10 hétköznapi étel, ami súlyosan károsíthatja a fogaid épségét
Mindannyian szeretnénk, ha mosolygás közben szép, egészséges fogak villannának elő a szánkból. Ennek érdekében nyilván mindent meg is teszünk: mindig megmossuk a fogunkat, rendszeresen eljárunk a fogorvoshoz, nem eszünk cukros ételeket, és persze egészségesen étkezünk, igaz? Remélhetőleg...
A valóság ennél azért összetettebb: van például egy sor olyan étel, amiről sokan nem is tudják, mennyire ártalmasak a fogainknak! A Bright Side összegyűjtött 10 olyan ételt és italt, amiből jó eséllyel neked is kevesebbet kéne fogyasztanod.
1. Áfonya
Az áfonya nincs hatással fogaink állapotára, ellenben szép kékre festi fogsorunkat. Persze ha nem eszünk túl gyakran a gyümölcsből, nem kell ettől félni. Az igazi áfonyarajongók viszont készüljenek fel arra, hogy az áfonya leve hosszú távon sárgásra színezi fogaikat.

2. Fehérbor
A fehérbor kedvelői nagy döntést kell, hogy hozzanak: vagy a kedvenc italuk vagy az egészséges fogzománc mellett kell dönteniük. Ha nem akarjuk, hogy fokozottan érzékenyek legyenek fogaink, vagy könnyen letörjenek, inkább a második verziót válasszuk!

3. Vörösbor
A vörösbor nem kifejezetten káros a fogakra nézve, viszont a fog természetes, fehér színét csúnya, szürkés árnyalatúra változtatja.

4. Chips
Az ok pofonegyszerű: a chips gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, amiből a nyál hatására glükóz képződik. Ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a chipstől lepedék alakul ki a fogakon, ezért ne felejtsük el kiöblíteni a szánkat, miután eleget ettünk!

5. Rágógumi
Azt gondolnánk, a cukormentes rágó nem káros a fogakra. A legnagyobb veszélyt azonban nem a cukor jelenti, hanem az, hogy a rágó károsítja a fogtöméseket, koronákat és hidakat. Ráadásul a rágózás fokozza a nyálképződést, ami viszont erős lúgos kémhatást idéz elő. A lúgos közeg szétmarja a töméseket és roncsolja a fogzománcot.

6. Popcorn
Senki nem tudja elképzelni a mozizást popcorn nélkül. Pedig érdemes fontolóra venni, mert minden zacskóban maradnak olyan szemek, amik nem pattognak ki. Ezek pedig nagy kárt tudnak okozni a koronákban és a gyengébb fogsorban. A sós finomság emellett gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, amiből aztán a fogakra ártalmas glükóz képződik.

7. Paradicsom
A citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom is savas. Ez nem csupán a friss paradicsomra értendő, hanem a különböző mártásokra és a párolt paradicsomra is. A sav erőteljesen károsítja a fogakat, és fokozza fogsorunk érzékenységét. Ezért ne készítsünk túl gyakran paradicsomos ételeket!

8. Kenyér, makaróni, burgonya
A sok keményítőt tartalmazó élelmiszerek hosszú ideig a szájban maradnak, mert ráragadnak a fogakra. A keményítő pedig kitűnő táptalaj a lepedékképződéshez. Ráadásul nyállal keveredve cukor képződik belőle. Ez hosszabb távon fogszuvasodáshoz és más,fo komolyabb betegségekhez vezethet.

9. Aszalt gyümölcs
Az aszalt alma és körte pusztán túl édes, míg az aszalt sárgabarack, az aszalt szilva és a többi szárított gyümölcs veszélyes is egyúttal, ragacsos állaguknak köszönhetően. A bennük lévő cukor szó szerint hozzáragad a fogunkhoz. A cukorról pedig köztudott, hogy károsítja a fogakat: fogszuvasodást okoz, tönkreteszi a fogzománcot.

10. Tea
Mindenki tudja, hogy a tea koffeint tartalmaz, ami nem csak a szervezetünkre, de a fogainkra is negatív hatást fejt ki. A teában jóval kevesebb a fluor, mint a koffein, viszont rengeteg kárt tesz a fogakban. A fluor alapvetően szükséges az emberi szervezet zavartalan működéséhez, de ha túl sok van belőle, károsítja a csontokat és a fogakat. Hogy ezt elkerüljük, naponta négy csészénél ne fogyasszunk többet az aromás italból! És persze ne az olcsó, filteres változatot válasszuk!

Bónusz: milyen szervi betegségekre utalhat a fogfájás?
Egyes orvosok szerint összefüggés fedezhető fel a rossz fogak és a belső szervek működésében fellépő problémák közt. Ha például a szemfogunk fáj, célszerű megvizsgáltatni az epehólyagunkat. A metszőfogak fájdalma szív- vagy gyomorbetegségre utalhat. Sajnos az összefüggés még nem nyert bizonyítást, de akit érdekel, érdemes bővebben utánanézni a témának.
Képek: Pixabay