EGER
A Rovatból

Eger sétára csábít: a felújított belváros, a híres vár, az elénk táruló panoráma és a környék is kihagyhatatlan

Tartsatok velünk egy virtuális túrára, megmutatjuk milyen a város tavasszal. A híres egri borvidék mellett van itt bőven látni- és felfedezni való hely. Akár csak pár órára is, de érdemes ellátogatni ide.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2024. május 10.A Bükk-vidék és az Eger-patak festői hátteret nyújt a történelmi városnak. Eger nemcsak a boráról és a hős egri vitézekről híres. Érdemes egy sétát tenni a belvárosban, majd irány a várfal, ahonnan igazán lenyűgöző a kilátás. Majd lazításként fedezzétek fel a vidéket, ahol a csend és nyugalom garantáltan feltölt.

Íme egy kis ízelítő:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGER
Eger nyáron olyan, mintha egy film díszletébe csöppentünk volna
A hangulatos város ilyenkor még vonzóbb, még színesebb és még inkább csavargásra csábít.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. június 28.Eger - sokak kedvenc kirándulóhelye egész évben. Ám nyáron olyan, mint egy film díszlete, a régi falak, a színes virágok, a felbukkanó vízek, a napsütés és a ragyogó kék ég igazi romantikus hangulatot teremt. Érdemes egy nagy sétára ellátogatni a történelmi városba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGER
Ilyen volt-ilyen lett fotók: érdekes megnézni milyen volt Eger régen és ma
A város lelkes fotósa rendszeresen oszt meg képeket a nevezetessebb helyekről, de az eldugott utcákról is.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. július 13.Eger lelkes fotósa Vámossy Béla rendszeresen készít ilyen volt-ilyen lett fotókat a településről. Érdekes megnézni, hogy milyen volt több évtizede a történelmi város.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGER
Fotók: Ilyen mesésen szép a Mátra tavasszal
Ezernyi arca van a hegynek, az erdőnek és a mezőknek ilyenkor. Hol sejtelmes, hol káprázatos. Tartsatok velünk egy virtuális sétára!
Fotók: Demecs Norbi - szmo.hu
2023. május 02.Megannyi meglepetést tartogat a Mátra az arra járóknak. Hol mesebeli párába burkolja magát, hol ragyogó fényekkel világít a lombokon át, hol ezernyi színes virággal pompázik, hol esőcseppekről veri vissza a napsugarakat. A természet kedvelőit elkápráztatja, a kirándulókat elkényezteti, a fotózás szerelmeseinek pedig számtalan témát kínál. Végre itt a jó idő, érdemes felfedezni ezt a tájat, vagy újra átélni a korábbi élményeket. Kedvcsinálónak íme pár fotó:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGER
Börtönkiállítás és gyilokjáró – Újdonságokkal várnak Egerben a Dobó István Vármúzeumban
Érdemes újra felfedezni a várat, benne a Cipóosztóházat, a korabeli őrszobát, a Börtönkiállítást vagy végigsétálni a felújított gyilokjárót.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. március 17.Eger mindig jó választás, ha szeretnél kiruccani, kirándulni, kulturálódni vagy csak egyszerűen jókat sétálni, nézelődni. A városban kihagyhatatlan látnivaló az egri vár, amely számos újdonsággal vár 2023-ban.

Több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel gazdagodott 2023-ra az Egri vár.

Az idei szezontól már a Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék-és kiadványbolt is vár.

Az Ágyúdombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt is nyílt. Elkészült egy 70 fős moziterem, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, mely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába lehet bepillantani, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap majd helyet.

Megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó gyilokjáró is, a Szép bástya helyreállítási munkálatai pedig várhatóan tavasszal zárulnak.

A 2023-as évben a szokásos évi nagyrendezvények mellett, számos új időszaki, és megújult állandó tárlattal készülnek.

Május végétől a Gótikus Püspöki Palota ad helyet a Magyar Géniusz vándorkiállításnak. A reprezentatív kiállításon a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait mutatják be. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél az elmúlt két évezredről.

Ugyanitt az év végére, megújult formában várja az érdeklődőket az Egri vár történetét bemutató, közkedvelt kiállításunk.

Újdonság, hogy az idei évtől egy belépőjeggyel már nem csak az Egri várban található attrakciók, de az intézmény összes kiállítása, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria is megtekinthetők. Az egykori zsinagógában a Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon címet viselő tárlat augusztus végéig tart nyitva.

Megújult a Börtönkiállítás, a Múlt-kirakó és Magyar Minta című tárlatok pedig április 1-től látogathatók ismét.

Nemzeti ünnepeinken továbbra is az ingyenes belépési lehetőség mellett történelmi hagyományőrzőkkel, interaktív tárlatvezetésekkel várnak. A húsvéti és pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódva kézműves játszóházakkal, családi rejtvényfejtéssel, íjászversennyel, kisállatsimogatóval készülnek.

A vár csatlakozik idén is az Emlékhelyek Napja, a Régészet Napja és a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatokhoz. Ezeken az eseményeken kurátori tárlatvezetések, szakmai előadások és bemutatók teszik „kézzelfoghatóvá” a történelmet.

Idén új időpontban, új tematikával rendezik meg a Végvári Vigasságokat. 2023. július 22-23. között régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal, és természetesen az elmaradhatatlan hagyományőrző bemutatókat kísérő lőporfüsttel várnak mindenkit az Egri várban.

Bővebb információk ITT

Pár kedvcsináló fotó a várból:


Link másolása
KÖVESS MINKET: