EGÉSZSÉG
A Rovatból

Te is nyomkodod a telefonod a wc-n? Az orvos most elárulja, mennyi időt szabadna ezzel tölteni

Sokan nem is sejtik, hogy a wc-re vitt telefon súlyos egészségügyi problémát is okozhat hosszútávon.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. december 01.


Link másolása

Nem újdonság, hogy sokan megpróbálják elfoglalni magukat valamivel a vécén. Régen is hagyomány volt újságot vagy könyvet vinni, de az elmúlt években a technológia fejlődésével ezeket a legtöbben a telefonra cserélték.

Egy, a NordVPN készített tanulmány szerint a megkérdezett 9800 személy 65 százaléka válaszolta azt, hogy magával viszi telefonját a vécére.

Meglepő, de nem a 18 és 25 év közötti Z-generáció használja a leggyakrabban a telefon, hanem a 26-41 év közötti korosztály.

A vizsgált országok közül pedig Spanyolország végzett az élen, ott a megkérdezettek csaknem 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mobiltelefonját arra használja, hogy lekösse magát.

Arra viszont ügyelni kell, hogy mennyi időt töltünk a WC-n a telefont nyomkodva, mert az akár egészségügyi problémákhoz is vezethet.

„Általában nem szabadna 10 percnél többet ott időzni”

– mondta Dr. Roshini Raj, a NYU Langone gasztroenterológusa.

Az orvos hozzátette, hogy ha huzamosabb ideig ül valaki a WC-n, az aranyérhez, sőt néha megduzzadt vénákhoz is vezethet, amik erős fájdalmat okozhatnak.

De az orvos arra is figyelmeztetett, hogy ennek veszélye a WC kialakításától is függhet. Nem érdemes sok időt időzi a wc-n, ha a hátfó felünk lejjebb helyezkedik el, mint a combunk, mert nagyobb nyomás helyeződik az ott található erekre.

„Tehát ha nem is erőlködsz, ha csak ülsz és gondolkozol, vagy valami mást csinálsz, akkor is nyomás nehezedik ezekre az erekre.”

Az orvos azt is elárulta, hogy sok embert látott már, akik különféle betegségeket kaptak el a miatt, mert fürdőszobájukban nem volt megfelelő a higiénia.

Úgyhogy érdemes kétszer is meggondolni, hogy valóban itt érdemes-e itt időzni - hívta fel a figyelmet az Unilad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Az egész országban hiánycikk lett az inzulingyógyszer, amit sokan mesterséges fogyasztószerként használnak
Jelenleg sehol nem kapható, súlyos inzulinrezisztens betegek is csak másodkézből tudnak hozzájutni, sokszor horribilis áron. Közben egyre többen szúrják magukat vele olyanok is, akik hivatalosan nem is szedhetnék.

Link másolása

Az utóbbi napok egyik slágertémája a magyar neten egy injekciós tollal beadható inzulingyógyszer, vagyis annak a hiánya: legutóbb Tatár Csilla posztolt róla, de különböző Facebook-csoportokban már jó ideje élénken tárgyalják, hogy nem lehet kapni sehol.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket erre, akit öt évvel ezelőtt diagnosztizálták inzulinrezisztenciával. Bár sokan nincsenek tisztában a különbséggel, ez nem ugyanaz, mint a cukorbetegség: utóbbi esetben a szervezet cukorszintje, itt viszont az inzulinszint ingadozik folyamatosan. Ennek is több fokozata van, az enyhébbet tablettával, diétával és edzéssel is lehet kezelni, a súlyosabbat viszont csak rendszeres injekciózással.

Olvasónk a súlyosabb kategóriába tartozik, ráadásul pajzsmirigybetegsége is van, ezekre összesen három fajta gyógyszert szed. Tavaly nyárig mindegyiket folyamatosan be tudta szerezni, először akkor tapasztalt hiányt az egyikből.

Azt még viszonylag könnyen ki tudta váltani egy hasonló hatású készítménnyel, nagyjából két hete viszont elkezdett terjedni a hír, hogy számos fajta inzulingyógyszerből hiány alakult ki az országban, különösen az úgynevezett liraglutid tartalmúakból.

Ilyen például a Saxenda, a Victoza vagy az Ozempic. A gyógyszertárakban megerősítették az értesülést: jelenleg se Budapesten, se vidéken nincs belőle sehol, és nem is tudnak biztosat mondani arról, mikor várható a következő szállítmány.

Olvasónk ezután megkereste a gyártó céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarországról szinte a teljes készletet kivitték Ukrajnába, mivel ott a háború miatt gyakorlatilag semmilyen inzulin- és vércukor-kezelő gyógyszer nem kapható.

Egyhavi Saxenda-adag ára egyébként 40-50 ezer forint körül van.

Egy szer, ami lefogyaszt edzés és diéta nélkül? Ide vele!

A helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy a Saxendát és a többi hasonló hatású gyógyszert az utóbbi időben nagyon sok olyan ember is felfedezte magának, akinek semmi probléma nincs az inzulinszintjével, egyszerűen csak fogyni szeretne.

A szer egyik hatása ugyanis az, hogy durván csökkenti az éhségérzetet, ezért aki elkezdi szúrni magának, anélkül fog jóval kevesebbet enni, hogy koplalásérzete lenne. Ezért jóval „kényelmesebb” a sokszor nagy áldozatokat megkívánó diétáknál és edzésterveknél.

Rövid időn belül külön Facebook-csoportok specializálódtak arra, hogy a tagok megosszák egymással, melyik orvos hajlandó felírni fogyásra. Vannak, akik még a receptekkel is seftelnek egymás között, ami persze teljesen illegális.

Dr. Lakatos Péter endokrinológus a 168 Órának 2021-ben azt nyilatkozta, 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is leadhatják azok, akik ezt használják, ugyanakkor mindenképp érdemes orvossal konzultálni előtte. „Nem csak azért, mert ezek a gyógyszerek vénykötelesek, hanem mert fel kell mérni a páciens állapotát, hogy valóban indokolt-e nála a szer használata.”

Extrém túlsúlyos embereknél ennek még lehet létjogosultsága, azoknál viszont, akik mondjuk 60 kilóról 50-ra akarnak lefogyni vele, és egyébként teljesen egészségesek, nem sok. A gyógyszer a tájékoztatója szerint azoknak ajánlott, akiknek 30 kg/m² felett van a testtömegindexe (BMI), vagy 27 kg/m² és 30 kg/m² között, de valamilyen testtömeggel kapcsolatos kísérőbetegségben szenvednek.

Ráadásul a fogyni vágyók most olyan inzulinos betegek és extrém kövérek elől vásárolják fel a készleteket, akiknek valóban súlyos problémát okoz, ha nem juthatnak hozzá.

A gyógyszer hirtelen elvonása súlyos tüneteket okozhat, ezért is veszélyes, ha valaki nem tudja beadni magának, mert nem jut hozzá.

Mi is beléptünk az egyik, több mint 10 ezer fős Facebook-csoportba, ahol a posztok jelentős része valóban arról árulkodik, hogy az illető, aki írta, egyáltalán nem beteg, egyszerűen csak le akar dobni néhány kilót. A Bors egy napokban megjelent cikke pedig arról árulkodik, hogy több hazai híresség is felfedezte magának a szert.

Természetesen csalók is feltűntek: egyre több poszt szól arról, hogy magukat bennfentesnek és megbízhatónak feltüntető kamuprofilok kínálnak megvételre gyógyszert, beszedik érte a pénzt, de soha nem küldik el.

A csoportokban terjedő hírek szerint január 20-a körül már lehet, hogy lesznek új készletek, de ez nem biztos. Amitől viszont sokan tartanak, hogy ha jön is új szállítmány, jóval többet kell majd fizetni érte, mint eddig, az sem lehetetlen, hogy akár 60-70 ezer forintot is elkérnek majd egy havi adagért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Többször nem engedtek ki az iskolai mosdóba egy 14 éves angol lányt a menstruációja alatt
Az iskola szerint a menstruáció nem számít olyan egészségügyi helyzetnek, ami miatt ki kellene engedni óráról a diákot a mosdóba.

Link másolása

Kivette a stockporti iskolából a gyerekét egy anyuka, miután a 14 éves lányt a menstruációja alatt nem engedték ki a mosdóba, írja a The Sun. A tini emiatt állítólag többször is kellemetlen helyzetbe került az osztálytársai előtt.

Az egyik alkalommal csupa vér lett a széke, mert nem mehetett ki az óráról. De előfordult az is, hogy egy hasonló baleset után fiúnadrágot kapott kölcsönbe, amitől csak még kényelmetlenebbül érezte magát. A neve elhallgatását kérő anyukának régóta problémája van az iskolában bevezetett rendszerrel. Ezek szerint csak szigorúan vett egészségügyi panasz miatt kéredzkedhetnek ki a diákok tanítás alatt a vécére, ezek közé pedig nem tartozik a menstruáció. Az asszony azt mondja, hogy addig nem engedi iskolába a lányát, amíg ezen a gyakorlaton nem változtatnak.

A teljesen bepöccent anyuka még az orvosának is elpanaszolta a történteket. Az oktatási intézmény drákói szigora szerint ugyanis veszélyezteti a gyerekek mentális és fizikai egészségét is.

„A lányom folyamatosan azzal küzd, hogy barátokat szerezzen magának. De ha ilyen baleseteket szenved, az tízszeresen rontja a helyzetet” – mondta a 35 éves asszony. Azt is elárulta, hogy a gyerek gyomra már görcsbe rándul minden hónapban, amikor menstruálni kezd, mert attól tart, hogy újabb kínos helyzetekbe hozzák az iskolában.

A múlt héten a nő előre jelezte az iskolának, hogy a gyerek menstruál, emiatt előfordulhat, hogy ki kell mennie óra közben is a mosdóba. Azt a választ kapta, hogy a következő napra megkapja a vécébérletet a kislány, vagyis tetszőleges alkalommal mehet a mosdóba, de a következő napra ez már nem volt érvényes.

Az iskola a lap kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg is dolgoznak a szülői panasz nyomán kialakult helyzet megoldásán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
Elárulta egy orvos, hogy mennyi ideig szabad használni az orrspray–t, hogy ne alakuljon ki függőség
Kulja András mindenkit óva intett a túlzott használattól.

Link másolása

Az orrspray-függőség már szinte népbetegségnek számít, olyan sokan használják ezeket a szereket nap mint nap - mondta Dr. Kulja András a TikTokon közzétett videójában. Az orvos most azt is elárulta, hogy mennyi ideig szabad használni ezeket, hogy ne alakuljon ki a függőség.

„A hatásuk abban rejlik, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a gyulladt nyálkahártya ereinek összehúzódását váltják ki. Ennek következtében csökken a nyálkahártya duzzanata és könnyebben kapunk levegőt”

- magyarázta Kulja András. Szerinte viszont, amikor elmúlik ezeknek a szereknek hatása, akkor újra kitágulnak az erek, a nyálkahártya újra megduzzad, így pedig újra bedugul az orrunk. Ezt pedig csak úgy tudjuk csökkenteni, ha újra orrsprayt használunk.

„Ennek következtében egy körfolyamat indul el, és amikor már elmúlt a betegségünk, akkor is használnunk kell az orrsprayt, hiszen nélküle nem kapunk levegőt.”

Kulja András ezért mindenkit óva int ezen szerek túlzott használatától.

„Az orvosok azt mondják, hogy legfeljebb egy hétig, összesen három, négy, öt alkalommal lehet ezeket használni, és akkor nem alakul ki a függőség”

- tanácsolta a szakember.

@andras.doktor #válasz @Dzsi✨? számára Orrspray függőseg #orvos #egészség #edukáció ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elment egy csontkovácshoz a merev nyaka miatt, de majdnem belehalt a kezelésbe egy fiatal brit nő
A csontkovács akkorát hibázott, hogy a 29 éves nő sztrókot kapott, napokig meg sem tudott mozdulni.

Link másolása

A 29 éves brit nő, Maria Bond a bemerevedett nyaka miatt fordult csontkovácshoz 2021 áprilisában. A rutinnak tűnő kezelés alatt viszont kétszer is "reccsent" a nyaka, a nő pedig elkezdett szédülni - írja a The Sun.

Később a férje kórházba vitte, ahol kiderült, hogy Maria sztrókot kapott: a kisagyában vérömleny alakult ki, abban a részben, amelyik a mozgáskoordinációért és az egyensúlyért felelős.

Az orvosok szerint a csontkovács elszakította a nő artériáját a nyakánál, ezért az agya nem jutott vérhez.

A sztrók miatt öt napig kellett kórházban maradnia, ekkor alig tudott megmozdulni.

"Teljesen ledöbbentem, mert nem tudtam, hogy ilyen fiatalok is kaphatnak sztrókot, ráadásul egy csontkovácstól. Nem tudtam rendesen járni vagy használni a kezeimet, olyan voltam, mint egy gyerek" - mesélte.

Két hónap fizikoterápia után viszont újra rendbe jött a mozgása, a vérömleny pedig tavaly júniusra teljesen felszívódott.

Az eset óta Maria megfogadta, hogy soha többet nem megy el csontkovácshoz, és mindenkinek felhívja a figyelmét a veszélyekre.

"Rengeteg embernek elmondtam már, hogy ne menjenek el csontkovácshoz, vagy ha igen, akkor legalább azt ne engedjék meg neki, hogy hozzányúljon a nyakukhoz" - nyilatkozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET: