hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Tengerparti halterasz a belvárosban?

A Men & Tál blog kísérletet tesz az összes budapesti étterem végigkóstolására, és bemutatja a fővárosi utcák legfinomabb fogásait.

Link másolása

hirdetés

A legkiadósabb, és legolcsóbb szűzérmék egy hajón? Az egyik legjobb olasz pizza a város felett kapható? A Men & Tál ezen a héten is megtalálta azokat az éttermeket, ahova egyszerűen muszáj elmennünk.

gerloczy

Gerlóczy Café

"Nyaralj a Gerlóczyban!" - ajánlja Regina, a Gerlóczy Café lelke, és elmagyarázza, miként válik a teraszuk egy tengerparttá.

hirdetés

Semmivel sem összekeverhető az illat ami megcsap úton a Gerlóczyba. Testes, kicsit szúrós, mégis parádésan étvágygerjesztő.

Valahol tintahal sül.

Méghozzá az étterem halteraszán, mert van neki. Egy szép darab, faszenes, vasrácsos hordóban sülnek a tenger jóságai, és nyálfakasztó illatfelhővel árasztják el a Városháza utcát. Választhatunk pókrákok, tigrisrákok, tintahalak, nyelvhalak és makréla közül, hogy mit grillezenek meg nekünk az orrunk előtt, miközben a falra vetített tengerpart alatt üldögélünk, és a Gerlóczy magazin legfrissebb számát lapozgatjuk. (Ami egyébként ritka igényes és tartalmas, nem gondoltam, hogy valaha ilyet csinálok, de neten visszaolvasgattam a régebbi számokat is.)

Kint a teraszon szórakozás az ételre való rövid várakozás, odabent meg elegáns polgári hangulat és egy Zsákett nevű kanári fogad. Belépve szinte köszönni támad kedvünk a bútoroknak, annyira hangulatos az egész miliő.

A tintahal ami kiérkezik annyira izgató, hogy a Playboy címlapján is megállná a helyét. Véletlenül sem rágós, fantasztikusan puha és elemi ízeivel, apró polip körítéssel blokkolják a lassan evés képességét, annyira, hogy még a citromot is elfelejtem ráfacsarni. Hatalmas feeling vadász a hely. A beach hangulat meghatóan zseniális ötlet, és az ezerarcú Gerlóczy még nem áll itt meg. Rák és halfanoknak kötelező, a többieknek pedig kötelező egy “strandolás” a halteraszon.

gozsdusky

Gozsdu Sky Terrace

"Tudjuk, hogy elcsépelt, de igazi olasz, jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk." - meséli Zoltán és én közbevágok azzal, hogy egyáltalán nem elcsépelt, ha egy tetőn vagyunk. Még hozzá nem akármilyen tetőn.

A Gozsdut azt hiszem kivégezte a Men & Tál is. A többtucat étterem és kávézó mellé már nem fér el több. De Zoli és Miklós megoldották. Ki mondta, hogy melléjük kell férni? Ők felfele gondolkodtak. Így jött a Gozsdu Sky Terrace ötelete, amivel egy igazán különleges egységgel gazdagodott Budapest jelenleg legfelkapottabb része.

A megközelítés kicsit kalandos, de józan paraszti ésszel kikövetkeztethető, ha követjük a feliratokat. Egy a lényeg: minnél feljebb kell jutnunk a gozsduban található parkolóházban. Annak ellenére, hogy alig találod meg és semmilyen formában nem lett bereklámozva, a másfél hete nyílt hely, már hihetetlen, 5000 like környékén dübörög a facebookon, sőt már volt nem egy teltházas rendezvényük.

Na de mi a helyzet a konyhával? Árpi és Ákos világ életükben olasz éttermekben dolgoztak, és idefent is kimaxolják magukból a legjobb olasz konyha-tudományukat. Az ember azt hinné egy ilyen jellegű helyen csak büfékínálattal találkozhat, azonban itt kellemesen csalódhatunk.

Igazi kövön sütött pizzák, minden olaszsággal ami csak beléjük fért. Ez az a vékony tészta, amilyennek lennie kell. (Árpi megjegyzi hogy a vastag tésztának is meg van a bája, de na.) Sima szalámis pizzát ettem, ami fantasztikusan egyszerű és egyszerűen fantasztikus. Nem a tonnányi feltéttel hódít, hanem a minőségi alapanyagaival és frissességével. Mellé Budapest egyik legjobb limonádéját fogyaszthatjuk, és a város felett ülve az élmény megsokszorozódik.

Jövő héttől indul az étlapjuk, amiben saját készítésű tészták, saláták, és grillételek szerepelnek majd. Érdemes éjjel is ellátogatni, szinte mindennap programokkal várják a népet, szerdától-vasárnapig DJ-k, de csak lounge style, lakossági hangerővel. Amint leszáll az est, hangulatos, színes fények vetülnek minden felületre, ultimate jó közérzetet biztosítva mindenkiben. És akkor jöhetnek a kézműves sörök, a különleges borok és az elmaradhatatlan koktélozás. Ne feledd, 6. emelet, majd kövesd a parkolóházon át a járdát egészen a csillagokig!

a38

A38

"Szeretem azokat az ételeket, amikkel foglalkozni kell" - Bozsányi Krisztián másfél hónapja érkezett a hajókonyha kapitányának, és gyökeresen átalakította azt.

Az A38 már több mint tíz éve ringatózig a Dunán, koncertermében pedig fesztivál headline-okat megszégyenítő, minőségi koncerteken csápol a nép már a romkocsma-kor előtti időktől kezdve. Az étterme viszont kicsit eltűnt az ajánlásokból és a köztudatból, így a nagy budapesti gasztroforradalom árnyékában, ezért Krisztiánt hívták segítségül, aki fiatalos, kreatív profizmusával új életre keltette a hajó étlapját, úgy, hogy nem vitte el az oly divatos nemzetközi konyha hullámaira.

Rendezvényhajóról beszélünk, tehát a kínálatban ott szerepel a zsíroskenyértől a tapasig mindenféle apróság, ami kell, a jó vacsorához pedig, egy remek Chef ajánlathoz van szerencsénk. Krisz egyik specialitása a rosé kacsa, cseresznyeraguval és mákos gubával, és itt először figyelek fel a nem mindennapi köretekre. Eszméletlenül hangzik! A kacsa sous vide eljárással (nagy vonalakban: oxigénmentes környezetben, lassú hőkezeléssel) készül, ezért puha, omlós, szaftos és ennek köszönhetően gyorsan fogy. Édes köretei remekül illenek a kacsahúshoz,(gondoljunk csak a párolt káposztára) és végre nem a megszokott kísérőkkel érkezik.

A másik fogás még királyabb. Figyeld: mangalica szűzérmék házi lángoson. Lássuk még egyszer, olvassuk el lassan, és mondjuk ki hangosan, akkor is ha épp egy nyilvános vécén ülünk, vagy újságért állunk sorba. Mangalica szűzérmék házi lángoson. Megvan? Két méretes lángosról beszélünk, amibe beleintegráltak pont annyi tejfölt, amennyivel az élvezeti faktoruk a csúcsra törhet. Ezen pihen három, méretes mangalica szűzérem, amik varázslatosan puhák és szaftosak hála a pikáns, mustáros, fokhagymás pácban való érlelésnek. Egy fantasztikusan savanykás-pikáns ízzel pacsizhatunk, és ez indokolttá teszi a lángos köretként betöltött szerepét. Ezt még megkoronázza egy halom lilahagyma, amit még egy keményebb fradi drukker is megbocsájtana- Akkora adagról beszélünk, hogy a második lángosnak már csak a feléig jutottam. A kedves Olvasó most pedig felteszi az élelmes kérdést, hogy mennyibe kóstál egy ilyen csoda? Segítek: két Mátyással már jattolunk is.

Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.

Ha érdekes volt az írás, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Okospláza Nagy Gatsby hangulattal - megnyílt az Etele pláza

Mi is szétnéztünk a ma nyitó Etele Plázában.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2021. szeptember 17.


Link másolása

hirdetés

Környékbeliként már hosszú ideje vártuk az Etele pláza megnyitását. Pénteken pedig sok más emberhez hasonlóan mi is odacsődültünk bámészkodni, és felderíteni a terepet.

Belépve a pláza főbejáratán hatalmas mozgólépcsőkkel (tulajdonképpen egy mozgólépcsőházzal) találtuk szembe magunkat. Az emeletek kiszögellésein pedig a vásárlókat üdvözlő feliratok és reklámok futnak a kijelzőkön. Megfordulva a többemeletnyi magas üvegfalon keresztül az Etele térre, az új Budapest One irodaházra, és Őrmező paneljaira nyílik elképesztő kilátás.

A pláza folyosóin sétálva rögtön feltűnt, hogy az arany, fehér és fekete színek dominálnak, amitől az egész áruháznak valami fenszi, modern köntösbe csomagolt Nagy Gatsby hangulata lett.

Bevallom, nekem először nem tetszett az Etele pláza logója, de jobban megnézve a falakat, minden értelmet nyert. A logó betűit alkotó vonalak ugyanis sok helyen egész falakat beborító art deco hatású mintává állnak össze.

A nyitás napján még láttunk félkész megoldásokat, hiányzó paneleket és leszigszalagozott részeket, de feltehetően a napokban az utolsó simításokat is elvégzik.

hirdetés

A harmadik emeleten van az éttermi rész, sőt itt mondhatni csak gyorskajáldák vannak. Az arany-ezüst-fekete dizájnt itt egy bohémabb járólap váltja fel, amitől a éttermi résznek retró hatása lett. Nem spóroltak az asztalokkal és ülőhelyekkel. A keskeny, hosszúkás elrendezés miatt azonban így kicsit zsúfolt hatása van.

Igazi felüdülés volt kilépni innen a tetőteraszra, ahol szintén kiülős rész várja az enni vagy megpihenni vágyókat. Örömmel vettük észre, hogy még a Szabadságszobor is látszik innen.

A mellékhelyiségek szépek, kulturáltak, sok mosdó, wc van bennük, és nagy felületen csodálhatja magát a tükrökben minden plázajáró.

Az épületben szerencsére nem kell vadászni a mozgólépcsőket és lifteket, mert ezekből is jó sok van. Ráadásul liftekből nem csak kettő, hanem három-három jár egymás mellett középen.

A letisztult stílusú műbőr ülőszigetek nem csak kényelmesek, hanem okosak is. Az USB csatlakozós fotelokon ülve még mobilt tölteni is lehet.

Az Etele pláza növényvilága többnyire műanyagból áll. Nem a szívemhez legközelebb álló megoldás, de totál megértem, hogy egy ilyen forgalmat bonyolító, zömmel neonfényes helyre élő virágokat ültetni növénykínzás lenne.

Természetesen az Etele plázának is van egy tipikus illata, amit én első blikkre valamilyen vaníliás virágillathoz hasonlítok. Durva egyébként, hogy ez az illat (most még) a mélygarázsban is érezhető.

Körülbelül 1300 parkolóhely tartozik a plázához. Van sok motoros parkolóhely, van bőven rokkantak számára fenntartott és szinte végeláthatatlan sorokban parkolhatnak kifejezetten elektromos autók is.

A megnyitás utáni első benyomásom az, hogy az Etele Pláza baromi nagy. Szintenként két folyosóról nyílnak az üzletek. Összesen 5 szint van, ebből három szinten vásárolhatunk, amihez hozzá jön a gasztro és a mozi szint is. Szóval kell még egy kis idő, hogy kiigazodjunk, és rutinszerű útvonalat találjuk a kedvenc boltjainkhoz.

Az üzletekkel és szolgáltatókkal is teljesen elégedettek vagyunk. Sok olyan hely nyílt, ami hiányzott az Alleeból és a környékről.

Azt sajnálom csak, hogy a mozihoz ma még nem tudtunk feljutni. A nyitás napján ugyanis zartkörű rendezvényt tartottak itt. Mindenesetre türelmetlenül várjuk, hogy az Etele pláza moziját is kipróbálhassuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Azért csak fideszes kerületek kapnak pénzt a kormánytól a Miniszterelnökség szerint, mert ezzel kompenzálják a támogatásokat, amiket Karácsony elvett

A Miniszterelnökség szerint „elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely és a baloldal a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal”.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, kedden este megjelent az a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amivel a kormány több mint 14,7 milliárd forintot adott fideszes vezetésű fővárosi kerületeknek. Hét fideszes vezetésű kerület kapott pénzt fejlesztésekre, útfelújításra, rendelő, játszótér építésére vagy épp a strand rendbetételére.

Az atv.hu megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy miért csak fideszes vezetésű kerületek kaptak a 14,7 milliárdos keretű forrásból, ellenzéki vezetésű városrészek miért nem.

"A kormány több százmilliárdos beruházásokkal segíti a főváros és a kerületek fejlesztését, csak a fővárosi utak felújítására az elmúlt három évben 20 milliárd forintos kormányzati támogatást fizettünk ki a kerületek vezetésének pártállásától függetlenül.

A kormány mostani döntésével azokat a kerületeket kompenzálja, amelyektől Karácsony Gergely főpolgármester politikai bosszúból elvett fővárosi támogatásokat vagy jelentősen csökkentette azokat. Elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely és a baloldal a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal"

- fogalmaztak a Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszában.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Hétfőtől lezárják az autósok elől a Dohány és a Wesselényi utca egy-egy szakaszát

Nem lehet többé teljes hosszában végigjárni autóval a Kiskörút és a Nagykörút közti szakaszt.
Fotó: BKK - szmo.hu
2021. szeptember 19.


Link másolása

hirdetés

Befejeződtek a munkálatok a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében, ezért visszaáll hétfőtől a forgalomcsillapítási projekt keretében kialakított forgalmi rend Belső-Erzsébetvárosban - írja közleményében a BKK.

A kereszteződésben és annak közvetlen környezetében a forgalomkorlátozás szombati feloldása után a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható.

Lényegében a forgalmi rendváltozás miatt az autóval közlekedőknek nem lesz teljes hosszában átjárható a Wesselényi utca és a Dohány utca a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.

A Wesselényi utcában a Klauzál utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a trolibuszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Kiskörút irányába. A Dohány utcában a Nagy Diófa utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a buszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Nagykörút irányába.

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a Blaha Lujza téri csomóponton, ezért a BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Október 23-án végleg bezár a Mika Tivadar Mulató

A hely üzemeltetői azt írják, azért kell bezárniuk, mert lejárt a bérleti szerződésük, amit csak dupla áron hosszabbíthatnának meg, azt pedig nem tudják vállalni.

Link másolása

hirdetés

Október 23-án végleg bezár a Mika Tivadar Mulató - derült ki a szórakozóhely Facebook-posztjából, melyben úgy fogalmaznak.

"Sajnos bekanyarodtunk az utolsó hónapba. Lesz itt zene, tánc, ivás-sírás-rívás és sok kacagás, hogy valahogy kibírjuk a végéig"

- fogalmaznak a posztban.

A kommentelők rákérdeztek, hogy mi történt.

"Lejárt a bérleti szerződésünk. Megújítani csak dupla áron lehetne. Nem tudjuk vállalni, be kell fejeznünk. A tavalyi tél és vírushelyzet is nagyon kibabrált velünk"

- indokolták a hely üzemeltetői a döntést.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: