Tényleg létezik a 3 másodperces szabály?
Szinte mindenki hallott már az 5 vagy 3 másodperces szabályról. Vagyis arról a nem túl tudományos közmegegyezésről, miszerint a földre esett ételt öt másodpercen belül még nyugodtan felvehetjük, és megehetjük.
Mintha egy ősi egyezmény lenne az emberek és a baktériumok között, akik néhány másodpercig még nem bántják a földre hullott ételeket. :)
Az ötlet egyébként Dzsingisz kántól származik, aki meghatározta, hogy a földön tárolt ételeket öt óráig lehet biztonságosan elfogyasztani. Persze ez egyáltalán nem így van, és ezt most egy új tanulmány is bebizonyította. Donald W. Schaffner, a Rutgers egyetem professzora vezette azt a kétéves kutatást, ami minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy
teljesen mindegy, milyen hamar kapjuk fel a földről a leejtett kaját,
a baktériumok ugyanis egy pillanat alatt, szinte azonnal beszennyezik.
A kutatók a vizsgálat során négy különböző baktériummal szennyezett felületet is megvizsgáltak. Rozsdamentes acélon, csempén, fapadlón és szőnyegen végeztek kísérleteket négy különböző étellel: görögdinnyével, kenyérrel, vajas kenyérrel és gumicukorral.
A tesztek során 1, 5, 30 másodperc és 5 perc után végeztek el vizsgálatokat az elejtett ételeken. Az eredmények szerint az öt másodperces szabályban annyi igazság van, hogy minél tovább van a földön az étel, annál szennyezettebb lesz. Ugyanakkor
a baktériumok egyetlen másodperc után is kimutathatóak voltak a mintákon.
A felületek közül a szőnyeg bizonyult a legbiztonságosabbnak, az ételek közül pedig a gumicukor. Ez annak tudható be, hogy a baktériumok folyékony közegben könnyebben terjednek, így minél nagyobb az étel nedvességtartalma, annál gyorsabban és nagyobb mértékben szennyeződik be.
Vagyis nem is a földön eltöltött idő, sokkal inkább a padló és az étel anyaga az, ami igazán számít.
Képek: Giphy, Pixabay
Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!