hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

Tunézia: élet az Iszlám Állam árnyékában

Fotóriporterünk, Kálló Péter tavasszal járt Tunéziában, ami már akkor is az ISIS által fenyegetett államnak számított. Nézzétek meg képriportját!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. június 27.

hirdetés

Kálló Péter képriportja

A június 26-i tunéziai mészárlás megdöbbentette a világot, a vérfürdőnek 38 halálos áldozata van. A közvélemény joggal kapta fel a fejét a terrorcselekmény kapcsán, hiszen tunéziaiak mellett európai turisták haltak meg értelmetlenül.

Már idén tavasszal is történt egy terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között. Ekkor több külföldi lap is hírül adta, hogy az iszlám Állam terrorbrigádjai észak-afrikai területeken is hirdetik a kalifátus uralmát. Ennek alapját az képezi, hogy a tunéziai hatóságok nemrég az ISIS-hoz köthető fegyverraktárt találtak Tataouine városában, melyről egyébként a híres Tatuin bolygó kapta a nevét. A sajtó tévesen összefüggésbe hozta a várost a Csillagok háborúja forgatási helyszíneivel, túldramatizálva a helyzetet, pedig a valóságban a kettő egymástól több száz kilométerre van. Azt leszámítva, hogy állítólag a lakosságból viszonylag sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, nem ennyire drámai a helyzet.

1_1170x779

hirdetés

2_1170x779

3_1170x779

5_1170x779

Tunézia megítélése már a tavaszi merénylet után is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok körébe sorolódott, pedig a turizmus az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Gyakorlatilag a nyugati part végig beépült nyugat-európai – német, francia és többek között magyar – turisták befogadására alkalmas, jól őrzött, all inclusive szállodákkal. Ezek a turisták persze sokkal több érdeklődést mutatnak a napi háromszori étkezés, mint az ország bármely értéke iránt, pedig a Csillagok Háborúja forgatási helyszínektől kezdve egészen a Szaharáig érdekes látnivalókat kínál az ország. De ez egy másik történet.

Nagyon sok idő kellett, míg az arab tavasz, majd a Bardo múzeumban elkövetett merénylet után az ország visszanyerte a külföldiek bizalmát. És most egy vagy két ember, – akik mögött persze lehet tudni, hogy sokkal többen állnak, – és egy ostoba péntek délután miatt az ország egyik legfontosabb bevételi forrása újra bizonytalanná vált.

6_1170x779

7_1170x779

8_1170x779

9_1170x779

11_1170x781

Az elmúlt egy évben többször is jártam az újságcikkek által is említett területeken, közel a líbiai határhoz, a sivatagban. Bulvárosan mondva “az ISIS szomszédjában”. Amellett, hogy embereket fényképeztem, beszélgettem velük, esküvőn voltam, fesztiváloztam, gyönyörű helyeket láttam és azt tapasztaltam, hogy az ott élők is ugyanazt akarják, mint minden normális ember. Boldogulni az életben. Legtöbbjük élből elítéli az Iszlám Államot, a fent említett ok, az értelmetlen pusztítás miatt.

Tunéziát sosem soroltuk a gazdag országok közé, az átlagkereset kb. 40.000 Ft. Ez nagyon kevés, és azt gondolom, hogy az elvakult pusztítás csak ront ezen az átlagon. Közhelyes, hogy a bizalmat nehéz visszaépíteni, és könnyű elveszíteni, de ez jelen esetben sajnos igaz. Nehezen fog az ország kilábalni az őt sújtó válságból és félő, hogy ez az embereket még inkább a radikalizálódás útjára tereli.

13_1170x781

14_1170x781

15_1170x779

18_1170x779

19_1170x781

20_1170x779

22_1170x779

23_1170x779

24_1170x779

26_1170x779

27_1170x779

28_1170x779

31_1170x781

32_1170x781

0_1100x734

És a végére egy ráadás kép, a Bardo Múzeumból, közvetlen a tavaszi merénylet után:

KAP_2539_1170x781

A fentebb már említett tavaszi terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között történt. A képet a múzeumban készítettem, közvetlenül a merénylet után. Az üvegvitrin falán jól látszik a golyó ütötte lyuk.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

A Dunán is lélegzetelállító jégszobrokat produkált a kemény fagy

Sokan ragadtak fényképezőgépet vagy telefont, hogy a szokatlan hideg természeti képződményeit megörökítsék. Mutatjuk a látványos fotókat.
Címkép: Mona33/Időkép - szmo.hu
2021. február 13.

hirdetés

Ahogy korábban mi is emlegettük, az ország leghidegebb pontján, Zabaron -26, míg a Bükkben -35,5 fokot is mértek. Ha ez utóbbi adatot hivatalosan is pontosnak fogadják el, ez lesz a hazánkban valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet.

A dermesztő, és akár veszélyessé is váló hidegnek mindenképpen van egy jó oldala is:

számos csoportban és honlapon gyönyörű képeket osztanak meg azok az amatőr természetfotósok, aki a rekordhidegben is megtalálják a szépséget.

Az Időkép által szombaton közzétett fotók tanúsága szerint nemcsak a Balaton, hanem a Duna mentén is gyönyörű képződményeket produkált a természet.

hirdetés

Holopzoltan (Esztergom) / Időkép:

Marmar (Kisoroszi) / Időkép:

Gtadri (Kopaszi gát) / Időkép:

Lapozás után a képsorozat folytatódik.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Az őszi Erdély csodavilága, ahogy egy magyar „medvepásztor” látja

Szin János volt nagyon gazdag, átélt egy súlyos betegséget, majd Székelyföldön találta meg a boldogulását. Most megmutatja, milyen mesés vidéken él, távol a világ zajától.
Fotók: Szin János - szmo.hu
2020. november 16.

hirdetés

Szin János Erdélyben él, és saját bevallása szerint "medvepásztor". Kalandos életet élt, de most a világ zajától távol találta meg a boldogságot, a hegyek között, a medvék között:

"Szentesen születtem 1968-ban, proletár szülők gyermekeként. A tanulás soha se szerepelt első helyen az életemben, de szívesen sportoltam és álmodoztam éjszakánként a paplan alatt zseblámpával a kezemben, miközben Széchényi Zsigmond erdélyi útleírásait olvastam.

Korán megtapasztaltam, hogy az iskola befejezésével a gyári munka sem nekem való, így nemes egyszerűséggel a kerítésen átugorva a kommunista rendszer munkakerülőjévé váltam. Éreztem, hogy számomra terem itt még babér, így a pénzszerzés mások számára szokatlan módját választottam, először kártyán kerestem meg a kenyérre valót, majd a fekete piacon és végül a játékgépszervezés jelentette karrierem csúcsát.

Ez rövid idő alatt olyan magasságokba repített, hogy azt vettem észre, hogy az úszómedencés, edzőtermes, jaccuzis házamban 4 fős személyzet sürgölődik, miközben én bejárom a világot Amerikától Ausztráliáig Kazahsztánon át.

Aztán az élet megtorpanásra késztetett, mikor megkaptam az agydaganatot diagnosztizáló leletemet. Megműtöttek, jóindulatú volt. A műtét előtt alkudoztam Istennel, kértem, gyógyítson meg, és én cserébe a vagyonomat adom. Néhány év múlva adtam is. Az alku megköttetett.

hirdetés

Ekkor keresett meg Máté Bence világhírű természetfotós, akit gyerekkorától támogattam, hogy Erdélyben üzemeltessünk medveleseket. Kiköltöztem Tusnádfürdőre Böjte Csaba testvér gyermekotthonába. Hónapokig az erdőt jártam, hogy megkeressem a lesek számára a legjobb helyszínt. 2017-ben elkészült az első és megnyitottuk a turistáknak. Azóta lett a Szent Anna tó közelében is egy nagyobb, azóta

minden medvét névről ismerek

és túrákat vezetek a vendégeknek."

A környezete pedig csodálatos. Egész évben is, de ilyenkor ősszel ezernyi színben pompázik. Arra kértük, mutassa meg, milyen most ez a meseszép hely, ahogy ő látja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Egy varázslatos világ madártávlatból – Szatmár-Bereg rejtett szépségei, ahogy még nem láttad

Folyóvölgyek, erdők, gyepek, párába burkolt vidékek, megbújó szépségek... Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valami távoli vad vidéken.
Fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Mintha nem is Magyarországon, hanem valahol az Amazonas vidékén készültek volna ezek a képek. Pedig ez a csoda nálunk van. A Tiszánál, a Túrnál, a Birhó erdőnél, Cégénydányádnál. A vidék sétálva is káprázatos, ám ha felreppenünk, mint a madarak, akkor egészen új élményben lehet részünk. A fotósnak köszönhetően most te is szétnézhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, sok helyen még szinte érintetlen, gyönyörű, vad vidéken.

Bátorligeti-ősláp:

Kilátó a Birhónál:

Az Öreg-Túr Fehérgyarmattól északra a Birhó erdő ölelésében:

Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület:

hirdetés

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Cégénydányád, Kende kúria:

Hajnali sugarak (Tisza holtág):

Öreg-Túr:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Mintha egy tengerből előbukkanó sziget lenne, olyan a felhőkből kikandikáló Kékestető

Magyarország legmagasabb hegyén december közepén különleges élményben lehetett része az arra járónak. Míg a csúcson sütött a nap, a hegy és a vidék eltűnt a felhők alatt.
Fotók: Link János - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Nem kell repülőre ülni, hogy láthassuk, a felhők fölött valóban mindig kék az ég és süt a nap. Elég egy borongós téli napon felmászni a Kékesre, hiszen ezt az élményt az 1000 méter feletti csúcson is élvezhetjük.

 

 

 

 

hirdetés

A Mátrában, az Északi-középhegységben található Kékes Magyarország legmagasabb hegye, az Adriai-tenger szintjéhez mérve 1015 méter magas. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, síközpontja, kedvelt turisztikai célpont, a hegyen álló tévétoronyban kilátó is található.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: