CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból

Árnyszínház, Csontváry álmai és melankólikus koncert a sírkertben – ilyen volt idén a Múzeumok Éjszakája

Többszáz intézmény nyitotta ki a kapuit szombat este a látogatók előtt, akik különleges programok közül válogathattak. Látványos fotókon mutatjuk meg az idei rendezényt.

Link másolása

Idén is izgalmas és látványos programokkal ünnepelte szombat este Budapest a Múzeumok Éjszakáját. 400 intézmény nyitotta ki kapuit a látogatók előtt, akik közel kétezer program közül válogathattak.

Ha bakancs nem is, de egy jobb minőségű sportcipő biztosan jól jött volna a kultúra szerelmeseinek az év ezen napján, ugyanis lehetetlen vállalkozás volt ellátogatni minden érdekes helyszínre és programra, amit a fővárosi múzeumok kínáltak.

Az előző évek adataiból kiindulva biztosra mondható, hogy június 24-én is több százezer látogató ostromolta a múzeumokat és a különböző népszerű, kisebb és nagyobb intézményeket.

A hegyvidéki Bajor Gizi színészmúzeum ugyan kevésbé van szem előtt, de a szervezők így is integráltak egy egészen egyedi elemet: az árnyszínházi laboratóriumot. A múzeum alaksorában a kisebbek ki is próbálhatták, megismerhették az árnyékszínház titkait.

A Szépművészeti Múzeum sem maradt ki a színvonalas programokat nyújtó intézmények sorából - itt például a jelenleg is zajló Csontváry Kosztka Tivadar mûvészetéhez lehetett közelebb kerülni a Próféta című kortás performansz segítségével. A látogatók természetesen bevehették a múzeum hatalmas tereit és az állandó kiállításokat is.

Aki pedig időben regisztrált az

a szabad ég alatt, festői környezetben élvezhette a Platon Karataev melankolikus dallamait a Fiumei úti sírkertben.

A teltházas programok és kiállítások láthatóan ismét bebizonyították, hogy igenis van igény a kultúrára. A kultúrára, művészetekre, aminek kimeríthetetlen eszköztára képes közösséget és nyitottságot teremteni még a széthullás folyamatában tántorgó, legmegosztottabb társadalmakban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Hógolyó csata a Hősök terén, hóemberek a párkányon – látványos fotókon a behavazott Budapest
Csütörtök reggelre kifehéredett a táj a fővárosban. A havazás komoly gondokat okozott a közlekedőknek, de sokan láthatóan élvezték a téli időjárást. Látványos képeket mutatunk a behavazott a Budapestről.

Link másolása

Csütörtök reggelre kifehéredett a táj Budapesten. A télies idő sok gondot okozott a közlekedőknek, a meteorológiai szolgálat pedig másodfokú riasztást adott ki a fővárosra az ónos eső miatt.

Jó páran akadtak azonban, aki láthatóan élvezték a téli időjárást,

és önfeledten hógolyóztak a Hősök terén, vagy hóembert építettek a Városligetben.

Fotós kollégánk bejárta a várost, hogy megörökítse a fehérbe öltözött Budapestet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon a Kossuth téri Országos Tanévnyitó, amit azért tartottak, mert 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból
A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a szeptember 15-i demokrácia napi tüntetésre.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2023. szeptember 01.


Link másolása

Péntek délután négykor tanévnyitó demonstrációt tartott az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis a Kossuth téren, hogy felhívják a figyelmet a szeptember 15-i demokrácia napi tüntetésre.

Az Országos Tanévnyitón beszélgetéseket és vitákat szerveztek az oktatásról. Az eseményt egy plenáris üléssel kezdték, amely szintén az oktatásról szólt.

A demonstráció kezdetére nagyjából kétszázan gyűltek össze a Kossuth téren, leginkább diákok. Sokan közülük az alternatív tanévnyitónak megfelelően fehér inget viselnek. Az esemény este 20 órától koncerttel és DJ-szettel zárul, fellép a Cataflamingo és DJ Palotai.

Itt vannak a fotók az Országos tanévnyitóról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Így ért véget az idei Sziget – képeken a fesztivál utáni takarítás pillanatai
Szerdán már a takarítóké és a színpadokat bontó munkásoké volt a főszerep.

Link másolása

Végéhez érkezett a 2023-as Sziget Fesztivál, szerdán délelőtt már a takarítóké és a színpadokat bontó munkásoké volt a főszerep a Hajógyári-szigeten.

Fotós kollégánk helyszínen készült képein jól látszik, hogy idén is rengeteg sátor maradt a fesztiválozók után, amelyeket erdélyi iskolások használhatnak majd a későbbiekben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Budán egy világháborús bomba miatt
A betonromboló gránát hatástalanítása miatt reggel hét órától lezárták a XII. kerület egy részét.

Link másolása

Péntek reggel 7 órától lezárták a XII. kerület egy részét egy második világháborús betonromboló gránát hatástalanítása miatt. Az ott élőknek, dolgozóknak és oktatási intézménybe járóknak 8 óráig el kellett hagyniuk az ingatlanokat.

A korlátozás több lakóházat és több mint négyezer embert érintett,

emellett több buszjárat útvonala is módosult.

A rendőrség a területet reggel 7 órától kezdte el lezárni, oda behajtani sem lehetett.

Képriportunk a Budát felforgató péntek reggeli intézkedésről.


Link másolása
KÖVESS MINKET: