiszámítod a rizikót, és ez vezető pozícióban jól jöhet, főleg a fiatal, növekvő vállalatoknál.

3. Videokészítés, vlogolás

Vonzó lehet egy rendezvényszervezői vagy éppen produkciós irodában. A közvetítések és élő-streamek világában elengedhetetlen képesség a videovágás, szerkesztés. Precíz, részletes és fókuszált személyiséget sugároz.

4. Teljesítménysportok

4running-1944798_640

A maratonok, triatlonok és biciklizés is ezek közé tartozik. Hajtást, kitartást és odaadást mutatnak ezek a hobbik, ezek a tulajdonságok plusz pontot érnek az üzletfejlesztés, a számlavezetés és az értékesítői területén.

5. Blogolás5blog

A kommunikáció és a marketing elengedhetetlen eleme, de másutt is fontos lehet a szövegírói, kifejező képesség. Néhány kikötés azonban van: a blog mindig friss, új bejegyzésekkel teli, helyesírásilag hibátlan legyen, és a téma pozitív reakciót váltson ki az olvasójában a szerzőjéről.

6. Hegymászás6hegymaszas

Erős személyiségről tanúskodik, ha sikeres hegymászó vagy. Sokat segíthet a turizmusban való elhelyezkedésben, ha éppenséggel nincs tapasztalatod.

7. Zenélés7guitar-726960_640

A tipikusan zenei karrierek mellett, ha tudsz például klasszikus gitáron játszani, előnyben vagy ott, ahogy a figyelem, elkötelezettség és a fegyelem fontos, mint például a mérnöki állásoknál.

8. Önkéntes munka

Az üzleti életben a “visszaadás” alapvető erény, épp ezért kulturálisan értékteremtő, ha valaki hamar és jól be tud illeszkedni.

9. Fotózás 9photographer-428388_640

Kreatív igazgatói vagy account állásoknál, például egy digitális marketing ügynökségnél kifejezetten jól sülhet el, ha valaki tud fényképezni. Arról árulkodik, hogy türelmes és kreatív vagy.

10. Kertészkedés10planting-1898946_640

Amikor fenntarthatóságról és tiszta, megújuló energiáról van szó, a kertészkedés nyerő hobbi. Tükrözi az elhivatottságodat a környezeted iránt.

+1 amit NE írj az önéletrajzodba: az olvasás

Aki olvasott, értelemszerűen műveltebb és sikeresebb. De ez nem olyan tulajdonság, amit hobbiként kellene megjelölnünk a CV-ben - ugyanis a legtöbb ember tudja, hogyan kell olvasni.

Forrás: Business Insider

Képek: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Az 5 leggyakoribb átverés, amivel a Temu felhasználóit veszik célba
Az ESET kiberbiztonságra szakosodott szoftvercég szakértői összegyűjtötték azokat az átverési praktikákat, amikkel a Temun vásárlókat veszik célba különböző csalók.

Link másolása

A Temu maga nem átverés, a csalókat viszont vonzzák a népszerű, sok felhasználóval rendelkező oldalak, és ez alól ez a népszerű webáruház sem jelent kivételt - állapították meg az ESET kiberbiztonsági szakértői. Összegyűjtötték az öt legjellemzőbb csalást, aminek áldozatul eshetnek a Temu vásárlói.

1. Hírességek meztelen fotóinak “kiszivárogtatása”

A Temu felületén levásárolható összeg vagy kupon szerezhető, ha másokat is vásárlásra ösztönzünk az oldalon, és ők felhasználják az ajánlói kódunkat. A csalók a közösségi médiában trükkös megoldással gyűjtenek maguknak krediteket. Például fotókat tesznek közzé egy hírességről a Twitteren vagy a TikTokon egy olyan üzenettel, ami arra utal, hogy a felhasználók a sztárok aktképeihez férhetnek hozzá, ha beírják a kódot a Temu oldalán. Képek természetesen nincsenek, a csalók egyszerűen kedvezményeket gyűjtenek.

2. Fortnite/Roblox kedvezmények

A fenti taktikához hasonlóan a csalók gyakran ingyenes Roblox Robux ajándékkártyát hirdetnek a közösségi médiában, amellyel a felhasználók fejleszthetik avatárjukat vagy különleges képességeket vásárolhatnak a játékplatformon. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy beírják az ajánlókódjukat a Temu felületén. Szintén népszerű a ritka Fortnite karakter kinézetek, azaz skinek megszerzésének ígérete, amiből persze semmi sem igaz. A csalók csupán kihasználják a közösségi média felhasználók kíváncsiságát, valamint azt a tényt, hogy a Temut nem ismeri mindenki.

3. Hamisított termékek

Noha a Temu testvérvállalata, a Pingduoduo szerepel azon a listán, amelyen az Egyesült Államok a szellemitulajdon-hamisító piactereket veszi sorra, jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy a Temu kizárólag hamisított termékeket forgalmazna. Születtek viszont beszámolók olyan másolatokról, amelyek a hamisítás határát súrolják, de nem lépik át azokat. Ha egy felhasználó rákeres például egy Apple-termékre, akkor az eredetihez hasonlító termékeket talál, töredék áron, ami azért gyanúra ad okot.

4. Együttműködés hírességekkel

A Temu népszerűségét használja ki az a taktika is, amely során a csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket, mintha az adott sztár kereskedelmi partnerségben állna a webáruházzal. A cél az, hogy rávegyék a rajongókat a posztban szereplő ajánlókód beírására a Temu oldalán, cserébe pedig azt ígérik, hogy kedvezményes áron vásárolhatnak a kollaboráció termékeiből. Természetesen mindez hazugság, a kódok beírásával csak a csalókat gazdagítjuk.

5. 90%-os kedvezményt ígérő átverések

Azokkal a weboldalakon látható és e-mailekben érkező reklámokkal is érdemes óvatosan bánni, amik hatalmas kedvezményeket ígérnek a Temu széles termékkínálatára. Klasszikus social engineering technikákat alkalmaznak, például a rövid ideig tartó jelentős kedvezmények meghirdetésével. Az ilyen reklámokban szereplő linkek egy adathalász oldalra vezetnek, ahol a hackerek megszerezhetik a bankkártyaadatainkat, mi viszont sosem kapjuk meg a rendelésünket.

A kiberbiztonsági szakemberek tippeket is adnak, hogy kerülhetőek el az ilyen átverések:

Az online hirdetett Temu ajánlatokra ne kattintsunk közvetlenül, inkább keressünk rá a vállalat hivatalos webáruházában.

Ne mentsük el a fizetési adatainkat a felhasználói fiókunkban. Emellett állítsunk be kétfaktoros hitelesítést (2FA) is, hogy plusz biztonsági réteg védje a fiókunkat a jelszavunkon túl. A Temun már van lehetőség az SMS-alapú hitelesítésre, amely bár nem olyan biztonságos, mint a hardveres biztonsági kulcsok vagy az erre a célra kifejlesztett telefonos hitelesítési alkalmazások, mégis nagyobb védelmet jelentenek.

Ne dőljünk be olyan ajánlatoknak, amelyek ajánlókód felhasználását kérik a Temu oldalán – különösen azoknak ne, amelyekben hírességek is szerepelnek.

Mindig vizsgáljuk meg alaposan, hogy mit vásárolunk, elkerülve a későbbi csalódásokat.

A Temu különleges kedvezményeket és alacsony árakat kínál. Ugyanakkor a hihetetlennek tűnő kedvezmények átverések is lehetnek. Nézzünk utána az interneten, hogy mit írnak máshol az adott kedvezményről, és milyen vásárlói visszajelzések születtek.

Érdemes a platform weboldalán vásárolni, ne az alkalmazásban tegyük ezt.

Lehetőleg ne a közösségi média fiókunkkal jelentkezzünk be a Temuba, illetve kerüljük a más fiókokkal való összekapcsolást.

Használjunk bizonyos összeggel feltölthető virtuális kártyákat vagy olyan fizetésközvetítési szolgáltatót, mint a PayPal, hogy megóvjuk az igazi bankkártya adatainkat.

Az otthoni címünk helyett kérjük a rendelést postafiókba, csomagpontra vagy csomagautomatába.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nem jött be a 4 napos munkahét a Telekomnál, elárulták, miért kellett megszüntetni
A cég - bár befejezi a tesztelést - de továbbra is keresi a megoldási lehetőségeket, hogy megtalálják a magánélet és a munka közti egyensúlyt.

Link másolása

Kísérleti jelleggel vezettek be 4 napos munkarendet a Magyar Telekomnál 2022-ben.

Másfél év után azonban az derült ki, hogy ez a modell nem alkalmazható minden területen, ezért befejezik a programot, de keresik a megoldást arra, hogy lehetne a munka és magánélet egyensúlyát javítani

- írják közleményükben, melyet a Pénzcentrum közölt.

A magyar piacon egyedülálló kyérletben 300-an vettek részt, a cég teljes egészét lefedve. Volt ügyfélszolgálatos, értékesítő, hibaelhárító is a próbaüzemben.

Nézték, hogy mennyit vátozott a munkatársaik teljesítménye, hangulata, a fluktuáció mértéke, a betegségek ideje. Vizsgálták azt is, hogy milyen hatással volt mindez a munkáltatói márkára. Kérdőíveken és mélyinterjúkban gyűjtötték az adatokat.

A kezdeti pozitív jelzések után kiderült, hogy nem egyformán hatékony a munka. Volt, aki azonnal hatékonyan dolgozott, de többen nem tudták az új kihívásokat teljesíteni.

Másfél évnyi tesztelést követően világossá vált, hogy nem lehetséges egy olyan megoldás bevezetése, amellyel egységesen minden munkavállaló tud élni az egyéni vagy munkafolyamati megkötések miatt, a 4 napos és az 5 napos munkarend párhuzamos működése pedig hosszú távon üzleti kockázatokat jelentene - derült ki a Telekom közleményéből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tudtad, hogy a McDonald's-nak van egy „titkos éjszakai menüje”? – Kiakadtak a britek, amikor rájöttek
A világ legnépszerűbb gyorséttermi láncáról kiderült, hogy igazi különlegességet tartogat azok számára, akik Ausztráliában térnek be valamelyik egységébe.

Link másolása

A walesi TikTok-er, Ieuan Jones azzal szerzett magának hírnevet, hogy miközben az ausztráliai Melbourne-ben nyaralt, olyan menühöz jutott hozzá egy helyi McDonald's étteremben, amiről a világ más részein csak álmodhatnak az esti órákban. A tartalomkészítő késő esti rendelését felfedő videó azóta szinte vírusként terjed a közösségi médiában, és már több százezer megtekintésnél jár.

„A McDonald'snak van egy „titkos” éjszakai menüje, amelyre az Egyesült Királyság lakosai nem férhetnek hozzá”

– hangzik el a videóban, és az is kiderül, hogy a szerencsés influenszer egy Big Mac-ből, egy csirke-snackből, sült krumpliból, egy Coke Zero-ból, két üveg vízből és különféle szószokból álló vacsorát kapott a csomagban.

A walesi férfi azt is elmondta, hogy az ausztrál krumpli „sokkal jobb”, mint amit hazájában eddig fogyasztott. Az is kiderült, hogy Ausztráliában egész napos étlap van a McDonald's-ban, így a választék is szélesebb.

via Ladbible


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
5239 nővel csetelt a Tinderen a ChatGPT egy programozó helyett – majd az egyiknek közösen megkérték a kezét
Így találta meg az igaz szerelmet egy programozó. Sajátos történet.

Link másolása

Az egy éven át futó kísérlet végén egy orosz programozó, Alexander Zsadan meg is kérte az MI-vel kiválasztott nő, Karina kezét, az esküvőt idén augusztusra tűzték ki - írta meg a Telex.

A cikk szerint az algoritmus a válogatás mellett csetelt is azokkal, akik visszajelölték, sőt, személyes randikat is leszervezett.

Itt azonban akadtak problémák, megesett például hogy a Tinderen több találkozót beszélt meg ugyanarra az időpontra, vagy virágot és ajándékot ígért a kiszemelt nőnek, a programozó tudta nélkül.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a mesterséges intelligencia a személyesen intézett cseteléseknél is ott volt a háttérben, és pozitív irányba hangolta a beszélgetést, amikor nézeteltérések merültek fel.

Azt pedig a ChatGPT javasolta, hogy mikor és hogyan kérje meg a nő kezét – aki igent mondott.

Zsadan a Twitteren azt írta, a projektje a ChatGPT- és Tinder-előfizetések miatt összesen kb. 1400 dollárba (azaz félmillió forintba) és 120 órányi programozási munkába került.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk