News here
hirdetés

BUDAPEST

Pörc: első osztályú disznóságok Budán

A szalámi, a szalonna és maga a pörc is teljesen új dimenzióba kerül a lövőház utcai Pörcben.

Link másolása

hirdetés

Vannak olyan üzlettípusok, amelyek egyszerűen nem képezik mindennapjaink részét, pedig olyan termékeket árulnak, amelyeket nap mint nap fogyasztunk. A delikátok pedig köztünk járnak. Hívják ezeket ínyencboltoknak, elit élelmiszerüzleteknek, gourmet marketeknek, ezek azok, akik kiszolgálnak minket a valóban minőségi élelmiszerekkel, amelyeket itthon állítanak elő. Legalábbis ezt kellene tenniük.

A "kézműves" kifejezés az utóbbi időkben igencsak elkopott. Nem csak azért, mert manapság egy átcímkézett Spar Budget mézet is képesek kézművesnek hívni, de az egykor valóban kézműves termék készítője mára gyártósoron elégíti ki a megnövekedett igényt a minőségi élelmiszerek iránt. Ha például egy "kézműves" lekvár ott van minden szupermarket polcán, elég nehéz elképzelni, hogy pár szorgos kéz készíti azokat, és maga a termék mégis szemtelenül olcsó.

bent

Van azonban ez a Pörc nevű hely. A Lövőház utcában sétálva egy tábla ugrik elénk: Álljon meg egy pörcre! Fotocellás ajtó, rajta füst üveg és egy kikandikáló malacfejen lehet csak belátni az üzletbe, ahol több tucat szalámit és kolbászt vélünk felfedezni. A fotocella – korunk zseniális találmánya – pedig nem hagyja, hogy csak ott álljunk, mint a perselymalac Bill Gates padlásán, hanem bizony kitárja kapuit, és megnyílik a paradicsom.

hirdetés

Egy olyan kellemes káosz fogadja a belépőt, amivel hirtelen nem is tud mit kezdeni. Miközben egyből a lelógó kolbászokat sasoljuk, jól öltözött fiatalok udvariasan köszöntenek, megcsap egy finom kávéillat, és csak ekkor fedezzük fel a mézes-lekváros szekciót.

szalamik

magyaraz

A tulajdonos, Kocsis Jenő a húsok között nőtt fel, családja generációk óta húskészítmények előállításával foglalkozik. Csak itt és a balatonkenesei Pörcben árulják termékeiket. Jenő célja egy olyan delikát volt, ahol kizárólag csúcsminőségű, magyar, valóban kézműves termékeket lehet kapni, és mellette kávéval és kóstolókkal is szolgálhat.

"Az itt árult termékek készítői közül mindegyiket személyesen ismerem. Szeretem tudni, hogyan készülnek, milyen körülmények között. Egyedül a borászokkal nem találkoztam még" - meséli Jenő.

Nem is akármilyen kávéval. Moak kávéjuk egy klasszikus olasz pörkölés, eszméletlenül finom és annyira krémes, hogy masszívan odatapad a csésze oldalára. Alig pár helyen fellelhető az országban. Na, de térjünk a lényegre! Szalámi.

Megmondom őszintén, nem vagyok egy hatalmas szalámi fan, de Pörcék szalámija és a hétköznapi vagy egyszerű falusi verziók közötti különbség olyan, mintha eddig csak egy bányatóban játszottunk volna döglött pontyokkal, most pedig a Karib-tengeren lubickolhatunk delfinekkel.

porc

szal

szendo1

Csípős szalámijuk pontosan 14 másodperc alatt kezd csípni, olyan finoman, torokból, hogy az már szinte elegáns. A pörccel magával is ez volt a helyzet. A hasalja szalonnáról is úgy vélekedtem, hogy szebb az életem nélküle, de ennek most vége.

A Pörc-féle pörc jobb mint a szex egy gondtalan téli szombat délután a kandalló előtt borozva.

Akik már elvesztették hitüket a kolbászokban, most újra rálelhetnek. Préselt sonkájukat egy egyedi kompozícióban teszteltük: a Butter Brothers egyedi bagettjén a Kocsis-féle sonka, rajta pedig a Hankai sajtművek lila hagymás parenyicája olvadozik.

Minden eleme ennek csodálatos, ordít a szeretettel kezelt alapanyagoktól, és leírhatatlanul finom.

Ráadásul ez az egyetlen üzlet a sajátjukon kívül, ahol Hankai sajthoz juthatunk. A libamellfilés bagett elfogyasztása után pedig még mindig nem tértünk észhez.

szendo2

mez

csikos-leki

Mézek! Szépen végigkóstoltunk vagy nyolcféle krémmézet, amiről azt sem tudtuk, hogy léteznek egyáltalán. Krémes, mézes, felfoghatatlanul zseniális találmány, ami különböző variánsaival többször késztetett egy hangos "aztarohadt!" felkiáltásra. Epres,puncsos, marcipános, mogyorós, kávés(!!!) mézcsodák, amiket legszívesebben az ember szívlapáttal tolna magába. Az édes vonalon a Csikos lekvárok is említésre méltóak, amiket Jenő unokatestvére készít.

Erről a boltról még regényeket lehetne íni, de inkább azt tanácsolnám, hogy látogassatok el és vásároljatok kolbászt méterre, vegyetek krémmézet, és ne hagyjátok ki a város egyik legjobb kávéját se. Nem olcsó, de csupán azért, mert jó. A szenvedélyt és a törődést kell itt megfizetnünk. A régi vágású húskészítményekben hitüket vesztett ínyenceknek itt az esély, hogy egy picit félre tegyék a trendi francia gasztronómiát, és falatozzanak egyet úgy igazán magyarosan. A sajtrajongóknak pedig nem is spoilerezek. Lássatok csodát!

Pörc

Cím: Budapest, Lövőház u. 27.

Telefon: (70) 597 1882

Facebook: A balatonkenesei üzlettel közös Facebook-oldalukat itt találjátok.

Ha szívesen megkóstolnád a Pörc finomságait, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

hirdetés

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

hirdetés
Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

hirdetés

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

hirdetés

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

hirdetés

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

hirdetés

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: