News here
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

12 kép, 12 pillanat a természetből - ilyen volt a 2021-es év a természetfotós szemével

Újvári Zsolt a természet apró csodáiról készít képeket. Most 2021-ből mutatja meg a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat.
Fotók: Ujvári Zsolt - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

hirdetés

A természet apró csodáiról készít képeket Újvári Zsolt, és hozzá szívesen ír érdekességeket, kis történeteket is. A tavalyi képeiből válogatott ki 12 darabot, minden hónapból a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat. Íme a 2021-es év különleges fotói:

Január

A fagyos január az ugróvillások megfigyelésével telt, napokig feküdtem az olvadó hóban, hogy tanúja lehessek, hogyan is küzdenek a túlélésért a gömböcugrókák a leveleken kialakult tavacskák felszínén.

Gömböcugróka faj (Sminthurinus aureus)

Február

hirdetés

Idén télen pillantottam meg először a város szélén csordogáló patak betonozott medrében az impozáns külsejű, ám a hazai vízi élővilág számára mégis óriási fenyegetést jelentő idegenhonos tízlábút, a vörös mocsárrákot. Az agresszíven terjedő behurcolt fajról, az általa okozott veszélyekről, valamint az emberi felelősségről egy cikket is publikáltam "A vörösök már a spájzban vannak" címmel, a National Geographic Magyarország online felületén, ITT olvasható.

Vörös mocsárrák (Procambarus clarkii)

Március

Ahogy a Bükkös-patak jege lassan felengedett, a vörös mocsárrákok víz alatti fotózása során szerzett tapasztalatoktól felbuzdulva felkerestem hazánk legritkább őshonos rákfaját, a kövi rákot. Régóta tudtam, hogy éjszakánként nagy testű tízlábúak indulnak útnak a Pilist átszelő vizecske medrében, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a tavaszi és nyári estéken annyi rákra bukkanok majd a zúgók sziklái között. Márciusra lassan lebomlott az őszi avar, a bolharákok egészen az erezetig rágták a sodródó faleveleket, s imitt-amott, ahol a patak sodrása lelassult, gyepi békák petecsomói is megjelentek a part menti vizekben.

Végül ezekről a fantasztikus lényekről is kerekedett egy ismeretterjesztő írás, "Hegyi patakjaink ikonikus állata, a kövi rák" címmel, ITT olvasható.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium)

Április

Egy fantasztikus nap margójára: Szalamandrára vadászni mindig óriási élmény számomra, ám ezt mégis ritkán koronázza siker. Többször indultunk már útnak barátaimmal kiadós tavaszi esőben a Börzsönybe, s jöttünk haza üres kézzel, vagyis inkább üres memóriakártyával.

De vajon mennyi az esélye annak, hogy néhány nappal eső után, ragyogó napsütésben, egy szép tavaszi napon rájuk bukkanjak, ráadásul a Budai-hegységben? Mikroszkopikusan kicsi. Tudtuk jól, mégis a nyomukba eredtünk ma Peter Illyessel. A Paprikás-patak völgyébe szűrődő reggeli fény hívogatóan táncolt az erdei úton és egyre mélyebbre és mélyebbre csábított bennünket, s bár a szélben táncoló szellőrózsák, keltikék és boglárkák szőnyege az élet ígéretével kecsegtetett, a patak mégis szinte halott volt. Néhány elveszett bolharák és kérészlárva pihent a holt levelek között a meder alján, de rajtuk kívül nem találtunk mást, csupán rozsdás fémet, abroncsot, zsákot és fóliát...

Végül egy másik hegyre vezetett utunk. Egy sokkal csendesebb helyre, távol a túrázók és autók zajától. Sziklák közé, meredek, árnyas lejtőkre, majd egy újabb völgybe, egy újabb patakhoz, végül egy elképesztő vízeséshez... És ott megpillantottam valamit a távolból. A patak kellős közepén, a vízesés tetején. Csillogó, fekete test és élénksárga foltok, oly büszkén hevert ott, akár egy aligátor...

Május

Mily melengető visszaidézni a hónapot, amikor a hosszú sivárság után végre virágba borulnak a fák, smaragdba öltöznek a lombok, méhek döngenek mindenütt a réten, és színpompás, bohókás külsejű ormányosbogarak lepnek el erdőt és mezőt... Idén májusban utánuk kutattam a levelek között azzal a céllal, hogy megörökítsem a csodálatos pillanatot, amikor szárnyat bontanak és nekirugaszkodnak, hogy megtalálják párjukat a közeli növényeken.

Kétalakú hangormányos (Dorytomus longimanus)

Június

Szent Iván-éj... Széltelen fülledtséggel borult a homály a szurdokra, ahol a tavasszal még oly büszkén rohanó patak erecskévé szűkülve kúszott a sziklák között. Az erdei út mellől tücsökciripelés hallatszott le, a parányi hegedűk hangját pedig messze visszhangozták a sziklák.

Egy-egy lámpás már korábban is felragyogott a növekvő hold fényétől ezüstös fák között. Ám a holdtölte utáni alkonyokon, amikor a Hold még messze a horizont alatt nyugodott, ezrével ereszkedtek le a hegyoldalból a derengő lidércfények a völgy sűrű sötétjébe. A táncoló fénypontok nem voltak egyedül. Figyelte őket a motoszkáló erdei egér, a lusta barna varangy, a víz alatt portyára induló kövi rák, és ott lestem őket én is, a patak vizére borulva, az éles kövek között.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium) és nagy szentjánosbogarak (Lampyris noctiluca)

Július

Első találkozásunk a büszke nagy hőscincérrel (Cerambyx cerdo).

Augusztus

Ha nyárutó, akkor hűs hajnal és harmat, buckák és homoki gyepek, szitakötők és keresztespókok, gyöngyfüzérek és kristálypaloták, vöröslő felhők és pasztell füvek... A kiskunsági rónák ébredő csodái, amelyek minden alkalommal elkápráztatnak... Ma az egyik legkülönlegesebb kerekhálós pókunk, a karéjos keresztespókok életéből hoztam egy intim pillanatot.

A hatalmas, hófehér nőstény már jóllakott, ezért a parányi hím úgy gondolta, szerencsét próbál. Már napok óta gubbasztott kiszemelt párja hálójának csücskén, a megfelelő pillanatra várva, amely eljönni látszott. Végtelenül lassú, kimért léptekkel haladt közelebb és közelebb, s oly finoman érintette meg a hálót, hogy lépteinek rezdülése hamar elcsitult, nem terjedt tova a tökéletes szerkezeten. Az óvatosság pedig létkérdés. Elég egy gyenge fuvallat, amely kibillenti az apró lovagot egyensúlyából, s a terv dugába dől. Egy óvatlan mozdulat, s a küllőkön aprócska hullám indul útnak, amely egyszer csak eléri a háló úrnőjét.

A békésen pihenő nőstény pedig egy pillanat alatt változik hálóját cibáló fúriává, a sebesen lengő vitorlán ide-oda száguldó hullámok pedig hamar felfedik a betolakodó helyét. A hím ekkor két dolgot tehet. Kétségbeesetten kapaszkodik, várva, hogy elcsituljon a káosz, avagy katapultál, s akkor kezdődhet a cserkelés elölről... Visszakapaszkodhat a növényre, újra felkeresheti a háló védett zugait, s várhat az új hajnalra, amikor a jóllakott hölgy ismét nyugodtnak látszik. Ha azonban a hálót rázó óriás kibillenti udvarlóját az egyensúlyából, s a hím lábai meginognak a fonalakon, egy szempillantás alatt veszi majd körül a széles selyemcsíkokat dobáló, vadul kalimpáló lábak erdeje.

Szorul a selyembéklyó, az állat sziluettje lassan eltűnik, végül parányi, fehér zsákocska csüng majd a helyen, ahol egy perce még lesben állt a lovag. Sokan próbálnak szerencsét, sok hím vész így oda, s válik az áhított társ zsákmányává. Ám e szélcsendes hajnalon az apróság révbe ért, s beteljesítette életének egyetlen feladatát.

Karéjos keresztespók (Argiope lobata) nőstény és hím

Szeptember

Az idei utolsó napkeltém a Tisza-parton... Máig kísért az a csend...

Ha október,

akkor pára, nyirkos avar, gombák és talajlakó parányok.

Kaszáspók faj (Platybunus sp.)

November

Téliaraszolók tánca

December

Ezzel a képpel zárom a 2021. évet, s kívánok egyúttal békés, boldog, csodákban gazdag Új Esztendőt Mindenkinek!

Gömböcugrókák (Sminthurinus aureus)

És egy ráadás már az idei termésből:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
„Kiszedtem egy kis iszapot emlékbe arra az esetre, ha a jövőben már nem lenne Velencei-tó” – Képriport a tó kritikus vízszintjéről
Kollégánk személyes sorsokon és megrázó képeken mutatja be a kedvelt fürdőhely jelenlegi lesújtó állapotát.

Link másolása

hirdetés

Megérkezni a Velencei-tó partjára és szembesülni a tó jelenlegi látványával egészen döbbenetes benyomást kelt.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a Velencei-tó vízszintje ebben az évben 13 centiméterrel alacsonyabb a tavalyinál, és naponta további 1 centiméterrel csökken, elérve a valaha mért legalacsonyabb szintet.

A helyiek, illetve a tó rendszeres látogatói megosztottak a tó jövőjével kapcsolatban: az egyik oldal nagyon bizakodó hazánk egyik legnagyobb tavának teljes helyreállásában, a másik oldal viszont borúlátóan látja a további évek következményeit.

Megnéztük a tó partszakaszait, miközben helyiekkel és turistákkal találkoztunk, és megkérdeztük, kinek milyen benyomása van a tó helyzetét és jövőjét illetően. Képriport.

Sokan a rendhagyó vízállás ellenére is élvezik a tó látványát
A kiszáradás jeleit jól szemléltetve, az eddig vízben úszó bóják jelenleg a homokban vagy nagyobb pocsolyákban találhatóak meg a tó partszakaszainál
A Medgyaszai család néhány éve költözött a tó közelében található Kápolnásnyékre. Nagyon bíznak abban, hogy gyerekeik úgy fognak felnőni, hogy a Velencei-tó nem fog kiszáradni
„Kiszedtem egy kis iszapot emlékbe arra az esetre, ha a jövőben már nem lenne Velencei-tó”
A Pálinkás család pozitívan tekint a tó jövőjére az alapján, hogy annak vízszintje és faunája a történelem során minden körülmények között mindig helyreállt. Bíznak a természet helyreállító képességében most is

Vannak olyan fürdőzők is, akik egyből alkalmazkodtak a rendhagyó módon kialakult körülményekhez

hirdetés
Rozsalinszki György közel 40 éve jár le rendszeresen a Velencei tóra horgászni. A tó kritikus vízszintcsökkenésének tudja be többek között a balinok, keszegek és dévérek teljes eltűnését a tó vízéből, amik az elmúlt években még szép számmal akadtak fent a helyi horgokon
A nagy kócsagoknak is nagy kihívás élelmet találni a szokatlanul sekély vízben
Velencefürdőn a már 30 éve közvetlenül a part mellett élő Horváth Ida jól emlékszik az 1993-as kritikus vízszintcsökkenésre. Ő a tó körüli illetékesek nemtörődömségét tartja felelősnek a jelenleg kialakult helyzet miatt

Bár a szó átvitt és tényleges értelmében is a tóban sétál az ember, annak hűlt helyén a kialakult homokfövenyen így is többen kihasználják a napozási lehetőségeket

A gárdonyi kikötő egyik szakasza víz hiányában csupán annak árnyékává változott
Van olyan helyi lakos, aki szerint a tó északi oldalára gond nélkül át tud sétálni a vízben az ember
Sok vízibicikli-, illetve kajak-kenu-kölcsönzőnek is alkalmazkodnia kellett a kialakult helyzethez, eszközeiket jóval messzebb helyezték el a tóban
Az egyik gárdonyi kölcsönző szerint míg a tavalyi főszezonban naponta közel 90 ember kölcsönzött tőle, addig ezen a nyáron ez a szám radikálisan, napi 12 darab kölcsönzésre esett vissza. Sokaknak elment a kedve a tónál nyaralni a jelenlegi állapotban
A tó élővilága is megsínylette az idei drasztikus vízcsökkenést


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés
Több ezer ember ment el a kánikulában is a Pride-ra – ilyen volt képekben a felvonulás
A menet a hőség ellenére jó hangulatban telt. A Szabadság téren beszédek és koncertek fogadták a tömeget. Pár tucat ellentüntető tiltakozott csak az esemény ellen – mutatjuk, milyen volt az idei Budapest Pride.

Link másolása

hirdetés

Lezajlott szombat délután a 27. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén a "Vedd vissza a jövőd!" szlogennel hirdettek meg.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a XIII. kerületi Dráva utca és a Carl Lutz rakpart találkozásánál gyülekeztek, onnan indult el a felvonulás az V. kerületi Szabadság térre.

A menet végig haladt a Duna mentén a Margit hídig, majd tovább a Parlament mellett az alsó rakpartokon, utána a Zoltán utcán keresztül érkezett meg a Szabadság térre.

A felvonulók szivárványszínű, európai uniós zászlókat lobogtatva énekeltek és táncolnak a dübörgő zenére. A menetet több mint tíz platós teherautó kísérte, ezeken résztvevők táncoltak.

Több ellenzéki párt, az MSZP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt saját járművel vett részt a felvonuláson. A rendezvényt néhány ellentüntető próbálta megzavarni, akik a Margit híd közepén és a Margitszigeten állva távolról szidalmazták a résztvevőket. A hídon a Magyar Önvédelmi Mozgalom aktivistái demonstráltak és a "Stop LMBTQ, Pedofília" feliratú nagyméretű molinót feszítették ki a hídpillérekre.

A Szabadság téren Dudits Luca, a Háttér Társaság és Víg Máté, az Amnesty International Magyarország képviselője felidézték, hogy az elmúlt években a hatalom először a transzszexuális emberek jogait csorbította, majd ellehetetlenítette, hogy az egynemű párok gyermekeket fogadjanak őrökbe, végül pedig a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó, szerintük szégyenletes törvényt hozott.

hirdetés
Emlékeztettek arra, hogy a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson 1,7 millió ember érvénytelenül szavazott, így sikerült megbuktatni a referendumot. "Olyan országban szeretnénk élni, ahol a sokszínűség érték, mert szeretni emberi jog" - fogalmaztak a szónokok.

Edward Reese a kijevi Pride nevében üdvözölte a felvonulás résztvevőit. Azt mondta, hogy az oroszok nem csupán Ukrajnában követnek el genocídiumot, hanem az egész világon, hiszen éhhalálra ítélik a szegényebb országok lakóit a gabona visszatartásával. Arra kért mindenkit, hogy követeljék az orosz agresszió befejezését.

Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője elmondta: el szeretnék érni, hogy jövőre ne csak Budapesten és Pécsen, hanem az ország más városaiban is rendezzenek Pride felvonulást.

Molnár Áron színész, a noÁr Mozgalom képviselője azt mondta a résztvevőknek: soha nem fogják engedni, hogy "egy homofób kormány azt tegyen veletek, amit akar".

A Szabadság téren LMBTQ és emberi jogi érdekvédelmi civil szervezetek sátrai fogadták a felvonulókat.

 

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Gyönyörű lányok, extrém arcok, önfeledt bulizás – életképek a Sziget első napjáról
Már a nyitónap telt házas lett, és ahogy a képeken is látszik, a fesztiválozók már alig várták a visszatérést.

Link másolása

hirdetés

Két év után ismét zenétől hangos az Óbudai-sziget, szerdán ugyanis elstartolt az idei Sziget. A fesztivál a koronavírus miatt két évig kényszerszüneten volt, most azonban úgy tombolnak a bulizók, mintha sosem lett volna járvány. Már rögtön a nyitónap telt házas lett, ami valószínűleg nagyban köszönhető az egyik legnagyobb sztárfellépőnek, Dua Lipának, aki elég ütős koncertet adott.

A Szigeten idén is rengeteg nemzetiség képviselteti magát, és ahogy a zenei, úgy az öltözködési stílusok is keverednek. Szokás szerint ezúttal is lehet látni egészen extrém frizurával, ruhadarabokkal vagy kiegészítőkkel rendelkező bulizókat, és persze a gyönyörű lányokból sincs hiány.

Mutatjuk, milyen volt az első Sziget-nap képekben:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Képriport: a Művészetek Völgyében jártunk
Ilyen volt idén az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja képekben.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2022. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

A gazdag nyári fesztiválprogram kínálatában július 22-31. között megtalálható volt a 31. Művészetek Völgye is. A 10 napos fesztiválon a fiatal korosztálytól az idősebbekig mindenki megtalálta a számukra megfelelő programokat.

Galériánkban a fesztivál markáns pillanataiból és különböző eseményekből válogattunk. Életképek az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljáról, részletes beszámolónkkal pedig nemsokára jelentkezünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: